Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vedecko-fantastický seriál. Jaskynní záchranári narýchlo zavolaní k záchrannej akcii prejdú nečakane tunelom čiernej diery, do iného času a priestoru, aby sa s prekvapením dozvedeli, kto je na konci drastickej cesty plnej nástrah a zvratov. (RTVS)

Recenze (15)

cariada 

všechny recenze uživatele

O tomhle jsem neměl vůbec ponětí, že se tohle natočilo a jen žasnu co všechno u nás za minulého režimu vzniklo. Opravdu zajímavé sci-fi o čtveřici jeskynářů, který jsou povoláni k zásahu, ale ve skutečnosti je osloví jiná civilizace a chce je odvézt na jinou planetu. Ale otázka je jestli s tím budou souhlasit. Nejlepší postava je mimozemšťan Bořivoj Navrátil, tomu takové role sedí. ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Osobní záležitost, protože mindfuckovou scénu s domněle objeveným východem z jeskyně jsem měl v paměti doslova vypálenou desítky let už od dětství - a dlouho jsem marně pátral, odkud pochází, a co to vlastně bylo za projekt. Po strašně dlouhé době jsem objevil profil seriálu tady na ČSFD, ale zdálo se, že je navždycky ztracený v archivech, což mi přišlo líto. No a teď jsem s nadšením zjistil, že jej loni někde vyštrachala STV a odvysílala, takže jsem ho konečně viděl. Zklamaný rozhodně nejsem, samozřejmě že triky pekelně zestárly, totéž ale můžete říct o filmech Karla Zemana nebo Ikarii XB 1, a za třicet let ode dneška to bude platit stejně tak třeba o Interstellaru. Odmyslit si taky člověk musí dekády nakoukaných hollywoodských sci-fi a mraky knih na podobné téma, protože příběh je patřičně nepoučený a naivní. Jenže - tehdy toho opravdu v žánru zas tolik k vidění a čtení nebylo. A jinak? Parádní herci, jakkoli je pro českého diváka rušivé slovenské předabování Navrátila či Bartošky. Ale všimněte si, jak si tvůrci pohlídali oproti dnešní době postsynchrony - vadí nezvyklý hlas a cizí jazyk, ale rozhodně ne synchronizace. Typově je obsazení přesné (Judita Vargová mimochodem supersexy!) a pár momentů je působivých i dneska, třeba právě chvíle, kdy se zdánlivá záchrana změní v další problém. Reálně bych vytkl jen určitou zdlouhavost prvních dvou dílů (pravda, taky poplatnou době vzniku), kdy se pořád čeká, až se něco začne dít. A každopádně i na tehdejší poměry mizernou a nefungující hudbu. Když si na konci představím geniální téma Karla Svobody z Návštěvníků (Planeta je zachráněna), bylo by to o třídu výš. Celkově ale pod dojmem toho, že to vznikalo v Krátkém filmu Bratislava a podle všeho doslova na koleni, tak před exteriéry, dramaturgií, námětem a koneckonců i tou trikovou stránkou (nesmějte se, tehdy to muselo dát pekelnou práci!) klobouk dolů. A tradiční otázka: kdy naposledy natočil u nás někdo něco podobného? Možná až uvidím letošní Bod obnovy. 80 %. PS: Ty odporné závěrečné titulky jako z kulisové pohádky Studia Kamarád jsou ovšem taky fail, a to i na rok 1982. ()

Reklama

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Nie som biela myška a vesmír ma vôbec nezaujíma! Kde sú tu dvere?!" Sci-fi seriál o mimozemskom kontakte, ozvláštnený speleologickým prvkom, ktorý mi silne pripomína komiksy, ktoré v tej dobe vychádzali vo vedu a techniku popularizujúcich časopisoch ako Zenit, Elektrón alebo Abc. Tento dojem ešte umocňuje posledná epizóda. Nápad zaujímavý, triková úroveň zodpovedajúca dobe, českí herci predabovaní, slovenskí s nalepenými fúzami. Viac v komentároch k jednotlivým častiam. 1. Priepasť: Štvorica jaskyniarov vedená Kňažkom vyráža na záchrannú výpravu do podzemia, kde namiesto zachraňovaných nájdu praveké jaskynné maľby a záhadné svetielka. Tie majú nejaký súvis s na povrchu zostavším šéfom Navrátilom, ktorý je pravdepodobne z budúcnosti, mimozemšťan alebo mimozemšťan z budúcnosti , pretože je holohlavý a má na ruky smart hodinky z ktorých strieľa lejzrové lúče. Zatiaľ dobrý úvodný rozbiehací diel. *** 2. Pasca: Navrátil pokračuje v tajnom sabotovaní, na pomoc prichádza Bartoška, stále nervóznejší jaskyniari blúdia podzemím a nachádzajú medzidimenzionálny portál, alebo čo to má byť. Zatiaľ dobré. ***  3. Kontakt: Takže Navrátil je emzák, ktorý jaskyniarov unesie na miesto vybavené nábytkom z plexisklových rúr a dymovými efektami, aby im dal ponuku k medzigalaktickej a medzicivilizačnej spolupráci, ktorá sa neodmieta. A oni ju odmietnu, aby sa k Bartoškovej radosti vrátili na Zem a zvítali sa za veľmi zlého hudobného doprovodu. *** 4. Konfrontácia: Posledná časť je debata s vedcami o čiernych dierach, možnostiach vzniku mimozemského života a možného kontaktu s ním. Pokiaľ ste sa o uvedenú problematiku niekedy zaujímali, tak sa vzhľadom k dobe vzniku už veľa nového nedozviete, ale pred štyrmi desaťročiami v dobe predinternetovej to bolo iste zaujímavé. *** ()

Leonora odpad!

všechny recenze uživatele

Odpadní scénář, odpadní režie, odpadní herecké výkony, odpadní kamera, odpadní triky, odpadní střih, odpadní hudba. Zvlášť v porovnání dejme tomu s Návštěvníky, kteří vznikali plus mínus v téže době. S hollywoodskou produkcí to nesrovnávám, na to jsme malej rybník... Ale i na československé poměry je to odpad. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Objektivně zhodnotit televizní projekt s odstupem pětadvaceti let je myslím nemožné, takže vyjádřím pocity kluka, který byl fanoušek sci-fi a žil v zemi, která tomuhle žánru rozhodně nefandila a televizní produkce v této oblasti by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Každopádně miniseriál měl potenciál, protože se odehrával v neokoukaném klaustrofóbním prostředí jeskynního systému a scénář od začátku pracoval s prvky tajemna. Bohužel ty tři první díly dokázaly televizního diváka jenom navnadit, protože tam, kde se měl slibně načatý příběh teprve začít pořádně rozvíjet, došlo ke zkratu a čtvrtý díl byl už jen besedou na téma existence a kontaktu s mimozemským životem. Dnes už si vybavím jen Luťanského, Bartošku a Bořivoje Navrátila, který hrál zástupce mimozemské civilizace (ta jeho holá hlava měla patrně vysílat divákovi signály, že s ním něco není v pořádku), co se snaží vlákat nebohé záchranáře do pasti. V sérii vystupovaly ještě další dvě herečky, jedna z nich byla tuším Jarmila Švehlová. Bylo by zajímavé zhlédnout tenhle oblíbený pořad mého dětství znovu a především by bylo zajímavé natočit remake, který by osudy hrdinů poněkud rozvinul. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Seriál, v jehož závěru se k danému tématu v besedě vyjadřovali naši vědci, mimo jiné dr.Jiří Grygar a další, byl jako nový neotřelý nápad dobře přijat televizní kritikou. Bohužel se však shodou okolností vysílal v čase, kdy na dalším programu televize bylo po několik týdnů vysíláno mistrovství světa ve fotbale, a tak byl poněkud zastíněn dalším sci-fi seriálem Návštěvníci, který se natáčel i vysílal zhruba ve stejném časovém období. (ČSFD)
  • seriál se natáčel v jeskyních poblíž Berouna, v Macoše a v lomu Amerika na Berounsku. (ČSFD)
  • Tunel Omega byl čtyřdílný televizní seriál, který se v Československé televizi vysílal v roce 1983. Byl to společný experimentální projekt vzdělávacích redakcí České a Slovenské televize, který měl diváky touto dramatickou formou více získat pro problematiku záhad vesmíru. (ČSFD)

Reklama

Reklama