Reklama

Reklama

Surikaty

  • Česko Rodina surikat (více)

Obsahy(1)

Strhujíci dokument provázený hlasem Paula Newmana (Ladislav Běhůnek), je o životě surikat. Stanete se svědky tvrdých lekcí, které tyto pouštní šelmy musí absolvovat a které je učí, jak vůbec přežít na drsných jihoafrických planinách. Filmaři strávili přibližně 6 měsíců pozorováním surikat v jejich přirozeném prostředí, abychom i my mohli nahlédnout do jejich společenství a pochopili alespoň částečně nebezpečné zákony neúprosné pouště Kalahari. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Infrakamery v noře, makrokamery, měsíce natáčení, odborný tým - o ničem nepochybuji - to vše samozřejmě přináší výsledky v podobě krásných a v mnoha ohledech jedinečných záběrů i zasvěceného komentáře. Dokument však v mých očích pokazila očividná snaha o dramatizaci života surikat. Z toho důvodu si film vybírá jedno mládě z vrhu jako hlavního hrdinu a dává mu jméno. Ze stejného důvodu se z jeho života vytváří příběh o dospívání s dramatickým obloukem. Autoři si pomáhají střihem, hudbou dramatickou, zlověstnou, idylickou či úlevnou a komentáři typu: "Kolo je šťastný, že je živý." Snad to má svůj smysl ve větší atraktivnosti pro diváka. Možná dokonce tento přístup umožní lepší zapamatování. Výzkumy naznačují, že většině lidí se příběhy spíše pamatují lépe než jiné druhy informací. OK. Ale stejně se mi taková manipulace děním nelíbí. Uznávám, že je to osobní. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Krásný poutavý dokument s úžasnými záběry, příjemnou hudbou a nejmilejším chlupatým hrdinou, který bojuje o svůj holý život v nemilosrdné africké poušti Kalahari. Napínavá surikatí pohádka 90% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem mohla zhlédnout samostatný dokument, který je celistvě věnován těm malým, okouzlujícím, srandovním tvorečkům. Fascinovali mě již nějakou dobu, a proto jsem nesmírně ráda, že jsem viděla tento obsáhlý, přes hodinu trvající, úchvatný dokument. Surikaty jsou hrubá zvířátka:) Děj popisuje slasti a strasti jedné početné surikatí rodinky. V úvodu se setkáváme s mládětem, které poprvé opouští noru. Jeho jméno je Kolo:) Sledujeme jeho vývoj během celého dokumentu. Ten nabízí spoustu uchvacujících záběrů, jež jsou často doplněny o dramatickou hudbu, která jakoby vypadla z nějakého hollywoodského akčního nářezu. Excelentní moment "Surikaty vs. Kobra.":) Snad jediné, co mi zde trošku pochybělo, byly nějaké faktické údaje o jejich živočišném druhu a životě či časová období mezi několika událostmi. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jednoduchoučký příběh, roztomilá, neustále někým ohrožovaná a pronásledovaná zvířátka, která se nejspíš neustálým vyhlížením nepřítele naučila stát komicky na zadních, krásné záběry Afriky - a vznikl nádherný film. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Čo iné by som dala takémuto dokumentu než plný počet hvízdic.....Dokonca to bolo ešte aj napínavé a nohy mi tŕpli hneď ako sa tam objavil dáky predátor. Aj smutné to bolo, som si trošku pofňučkala a tak... Krásne. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Život surikát je vďačným námetom na sfilmovanie. Drsné podmienky Južnej Afriky, každodenný boj surikát o potravu i o život umožnili nakrútiť poldruhahodinový dramatizovaný dokument, ktorý diváka udržuje celú dobu v pozornosti a napätí. Surikaty sú svojim postojom, pri ktorom sa snažia zazrieť predátora skôr, než ich ohrozí, nám sympatické tvory. Možno k tomu prispievajú aj veľké oči po stranách hlavy. A pred pár rokmi bol na internete veľkým hitom klip, v ktorom surikaty unavené dlhým pozorovaním okolia postupne usínajú postojačky. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Seznamka se zvířáty značky - surikat. Jak to, že přežili do dnešních časů? Protože zvládají tvrdé podmínky v jihoafrických planinách, které jsou pro život pouštních šelem potřebné, jinde by se jim moc nelíbilo. Není divu...***(3.12.2010) ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Zvířecí dokument bayovského střihu. Západy slunce, zpomalené záběry na dopadající kapky deště, dynamicky sestříhané akční sekvence a oblety kamer. A závěrečné poselství: "Není to tak dávno, co byl Kolo nejslabším článkem. Nyní je klíčovým členem rodiny. Někým, komu se dá věřit. Není lehké dospívat. Pro nikoho. Ale tady v Kalahari, ve vedru a prachu, je to mnohem těžší. A Kolo to dokázal. Naučil se, co to je být surikata. Nyní je dost starý, aby plnil povinnosti k rodině. Hlídal, chránil. A učil další generaci jak přežít.", už nemůže být náhoda. :) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Hustý dokument. Rovnako dramatický a mainstreamový ako výpovedný. Takto má vyzerať dokumentárny film pre širšie publikum. Akonáhle je divák spriaznení s niektorou "postavou" filmu, prežíva s ňou všetky útrapy. Bravo... ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Nájde sa tu z každého rožku trošku. Dráma, romantika, napätie, humor, a celé to možno asi nazvať dokument rodinného charakteru. Inovatívny štýl dokumentu, ktorý nenudí, zabaví a aj poučí. Jednoducho niečo čo si vždy rada pozriem. Videné v rámci Challenge Tour Special - Filmový lov. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Je to asi jeden z těch nejpoutavějších a nejzajímavějších dokumentů, které jsem viděla. Díky výběru jakéhosi hlavního hrdiny "Kola" se do toho boje o život zapojíte ještě víc. A konec? Nemám slov. Skoro jako z hollywoodského happy endu, až na to, že tohle nikdo nevymyslel. Paul Newman by byl na své poslední dílo hrdý. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Kouzelně nasnímaná část život jedné rodinky surikat v krásné a nebezpečné jižní Africe - přesněji v poušti Kalahari. Dokument se zaměřuje především na každodennost života těchto vnímavých a bezprostředních tvorečků, přičemž klade velký důraz na vykreslení vazeb soudržnosti, pospolitosti a solidarity v rámci vlastní "rodiny". Sociální vazby jsou zde představeny jako nejzákladnější element soužití surikat. Hlavního hrdina "Kolo" každého určitě očaruje svým charakterem a přístupem k nelehkému životu a dospívání v poušti plné přirozených nepřátel. Doporučuji všem, kteří mají rádi filmy o přírodě a upřednostňují dokumenty, které nezahlcují informacemi a raději podávají nové poznatky skrze příběh. Tento je opravdu překrásný. 9/10! ()

aluna 

všechny recenze uživatele

A Oscara získává.... :koprodukční film SURIKATY! Brblání "zas to vyžrala ta Hollywoodská limonádka o životu jedný dynastie" má sice recht, ale byla to zábavná jízda těhle roztomilejch stvoření. Jsou to fakt čumáci, co by si nějakou tu cenu i zasloužili...třeba obří saranče. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější dokument, jaký jsem kdy viděla. Surikaty už dlouho patří mezi má oblíbená zvířata a konečně jsem mohla poznat jejich život. Jsou to velmi roztomilí, legrační a inteligentní tvorečkové, kteří to v poušti nemají vůbec jednoduché. Hudba se také moc povedla a film mě doháněl až k slzám, opravdu vydařená podívaná. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší a i víc záživnější, než Království surikat: Příběh začíná. Nemá to sice tak propracovaný děj, ale naštěstí tady umře míň surikat, je tu hodně krásných záběrů přírody, perfektně natočené "akční" scény a úplně tím nejlepším, co zde je, je naprosto dokonalá hudba, která sama o sobě by byla na 5*. Stopáž to má taky příjemnou, byť se to chvílemi trošku táhlo. Celkově se mi to ale moc líbilo a nemám problém tomuto dokumentu dát silné 4*. Na plný počet ale něco přece jenom chybí. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Roztomilý zvířátka a těžkosti jejich života na Kalahari jsou rozhodně příjemným pokoukáním. Surikaty se mi v ZOO vždy líbí, takže jsem se s chutí podíval i na tenhle dokument a užil si ho. ()

Reklama

Reklama