Reklama

Reklama

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je velmi zkušený zloděj a jeho největší mistrovství je v krádeži nejcennějších tajemství. Ovšem není to jen tak obyčejný zloděj. Dom krade myšlenky z lidského podvědomí v době, kdy lidská mysl je nejzranitelnější – když člověk spí. Cobbova nevšední dovednost z něj dělá nejen velmi vyhledávaného experta, ale také ohroženého uprchlíka. Musel obětovat vše, co kdy miloval. Nyní se mu však nabízí šance na vykoupení. Může získat zpět svůj život. Tato poslední zakázka je nejen velmi riskantní, ale zdá se, že i nemožná. Tentokrát nemá za úkol myšlenku ukrást, ale naopak ji zasadit do něčí mysli. Pokud uspěje, bude to dokonalý zločin. (Cinemax)

(více)

Recenze (4 107)

Ementaler86 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru definitivně nejlepší film z dílny Christophera Nolana. Originální nápad, perfektní zpracování, skvělé obsazení v čele s nikým jiným, než Leonardem DiCapriem, nepřekonatelný soundtrack Hanse Zimmera a spousty dalších faktorů, za které by se dal tento snímek vychválit do nebes. Jedním slovem ‚‚masterpiece‘‘ ()

rudess 

všechny recenze uživatele

Čo povedať... na pílu netlačiac akčný aj úsmevný, hravý svet s vlastnými pravidlami, pritom však neuveriteľne uveriteľný, strhujúci, hranice prekračujúci, zimomriavkový, katarzný...výborný ! ()

faraon 

všechny recenze uživatele

Nolan odkryl možnosti, ukázal, že 3D nemusí byť len v obraze ale aj vo vnímaní a podvedomí. Ak si predstavíte, že v každej snovej vrstve sa vlastne môže odohrávať originálny príbeh, v originálnom prostredí…. o nové námety na takúto tematiku nebude po núdza. Dúfajme, že podobne ako Nolan, ďalší tvorcovia dokážu skĺbiť akčný thriller a drámu, pretože v tom je sila tohto filmu… ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan je borec. Kromě trochu slabší Insomnie zatím nabízí unikátní filmové zážitky. A Inception se řadí vedle Mementa k těm originálnějším a netypickým. Nolan si díky snovému příběhu může se světem dělat prakticky co chce a 200 milionů z rozpočtu využil beze zbytku. Na filmu je to vidět, neboť až na pár vyjímek není téměř poznat, že některé záběry jsou tvořeny počítačově. Ačkoliv příběh v průběhu stopáže párkrát může v divákovi způsobit pochybnosti o dalším průběhu a vyvrcholení, nakonec do sebe vše nádherně zapadne a po závěrečném záběru zůstanete mlčky sedět a zírat na závěrečné titulky. Svůj part, tedy režii a scénář zvládl Nolan na výbornou a i jeho spolupracovníci si dali extra záležet. Bezchybné a hvězdné obsazení jen potvrzuje Nolanovu pozici. Pracovat s ním chce každý a je to čest. Inception nestačí vidět jednou, je potřeba ho vidět víckrát. Tedy potřeba, vy ho prostě budete chtít vidět znovu! ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

Co je nejpřizpůsobivější parazit? Bakterie? Myšlenka? INCEPTION. Jakmile ten film jednou spatříte, zažere se vám do mozku a nebudete ho chtít vyjmout. Spíš naopak - budete chtít další dávku. A po ní další a další a další... ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

na takých desať rokov posledné slovo v žánri sci-fi. tam kde začal Strindberg s Hrou snov skončil Nolan s Počiatkom- Film snov. všetko funguje presne podľa logiky sna, priestor je nestabilný, postavy miznú a zjavujú sa odrazu, symbol na symbole (všimol som si len ja to že postava Marion Cotillard- Mal - znamená po francúzsky ,,zlo,, ?). režisér rozohráva nechutne geniálnu hru na diváka a minútu po minúte dokazuje že na svete je nový Kubrick. a pokial za toto nedostane Zimmer a Nolan oscara tak prestávam pozerať filmy. ps: odporúčam prečítať pred filmom mýtus o ariadne a minotaurovi, nebudete potom písať komenty ako prvý v zozname. ()

ImNotThere 

všechny recenze uživatele

'Your Mind is the Scene of the Crime.' Orgastická extáze ve stylu Nolana jak ho... známe. A máme neskutečné štěstí! Chris svůj rukopis nemění podle výše honoráře, ani to nepovažuje za smysl své práce (od toho tu jsou hollywoodští experti), a tak mu celou tu komerční estrádu baštíme i s navijákem. Opět. S každým dalším filmem je čitelnější - ani nemusíte být jeho milovnící, ale zaručuji, že po Inception budete. Typická hudba, kamera, akce a napětí, většina herců a hlavně typická originalita. V jeho podání se nebojím nazvat originalitu typickou, možná i klasickou, a ačkoliv se to zdá být nelogické, vězte, že to není šokující a nadsazené více, než jeho tvorba. To znamená, že z kina odcházíte překvapení, že vlastně nejste překvapení (svět je plný paradoxů) - dostanete přesně to, co očekáváte, ačkoliv vám z toho v závěru kousek sebere, abyste tolik nepřeceňovali svou inteligenci a intelekt. Kam na ty nápady, ksakru, pořád chodí? Možná ne tak daleko v případě, že do svých snímků přenáší předně sám sebe. Je-li to pravda, tak ho musím považovat za geniálního magora. Jak dokáže přehledně orientovat film, jehož děj se odehrává v pěti paralelních rovinách? Ba co víc, jak dokáže správně navést diváka, aby se v té vší spletitosti neztrácel a vysvětlivky nepůsobily jako pěst na oko (viz snímky typu Šifra mistra Leonarda...)? Vše vysvětluje nenásilným způsobem a nechává nás, abychom na odbočky přišli sami, a to s garancí, že na ně prostě přijdeme. Co v úvodu nedává žádný smysl, je v závěru posledním dílem komplexní, impozantní skládačky. Co bych dále přihodila k dobru je občasný pocit infarktu při akčních scénách a husí kůže při sebetišším tónu Zimmerovy hudby. Prostě nádhera, až mě to bolí. Wow, jsem šťastná, že předpokládaný film roku 2010, se jím opravdu stal! ()

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

Velmi jsem se těšil na to, co Nolan opět předvede! Jestliže jsem si po shlédnutí "Prestige" říkal, že jsem pochopil jen asi 85 % filmu, dnes jsem se zastavil tak na 60 %. Hlavní dějová linie je sice jasná, mimo ni se toho ale odehrává tolik, že se v tom prostě začnete ztrácet. "Inception" můžete podle mého názoru vidět 100 krát a stejně v něm naleznete spoustu věcí, které Vám nebudou jasné. Charakterům postav není věnována prakticky žádná pozornost, jsou to jen těla a postavy se se v průběhu děje nijak nevyvíjí. Závěrem bych chtěl tedy říci, že přestože "Počátek" je rozhodně silně netradiční a zajímavý, je na druhou stranu také místy až zbytečně komplikovaný, (celý děj podle mě nechápe ani sám Christoph) a chybí mu NEZAPOMENUTELNÝ soundtrack! Někdo tady psal, že hudbu nemůže dostat týden z hlavy a já ji přitom nedostal ani do hlavy! "ENJOY IT !!!" ()

zolo23 

všechny recenze uživatele

Už dlhú dobu sa mi v kine nestalo to, aby ľudia v mojom okolí počas celého filmu držali hubu a nevenovali sa len konzumácii popcornu, pitia plechovkového piva (v Auparku väčšinou Zlatý bažant :-) ) a typickým kecaním o ničom. Preto som si tento FILM mohol vychutnať od začiatku až po záverečné titulky. ...ďakujem... Nolan spolu s neskutočne dobrým Zimmerom nám ponúkli filmový orgazmus! Casting pre tento film dopadol tak výborne až sa mi chcelo plakať nad perfektnými výkonmi všetkých zúčastnených hercov-herečiek. Apropo..Joseph Gordon-Levitt je pre mňa tak veľký talent ako jeho starší kolega Leo a je len otázka času kedy si jeden (možno obaja) z nich v budúcnosti odnesie nejakú filmovú cenu. Ja im to obom prajem. P.S. Scéna na hotelovej chodbe bola pre mňa zatiaľ filmovým zážitkom roka. 100% ()

Wbcko 

všechny recenze uživatele

Dobrá, takže jsem se právě vrátil ze druhé projekce(na poprvé se podle mne nedá pobrat vše, ikdyž určitě to má také své kouzlo), shrmnme to tedy. Pochopil jsem některé věci, co mi napoprvé ušly, na něco jsem se zaměřil, ale kdybych vám tu tvrdil, že jsem pochopil jak to přesně autor myslel, jak vůbec funguje samotný mechanismus "snění" a další a další věci, lhal bych i sám sobě. Ale k samotnému filmu: Film revoluční to, myslím si neni a to z jediného důvodu: natočit dnes něco revolučního prakticky nejde nebo si to alespon nedovedu představit. Víceméně všchno už tu bylo a i u Počátku (naprosto nesmyslný překlad imho) přistihnete občas sami sebe, jak si v duchu říkáte "sakra, to už jsem někde viděl", ale rozhodně to není nijak na škodu a odkazy nejsou přehnaně okaté (těžko říct jestli vůbec režisér čerpal z filmů, které mi to místy připomínalo). každopádně jsem celé dvě a půl hodiny koukal na plátno s otevřenou pusou... Jasně, na efekty se dnes do kina už nechodí(ok, Avatar je výjmka), ale scéna s překlápějícím městem je tak působivá, že si ani nevzpomínám, kdy jsem naposledy viděl podobný WOW moment a kdyby nebylo matrixu asi bych byl o dost hotovější i z bitky bez gravitace. Soundtrack nemá chybu a je výborně poslouchatelný i samostatně bez filmu, ostatně, zde to ani jiné být nemohlo, Zimmer snad nikdy nic průměrného nezplodil. Obsazení nemohlo být lepší, do Ellen Page jsem se opět platonicky zamiloval, Leo mě ještě snad nezklamal, Levittovi to snad sedlo ještě lépe než role neúnavného milovníka, Modrookého Cappu aka Murphyho jsem si oblíbil už v 28 dní poté. Ale jak se říká, nic není dokonalé (Okej, ted budu opravdu hnidopich, ale bavíme se tu o filmu, který je v TOP 10 filmů všech dob, podle nás-vás). Dobrá, na nesmrtelné hrdiny jsem si zvykl, asi mi všichni, ale občas mi to přišlo příliš (sakra, když chci zabít jednoho z neozbrojených týpků co jsou zamknutý v autě, z toho všichni kromě jednoho spí, a ani na dvacet výstřelů se netrefím, tak si přeci popojdu blíž, pokud nejsem úplně retardovaný, přilepený, či jakýmkoli jiným způsobem indisponovaný)No.... Kdyby to bylo jednou tak budiž... Další věc co mi moc nesadla, byla představitelka Mel, nemluvím o vzhledu, ale přeci jen hrála tu poměrně zásadní roli a to ženy téměr dokonalé. Nevím jestli je to můj názor, ale možná by nebylo od věci vztah, případně její osobnost trochu lépe vykreslit (zase, aby to nebyl sladak, ale to tu už přemýšlím nahlas), aby se divák mohl lépe vžít do role Cobba a pochopit ho... O případných dírách ve scénáři nevím, mě přišel scénář neuvěřitelný a díky tomu, že nás Chris nenechal až tak nakouknout pod pokličku, prakticky neprůstřelný. Věřím, že se ale něco najde, jestli ne, tak tleskám ve stoje. Verdikt: Pro me zatím film roku, o kterém budete přemýšlet a debatovat s osatními co ho sdíleli s vámi v sále ještě hodně dlouho. Rozhodně stojí za to vidět víckrát. ()

pugs 

všechny recenze uživatele

"Neboj sa snívať vo veľkom." Úžasné! Perfektné! Brilantné! Chris Nolan zabodoval opäť v tých partiách, kde mu to ide najlepšie. V ľudskej mysli. A k tomu uňho treba iba geniálny režisérsky talent, premyslený príbeh, kamera, výborní herci a jedno z hlavných - 200 000 000 dolárov. Každý chcem, aby naše sny boli realitou, no nikomu sa to nepodarilo zrealizovať. Chris bol "ten" prvý. Síce, aj keď má film dosť dlhú stopáž (aneb 148 minút) ani v jednu chvíľu, čí scéne vôbec nenudí. Nedokážem o tom teraz nič napísať. Napíšem až po druhom zhliadnutí. Jediné, čo dodám je - Nolan je GÉNIUS - Bravo! 10/10 ()

Cloud 

všechny recenze uživatele

Plně souhlasím s Tsunami X. Celý film se akorát jen něco vysvětluje a akce je tam naprosto "jen tak"... bez žádného opodstatnění. Originální nápady se sny jsou využity neprosto bez fantazie a povrchně (akorat ten paradox se schodištěm je fajn). Navíc mi to přišlo občas celkem nelogické... A co postavy? Vždyť jsou u filmu to nejdůležitější, obzvláště u takovéhleho... nic. Nic se o nich nedozvíme, žádný vývoj. Prostě nic. Podle mne nevyužitý potenciál nápadu, herců i triků (peněz). ()

Composter 

všechny recenze uživatele

Konečně zas parádní kinozážitek! Mám rád, když vyjdu z kina a film ve mne bublá a já vím, že jej určitě ještě uvidím. Perfektně zvádnutý po všech stránkách. Vypilovaný scénář, výtečné tempo, při kterém ty 2,5 hodiny uběhnou jak voda, výborně vybraní herci a triky, které všemu dodávají dokonalý pocit nereálné reality (či naopak). Monstrózní hudba je obrovskou třešní na mnohapatrovém dortu. Ta patra jsou roviny realit/snů, do kterých se divák současně noří. A v tom je síla tohoto (jak mnozí zmiňují) Matrixu 21. století - Nolan dokáže vytvořit pocit, že musíte dávat pozor a držet v hlavě několik dějových vrstev/realit najednou. Je to nádherná mystifikace, jež každému dodá příjemný pocit, jak hladce sledování zvládá. Ovšem všechny karty jsou vyloženy na stůl hned na začátku - stačí pochytit pár pravidel, jež jsou režisérem pečlivě vysvětlena a pak se již jen uvolnit (pokud se vám to při tom všem napětí podaří) a přistoupit na celou tu dokonalou hru. Film mě prostě chytil, pozřel a vyplivnul na konci jaksi mírně pozměněného :)). Ovšem divím se všem, kdo se u hollywoodské velkorozpočtové produkce snaží dopátrat nějakých poselství a zázračných filosofií. Hollywood je zábava a vzdušný zámek. Ti, kdož se zde pídí po jakýchkoliv smyslech a nesmyslech filmu by si měli raději zajít na STALKERa. ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Věřím že i na podesáté budu mít v Inception co objevovat, v tom tkví síla všech Nolanových filmů. Něco tak promyšleného, chytrého a hutného jsem neviděl od.. Dokonalého triku. Celkem mě udivuje že se na snímek hrnou "davy", mě ten film připadal hodně náročný, nepodbízivý a na hony vzdáleny tomu, co se běžně v kinech konzumuje. Ještě bych pochválil skvělou hudbu, byť originální nebo na samostatný poslech mi nepřišla, ale skvěle dotváří feeling celé podívané. 95% ()

jamalka 

všechny recenze uživatele

Jedno velké zklamání, podle mě jen velmi slabý odvar Matrixu. Samotný námět filmu je sice zajímavý, ale celkově na mě film působí velmi nevyzrále- nic není pořádně doladěno, vysvětleno, propojeno, mnoho věcí postrádá smysl... Výsledkem je tedy jen jakási divná skoková sekvence, které chybí detailnější propojení. Prostě jako byste napsali příběh ve formě osnovy. Navíc tento film postrádá emoce, a samotný závěr je velmi klišovitý. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Nolan nezvládá držet tempo - poslední poměrně pekelnou půlhodinku najednou utne a před závěrečným finešem začne desetiminutý pokec plný vaty. Akce působí místy neskutečně samoúčelně, jakoby zadáním bylo natočit "inteligentní" akční podívanou. Přitom některé scény jsou skvělé (jako například souboj v rámci rotujícího auta) a některé přišerné (ten sen na sněhu to je pořádnej úlet). Jakoby se nemohl rozhodnout co vlastně točí. Nicméně takto nějak si představuju letní blockbuster. Smysluplný, solidní příběh, velkorysá výprava a triky, dobři herci, prostě fajn zábava - ale nic více. A ta hudba ... ta je ultimátní. ()

Související novinky

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Cillian Murphy potvrzen jako hvězda nové nolanovky

Cillian Murphy potvrzen jako hvězda nové nolanovky

08.10.2021

Přibližně před měsícem jste se zde mohli dočíst, že režisér Christopher Nolan (Dunkerk, Tenet) po neshodách se svým domovským studiem Warner Bros. nakonec přesídlil ke konkurenčnímu Universalu, u… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Tenet znovu odložen

Tenet znovu odložen

26.06.2020

Studio Warner Bros. opět odložilo nadcházející snímek Christophera Nolana Tenet. Tentokrát se z původního 31. července (kam byl film přeložen ze 14. července) odkládá na 12. srpna, tedy znovu o dva… (více)

Reklama

Reklama