Reklama

Reklama

Invaze: Operace Mincemeat

  • Česko Operace Mincemeat (více)
Trailer 1

Operace Mincemeat byla jedním z klíčových kroků na dlouhé cestě spojenců k vítězství. V roce 1943 spojenci zahajují přípravy na invazi do Francie a osvobození Evropy, ale jeden problém stále přetrvává… jak mohou ochránit své invazní síly před ničivou převahou německé armády? Film, inspirovaný skutečným příběhem jedné z nejnepravděpodobnějších misí druhé světové války, se zaměřuje na podrobnosti plánu oklamat Němce ohledně nadcházející invaze na Sicílii pomocí mrtvého těla s ukrytými dokumenty, aby nepřítel uvěřil, že útok proběhne v Řecku. (HBO Max)

(více)

Recenze (44)

Marze 

všechny recenze uživatele

O teto fascinujici skutecne udalosti jsem videl i dokument  V tomto zanru valecne drama je udalost vice vzrusujici nez film. Ale pribeh je dobre a dojemne vypraveny. Romance, zarlivost, soutezivost. Az film uhyba od samotne operace Mincemeat. Vse stoji na postavach. Colin Firth je jako vzdy solidni. S MacFaydenem jako dva muzi v milostnem trojuhelniku, kteri se nemaji moc v lasce, neduveruji si a maji odlisne zpusoby ziskat si Jean. Reziser John Madden si zalibne hraje s jazykem. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak o této story jsem neměl ani šajnu, takže za mě mimořádně zajímavý námět, který ale byl těžce nezvládnut, především ignorování druhé strany (nácků), které by podstatně zvýšilo napětí a taky se mě moc nelíbly dialogy. Prostě osolit a omastit a film by byl nervák jak kráva, takto to bylo příliš unylý ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu chápu, že my - postiženci a milovníci válečných filmů jsme díky našim znalostem o lecos ochuzeni. A teď se prosím na mne nezlobte, ne fakt si o sobě hodně nemyslím a haldu toho i přes intenzivní zájem o druhou světovou nevím. Ale bohužel, tahle operace je dost profláklá a tak mne mrzí, že HBO muselo de facto točit remake již jednou zfilmovaného příběhu ve filmu The Man Who Never Was. Pochopitelně ti co se o válku nezajímají mají pole před sebou neprobádané a mohou hltat každou další minutu tohoto thrilleru. Osobně mne to štve, protože za války se odehrál bezpočet příběhů, které stojí za natočení už jen kvůli těm hrdinům, kteří v nich tenkrát skutečně figurovali a dodnes se o nich neví. Operace Mincemeat je natočená celkem zručně navíc se do hlavní role podařilo získat Colina Firtha a tak je ten dojem thrilleru z válečné Anglie hnedle o fous britštější... Naštvalo mne, že starýho Winstona jsem nepoznal, protože si nebyl vůbec podobný. HBO tyhle filmy docela umí, ale už je to taková klasická instatní polévka. Prostě stále stejná chuť, víte co čekat. Potěšilo mne, že film mimořádně nebyl rasově vyvážený, byť mi tam opět chyběli Inuité. Aby ve filmu hráli prakticky jen bílí herci (vyjma těch pár v  komparzu tančících vojáků a swingové kapely) a byl natočen pod krovkami HBO v roce 2022, to se hned tak nevidí. Jasně válečná Anglie byla tehdy plná bílých Angličanů, ale kdo by dnes na to v dnešním duhovém světě takto přísně koukal že? Takže za to bod nahoru. Bohužel ač jde o špionážní snímek, je tam naprostá absence napětí. Naprostá! A ta romantická žárlivá linka také moc nefungovala. Každopádně tahle operace opravdu zachránila tisíce životů a už jen proto a také k památce onoho utonulého je fajn, že to někdo zpracoval pro širší veřejnost. Každopádně se starším a černobílým kouskem The Man Who Never Was se tohle bohužel nemůže měřit ani trochu. Vkládám do kožené aktovky tedy jen tři dopisy. * * * ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Veľmi som chcel, aby sa mi "Operation Mincemeat" páčilo. Vojnový film od schopného režiséra ako je John Madden a s celkom slušným obsadením si ma určite získa a nesklame. Že? Nuž... poviem to takto. Udalosti, ktoré tento film rozpráva sú zaujímavé. Celkový nápad tejto operácie je podľa mňa geniálny a musím povedať, že celkom obdivujem, že to vlastne nakoniec so všetkým dokopy vyšlo a história sa odohrala tak ako sa odohrala. Lebo je to rozhodne zaujímavá stratégia na oklamanie nepriateľa. Spracovanie tejto udalosti je ale iná story, a na tomto najviac film naráža na kameň. Mám pocit, že film sa viac snažil nás dostať do politického diania filmu, než že by sme mali možnosť vidieť niečo výraznejšie z celkového plánu. Trvá to 70 minút, kým sa dajú veci do pohybu. Dovtedy sledujeme všetko plánovanie, dávanie dokopy, schvaľovacie procesy, obviňovanie zo špiónstva a okrem toho jednu žiarlivú love story medzi dvoma mužmi, ktorí majú city pre jednu ženu. A nie, nerobím si srandu. A sledovať Matthewa Macfaydena ako neustále je naštvaný na Colina Firtha, pričom hlavnú úlohu v tom zohráva žiarlivosť voči vdove, ktorú hrá Kelly Macdonald je postupne celkom otravné. Okrem toho film ani nevyzerá nejako zaujímavo a ponúka viac politický pohľad na celú udalosť, než že by prinášal niečo, čo by bolo reálne zaujímavé. Neviem ale popravde ani ako ten film zafixovať. Viem len to, že sledovať ma to moc nebavilo. A to je škoda. Hodnotenie: C+ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film, kde sa viac dozviete v nekonečných záverečných titulkoch než v deji samotnom. Skutočná udalosť, ktorá je postavená na nereálnych udalostiach a žiaľ do popredia sa motá viac love story než spravodajská operácia. Zbytočné bočné príbehy zmenili význam celého filmu. Romantizovaný základ zmenil Mincemeat takmer na telenovelu. Historickým nepresnostiam sa nemá význam zaoberať, nakoľko tento film ani historický nakoniec nie je. Hoci chcel byť. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá zápletka a strhujúci trailer ma dosť navnadili, ale nejak som prehliadol meno režiséra. Zase som dostal nezáživné spracovanie ako u väčšiny Maddenových filmov. Nečakal som žiadnu akciu. Dúfal som, že príprava plánu bude rovnako napínavá ako to zvykne byť v heist filmoch, ale tu sa len nekonečne nudne kecalo. Plus je tam zbytočná otravná romantická línia. A keď to hovorím ja, tak to už niečo znamená. No a ani samotné naplnenie plánu nie je nijak strhujúce. Z hercov ma nikto nezaujal napriek skvelému obsadeniu. Takže celkovo jedna veľká nuda. 4/10. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw, o takejto operácii som doteraz veru nepočul. Takže som bol z toho celkovo prekvapený, že Británia pristúpila k takejto dezinformačnej hre, ktorá napokon znamenala veľký obrat vo vojne. Téma filmu bola rozhodne Top! A musím uznať, že aj spracovanie sa mi celkovo páčilo, hoci sem tam sa tam objavili také hluché pasáže, ktoré trochu brzdili dobre nastavené tempo. Ale inak super, vrátane výpravy, hereckého obsadenia a vojnovej atmosféry, do ktorej to bolo celé zaobalené. Inak, tento nápad s falošným špiónom bol celkom chytrý, no muselo to byť riadne napätie, či Nemci na to napokon skočia. 5* ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

vzhledem k tématu by bylo naivní očekávat válečnou režbu a je naprosto v pořádku, že film jde cestou špionážní konverzačky. Co je horší, že ta cesta je značně hrbolatá a většinu času bude divák jen znuděně koukat z okna a ptát se kdy už bude konečná. Všechna čest důstojníkům, kteří dali do pohybu takhle smělý plán (plus to,že jim nakonec vyšel), ovšem filmový pomník by si zasloužili záživnější...40% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Vedení války pomocí klamu - zajímavé téma. Ale zde zbytečně natahované a zdramatizované. Hlavně ta romantická linka je tam jakoby naprosto vnucená a asi jen proto, aby tam hrály i jiné ženy, než jedna stará. Neříkám, že film nebyl zajímavý - tato epizoda z druhé světové války si zaslouží pozornost. Ale ztrácel jsem se v tom plánu, jak a kudy má mrtvola putovat, aby se dostala, kam má. Zajímavější mi nakonec přišlo spíše to, že se tam jako postava objevil Ian Fleming, který zde sbíral inspiraci na svého Bonda. Ale jinak zpracované hezky a dalo se na to podívat. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Buď je to pravda nebo fikce. Kéž by to byla pravda..." Těžko říct, co všechno z tohoto jinak poměrně zručně natočeného filmu s Colinem Firthem v jedné z hlavních rolí byla pravda a co fikce. Každopádně není pochyb o tom, ona britská desinformační operace Mincemeat, které se film věnuje, měla naprosto klíčový dopad na úspěšné vylodění spojenců na Sicílii. Z celého filmu se mi asi nejvíc líbilo to postupné sestavování střípků do fiktivního životopisu majora Williama Martina. Naopak tu žárlivou lovestory dvou mužů, kteří si oba myslí na jednu ženu, bych si možná i odpustil. A maličko diskutabilní za mě byla i ta vedlejší linka filmu o podezřívání bratra hlavního hrdiny ze špionáže pro sovětské Rusko. Celkově ve  srovnání s mnohem starším snímkem o téže události (The Man Who Never Was) asi přeci jen o trošku slabší. Ale stále lepší průměr (silné 3 hvězdičky). ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Jop. Dobrý historický film o špiónskych hrách. Veľa času zožere romantická linka, čo je škoda. Pri takomto námete sú mi pocity postáv u prdele aj s celým zaláskovaním. No ale to by nemohol byť Madden, že. 4 z 5 ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Jestli něco zaujme, tak je to přítomnost Iana Fleminga, a všechny ty narážky na Bondovky, z kterých je jasně patrné, která "Operace" Fleminga inspirovala při psaní jeho románů. Oddělení Q, vedoucí M...To všechno tu máme :). Jinak je to vesměs taková komorní záležitost, ve které se vše řeší zpravidla skrze dialogy, a do samotné války se moc nepodíváme, ba ani nevylezeme skoro z interiérů. Pro film jako takový to vlastně i docela sedí, ale nějaká větší dynamika a tah na branku by neškodili. O operaci jako takové jsem popravdě neměl ani páru, a samotné její provedení v reálu teda muselo být opravdu zajímavé, a zfilmování si to zasloužilo, ale chtělo to nějakou tu šťávu navíc, aby to mělo více energie. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Operaci Mincemeat jsem znal už z britských dokumentů o 2SV ze sedmdesátých let a vždycky mi to přišlo jako jedna z nejfantastičtějších mystifikačních špionážních operací včech dob, ale nedokázal bych si představit to přetavit v nějaký strhující biják. A to potvrdil i tento více než dvě hodiny trvající film, který má silné obsazení, ale ve výsledku je to takové komorní konverzační drama s trochou dobrého anglického suchého humoru, ale prostě tomu hrozně chyběla šťáva. Sympatické, ale něco co těsně uniká dvě hodiny nudě. ()

Dm1tr1j odpad!

všechny recenze uživatele

Réžia a kamera super ale scenár vyprdel niekto po 10 pivách v pondelok keď musel niečo napísať.... Okrem toho útok na sicíliu bol totálny prejeb a jedno z najkokotskejších rozhodnutí slabo skúsených vojsk ameriky a británie. Američania zariadili vrelé prijatie na pobreží pomocou new yorkskej mafie, ktorej spravili ústupky a prepustili ich šéfov aby poslali dobré slovo domov do starej zeme a nechali vojakov prejsť a aby sa sicilskí vojaci vzdávali. To bolo všetko, ako náhle prešli vojská do kopcov, ktoré boli vždy 3 po sebe vzostupne vyššie a vyššie delené údoliami tak sa začalo skurvené prelievanie krvy. Zopár delami taliani neskutočne mrvili a mleli spojencov a zdržovali ich tak dlho, že nemci sa mohli vpohode preskupiť čo aj spravili ale na siciliu sa vyjebali... Plán akcie bol prejsť cez sicíliu do Paríža a zobrať hitlerovi tento klenot. Nepodarilo sa a nemci zosadili musoliniho nasadili vlastnu babku....okrem toho dopady Mincemeat môžu byť 0, nik nevie či to vôbec malo zmysel. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Zbytečné moc suché, zasloužilo by si to lépe vystavěnou a vygradovanou dramatickou linku. Tvůrci se to alespoň pokusili oživit vedlejším milostným trojúhelníkem, ten ale z mnoha důvodů nefunguje a celkový dojem filmu jen posílá níže, podobně jako obsazení samotného Churchila. Slabší tři. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Námet je rozhodne zaujímavý, lebo je to niečo nezvyklé ako klamom preľstiť protivníka. Dopracúvavame sa k tomu s hrdinami krok po kroku, avšak kostrbato a tak je to aj spracované. Vôbec nie je jasné či sú s týmto plánom vlastne poriadne uzrozumení vrchní velitelia či aj samotný Churchill. Sú tam dialógy, ktoré aj spochybňujú celú akciu. No aj tak sa nejako bez vysvetlenia pokračuje, radšej tvorcovia chcú preľstiť diváka v tom, že mu predstavujú Iana Fleminga a jeho M či Q, známe z bondoviek. Dlho trvá kým príde maličký uzol zápletky, a keď príde v podaní sestry zosnulého, tak po jej odznení sa uzol uvoľní, lebo sestra sa už trestuhodne neobjaví. Samotná akcia v Španielsku sa začne, no postupne začína zadrhávať, ale je to tak šlendriansky rýchlo odkecané, že to má diváka skôr zmiasť, aby sme sa víťazoslávne dostali k finále kde zásadne chýbajú emócie. Je nám proste podané, že Nemci to zožrali a basta. K vedľajšej dejovej linke, ktorá predstavuje dvoch chlapov súperiacich o jednu ženu, je to veľmi decentne podané, prakticky by som termín súperenie mohol vypustiť. Zaberá to istý priestor a nevadí mi jej vyústenie do stratena, lebo však vojna. Viac ma mrzí linka s bratom Ewena, tá je načatá nesúvislo a v závere sa len dozvieme suchý fakt o jeho činnosti. Komplexne je to nesúrodá snímka, ktorá je však komorná, bez výraznej akcie, vhodná pre dámy, ktoré sa vojnovým filmom skôr vyhýbajú. V tomto nájdu kus histórie spojenej s romantikou. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Ten příběh jsem znal a proto jsem byl na film zvědavý a možná i proto jsem spíš zklamaný. V podstatě konverzační drama, které ale moc dramatické není, je to suché, naznačené vztahy, rozpory a motivy v týmu britských zpravodajců takové nedotažené a finále, kdy se německá branná moc má Britům chytit na špek tak rozplizlé a nudné, že se ani nechce věřit, že to scénárista vážně takhle dokázal skopat. Přitom je to téma jako hrom, stačilo trochu fantazie ... Roubování na Bonda skrz Flemminga sice zábavné, ale filmu to dává jakýsi dětinský nádech. Celkově tedy slabší průměr - neurazí, ale ani nepotěší. ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Lepší trojka, ale na plnou čtyřku to nebylo. O operaci Mleté maso jsem četl. Ewen Montagu byl v tomhle směru dokonalý, ale to se o tvůrcích filmu říct nedá. Zbytečně moc romantiky a to filmu docela uškodilo. 65% ()

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Reklama

Reklama