Reklama

Reklama

Čtyřicet dva atentátů na Hitlera

(TV film)
  • Česko 42 způsobů, jak zabít Hitlera (více)
USA, 2008, 51 min

Režie:

John Taylor

Kamera:

Kit Tyler

Hudba:

Gregory Hinde

Hrají:

Erik Thompson (vypravěč)

Obsahy(1)

Od doby, kdy v lednu 1933 získal v Německu moc, po tristní vyvrcholení své kariéry v dubnu 1945, se Vůdce a Říšského kancléře pokoušeli odstranit násilnou cestou nejméně dvaačtyřicetkráte jednotlivci, různé německé skupiny i zvláštní služby cizích států. "Prozřetelnost", na kterou se Adolf Hitler opakovaně odvolával, jakoby v jeho případě nad ním opravdu držela ochrannou ruku, a tak patrně nejnenáviděnější státník 20. století zemřel až na konci 2. světové války vlastní rukou. Pokud by se jeden z oněch čtyřiceti dvou atentátů vydařil, mohly dějiny vypadat patrně jinak...
Američtí dokumentaristé se rozhodli rekonstruovat některé z méně známých pokusů i dva historicky nejvýznamnější spojované se jmény von Tresckow a von Stauffenberg. Angažovali proto skupinu odborníků z různých oblastí kriminalistiky a ti se pokusili analyzovat průběh akcí samotných a šance atentátníků na úspěch. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

poměrně velké zklamání, naprosto souhlasím s kritikou, neboť se dokument pokusil zachytit je několik málo atentátů samotných, v nichž ovšem ani jeden nebyla, logicky vzhledem ke stopáži, probrat aspoň trochen do detailu. Moc povrchní, s až moc velkou snahou působit svěže, kterážto se ovšem zcela míjí účinkem ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To mě vždycky nasere, když vidím kolik měla ta kníratá kurva štěstí. Na mě by určitě vyšel už ten první atentát. Osobně považuju za nejlepší pokus o atentát., ten z 8.11. 1939 v pivnici v Bürgerbräukelleru, to mělo vyjít, neskutečný jaká pitomá shoda okolností zachránila toho šmejda. Na samotný dokument budu trošku přisný neb je pod hlavičkou NG a to považuju za záruku vysoké kvality, leč... Můžu rovnou začít již zmiňovaným pokusem z roku 1939, já a tuším že dokonce v některým z čísel NG jsem četl, že Elser se schovával v místnosti pro zaměstanace a po zavíračce šel kutat do sloupu a během otevření v přestrojení za zaměstnance odcházel druhým východem. Tady se říkalo, že byl schovanej na hajzlu a po otevření se šel zase shcovat na hajzl, je to detail a bejt to ve filmu tak to nezmiňuju, ale dokument od NG, hmm ? Jinak samozřejmě ze 42 atentátů je jich tam zmíněno asi tak 8 z toho jen tři mají nějaký prostor, největší samozřejmě Stauffenberg. Přišlo mně to šité horkou jehlou, málo propracované, hypotézy ač v rukou zřejmě odborníků mě přišli amatérské a nepřesvědčivé. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kvintesence blábolů a povrchnosti >šmejd< in U.S.A., sešitá horkou jehlou s hranými vložkami a jakože bádáním, fakty, mýty i spekulacemi, ryzí fastfood popisující jisté evropské historické události formou nastavenou tak, aby to požral nejspíš i ten poslední vypasený matafaka negr se základkou s pivem a brambůrkami u kradenýho teleaparátu kdesi v Inglewoodu... D.m.s.n. by pracanti z NG měli zůstat u osvědčených zviřátek a malebností přírody... °-/ . . . Víc už nemá cenu nad tím trávit čas. - - - P.S. Sranda číst tu ty >zasvěcené< bláboly, jak vidno i dle hodnocení, matérie padla i v tušašsku na úrodnou půdu... - - - - - (Poprvé protrpěno bez prozřetelnosti 19.9.2011 na >nezřetelném prostoru< , hodnocení 66., komentář zde jako osmý - H! - 19.9.2011) ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Prosím, berte mé hodnocení s rezervou. Nejsem si jist, jestli hodnotím ten dotyčný dokument, který jsem viděl. Pokud je to TEN dokument, kde nechávají postavit repliku budovy, kde bouchla Stauffenbergova bomba, tak je však hodnocení správné! A basta! ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Někteří lidi mají prostě neskutečné štěstí na souhru náhod. A Adolf Hitler měl štěstí hromadu už od narození. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to podobné jako sestřih nejzajímavějších okamžiků fotbalové ligy, ale poutavé vyprávění. Hitlera musel chránit sám satan. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa napriek tomu, že nerozobrali všetky atentáty, tak mohli podobnejšie aspoň niektoré, no aj ten najviac rozobraný 41. s tým malým stolom bol podľa mňa trapas. Môžeme sa sporiť, či neuskutočnené sem patria tiež, no podstata je skôr, že som sa až tak veľa nedozvedel, hlavne prvá polovica bola akoby urýchlená a nič nehovoriaca. Páčilo sa mi však, že sa to snažili dať do poradia, že tam boli akoby rekonštrukcie, nejaké nákresy, no celkovo je to len takým americkým povrchným štýlom spravené. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli dokument nebyl podrobný, líbil se mi. Otázkou ovšem je, kde dneska hledat pravdu. Jisté je jen to, že magické rituály Hitlera a jeho okultistů, fungovaly hodně dlouho. Bohužel. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Hodně povrchní blábolení, kdy se rozebírají snad jen tři atentáty, z toho nejvíce času dostává Stauffenberg z veřejně asi nejprofláklejší Valkýry. Ostatní dva pokusy jsou zajímavým infem, ale dost krátkým. O zbytku z těch 42 pokusů se řekne jen jedna věta a to ještě mnohdy ani to ne, protože hned ze začátku se přeskočí takový 18 pokusů bez jediného slova k nim. Historický dokument? To tak. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Největším problémem těchto konstruktivních dokumentů je podle mě spekulativnost a neshodnost se všemi ostatními - v každém podobném konstruktivním dokumentu se údaje nebo spíše pokusy o bližší osvětlení a přímou ukázku výbuchu apod. liší.. A to mě tedy dostatečně mate. Hitler měl z pekla štěstí to teda jo, ale možná měl trochu prozíravosti na to aby si dokázal spočítat co a jak se mu může při všech veřejných shledáních a porad apod. stát - hloupý rozhodně nebyl konec konců to byl schopný voják podle všeho... To, že byl vyšinutý žádným způsobem nevyvrací jeho schopnosti předvídat. Samozřejmě ho nehájím a hlavně kdybych byla na místě kdekoliv kde by se on nacházel asi bych jednala podobně jako někteří spiklenci a atentátníci - škoda, že se to Stauffenbergovi nepodařilo i když těžko říct, jestli by to vůbec mělo nějaký vliv na už tak rozběhlou válku. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, který rozpitvává různé pokusy atentátů na největšího tyrana všech dob. Líbilo se mi, že tvůrci zkombinovali dobové a natočené záběry. Tím dostal dokument jinou podobu lišící se od většiny. Taky se mi líbilo, že cestovali po různých místech, kde se atentáty uskutečnily. Třeba Vlčí doupě mi nahánělo husí kůži a rozhodně bych se tam chtěl někdy podívat. Nějaké pokusy, jestli by se podařilo Hitlera zabít, ať už bombou nebo střelnou zbraní, byly perličkou. Jediné, co mě zaráželo, byly někdy nepřesné data, ale to bylo možná překladem. ()

seneki 

všechny recenze uživatele

Několik vybraných scénářů nám přibližuje tento dokument. Dobové záběry spolu s osudy lidí, ochotných obětovat své životy, pro dobro jak jejich země, tak celého lidstva. Něuvěřitelné štěstí, které Hitler vždy ulovil mu umožnilo několikrát o chlup uniknout atentátu. ()

Shetland 

všechny recenze uživatele

Tento dokument jen dokazuje, že při Hitlerovi musel stát snad samotný ďábel. Všechny atentáty až na předposlední nevyšly a staly se naprostým fiaskem a ani ten předposlední nezpůsobil vážné zdravotní komplikace. Veřejnost si i dnes stále myslí, že šlo udělat více a defacto ani žádný odboj v Německu neexistoval,ale opak je pravdou a pokud by se skutečně atentát na Hitlera podařil, tak by možná na jeho místo nastoupil někdo ještě horší. Dokument se zabývá těmi nejdůležitějšími a zlomovými atentáty, které vešly do dějin a tak se během těch 50 minut mísí dobové nahrávky s hranými rekonstruovanými scénami a mezitím výkladem historiků. Doporučuji shlédnout film Valkýra (2008). ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Jako vhled do tématu je to postačující. Divák se dozví něco nového. Jen to ještě chtělo více rozpracovat jednotlivé atentáty. 72%. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Problém je, že ze 42 způsobů si snímek vybere jen pár, které se snaží pomocí "moderní techniky" důkladně probrat (někdy až ve stylu Borčiců mýtů). Pár zajimavých věcí se sice člověk dozví, ale žádná pecka tenhle dokument od NG není..6/10 ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Některé atentáty jsou celkem notoricky známé, o některých jsem ale neměl ani ponětí. Hodnotím proto, jako velmi povedené. ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Dost povrchní dokument, přesně v americkym stylu. Z těch 42 atentátů (na který nás láká název) je rozebráno asi 5 a to ještě dost pofidérně. Chlapci zkoušej, "co kdyby tohleto a co kdyby támhleto", zabilo by to Hitlera? Prostě horší průměr. 40% ()

Reklama

Reklama