Reklama

Reklama

Rasputin - šílený mnich

(TV film)
  • USA Rasputin: The Mad Monk

Obsahy(1)

V roce 1916, kdy se ruská říše zmítala ve válečných křečích a stála na pokraji zlomové revoluce, šířily se Petrohradem pověsti o muži přezdívaném "Ťomnyj". Jmenoval se Grigorij Rasputin. Říkalo se, že to je ďábelský mnich, který hlásá slovo Boží a dopouští se všemožných zlotřilostí. Lidé tvrdili, že zhypnotizoval samotného cara a svedl carevnu. A jaká je pravda? Byl to nesporně muž s mimořádnou osobní přitažlivostí, bezpochyby obdařený léčitelskými schopnostmi, zároveň však člověk hluboce narušený: temná zákoutí jeho duše mu vysloužila pověst symbolu zla, satanského Mistra. V konečném důsledku to však byl pouze člověk, kterého smetla bouře dějin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

majo25 

všechny recenze uživatele

Iba priemerne spracovaný dokument o tomto nevšednom chlapíkovi s uhrančivým a prenikavým pohľadom, po ktorom zostalo niekoľko mýtov. Viac ako na ucelený pohľad naňho sa tvorcovia zamerali skôr na pikošky z jeho života. Vizuál bol zostavený viacmenej iba zo starých fotiek a pohľadov do interiérov dnešných luxusných petrohradských palácov. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaný životopis roľníka, ktorý istý čas hýbal svetom. Komplexne rozobratý je jeho život od mladosti až po prazvláštnu a neuveriteľnú smrť. Muž s pohľadom, ktorý uhranie a ktorý mal údajne vtáka černošských rozmerov (30cm), čomu možno aj veriť, pretože ožratý v krčme ho aj často voľne ukazoval. ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Už od dětství mám mnicha Rasputina zafixovaného jako pána, kterému se hlava probořuje do těla. Ztrácí nohy, ruce, soudnost. Může za to film Anastasia. Ten mou myšlenku zmutoval do nadživotní velikost a je zvláštní, že až teď jsem mohl usoudit, že Rasputin nebyl takový kvítko. Jeho uhrančivý pohled je děsivý. I když byla jeho fyzická přítomnost jen díky dochovalým fotografiím, nemůžu jim upřít jejich atmosféričnost. "Když mluvil s lidmi, díval se jim přímo do očí.". Ruské dějiny jsou zvláštní, ale tahle část je TA, která mě zajímá a dostává. Protože je tajemná? Ano! ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný příběh negramotného sedláka z carského venkova, který se stal jednou z ikonických postav ruských dějin. Jeho mentální schopnosti a charisma byly mimořádné. Natolik, že mnozí uvěřili, že skrze něho promlouvá Bůh, jiní v něm viděli Satana. Odvrácenou stranou jeho nadměrně vyvinutých schopností byla patologická hypersexualita a těžký alkoholismus. Muž jenž provázel, jako temný stín, poslední roky dynastie Romanovců. Stín, co předznamenal pád. Sám ho předpověděl. Jeho legenda žije dál svým vlastním životem. Až do dnešních dnů stále budí lidskou fantazii, fascinuje. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Celkem povedený dokument, až na některé nepřesnosti. Např. určitě si nemyslím, že je dobré, aby historik posuzoval vlivy hypnózy na uzdravení člověka, či dělal jiné zdravotnické posudky, které náleží spíše jiným odborníkům. Rasputin je tu vykreslen ve skutečných barvách, ani jako světec, ani jako padouch. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama