Reklama

Reklama

Úspěšná podnikatelka Zosia slaví na prahu nového tisíciletí čtyřicetiny s vysněným partnerem, scenáristou Kubou, a dcerou z prvního manželství Florkou. Netuší, že bláhové přání omládnout o patnáct let se jí splní… Ráno se probudí po boku exmanžela Darka, v bezčasí roku 1987, s vědomím, že ideální Kuba kdesi existuje a ona ho musí potkat a získat. Aby vrátila stav budoucí blaženosti, musí si ale pořídit dcerku a zapudit přízemního manžela. Především si však musí zopakovat minulost a znovu se přebrodit ubohostí někdejších poměrů. Úkol jí komplikuje znalost budoucnosti, ví totiž, jak politický zvrat ovlivní osudy přátel, ale současně zažije setkání s dávno mrtvou babičkou, která jediná věří v naplnění jejího snu o Kubovi... Režisér si efektně pohrává s rekvizitami obou časových rovin, s fantaskností i s otázkou o váze trojského koně, kterou v pohádkovém happy endu zvídavé Florce spolehlivě zodpoví ideální Kuba. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

H34D 

všechny recenze uživatele

Nelogický děj, cestování časem bez příčiny je jedna věc, ale tady postrádá i účelu a tedy celý film smyslu (ne, nestačí mi, že někdo chtěl být zase mladý). Konfrontace hlavní postavy s komunistickou érou byla vytěžena při nejlepším průměrně, vtipných scén by se dalo napočítat na prstech jedné, při pozření drog/alkoholu dvou ruk a celé to optimistické, veselé ladění nabourává přetažená stopáž. Sledování není útrpné, ale úroveň je nízká a samotné rozuzlení násilné a opět téměř nesmyslné. 3/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Velice slibný námět, bohužel potenciál, který téma návratu do komunismu má, je dost nevyužitý. Scén, kdy je hlavní hrdinka konfrontována s šedivou komunistickou realitou, je naprosté minimum, místo toho se celý film věnujeme jejím snahám napravit svůj milostný život. Naštěstí Ilona Ostrowská je tak milá a sympatická herečka, že se ani po dvou hodinách neomrzí. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Příjemná crazy komedie s výborným rozjezdem/expozicí, velice příjemným obsazením a takřka geniálním námětem, který však zůstal na úkor neúměrně natahované romantické linky na půli cesty za svým dostatečným zužitkováním a film je tak o půl hodinky delší, než by bylo záhodno. 7/10 (44. MFF KV - 8.7.08) ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mám taký pocit, že je to lepšejšia verzia Poledňákovej, akurát, že tam neboli tí malí fagani, čo bolo výrazným plusom! Príhoda s ešte mladým Kubicom je fantastická a tá baranica pod pazuchou nemala chybu, ale to je asi tak všetko. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Machulski - známý polský režisér (mj. Vabank I a II, Seksmisja či oba díly Kilera), který se opět rozhodl využít ve svém filmu cestování časem. Podařilo se mu tak natočil poměrně příjemnou komedii, která sice nenamlsá naše rozpapané jazýčky, ale jistě je alespoň osladí. Vytkl bych především pár nelogičností, se kterými si režisér mohl lehce poradit, škoda. ()

Cafú 

všechny recenze uživatele

Velmi zdlouhavá, hnusná, nevkusná komedie bez nápadu, invence a logiky, která přesně koresponduje s nechutným proudem českých normalizačních komedií. Také proto tu má tento film tak silnou možnost prosadit se a na CSFD je to už i vidět v několika hodnoceních. Film, u kterého se nenuceně zasmějte tak maximálně třikrát (to jsem ještě štědrý). Prostě někdo si chtěl vydělat prachy filmem, tak ho napadalo, že natočí komedii zasazenou do 80. let, v které většina lidí žila či vyrůstala. Stačí jim pár lacinými "komickými" situacemi, připomenout tu krásnou dobu, kdy ještě byli mladí a už se sypou penízky. Tyto humorné scénky mimochodem vždycky čekáte a přesně tak se i stanou. Machulski by zasloužil facku. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Polsku kinematografiu velmi nemusim, a urcite mam radsej filmy Juliusza Machulskeho nez Krysztofa Kieslowskego. A zaroven je to posledny kvalitny Machulskeho film. Vo filme sa striedaju dve roviny -Polsko okolo roku 2008 a okolo 1987 - jedna zena v oboch casovych rovinach. Vyborne zobrazena realita Polska este za cias komunistickej totality. Kvalitne dialogy a namakana rezia Machulskeho - i ked na Kingsajz to uz nema : 80 % ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Podobně jako starší a známější režisérova Sexmise velice svižný a vyvážený snímek přesně s tím druhem humoru, který mám ráda. Předpokládám, že ostatní filmy budou podobného ražení a proto je budu muset v nejbližší době zkouknout. ()

Vlado666 

všechny recenze uživatele

Dylemat se spaním s bývalým manželem (v minulosti samozřejmě ještě nebyl bývalý), aby dcerka nebyla vymazána z historie je fajn. Zatímco v Probudím se včera jsme měli vtipný odkaz na Radovana Krejčíře, Poláci ukazují malého Roberta Kubicu z Krakova na dovolené v Trojměstí. Ale pozor! Ve filmu natočeném v roce 2008 hlavní hrdinka cestuje časem z roku 2000 do roku 1987, jeho jméno jí tedy asi mnoho neřekne. Poláci jsou sofistikovanější, hehe. ()

wovsi 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná pohádka, politiky jsem v tom moc neviděl. Je to spíš o krásné lásce a o skvěle trhlé hlavní hrdince a jejích neuvěřitelných trampotách. Tenhle film vám nezmění život, ale zasmějete se u něj a příjemně vás pohladí po duši. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2009: Skvelá rodinná komédia. Nemám čo vytknúť. Naozaj ma to dostatočne zaujalo po všetkých stránkach. ()

Kervorkian 

všechny recenze uživatele

Padlo tam niečo v zmysle: V mori nie sú ryby? Keby mal Sovietsky zväz Saharu, tak tam nie je piesok. // Veľmi príjemná komédia so sympatickými hercami a dobrou hudbou. Škoda toho konca, ktorý bol pomerne nezvládnutý, ale určite minimálne o triedu lepšie ako napríklad podobný film Probudím se včera. ()

dbt 

všechny recenze uživatele

Proč u nás nikdo nedokáže natočit takovouhle lehkou, vtipnou, nekřečovitou žánrovku, která se po celou dobu drží tam, kde má a neztrácí tempo? Proč? 70%. ()

severus 

všechny recenze uživatele

Pokud se rozhodnete změnit svůj život, je určitě užitečné se objevit jako vy sám znovu před dobou, než nasekáte jednu kravinu za druhou. A pokud už jméno toho Pravého máte, zbývá jen jediné. Nechat ho ať se do vás zamiluje o pár desítek let dříve. Bohužel tehdy vládl ještě Jaruzelski a vy byla vdaná. Velice příjemná Ilona Ostrowska svou postavu hraje civilním způsobem, film mile plyne a vy se bavíte. Především je třeba říct, že to je romantická komedie, komunistické Polsko je jen kulisa. Nikde se netlačí na pilu a v podstatě jde jen o jejího Kubusza. Velmi milý film. ()

Kivi55 

všechny recenze uživatele

Příjemné pohlazení. O touze, lásce, bezostyšnosti a vůbec pěkné koukání na život. Útěk do minulosti? Sci-fi? Ale ne, jenom lehká pomůcka, jak dovolit lidem se projevit. ()

Paolo123 

všechny recenze uživatele

Srovnám-li to se stejným českým filmem ,,Probudím se včera", vychází mi ,,Trojský kůň" o něco lépe. Machulski prostě komedie umí. Obstál i v tržních podmínkách, což zdaleka nelze o každém tvůrci jednoduše prohlásit. Námět je samozřejmě poněkud banální a snad i trochu ohraný, ovšem tvůrci komedií si nemusejí na nic hrát. Chtějí prostě pobavit. Na tom není nic špatného. Každý to nemusí dělat tak mizerně jako Troška. Strefovat se do něj je docela jednoduché (jakkoli s jeho kritiky bezvýhradně souhlasím). Strefovat se třeba do Machulského už tak snadno nejde. Solidní filmařina, kt. si na nic nehraje a je přitom ještě docela inteligentní zábavou. Dobře, že i tyto filmy se uvádějí na festivalech, jakkoli to skalní milovníky artfilmů může štvát. Kde jinde než na festivalech taky můžeme vidět soudobou polskou tvorbu ? Je spíš škoda, že se polské filmy až na velmi vzácné výjimky - Wajda - nedostávají do širší distribuce. Ale to je jiné téma... ()

Reklama

Reklama