Reklama

Reklama

Epizody(26)

Obsahy(1)

Sentan Island je ostrov v Yudenském moři. Existuje jako nezávislý, což znamená, že není zatažen do války mezi Severní a Jižní vládou. Hlavní hrdina, Takehara Akiyuki, žije na tomto ostrově se svou matkou Fusou. Je však odloučen od svého otce, městského doktora Ryuuza, kvůli neshodám jeho rodičů, přesto však pouto mezi synem a otce přetrvává. Jednoho dne, Akiyuki přijede do školy školním autobusem, který znenadání vybuchne spolu s jeho přáteli Haru a Furuichim. Exploze vytvoří záhadné světlo, které vstoupí do Akiyukiho paže, způsobujíc mu nesnesitelnou bolest. Nemá však čas tomu porozumět, zjistí však, že bělovlasá dívka, která byla v autobuse také, mu dala sílu, kterou si nedovede představit. (Jigvell)

(více)

Recenze (5)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Svět Bounen no Xamdou zřejmě již dlouho ovládají dvě supervelmoci, Sever a Jih. Napětí střídají války. Krátce před začátkem poslední z nich se středoškolák Akiyuki stane obětí bizarní nehody, díky které se promění v bytost zvanou Xamdou, bytost jejíž podstata je tajemná, bytost jejíž moc je značná, bytost, která má leccos společného se samým fungováním světa. Už už se zdá, že proměna bude Akiyukimu osudná, leč v poslední chvíli je zachráněn dívkou Nakiami. Nakiami je jednou z mála těch, kteří něco tuší o podstatě Xamdou a tak se Akiyuki spolu s ní uchyluje na palubu vzdušné poštovní lodě pod velením sličné kapitánky Ishu. Divák, narozdíl od Akiyukiho, již tuší, že do pohybu se dávají mocné síly a Akiyuki bude nucen zasáhnout do běhu celého světa... Nejsem schopen odhadnout do jaké míry je podobnost s trochu starším anime Eureka 7 náhodná - někdy je až zarážející. Svět s netradiční faunou, hlavní hrdina se uchyluje na létající loď, spousta tajemných mystických prvků, osud světa, podobná povaha hlavního hrdiny... Oba seriály rovněž vynikají v designech lokací i postav, oba jsou kvalitně animovány. Xamdou, i přes poměrně časté souboje, jeví se mi více "introvertní", pomalejší, rozjímavější. To jsou plus. Ovšem ve světle Eureky 7 je i předvídatelnější. SPOILERY. Celá koncepce světa již v prvních dílech křičí, že na konci seriálu dojde ke kataklyzmatické konfrontaci. A první polovina diváka dovede k přesvědčení, že při oné konfrontaci bude záviset hlavně na tom, zda-li ta či ona postava zvládne se postavit čelem svým traumatům, najít vnitřní rovnováhu. Je to samozřejmě nutné - dnešní parapoznatky říkají, že jen vyrovnaný člověk vyzařuje tu pozitivní světléčivou energii. Nu, utrpení Subjektivovo. KONEC SPOILERŮ. Já mám tu dvojitou smůlu, že takových konců mi již bylo v seriálech a filmu naservírováno přílš a zároveň mě takové konce dráždí i ideologicky. Poměrně zajímavým a pozitivním aspektem je obrácení divákovy pozornosti právě k povaze duše jednotlivých postav. Pokud se tak však stane, tak již ona psýché musí za něco stát! A třebaže Xamdou nenabízí zdaleka nejhorší psychologii postav, vzhledem k tomu, že ona (samozřejmě ne sama) stojí v závěru vprostřed dění, není to dost. Ani trochu to není dost. Prosté ***. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Od poutavé zápletky přes našlapanou akci a vybroušené postavy až ke zdrcujícím zvratům a překvapivému finále. Xam'd si mě pozvolným tempem a nenápadně stupňovanou (a ve druhé půli o to smrtonosnější) gradací získal opravdu na celé čáře a bez zaváhání mu odpustím chvílemi až příliš abstraktní mysteriózní linku vedoucí například kolem Sálu urychlení. Veškeré Akiyukiho souboje, Nakiamina odvaha nebo Raigyovo charisma totiž do dobrodružství plného sebeobětování, znovuobjevování či splácení dávných hříchů dokonale pasují a v žánru civilně pojaté akční sci-fi také jednoznačně vítězí. ()

Reklama

DaweForeman odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím jestli brečet nad ztraceným časem nebo nadávat. Nemůžu si pomoct, ale tohle dílko je opravdu jedna velká vymývárna mozku. Po první dílu jsem si řikal, že by to mohlo být zajímavý - velice pěkně udělaný svět + nějaký to dobrý historický pozadí. Navíc když si člověk zvykne, že se tu vyskytuje šíleně vymyšlená technologie, tak to ještě jde. Jenže, od nějakého čtvrtého dílu se ve mně probouzel jen vztek, kdy jsem marně čekal nad nějaký objasněním nebo nějakou logičností, než jsem to vzdal a nechal se s nudou vláčet onou nahodilostí. Podle videa v OP jsem čekal ony události, ale jaksi jsem se jich vůbec nedočkal - z něčeho, co mělo vypadat jako nějaká napínavá armádní akčňárna s nadpřirozenýma postavama se vykluboval fanatický náboženský paskvil všelijakého šílenství, zbytečnosti a dětinství. Takhlenc rozčílenej už jsem nebyl od doby, kdy jsem sledoval Shinjiho v Evangelionu, ke kterýmu bych to mohl přirovnat. Animace, když pominu onen design jednotlivých věcí (u některých bych řekl, až vymýsl po drogách), je celkem průměrná. Hudba je snad jediným plusem. ()

Tenzen12 

všechny recenze uživatele

Nové dílo od tvůrců Eureky 7 a obě serie jako by si z oka vypadly. Nejedná se však o laciný plagiát. studium Bones se poučilo ze svých chyb a vytvořily kvalitní epické anime se zajímavými postavami (přestože ne vždy je využit jejich plný potenciál) a atraktivním prostředím. Ti kteří viděli staršího bratříčka tohoto dílka si můžou (ale nemusí) strhnout z hodnocení jednu *. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Tento komentář píši po mnoha a mnoha letech od zkouknutí. Existují anime, které si člověk pamatuje do konce života. Shana / FLCL / FSN / TengenToppa / Mushishi, ale i třeba Eureka 7, Midori no Hibi, Toradora, Moyashimon z těch hůře hodnocenných. Avšak pak jsou tady anime, které člověk ohodnotí 3*, nenapíše komentář a když pak od toho vidí opening, říká si - to by nemuselo být špatné... počkat... neviděl já jsem to? Zabádá v paměti a nemůže si vzpomenout na jedinou minutu. Na jedinou minutu, ať se snaží, jak se snaží. Proto přemýšlí o tom, že hodnocení z 3* sníží na 2*, protože to v něm prostě nezůstalo. Ani náznakem. Až je to s podivem. 60%->40% ()

Galerie (50)

Reklama

Reklama