Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1943 v ponurém vězeňském baráku v Osvětimi čeká na svůj osud skupina mužů, včetně lékaře, rukavičkáře, dvou rabínů, profesora práv a nejméně jednoho zločince. Ti všichni zoufale bojují nejen o přežití, ale i o to, aby pochopili smysl své existence. V očekávání, zda budou vyzváni k přesunu do plynových komor a na pokraji sil v důsledku krutosti nacistů se dožadují odpovědi na otázku, jaký je Bůh, který dovolí takové utrpení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Flego 

všechny recenze uživatele

Myšlienka postaviť Boha pred súd a súdiť ho za to, že dovolil vyvražďovať nevinných Židov v koncentračných táboroch, je určite originálna, a vzhľadom k obsadeniu tribunálu aj logická. Ocitli sme sa totiž v Osvienčime v jednom baráku a hlavní predstavitelia sú židovskí väzni. Niekedy som sa strácal vo filozofických témach, určite by sa zdarila znalosť Tóry, ale v konečnom vyznení je tento malý snímok jasný a zrozumiteľný. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Obžalovaný: Bůh všemohoucí vulgo Jsem, který jsem, Hospodin, Adonaj, Elohim, ha-Šem. Místo činu: de iure Chelmno, Belzec, Majdanek, Treblinka, Sobibor, Auschwitz-Birkenau, de facto celé krvavé země mezi Hitlerem a Stalinem. Obvinění: porušení smlouvy, nepřekažení trestného činu, spoluúčast na vraždě. Oběti: šest milionů. Rozsudek: zločin, opomenutí nebo součást vyššího plánu? Odročeno pro překážky, pro které nelze v jednání pokračovat (žalující strana se proměnila v popel a dým), nový termín jednání na věčnosti. Poznatek z obecenstva: Bůh nehraje v kostky… možná proto, že nemá s kým. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Bůh před soudem přednáší malý, nenápadný film s velkou výpovědní hodnotou. Zajímavý námět je kvalitně a velmi skromně zpracován. Dokážu si dobře představit, že Hollywood by z toho dokázal vyrobit "Hit roku." Převážně celá stopáž je věnována filozoficky náboženským rozmluvám o Bohu, Tóře, biblických příbězích a jeho postavách. O vině a nevině, o utrpení, vykoupení, poslání a podobných tématech. Tato "záplava" duchovních řečí by se mohla snadno přetavit ve směšnou či fanatickou přehlídku "keců," ale už jen kvůli prostředí, ve kterém se snímek odehrává, je toto téma zcela opodstatněné a zároveň tím nabývá na důležitosti. Bůh před soudem nabízí plno hloubavých a velmi podnětných myšlenek, z nichž mě spousta podnítila ke krátkému zamyšlení. Byla jsem potěšena přítomností Ruperta Gravese a Stellana Skarsgårda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi složité drama, jehož hlavním dějem je filozoficko-duchovní rozprava o vině Boha na utrpení Židů nejen během druhé světové války. Mne osobně zpracování i téma velice zaujalo a pozorně jsem sledoval každou z postav, každé slovo, každou námitku i myšlenku. Jeho nízké hodnocení je bohužel dáno složitostí tématu, které není pro každého. Kdo očekává snímek zachycujícín život v koncentračním táboře, bude zklamán. Kdo se však zajímá o holocaust a trápí ho řada otázek, měl by jej zhlédnout. Celý děj se odehrává v jednom z baráků koncentračního tábora Osvětim. Vzhledem k očekávanému příjezdu další skupiny deportovaných Židů je třeba na barácích ,,udělat místo" a tak původní obyvatelstvo je prohnáno selekcí. Nejsou však ihned zlikvidováni a vrací se na barák. Vědí však, že následujího dne s příjezdem nových skupin odejdou směrem k podzemním krytům maskovaným za sprchy a budovám s komíny... Vlak však dorazí do Osvětimi dříve a tak se v barácích sejdou nově příchozí s těmi, na jejichž pryčnách budou spát a z jejich lžic a misek budou další den jíst. Vzhledem k tomu, že se zde sejde koncentrace učenců, profesora, rabína i soudce, dojde k debatě kdo za toto utrpení vlastně může. Osazenstvo ubykace se po prvotním zdráhání a obav z rouhání rozhodne o žalobu Boha. Má s ním být veden spravedlivý proces za účasti tří soudců tak jak káže u soudů Tóra. Mezitím komanda začala s vyklizováním baráků od vyselektovaných a k baráku kde probíhá soud se komanda odhadem dostanou za sedm hodin. Soud tedy nemá mnoho času na vynesení rozsudku... Jednání probíhá ve velmi vážném a korektním duchu jako by se jednalo o skutečný soud. Všichni se chovají slušně, každý z vězňů dostane prostor dokonce i kápo baráku, který není Židem a je pouze odsouzeným zločincem. Hlavním bodem obžaloby je to, zda Bůh naplnil smlouvu, kterou uzavřel s Izraelity. Pro shlédnutí netřeba znát Tóru a dokonce ani Starý zákon, snímek se snaží vše vysvětlit tak aby mu rozumněli i lidé tématu neznalí. Snímek je navíc velmi vyvážený ve všech svých tvrzeních i v momentálních náhledech na daný děj (Nutný rozsudek i pozitivní závěr snímku). Ten soud byl naprosto logický. Každý z nás, třebas nevěřící si musel v souvislosti s holocaustem položit otázku: Je-li Bůh jak mohl toto dopustit? * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

V celém filmu jde více o filozofii než o příběh, což s s sebou přináší jistou těžkopádnost. Nápad soudit Boha za to, že dopustil holocaust, není úplně nový, kdysi dával Hallmark film, který měl název Rozepře s podobným námětem, v němž si autoři dali více práce s dramatickou stavbou. Vzhledem k námětu tady v hodnocení trošku přidávám. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Je pravdou, že holokaust je pokračováním historie židovského národa. Málokdo si uvědomuje, že Bible není celá. Že my jsme pokračováním biblické doby. Nicméně byť je to "jen film", myslím, že je ten nápad příliš troufalý. Zvlášť když přináší hromady otázek a odpovědí, ale nikdo nemůže zaručit, že filmem dané odpovědi jsou správné! Že by se s tímto ztotožnil i Bůh sám! A tímto faktem silně klesá výpovědní hodnota. Když sečtu všechna pro a proti, ve výsledku tento film spíše nedoporučuji. ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Z úvodu pár minút vypadalo sľubne, ale potom sa z toho stala nábožensko-filozofická debata. Toto ma fakt nezaujma a nudí. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tak to bolo niečo! Film, nad ktorým budem ešte dlho premýšľať. Nábožensko-filozofická konverzačka umocnená atmosférou koncentračného táboru, tak to už je samo o sebe predzvesť kvality. Spočiatku som sa veľmi obával, že to bude tendenčná náboženská agitácia, s ktorými sa človek v kinematografii stretáva častejšie ako by sám chcel. Samozrejme, boli tu silné náznaky obhajoby "Božieho zámeru" a "sebaobetovania pre budúce generácie", ale zároveň tu bola prítomná aj druhá strana mince, a síce kritická a rozhnevaná obžaloba porušenia zmluvy s Bohom. Často sa takéto nábožensko-filozofické dilemy končia prostým argumentom o "slobodnej vôli" či "skúške viery", ale v tomto prípade to všetko zašlo do oveľa hlbšieho rozboru. Dokonca tu bolo aj zamyslenie sa nad tým, komu Boh nadržiava a koho trestá - a to už bolo naozaj nadčasové. Filozofické dilemy z rôznych spektier pohľadu dokázali tento film teda posunúť ešte oveľa vyššie ako som prvotne čakal. Každopádne, zrejme najlepšia konverzačná dráma akú som kedy videl. Fantázia! 5* ()

daEmoNickY

všechny recenze uživatele

Podle mě ten film je dobrý na poklábosení s přáteli o něm. --- Zpočátku mi sice přišlo, že celá pointa holokaustu byla posadit dostatečný počet židů do jedné místnosti a nechat je vyhladovět filozofováním, ale ten konec ... Argumentace, kterou židovští vězni vedli byla nesmyslná, plná logických klamů a to až do několika pár závěrečných minut díky kterým God On Trial/Bůh Před Soudem stojí za to (plus promluva fyzika a semtam i nějaký jiný argument). --- Hodnocení? Hm, Youtube videa se na CSFD zatím hodnotit nedají a tak ho tu nedám. --- Ve filmu jsou, řekl bych, klasické klišoidní postavy - člověk co konvertoval (byl němec, proti židům, pak zjistili že byl žid), člověk s dojímavým příběhem (který popíral že měl volbu) a Harry Potter ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Až na celkom dobre podaný záver, som bol celý čas s pocitom, že sa nachádzam v kostole a počúvam kázeň, kolosálne dlhú kázeň. Ktorá ma po čase začala nudiť a nedokázal som kontrolovať zívanie. Nemal som pocit, že sa jedná o väzňov v Osvienčime , asi preto, že tam vládla viac menej pohoda. Rozmanitý, spletitý a komplikovaný rozhovor, popretkávaný dialógmi na divadelnej úrovni. V divadelnom prevedení by mohlo ísť o omnoho lepšie spracovanie. Filmové nestálo za zmienku . Škoda. Nápad by to bol celkom zaujímavý, keby sa dotiahol dokonca a nejaký ten peniaz minul aj na viac komplikovaný a menej filozofický dej. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Filozofická rozprava o Bohu. No nie len také obyčajná. V tomto filme je Boh doslova súdený v jednom z barákov kocentračného tábora Osvienčim. A súdia ho tí, ktorí sa domnievajú, že majú na to najväčšie právo, trpiaci Židia. Po prvých 45 minútach ma začal film neuveriteľne nudiť a ja som pod ťarchou príchádzajúceho únavy vzdal súboj so spánkom. Keď som sa na druhý deň podujal k dopozeraniu druhej časti filmu, začal sa môj dojem z filmu zlepšovať. Dej začal konečne gradovať, jednotlivé dialógy a monológy začali byť zaujímavé a pútavé a pripudlo aj akčnejsích scén s dozorcami, na ktoré som sa pravdupovediac najviac tešil. Záver sa vydaril, aký taký odkaz filmu je určite hmatateľný a tak aj keď ma God on Trial takmer unudil k smrti, nakoniec mu predsa len dávam 3*. Hlavne za druhú polovicu. 60 %! ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Konverzační dílo, které stylem směřuje k výtečným snímkům typu Dvanáct rozhněvaných mužů či Pozemšťan. Trochu mě mrzí, že s přesnější znalostí Tóry bych si asi snímek užil o to víc, nicméně stejně docházelo k pravidelným citacím z knihy, takže ani laik se zbytečně neztrácel v tom, o čem je zrovna řeč. Co se týče samotného tématu, to mě samozřejmě jakožto zapáleného ateistu velmi zajímalo, na druhou stranu mě rozdílnost v názorech neomezuje v tom, abych dokázal ocenit kvalitu filmu. Jelikož jsem už viděl hodiny a hodiny různých debat věřících a ateistů, nebyl žádný argument, který bych snad slyšel poprvé. Hlavní linkou byl věčný spor o důvodu existence zla (tzv. "problem of evil"), doplňovaný průběžně dalšími klasickými spory - naprostá krvelačnost starozákonního boha, kolektivní vina, svobodná vůle člověka, účel vesmíru, relativita přikázání a další, které jsem možná opomněl. Závěr jako takový mě z filozofického hlediska samozřejmě potěšit nemohl (SPOILER aneb vše vyřešeno tím nejtradičnějším protiargumentem zametajícím vše pod koberec, parafrázuji: "holt cesty páně jsou nevyzpytatelné, jenom Bůh tuší, k čemu to všechno zlo nakonec bude dobré, my to vědět nemůžeme, hotovo"). ()

Hisnuklusi 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní film, který prostě těží z naprosto výborného scénáře. Do jisté míry by si člověk mohl klidně říct, že ten scénář byl i docela troufalý a to je dobře. Klidně víc takových konfrontačních scénářů. Naprosto všechno co v tom filmu padlo, mi přišlo nadmíru zajímavé a to i přes to, že by se ten film měl asi přeci jen brát s malou trochou nadsázky. Dobře zajímavé a originální. ()

Sticks 

všechny recenze uživatele

Filmársky nič extra, ale na zamyslenie postačí. Plné filozofických dialógov, niečo ako diskusia na tému Boha a jeho zámerov. Len miesto diskusnej haly tu máme špinavý koncentračný tábor...čo tábor, len jednu miestnosť. P.S.: Posledná scéna v komore bola super. ()

Agnostik 

všechny recenze uživatele

Komorní drama odehrávající se v jednom z bloků v Auschwitzu.Filozoficko-náboženský dialog mezi vězni soudíce boha za své utrpení v koncentračním táboře.Poklidně pojaté drama,které se obejde bez zbytečných válečně-násilných scén a u kterého se rozhodně nebudete nudit. ()

Reklama

Reklama