Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mexický horor je variací hraběte Drákuly od Brama Stokera. Odehrává se ve 2. polovině 19. století v mexických horách Sierra Negra, kam se na rodovou haciendu Sicomoras vrací slečna Marta Gonzálesová. Na nádraží se seznámí s mladým mužem Enriquem, který ji doprovází. Po příjezdu na haciendu se dozvídá, že její teta měla právě včera pohřeb. Vše tu pustne a lidé se bojí po setmění vycházet ven, neboť se prý znovu objevují upíři. Podivný soused Duval, který si nechává posílat zeminu až z daleké Bukoviny, chce objekt i s pozemky koupit. (Mariin)

(více)

Recenze (11)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatný mexický horor, který má atmosféru, sympatickou hlavní hrdinku, vymydleného aristokratického upíra a svérázného hrdinu (buď je v Mexiku chlapáckým ideálem být obtloustlý a kudrnatý, nebo byl Abel Salazar tehdejší velká tamní hvězda, co já vím). Klasický draculovsko-upírský syžet je tu ozvláštněn pohřbíváním zaživa, ale jinak nepřináší nic nového nebo originálního - snad kromě toho, že konečně byly vidět nejen upírovy tesáky, ale i jak se zahryzává do svých obětí. Děj ale rychle utíká a celé je to protknuto takovou nostalgickou universalovskou atmosférou (včetně netopýrů na gumičce, která je pokaždé vidět a ani se jí nesnažili skrýt), až jsem čekal, kdy bude mít hrabě Duval - Lavud (jak originální, ale pořád lepší než právě universalácký Dracula - Alucard) nasvícené oči jako Bela Lugosi. Neměl, škoda. Bohužel tu některé výtečně, až mrazení v zádech vyvolávající scény stahují dolů idiotské karikatury vedlejších postav vesničanů. A vůbec mě celý závěr tak nějak zklamal. Přesto jsou moje tři hvězdy tomuto dílu velmi silné, skoro až na hranici tří a čtyř, ale nad 70 procent bych tomu přece jen dát nemohl. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Černobílý, do značné míry atmosferický gotický horor mexického režiséra Fernanda Mendéze, nejspíše poučeného z předchozí americké tvorby, předstihuje námětem podobné italské i hammerovské produkce, které se naplno rozjíždějí až počátkem šedesátých let. Příběh, zasazený do mexického pohoří Sierra Negra, je nepochybně motivován klasickým Stokerovým „Hrabětem Drákulou“, kterého tu zastupuje postava ne-mrtvého hraběte Lavuda. Mezi místní lidi přichází (ovšem jenom po setmění) záhadný muž aristokratického vzhledu jménem Duval (psáno pozpátku Lavud), jenž si nechává poslat hřbitovní hlínu až z Bukoviny. Ten má zájem o koupi haciendy Gonzálesů a pozemků, na nichž se nachází hrobka. Spatřujeme tu klasické schéma: dívka v ohrožení, pozitivisticky založený hrdina, (který dívku ochraňuje), upír v podobě aristokrata, usilující o pomstu a rozmnožení populace, a osoby s ním spojené. A stejně tak klasické sekvence: znepokojivá cesta kočárem do opuštěných míst, tajemně se chovající postavy, velmi silně jsou zde využity prvky poznávání upíra pomocí zrcadla a ochrana proti němu Krucifixem. Také závěr, kdy dochází ke konečnému souboji, je poměrně akční, jak jsme v těchto béčkových filmech zvyklí. Žánrový, brakový bonbónek se vším, co v něm má být. ()

Reklama

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Mexicky laděný černobílý gotický horor "El Vampiro" nás zavede do poklidných hor Sierra Negra, kde si lidi nežili špatně. Ale od jisté doby se vesničané po setmění bojí vycházet z domu. Věří tomu, že na jejich vesnici padnul zlý démon v podobě upíra! A tak nezbývá mladé dívce, která sem přijela za tetou (kterou mimo jiné upír zabil), aby se tomuto zlu postavila se strýčkem a přítelem doktorem v tváří tvář! 80% ()

Docflash

všechny recenze uživatele

Zajímavost: scénář Ramon Obon-V hlavních rolích ABEL SALAZAR 1917-1995 bratr scenáristy a režiséra Alfreda Salazara- hrál ve známých hororech Misterios de ultratumba-Black Pit of Dr.M (1962)(scénář Ramon Obon)+ La maldición de la Llorona-Curse of Crying Woman (1963) a spolu s herečkou s tohoto filmu Ariadne WELTER VORHAUER ještě v pokračování EL ATAUD DE VAMPIRO+horor EL BARON DEL TERROR-BRAINIAC(1962) kde hrál barona a film produkoval(což ho moc nestálo :) ARIADNE WELTER nar.1930-98-byla mladší sestra LINDY CHRISTIAN,žena herců TYRON POWERA(děti ROMINA+TARYN POWER ) a EDMUND PURDOMA-do roku 1960 byla Ariadne manželka Gustavo Alatrista nar.1922-2006 herce-režiséra-producenta (např.VIRIDIANA od Bunuela kde hrála jeho pozdější žena mexická hvězda SILVIA PINAL-byl několikrát ženatý a měl více jak 20 dětí ! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dnes už polozapomenutá raritka z Mexika, která by však neměla zklamat fanoušky klasického gotického hororu. Nechybí snad totiž žádná z jeho typických ingrediencí; bohatě si užijete hustou mlhu maskující fakt, že veškeré scény se točily ve studiích, pokocháte se starým sídlem kompletně zapředeného do pavučin a pobaví vás samozřejmě i na provázcích zavěšení netopýři. Hlavní upír je obsazen poněkud nešťastně (blonďatej hezounek), za to jeho společnice, teta hlavní hrdinky, má po celou dobu démonický výraz a hraje skoro fantasticky. O působivé atmosféře se, doufám, nemusím zmiňovat. (70%) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Jedná se o první mexický horor, který dosáhl mezinárodního úspěchu. (Epistemolog)

Reklama

Reklama