Reklama

Reklama

Půldruhé hodiny zpoždění

(divadelní záznam)
Česko, 2009, 71 min

Režie:

Patrik Hartl

Scénář:

Gerald Sibleyras (divadelní hra), Jean Dell (divadelní hra)

Kamera:

Tomáš Kresta
(další profese)

Obsahy(1)

Daniela Kolářová a Milan Lasica v bystré komedii o tom, jak se manželé pokusí během hodiny a půl změnit stereotypy třicetiletého manželství. Inscenace Studia DVA... Dobré francouzské komedie v sobě mají vždy nejen duchaplnost a lehkost, ale taky neotřelý pohled na milostné vztahy. Taková je i komedie Géralda Sibleyrase, kterou napsal ve spolupráci s Jeanem Dellem. Starší manželský pár je pozván na společnou večeři ke svým přátelům. Jenže ženě se nechce nikam jít. Rozvíjí se dialog o manželství, během něhož se narodily tři děti, nejmladší z nich právě opustilo domov, narodilo se první vnouče a žena cítí prázdnotu nastávajícího období. Ve vtipném dialogu o tom, co znamenají desítky let dosavadního života a čím naplnit ten společný "zbytek", vás komedie pobaví bystrými postřehy i skvělými výkony obou protagonistů (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak si ľahni na gauč a čakaj na smrť, ale až keď sa vrátime z večere!“ Skvěle zahrané (Lasica maximálně sympatický a vtipný, Kolářová zase přesná a správně nesnesitelná), obrovsky zábavné, v mnohém pravdivé a se spoustou hlášek, které by se daly tesat. A konfrontace češtiny a slovenštiny podle mě pozvedla dialogovou rovinu ještě o něco výš. 5*, s chutí si představení zase někdy zopakuju. „Takže to znamená, že sme si celý život navzájem věrní?“ – „Ak hovoríme pravdu, tak áno.“ – „Jako dva blbci.“ – „Ľutuješ to?“ – „Trošku.“ – „Ja tiež.“ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemná hra, takový přirozeně plynoucí dialog dvou lidí, kteří si mají co říct. Milan Lasica bravurní, Daniela Kolářová také (sice hrála takřka stejnou postavu jako ve Vratných lahvích, ale to jí můžeme těžko vyčítat), nejkouzelnější ze všeho ale stejně byla ta krásná dvojjazyčnost ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ukrutně nádherný kousek. Skvěle napsaná hra stojící na lehkonohých dialozích o manželských věcech. O to vtipnější, že je po čertech pravdivá. Oba herci jsou dokonalí, Lasica ještě dokonalejší. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Výborne som sa bavil bez potreby vyhľadávať nejaké maličkosti, ktoré sa nevydarili tak, ako bolo zámerom. Som mimoriadne vďačný divák, pretože som už tri mesiace nevidel v televízii nič poriadne. A že máme tých kanálov viac ako v Benátkach. Dúfam, že v blízkej dobe ma vlastníci kanálov opäť niečím prekvapia. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Sibleyraseova a Dellova divadelní hra sice nenabízí nijak zvlášť rafinovanou dramatickou zápletku, ale zato vtipný konverzační dialog, z něhož dva výteční herci, v tomto případě Daniela Kolářová a Milan Lasica, dokázali vytěžit maximum. Kdyby byl po ruce nápaditější režisér, výsledek mohl být ještě lepší. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra v podání dvou herců a já jsem se bavil přímo královsky. Tahle záležitost byla skvěle napsaná, výborně nastudovaná a perfektně zahraná. Výběr herců byl skvělý, i když mi Daniela Kolářová nepřišla zdaleka tak pohodově uvolněná, jako Milan Lasica, kterému bych nedokázal vytknout ani zbla. Oba mi způsobili brutální záchvaty smíchu v tomto střetu mužského a ženského pohledu na život. Užil jsem si každou minutu a určitě jsem se Pierrem a Laurence neviděl naposled. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

"Umíš si mě představit, jak kráčím po Champs Elysées s nějakou starou Vietnamkou?" Zásadní zážitek asi ne, ale výborná konverzační záležitost ano. Lasica o stupínek lepší než Kolářová. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Současná francouzská konverzační komedie autorů Sibleyrase a Della obsahuje spoustu kultivovaného humoru i smutnějších momentů. Inscenace Studia Dva tuto v podstatě bulvární látku zpracovává dost konvenčně, což ale v žádném případě není na škodu. Elegantní scénografické řešení (ten béžový závěs tvořící stěny bytu byl nádherný), povedená hudba, vhodně zvolené obsazení - tedy přinejmenším na první pohled. Milan Lasica i Daniela Kolářová jsou skvělí herci a jejich obsazení vyvolává nemalé očekávání. Lasica těmto nárokům beze zbytku dostojí, v roli čerstvého důchodce Pierra je naprosto famózní. Kolářová coby jeho nenaplněná manželka Laurence už dopadla o něco hůře: obzvlášť na začátku jsem jí nevěřil ani slovo. Kdo ví, snad byl na vině důsledně spisovný text, který jí příliš nešel do úst, ale něco v její intonaci mi dělalo neuvěřitelný problém zapomenout, že sleduji herečku, a soustředit se na postavu, kterou představuje. Připadala mi strojená, nepřirozená, v křeči. Postupem času jsem si zvykl - a ona se na oplátku vylepšila - nicméně pořád mám dojem, že její výkon je to jediné, co v téhle inscenaci tak úplně nefunguje. A to byla hra vybírána pro ni na tělo! Velice podařeným prvkem je jazyková dvojjakost tohoto hereckého partnerství - Kolářové Laurence mluví česky, Lasicův Pierre slovensky. Funguje to naprosto nádherně. V celkovém pohledu představuje Půldruhé hodiny zpoždění ani ne půldruhé hodiny kultivované zábavy na úrovni s trochou dojetí, ale výraznější dojem nezanechá. Modelový příklad toho, čemu se trochu hanlivě říká "dobře udělaná hra." Já proti dobře udělaným hrám nic nemám, obzvláště pokud jsou udělané takhle dobře. A jsem velice rád, že se čas od času objeví v záznamu na ČT. Jen houšť! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Viděno ve "Švanďáku" a skvěle jsem se bavila. Ze začátku jsem měla strach, že to ti dva herci neutáhnou. Ale jakmile se na jevišti objevila Daniela Kolářová, nastala slovní smršť, která se nedala zastavit. Hlašky, které vypouštěli oba herci z úst jsem ani nestihla počítat. Moc pěkné bylo i to, že pan Lasica mluvil slovensky a paní Kolářová česky. Tím jejich slovní přestřelka získala na větším rozměru, protože se skvěle doplňovali. U našich známích to v domácnosti funguje naprosto stejně. Televize této hře trošku ubírá, mnohem lepší je ji vidět naživo. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.........vcelku dobrá konverzačka - nebolo to nič extra - ale malo to vtipné momenty....jednoznačne lepší M.L.  ... ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Že bych si zrovna u dohodle kvůli textu kecnul na zadek,to sice né,ale už hlavně kvůli panu Lasicovi bych to viděl za plnej počet. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nadmíru humorná konverzační komedie v podání dvou vynikajicích herců. Dialog dlouholetých manželů, kteří si vyčítají, co všechno si za dobu trvání manželství neprovedli. Krásně obrácená logika, vtipné postřehy o životě, vážné věci z lehka a vesele. Milan Lasica svou roli spíše odříkává, ale Daniela Kolářová je plná energie a hraje opravdu skvěle. Krátká doba představení velmi rychle utíká, bohužel až moc, nakonec se vám nechce pustit herce z pódia. Mimo jiné jsem z první řady viděl, jak vypadá dílo, které při představení Daniela Kolářová tvoří. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Lasica v polo-charakterní roli zajímavý.Kolářová nesnesitelná jako vždy, naposledy byla milá před 40 lety v Létu s kovbojem :) ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Není to zbytečně dlouhé a je to tak univerzální, že každý se v tom najde. Problémy v partnerském vztahu jsou více méně pořád stejné. A když se podají správnou formou, je to pěkná sranda. Lasica s Kolářovou jsou absolutní špička. 90% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Objaviť takýto skvost úplnou náhodou! Milan Lasica a Daniela Kolářová v najlepšej forme. Dialógy sa sypú samé, prirodzene rozvíjajú vzťah starých manželov. Konštatujem, že to bolo vtipné, milé, dojemné a presne takto si predstavujem môj partnerský vzťah o pár rokov. Ona je trochu sarkastická, mierne rýpavá a očakávajúca, že muž si domyslí... On je upokojujúca zložka, trpezlivý, ale aj trochu majetnícky. Stret ženského a mužského pohľadu na život. Príjemné bolo počúvať dialógy v našich dvoch krásnych jazykoch. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľa situácií a životného múdra zo zrelého manželského života, vtipné momenty, ale na štvrtú hviezdu mi tu k spokojnosti niečo chýbalo. Možno aj to, že Lasica si so Satinským vedel v dialógoch trochu lepšie nahrávať na smeč. ()

Reklama

Reklama