Reklama

Reklama

Invaze: Operace Mincemeat

  • Česko Operace Mincemeat (více)
Trailer 1

Operace Mincemeat byla jedním z klíčových kroků na dlouhé cestě spojenců k vítězství. V roce 1943 spojenci zahajují přípravy na invazi do Francie a osvobození Evropy, ale jeden problém stále přetrvává… jak mohou ochránit své invazní síly před ničivou převahou německé armády? Film, inspirovaný skutečným příběhem jedné z nejnepravděpodobnějších misí druhé světové války, se zaměřuje na podrobnosti plánu oklamat Němce ohledně nadcházející invaze na Sicílii pomocí mrtvého těla s ukrytými dokumenty, aby nepřítel uvěřil, že útok proběhne v Řecku. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (44)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Buď je to pravda nebo fikce. Kéž by to byla pravda..." Těžko říct, co všechno z tohoto jinak poměrně zručně natočeného filmu s Colinem Firthem v jedné z hlavních rolí byla pravda a co fikce. Každopádně není pochyb o tom, ona britská desinformační operace Mincemeat, které se film věnuje, měla naprosto klíčový dopad na úspěšné vylodění spojenců na Sicílii. Z celého filmu se mi asi nejvíc líbilo to postupné sestavování střípků do fiktivního životopisu majora Williama Martina. Naopak tu žárlivou lovestory dvou mužů, kteří si oba myslí na jednu ženu, bych si možná i odpustil. A maličko diskutabilní za mě byla i ta vedlejší linka filmu o podezřívání bratra hlavního hrdiny ze špionáže pro sovětské Rusko. Celkově ve  srovnání s mnohem starším snímkem o téže události (The Man Who Never Was) asi přeci jen o trošku slabší. Ale stále lepší průměr (silné 3 hvězdičky). ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Operaci Mincemeat jsem znal už z britských dokumentů o 2SV ze sedmdesátých let a vždycky mi to přišlo jako jedna z nejfantastičtějších mystifikačních špionážních operací včech dob, ale nedokázal bych si představit to přetavit v nějaký strhující biják. A to potvrdil i tento více než dvě hodiny trvající film, který má silné obsazení, ale ve výsledku je to takové komorní konverzační drama s trochou dobrého anglického suchého humoru, ale prostě tomu hrozně chyběla šťáva. Sympatické, ale něco co těsně uniká dvě hodiny nudě. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá zápletka a strhujúci trailer ma dosť navnadili, ale nejak som prehliadol meno režiséra. Zase som dostal nezáživné spracovanie ako u väčšiny Maddenových filmov. Nečakal som žiadnu akciu. Dúfal som, že príprava plánu bude rovnako napínavá ako to zvykne byť v heist filmoch, ale tu sa len nekonečne nudne kecalo. Plus je tam zbytočná otravná romantická línia. A keď to hovorím ja, tak to už niečo znamená. No a ani samotné naplnenie plánu nie je nijak strhujúce. Z hercov ma nikto nezaujal napriek skvelému obsadeniu. Takže celkovo jedna veľká nuda. 4/10. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Jestli něco zaujme, tak je to přítomnost Iana Fleminga, a všechny ty narážky na Bondovky, z kterých je jasně patrné, která "Operace" Fleminga inspirovala při psaní jeho románů. Oddělení Q, vedoucí M...To všechno tu máme :). Jinak je to vesměs taková komorní záležitost, ve které se vše řeší zpravidla skrze dialogy, a do samotné války se moc nepodíváme, ba ani nevylezeme skoro z interiérů. Pro film jako takový to vlastně i docela sedí, ale nějaká větší dynamika a tah na branku by neškodili. O operaci jako takové jsem popravdě neměl ani páru, a samotné její provedení v reálu teda muselo být opravdu zajímavé, a zfilmování si to zasloužilo, ale chtělo to nějakou tu šťávu navíc, aby to mělo více energie. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Vedení války pomocí klamu - zajímavé téma. Ale zde zbytečně natahované a zdramatizované. Hlavně ta romantická linka je tam jakoby naprosto vnucená a asi jen proto, aby tam hrály i jiné ženy, než jedna stará. Neříkám, že film nebyl zajímavý - tato epizoda z druhé světové války si zaslouží pozornost. Ale ztrácel jsem se v tom plánu, jak a kudy má mrtvola putovat, aby se dostala, kam má. Zajímavější mi nakonec přišlo spíše to, že se tam jako postava objevil Ian Fleming, který zde sbíral inspiraci na svého Bonda. Ale jinak zpracované hezky a dalo se na to podívat. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu se objevuje vedlejší postava Fleming (Johnny Flynn). Jedná se o narážku na autora knih o Jamesi Bondovi (agent 007) Iana Fleminga, který býval námořním důstojníkem a za druhé světové války pobočník šéfa tajné služby v britském námořnictvu. (Sharakis)
  • Keď otec číta synovi knihu pred spaním, jedná sa o dielo "The 39 Steps" od Johna Buchana. Podľa tejto knihy bol natočený film s rovnomenným názvom z dielne Alfreda Hitchcocka, ktorý tiež pojednáva o špionáži. (Biopler)

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Reklama

Reklama