Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tom Savini nás provází zajímavě zpracovaným dokumentem o sérii Friday the 13th. V tomto dokumentu herci, režiséři atd. probírají své nejoblíbenější scény, vraždy a další zajímavosti, které se staly při natáčení této kultovní série. (Chatterer)

Recenze (32)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně natočený dokument o jednom z největších masových vrahů v dějinách kinematografie. Zpočátku herci/tvůrci/kostyméři (zkrátka spousta lidí různých profesí, kteří mají společné jen to, že se objevili v některém z dílů či pracovali na některém dílu této krvavé série) připomenou všechny díly v rychlém sledu, aby se pak ponořili více do jednotlivých dílů a především do Jasona samotného. A já si to užíval. Bylo fajn vidět, jak herci, kteří hráli v prvním díle, vypadají dnes (zamrzí akorát absence Kevina Bacona) a jak vzpomínají na natáčení. A takovéhle dokumenty mám rád. Jednoznačných 100 % a už se těším, až si dám čtyřhodinový nášup k další legendě - ano, mluvím o Freddym ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný dokument, který pokrývá Pátky od prvního až po 'restart' z r. 2009. A není to jen nekonečná palba útržků z interview, celé to v krátkých a vtipných scénkách hostuje sám maestro Tom Savini. Skutečně je zde záživně pokryto vše podstatné, účastněn je snad každý, kdo ve spojitosti s FRIDAY THE 13th něco znamená. Pohled na Jasona jako na oběť, různé zajímavosti (např. že se měl původně jmenovat Josh Voorhees - a moc nechybělo,, či tento stažený teaser poster k osmičce...), hrdinové a hrdinky série, vraždy, kulturní dopad, a tak dále - na pouhých 90 minut bezchybné. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Dokument o jedné z mých nejoblíbenějších hororových postav nemůžu hodnotit záporně, ale zároveň ho ani vynášet do nebes. Jedná se o rutinní záležitost k 30 výročí Jasona Voorheese z Crystal Lake. Dozvíme se jak vznikaly jednotlivé díly, jak byly provedené některé vraždy a uvidíme docela dost známých tváří, ve kterých je vidět ta radost, že mohli na něčem podobném pracovat a tím pádem se podílet na tvorbě jedné hororové legendy. 8/10* ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Jako Jasonova fanouška mě to samozřejmě potěšilo (především zmíňky o specifickém výkonu Kanea Hoddera), přesto bych uvítal originálnější koncept, v němž by došlo i k nějakému souhrnému zhodnocení série. Obzvláště zamyšlení nad postupné změně přístupu k postavě Jasona i žánru v jednotlivých dílech mi razantně chybělo. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nesloužilo jako promo tho hnusného remaku z roku 2009 (zkažená poslední desetiminutovka) a netočili to tvůrci Pátků, tak jde o naprosto špičkový dokument, který potěší fanoušky a zároveň vysvětlí laikům vše podstatné. Nej je Tom Savini jako průvodce. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Dokument je to zajímavý a pro fanoušky série Pátku třináctého rozhodně povinnost, nicméně i při své devadesátiminutové délce nepřináší moc nových informací a jde spíše o ohlédnutí se zpět, místy mírně sklouzávající k self-promotion a nekritickému poplácávání se po zádech (samozřejmě výkonným producentem dokumentu je Sean S. Cunningham). Navíc sekvence, v níž tvůrci filozofují o Jasonu Voorheesovi, dělajíce z něj téměř postavu antické tragédie, musí nutně rozesmát. Zbytek dokumentu už se však nese v úmyslně humorném duchu, ať už jde o průvodní komentář Toma Saviniho či pár velmi vtipných narážek (hvězda Kevina Bacona na chodníku slávy), a celkově je potřeba tento dokument brát stejně jako všechny díly Pátku třináctého - vypnout mozek a bavit se. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Zábavný pohled na historii jednoho z největších filmových masových vrahů v dějinách kinematografie. Tom Savini se role průvodce zhostil velmi dobře a celá ta hodinka a půl utekla dosti rychle. Kéž by se podobný dokument objevil i před premiérou remaku Nightmare on Elm Street. Freddy by si to jistě zasloužil... Edit: Tak mé přání bylo vyslyšeno ;-) - http://www.csfd.cz/film/278192-never-sleep-again-the-elm-street-legacy/ ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Béčkový dokument o mojej najobľúbenejšej hororovej sérii, ktorú mám zmáknutú celú. Príjemné obzretie sa za kultovými postavami, kultovými scénami...Nostalgické a potešujúce:) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Jason Voorhees je prostě fenomén, deset samostatných filmů, jeden společný s kolegou Kruegerem a jeden remake- to už je slušné CéVéčko, kterým by se mohl Jason ohánět, kdyby se raději neoháněl mačetou (oštěpem, křovinořezem, či holýma rukama). His Name was Jason je výborný dokument, cílený hlavně na fanoušky série, kterým provází člověk nad jiné povolaný- Tom Savini. Nechybí rozhovory s herci (i s těmi, kteří se ve filmech jen mihli), tvůrci (překvapilo mě, že filmaři, kteří pracovali na prvních dílech, točili předtím filmy pro děti), no zkrátka s těmi, co mají k této slasherské legendě co říct. Bavily mě i úvahy nad filmovým přesahem, jestli je Jasonovo běsnění omluvitelné (protože nezapomínejte, že on byl v prvním případě oběť) a jaký měl vliv na následující hororové série (např. Wrong Turn). A nechybí ani informace ohledně jednoho z nejslavnějších hororových hudebních motivů- kill kill kill, mum mum mum ;-) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Co vlastně vedlo tvůrce prvního dílu k jeho natočení? No samozřejmě tvůrčí krize a neúspěchy jejich dosavadní práce. Sean S. Cunningham a scénárista Victor Miller potřebovali nutně peníze a tak se jim v hlavě zrodil plán. Po úspěchu prvního Halloweenu (1978) jim bylo jasné, že slasher by mohla být ta správná volba, navíc k tomu nepotřebujete ani nějak zvlášť složitý scénář. Důležité je, aby se divák nenudil, bylo tam dostatek postav k zabíjení, trocha té nahoty a hlavně slušná atmosféra. Jejich cílovou skupinou samozřejmě byli teenageři a tak proč nenatočit pořádnou vyvražďovačku, ve které budou umírat mladí a hlavně nadržení teenageři. Ani ve snu by je však nenapadlo, jakou spustí jejich film lavinu divácké přízně a že jednou bude jejich Friday the 13th označován za kultovní záležitost. Vždyť v jedničce se vlastně Jason ani pořádně neobjevil, natož aby přemýšleli o tom, že se z něj stane legenda mezi filmovými zabijáky. Pamela Voorhees však svého synáčka zastoupila opravdu bravurně a její skon na konci filmu to vlastně celé odstartoval. V tomto dokumentu se objevila celá řada osobností, které se ve většině případů shodly na tom, že právě jednička je nejlepší díl celé série, což jim však samozřejmě nezabránilo v tom, aby vychvalovaly i ostatní díly (no většinou ty, ve kterých se sami objevili). Kromě samotných herců, si totiž poslechneme názory i režisérů jednotlivých dílů, filmových expertů, maskérů, machrů přes speciální efekty – no prostě těch nejpovolanějších. Navíc se dozvíme spoustu dojmů i humorných historek z natáčení, samozřejmě nebude chybět ani vysvětlování tvůrců jednotlivých dílů – proč to natočili tak a tak, jak ovlivnila přísná cenzura kvalitu celkového obsahu, které díly poškodila nejvíce (souhlasím, že asi 5 a 7), nebudou chybět ani rozhovory s jednotlivými představiteli legendárního Jasona, takže divák může porovnat, který z nich se na tuto práci hodil nejvíce a jak ve skutečnosti vlastně vypadají), no a vlastně budeme mít možnost vidět i to, jak vypadají někteří herci a představitelé důležitých rolí dnes. Líbilo se mi, že se všechny představitelky hlavních ženských rolí shodly na tom, že by se někdy v budoucnu rády setkaly během natáčení jednoho dílu a společně si to s Jasonem opět rozdaly. Kéž by bylo jejich přání vyslyšeno, protože by to nemusel být vůbec špatný nápad. Ještě k nim přidat Tommyho Jarvise a to by byla teprve jízda. Co víc k tomu dodávat. Friday the 13th se stal fenoménem pro nejednu generaci, ať už se to někomu líbí, nebo ne. 80% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jason Voorhees se bezesporu stal kultovní postavou, vražednou star mezi filmovými sériovými i masovými vrahy. Vydrželi jsme to s ním už třicet let (sakra, je skoro starý jako já) a tak i když mě tahle slasher série zase tak moc nebere a nejsem z ní dvakrát odvařený, myslím si, že si podobný dokument zaslouží. Dozvíme se v něm toho hodně.. Například jak vznikl. Nakoukneme do pozadí nějakých triků. Uvidíme všechny herce, kteří Jasona hráli (dokonce i toho, který ho hrál v prvním Pátku třináctého) – samozřejmě Kane Hodder vládne. Zjistíme jak vznikl skvělý zvukový a hudební motiv. Zjistíme jak zestárly hlavní hrdinky skoro ze všech filmů. Poslechneme si několik teorií o tom proč to vlastně Jason všechno dělal (některé až zavání stockholmským syndromem). Uvidíme spoustu lidí, kteří prošli různými díly – nejlepší a nejzábavnější z nich jsou výstupy Shavara Rosse, který hrál Reggieho v pětce. Projdeme haněním série i problémy, které filmy měly s MPAA. Dozvíme se o scénách, které se do filmů nedostaly. Prostě nahlédneme do pozadí jedné slavné série. Nedá se to hodnotit jinak než pozitivně. Někdo, kdo viděl všechny díly, by si tohle prostě neměl nechat ujít. Jedno negativum to ale má, až přehnaná chvála na remake z roku 2009, ale to je samozřejmě jen reklamní tah a tak ti/ty z vás, kteří/ré tuhle sračku viděli/y se stejně jako já u těch žvástů aspoň pobavíte a zasmějete. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

10/10 Tenhle dokument rozebírá celou sérii takovým způsobem, že nelze jít pod pět. Kdybyste měli rádi Freddyho a tvůrci by natočili něco podobného v tomto duchu, dáte pět. Pokud máte v oblibě Krtečka a dokument o něm by byl podobně zpracován, dáte pět. Tom Savini nás celým filmem provází a jeho vystoupení rozhodně nemaj chybu. Dozvíme se nezpočet zajímavostí o této mongoloidní hororové ikoně, vystoupí zde snad všichni hlavní tvůrci série, padne spousta hlášek. No prostě tady se nic nezanedbalo. Jako dokument o filmové postavě prostě špičková ryzí záležitost. Jasona mám rád a tohle je ten nejlepší dárek ke třicátinám, kterej od svých tvůrců mohl dostat. Jsem moc zvědavej, jak štědrej k němu bude strýček Nispel se svým remakem :). ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Hororový fanoušek by měl být vlastně vděčný za dokument jaký je tento, protože vměstnat do jednoho filmu všechny autory, tvůrce a přehršel herců, to je kousek poměrně uctýhodný. Na druhou stranu, snímek nepřináší krom poplácávání se po zádech, jak to všechno skvěle natočili, vůbec nic - sem tam nějaký trik nebo masky, ale většinou je to oslava vlastní práce a to klidně i přes veškeré nelogičnosti především v návaznosti mezi jednotlivými díly. To, že Jason je vlastně až jako druhotná postava, která se regulérně realizovala až od dvojky a dál, to už všichni víme. Ale slyšet jednoho režiséra, jak s dobrým pocitem říká, že nechal Jasona nadobro zemřít a další režisér zas jak ho nechal oživit a třetí jak ho poslal do kosmu..., no síla - tohle se může stát jen v amerických filmech, které netočí jeden autor (Jason zdraví Michaela :D). Jinak ale jako osvěžení celé série a současná výpověď dnes už herců v letech je to celkem fajn :). ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Hodinu a půl se banda divných týpků a vysloužilých kurviček plácá po ramenou, jak všechny ty bejkárny skvěle natočili. Mám rád Jasona, je to můj oblíbený zabiják, ale všeho všudy jsou s ním opravdu dobré tři filmy - 3, 4 a 6. Jedničku do Jasonova repertoáru prostě nepočítám a remake (splácaná jednička a dvojka dohromady) sice nedopadl špatně, ale výše zmíněným dílům se nevyrovná. Zbytek jsou díly slabší, nebo vyložený odpad. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument pro nadšence, kteří si zamilovali sérii "Pátek třináctého". Objeví se zde mnoho legend - celým dokumentem provází ve výborných sekvencích Tom Savini - kteří mluví o tom, jaké bylo natáčení, co pro ně Jason znamená, atp. Zajímavé nahlédnutí do života série, ale i života jednotlivých protagonistů a do toho, jak se změnili. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument, který obsahuje prakticky vše, co si Jasonovi fandové mohou přát. A uvádí ho samotný capo di tutti capi filmovým triků - Tom Savini! Začátek stručně rekapituluje všech 12 dílů a následují rozhovory s herci i jinými lidmi od branže. Dozvíte se jak se jednotlivé vraždy natáčely a co všechno se zažilo na place. Mimo jiné se mi taky líbilo, že je tu každému dílu spravedlivě věnováno dost pozornosti - těm horším i lepším. Shrnula bych to tak, že jako dokument je to víc než přínosné, dozvíte se haldu zajímavých informací bez přehnaného vychvalování a v neposlední řadě i stopáž potěší. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Asi v 6ti letech jsem poprvé shlédnul několik dílů díky známým z Německa. Filmy byly dabované v němčině, ale to nebyl problém pro takový typ filmu. Jako malému se mi vryla postava Jasona Voorheese hluboko do záhybu mozku a dlouho mě strašila ve snech. Nesmrtelný retardovaný zabiják, který nechtěl být zlý, ale okolnosti z něj stvořily jednoho z největších a nejprimitivnějších vrahounů filmové historie. Protože nevíte, kdo je za maskou, je napětí ještě větší. Velké a jednoduché pomstychtivé dítě. Všechny díly se vyznačují krvavými efekty, jsou zde primárně vražděni jen mladiství, slečny stále ukazují svá prsa a přeživší je většinou jen slušná dívka z celé party (nebo alespoň je zabita jako poslední). Jason kombinuje většinou jen předměty všedního užívání: krumpáč, sekera, nůž, hřebík, křovinořez, řetěz a nejvíce se mu osvědčila mačeta. Jeho vraždy nejsou nijak promyšlené a bere co je po ruce - v tom je ta síla. Nerozmýšlí se nad činy ani nad zbraněmi. Důležité je se pouze pomstít za svou maminku, která ho měla opravdu ráda. Na jeho vlastním životě mu nezáleží a proto jde po všem po hlavě (nebo po mačetě). Chodí pomalu a s rozmyslem. Neutečete mu, protože mu to myslí sice pomalu, ale chladně - není rozptýlen ničím jiným. Ve druhém dílu nosí zatím jen pytel od brambor, ale ve třetím pokračování si poprvé nasadí hokejovou masku. Tím se jeho hlavní poznávací znaky (mačeta a hokejová maska) staly nesmrtelnými. Strašák s maskou se tak stal filmovou legendou v hororovém žánru. Celý dokument mapuje vývoj Jasona, triků i jak se díly natáčely. Dokumentem provádí velmi ironický Tom Savini (maskér některých dílů ze série). Je to až úchylné sledovat, jak se parta dospělých a starých herců směje při popisování vražd, které jako herci zažili na place. Nechybí zajímavosti, fanouškovské postřehy a rozbor Jasonovi psychologie. Pátek třináctého je fenomén, který je sice primitivní, ale podílel se na vzniku novodbých slasherových hororů. Je mi stále milejší se dívat na tuto sérii (hlavně starší díly) než na novodobé extra zvrácenosti bez hranic (i když toto je už také na hraně). Nejpamátnějším dílem pro mě je "Pátek třináctého 7: Nová krev", kde je hlavním protivníkem Jasona dívka s telekinetickými schopnostmi. ()

pankreminek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla bomba. Ani si nedokážu představit jak líp by se daly oslavit Jasonovi třicátiny. Spousta známejch tváří a uváděl to mistr Tom Savini. Nakonec ještě hlášky jednotlivejch postav, no prostě super. ()

Reklama

Reklama