Reklama

Reklama

Zázračná planeta II.

(seriál)
  • Francie Planete terre II. (více)
všechny plakáty
Francie / Japonsko, 2005, 6x52 min

Režie:

Hideki Tasuke

Scénář:

Jeremy Hogarth

Obsahy(1)

Francouzský koprodukční cyklus:  1. Tajemství bouřlivé minulosti
Před čtyřmi miliardami let byla Země obrovskou rozžhavenou koulí. Pravděpodobně se srazila s velkou planetkou, miliony tun horniny se změnily v rozžhavené páry a z povrchu naší planety zmizela veškerá voda. Dnes krůček po krůčku objevujeme, jak tato děsivá událost ovlivnila náš původ.
2. Sněhová koule
Před 2 miliardami 200 miliony let byla celá naše planeta pokryta ledem. Teplota se pohybovala kolem mínus 50 stupňů Celsia a celý světový oceán zamrzl do hloubky tisíc metrů. Tato doba ledová trvala několik milionů nebo dokonce desítek milionů let a zahubila prakticky všechen život na Zemi.
3. Cesta na souš
Před 450 miliony let nežili na pevnině žádní živočichové ani vyšší rostliny. Kontinenty byly většinou prázdnou pustinou, zatímco oceány kypěly životem. Aby mohli dobýt souš, musely se u našich vzdálených předchůdců nejdříve vyvinout plíce a současně i končetiny.
4. Od vyhynutí ke znovuzrození
Přes všechna strašlivá zkázonosná geologická období a obrovské vymírání druhů vývoj na Zemi nakonec skončil triumfálním nástupem savců, kteří vystřídali dinosaury.
5. Rozpad kontinentů
V období velkých přírodních katastrof se naši předchůdci vyvinuli v primáty. Dokonalý zrak jim umožnil vnímat trojrozměrně prostor a předměty. Během převratných klimatických změn to byl základní předpoklad přežití.
6. Země lidí
Před sedmi miliony let se v Africe objevili první tvorové podobní lidem. Od té doby se vyvinulo a následně vyhynulo kolem dvaceti druhů z čeledi hominidae a přežil z ní jen jediný. Byla to cesta dlouhá 4 miliardy 600 milionů let, během níž dospěl život až k nám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tohle je moc dobrý dokumentární cyklus, který už jsem zřejmě viděl v době jeho vzniku a podíval se na něj po skoro patnácti letech znovu. Třeba se pletu, ale vlastně mi ani nepřišlo, že by se za tu dobu přišlo ve světě vědy na nějaké vyloženě zásadní objevy, které by ho činily neaktuálním (nejvíc mě v tomto smyslu překvapila teorie důvodu permského vymírání, která koresponduje s o deset let mladšími objevy). Zabývá se poměrně zevrubně úplnými počátky života na Zemi a na rozdíl od jiných dokumentů tohoto typu oplývá skvělou vlastností; vždy, když mě napadla během sledování nějaká otázka, tento dokument mi ji velmi záhy zodpověděl. Necucá si data z prstu, ale přísně je vysvětluje na základě fosílií a hypotéz a pokud se něco neví, přizná se, že se to neví. Celé je to koncipováno jako jedna velká evoluční linie od prvních bakterií až po homo sapiens, takže věci, které s tím tolik nesouvisí, jsou odbývány či ignorovány, ale alespoň to má nějakou vizi a není téma roztroušené. První tři díly jsou úplně geniální. 4. je super, ale přecijen už to člověk více zná z mnoha jiných dokumentů. Poslední dva díly už vyloženě akcentují přímé lidské předky a tam už je více znát, že v té nejbližší minulosti bychom potřebovali znát daleko více věcí pro ucelenější obrázek a všechny otázky už zodpovězeny nejsou. Taky si možná mohli odpustit na konci každého dílu ten oslavný tyjátr na člověka. Ale asi je to nutné, aby si průměrný divák uvědomil, že se ho to týká. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Spíše než "Zázračná planeta" by se to mělo jmenovat "Historie zázračné planety", aby bylo jasnější, že jde o počátky vzniku planety, různé katastrofy a nakonec vznik života a jeho evoluce. Vše se to opírá hlavně o geologické studium Země a o objevy vědců, kteří nám je v jednotlivých dílech prezentují. I přesto, že vědeckou obcí jsou tyto objevy brány jako nejpravděpodobnější, nemůžu si pomoct - často jsou to jen domněnky, jak to mohlo být a co se mohlo stát. Ano, všechno je to lepší, než hloupoučké stvoření světa z Bible, ale kolikrát mám opravdu dojem, že si to někdo vycucal z prstu, protože to zní dobře (a důkazy se vždy dají přizpůsobit tak, aby to sedělo). Ale nechci zbytečně rýpat do vědeckých faktů, když můžu rýpat do kvality zpracování tohoto dokumentu. Největší bída jsou ty CGI animace, které jsou opravdu dost často otřesné a nedá se na ně dívat. Bohužel je jich tam mnoho a pro jistotu nám jsou neustále opakovány - stejně jako informace, které se časem stanou duplicitní. Jako studnice informací je to kvalitní zdroj, ale mohli si odpustit cpát nám to prostřednictvím vědců a jejich škaredých tělesných schránek a raději se měli víc soustředit na formu. Takhle mi z toho vychází ničím výjimečný, obyčejný dokument, jakých vídáme v televizi hromady. Navíc kombinace tvůrců Francie a Japonsko, no, ehm, raději už nic neříkám... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jestli někdo tohle umí jsou to Francouzi. Všechny ty "Zázračné planety" bych pouštěl povinně ve škole, aby také děti neviděly jen tu nudu v učebnicích. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zpracovaný dokument představující nejstarší dějiny naší planety a počátky života na ní. Dokument představuje mnoho nejnovějších teorií podložených demonstrací důkazů. Tajemství života na naší planetě je tímto o kousek blíže lidskému poznání. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Kde jinde se dozvědět, že máme oproti dinosaurům primitivní způsob dýchání a že jediný důvod, proč se lidé (savci) vyvíjejí v děloze (a naše mamky nekladou vajíčka) je ten, že někdy před 250 miliony let na planetě byl nedostatek kyslíku? ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Evolúcia v priamom prenose. Na rozdiel od jednotky, v tomto dokumente možno nájsť množstvo doplnkových informácií o histórii a vývoji ľudstva, o ktorých sme možno ani nevedeli. Veľmi pútavý dokument s tónami krásnej hudby v pozadí. Povinnosť na hodinách dejepisu a prírodopisu. Miestami mi síce vadilo pár duplicitných informácií, čo trošku pokazilo celkový dojem zo seriálu, ale hodnotiť ho možno iba pozitívne. 85 % ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní pořad je vhodný nejen do hodin přírodopisu nebo zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět, jak vypadá život na známých částech celého světa. ()

Kathane 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to bylo trošku uspěchané. Ale bylo to krásné. Miluji tyhle záhady. Zázraky přírody. Moc hezky zpracováno. ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, který přináší spoustu důkazů, zajímavých spojitostí a nových pohledů na evoluci. Doporučil bych jako materiál do hodin náboženské výchovy. ()

simpanz 

všechny recenze uživatele

Francouzům a Japoncům se tohle mimořádně povedlo. Dokument o tom, jak to na Zemi od počátku vypadalo, co a proč se tehdy stalo a jakou to mělo souvislost s vývojem savců a potažmo i lidí. Animace pěkné, škoda, že jich nebylo víc. Taky si myslím, že šlo lépe zpracovat vyhynutí dinosaurů. Ale tohle si podle mě pět hvězd zaslouží i bez toho. ()

Reklama

Reklama