Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh vypráví o mladé ženě Judith, která poté, co byl její manžel zavražděn, opustila svou rodnou zemi ve východní Evropě a deset let žila se svými třemi dětmi ve Francii. Její rozhodnutí přijmout pozvání na svatbu sestřenice odstartuje řadu vypjatých konfliktů a dramatických událostí. Děti sice mohou díky návštěvě domoviny objevovat své kořeny a poznávat příbuzné, návrat Judith ale oživí zapomenuté spory mezi dvěma znepřátelenými klany. A zde se ctí pravidlo, že za krev se platí jedině zase krví… Vizuálně působivý snímek plný napínavých situací je režijní debut herečky Fanny Ardantové. Autorka chtěla především vyprávět příběh o násilí, které v jejím filmu symbolizují „vnitřní i vnější“ jizvy. (Febiofest)

(více)

Recenze (5)

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jsem věděl, jaké bude téma filmu, plakát mě skoro přiměl si myslet, že půjde o poklidný film lehčího ražení - slunce, zeleň, žena spokojeně sedící pod slunečníčkem. Nic takového, samozřejmě. Plakát je v tomto případě v dost ostrém kontrastu vůči samotné atmosféře filmu, který se v drtivé většině odehrává v izolované, patricijské usedlosti v pochmurném, bezčasém prostředí rumunské Transylvánie, kde je v téměř každé minutě cítit napětí, nebezpečí (jak je řečeno ve filmu: "pas précis, mais toujours présent"). Prostředí prosycené starými patriarchálními tradicemi, neúprosnými zákony a svazující, přísnou disciplínou. Nikdy jsem nebyl milovníkem klasicistních tragédií, a tento film je pro mě přesně jednou takovou, díky čemuž je ale zase docela originální, protože něco takového se už v evropském filmu nevidí. Po filmařské stránce mi ale připadal velmi zdařilý - mj. vynikající kamera a herci. Fanny Ardant moc dobře věděla, co dělá, když hlavní roli svěřila Ronit Elkabetz, která ztvárňuje nezávislou, silnou a temperamentní Balkánku naprosto dokonale. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Docela těžkopádná záležitost, před zhlédnutím by měli rozdávat mapku rodinných vztahů, aby se v tom člověk vyznal. Místo těžkého napětí, kterým má být celý film přesycen, je to spíš samá infantilita. ()

Reklama

Rajca 

všechny recenze uživatele

Vizuálne pôsobivé, emočne silné. Film má trochu pomalší rozbeh a začína gradovať približne od polovice. Súhlasim, že v množstve postáv sa divák trochu stráca, ale dôležitý je skôr celkový dôraz na silnú vyhranenosť postojov a správania postáv. Hodnoty ako česť, hrdosť, hnev, túžba po pomste, rodinná spolupatričnosť sú tu vystrečované do maxima, čo filmu dodáva osobitú dramatickú atmosféru. Fanny sa profiluje ako sľubná režisérka. Teším sa na ďalšie dielka. ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

Kdo si pamatuje na Sicilské scény v Kmotrovi a líbili se mu, ten si plně užije scény nasycené Francouzskou přírodou a temperamentem. Každý záběr kamery a situace je těžká a dopadá na Vás jako popel slepený krví. Z Kmotrovského opojení Vás nevytrhne ani příběh filmu. Dva znepřátelené rody, mezi kterými rozvíří prach návrat dcery se svojí rodinou. Její dva mladí synové se nám stanou průvodci v příběhu, který se rozkrývá pomalu s jejich zapadáním do rodiny. Ponořte se s nimi do tradic Francouzské venkovské rodiny a plně nasajte každý záběr, kamera je naprosto dokonalá. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velmi krásné, záporem je ale příliš mnoho postav, ve kterých se divák moc neorientuje. Každopádně na režijní debut celkem slibné. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama