Reklama

Reklama

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) je velmi zkušený zloděj a jeho největší mistrovství je v krádeži nejcennějších tajemství. Ovšem není to jen tak obyčejný zloděj. Dom krade myšlenky z lidského podvědomí v době, kdy lidská mysl je nejzranitelnější – když člověk spí. Cobbova nevšední dovednost z něj dělá nejen velmi vyhledávaného experta, ale také ohroženého uprchlíka. Musel obětovat vše, co kdy miloval. Nyní se mu však nabízí šance na vykoupení. Může získat zpět svůj život. Tato poslední zakázka je nejen velmi riskantní, ale zdá se, že i nemožná. Tentokrát nemá za úkol myšlenku ukrást, ale naopak ji zasadit do něčí mysli. Pokud uspěje, bude to dokonalý zločin. (Cinemax)

(více)

Recenze (4 106)

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Nolane, Nolane.... Zase jsi mě posadil na prdel téměř dvou a půl hodinovou stopáží, při které snad běžel čas oproti zbytku světa několikrát rychleji. Sám nevim, jestli jsem víc v úžasu ze scénáře (založit film na dění ve snu, kde můžete být kdokoli a dělat cokoli, je opravdu prozíravý tah), nebo z konečného vizuálního kabátu (který, co si budeme povídat, určitě někomu občas připomínal velkolepý Matrix). Závěrem snad jen... Počátek je jedním z mála filmů, který bych klidně v kině navštívil znovu a Nolane, vítej v TOPce :-) 100%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

To jsem si zase jednou říkala, že něco tak strašně opěvovanýho nemůže být takhle dobrý. Možná že nepřináší žádnou převratnou myšlenku, základní motivy jsou celkem prozaické - touha být s dětmi, vina, odpuštění atd., ale já ani víc nepotřebuju. Ani nevím, kde začít chválit dřív. Začnu režií - Nolan tradičně válí. Vizuálno, hudba, scéna, dialogy, všechno bezchybné. Pak tu máme tempo. Po dlouhé době se mi stalo, že jsem nepoužila fast-forward, ale jen koukala a hltala doslova každou sekundu. Nenudila jsem se ani jednou a na konci jsem měla nervy napnuté k prasknutí. Ale akce je vystavěná tak, že nestojí a nepadá jen speciálními efekty, takže neubíjí, jak tomu často bývá. Je třeba zmínit herce, protože jsem se tentokrát nemohla rozhodnout, kdo hraje líp. Jestli skvělý Di Caprio, objev Ellen Page, Watanabe, Hardy, Murphy, Levitt... Hrají tak přirozeně a perfektně, až to oku lahodí:-)Moje původní obavy, že půjde o mimořádně složitou věc na přemýšlení, vzaly za své. Ve své podstatě je příběh překvapivě jednoduchý. A překvapivě fungující. Ve všech směrech. Neříkám, že si zaslouží hned oskara nebo že to je nejlepší film světa, ale JE to mimořádně dobrý film a těch 5* si právem zaslouží. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 3: Vyprava / Zvuk / Vizualne efekty + 6 nominacii: Najlepsi film / Rezia / Scenar / Hudba / Kamera / Strih ________ Zhodou okolnosti prave bezi na HBO Nolanov THE DARK KNIGHT (2008) a mne prave behaju v hlave myslienky o filme Pociatok, ktory opät priniesol nieco revolucne, co tak casto v kinach nevidim. Obcas som si spomenul na MATRIX (1999), NOCNU MORU Z ELM STREET (1984), AVATAR (2009), TOTAL RECALL (1990) alebo VANILKOVE NEBO (2001), teda filmy, kde sa clovek dostane nejakym zazracnym sposobom do ineho sveta, ci uz realneho alebo nerealneho, do sveta, ktory si my vytvorime alebo nam v tom svete snov niekto robi zo zivota peklo, to opät narazam na Freddyho z Nocnej mory alebo dostat sa do vlastneho Avataru. Vsetky tieto filmy povazujem svojim sposobom za velmi zaujimave, ale Pociatok nielen scenarom, ale aj krasnym vizualom, aky casto nevidim, opät predbehol dobu a to by nebol Nolan, aby ma nedonutil si Pociatok pozriet viac krat, pretoze verim, ze si tento film este viac vychutnam, ked mi bude vsetko jasnejsie, pretoze na prvykrat bolo tych informacii dost vela a nedokazal som to tak rychlo vstrebat. Uz dnes sa tesim na reprizu a urcite sa da tento film zaradit medzi dalsie revolucne filmy. Este pre zaujimavost: Mozno bol zamer rezisera hrat niekolkokrat pesnicku od francuzskej spevacky Edith Piaf, ktoru v roku 2007 hrala prave Marion Cotillard, filmova manzelka Leonarda DiCapria. _________ Takze ako som pisal, po druhom pozreti mi bolo vela veci o nieco viac jasnejsich a film som si teda mohol este viac vychutnat a nesmiem zabudnut na skvely dramaticky-napinavy Zimmerov soundtrack... 24.04.2011 _______ Leonardo DiCaprio - (Cobb) +++ Joseph Gordon-Levitt - (Arthur) +++ Ellen Page - (Ariadne) +++ Tom Hardy - (Eames) +++ Ken Watanabe - (Saito) +++ Dileep Rao - (Yusuf) +++ Cillian Murphy - (Robert Fischer) +++ Tom Berenger - (Peter Browning) +++ Marion Cotillard - (Mal) +++ Pete Postlethwaite - (Maurice Fischer) +++ Michael Caine - (Miles) +++ Lukas Haas - (Nash) +++ Produkcia: Christopher Nolan +++ (Videl v kine 04.08.2010) ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý akční, mysteriózní thriller ve kterém mě navíc potěšila přítomnost Leonarda DiCapria a Ellen Page. Perfektně to fungovala a všechno bylo do posledního detailu promyšlené. Sice mi nikdy nepřipadalo, že sny vypadají aspoň z části jako realita, ale to mi vůbec u Počátku nevadilo. Skvěle se prolínající akce, která byla aspoň na rozdíl od jiných filmů dobře dávkována. K tomu jak už jsem tu říkal skvělý herecký výkon podpořený úžasnou hudbou Hanse Zimmera. Filmu bych jen ze začátku vytkl trochu zmatenější děj, ale hned jsem se zorientoval a všechno bylo v pohodě. Takže jasných pět hvězdiček. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Věc, která tu už hodně dlouho nebyla - inteligentní blockbuster - je opět na scéně a trhá rekordy. Jak v návštěvnosti (film už na sebe začal vydělávat) tak co se kritik týče (nynější 3. místo na IMDb mluví samo za sebe). A já mu to ze srdce přeju. Počátek se na první pohled zdá komplikovaný, ale opak je vlastně pravdou - vše podstatné k tomu, aby divák pochopil, je zde řečeno. Nemluvím o konci, kdy SPOILER!!! nás Nolan nechal v napětí, jestli i tohle byl vlastně sen, nebo ne. To už je o něčem jiném. KONEC SPOILERU! Nechci se nějak vytahovat, ale dalo by se říct, že Nolan jednoduchou myšlenku sna ve snu zabalil složitě, ale stejně se to dá na první zhlédnutí s přehledem pochopit bez nutnosti druhého zhlédnutí. JENŽE to by musel film být nudný, abych si jej nepustil znovu, což u Počátku opravdu nehrozí. Tady totiž vše do sebe krásně zapadá. Za nejlepší moment filmu považuju ty scény, kdy sledujeme 3 (vlastně 4) sny ve snu. Dalo by se říct, že jediné, co mě na tomto filmu zklamalo, byla stopáž. Protože (stejně jako u Temného rytíře) dvě a půl hodiny uplynou jako voda a já chci víc. Takže, Chrisi, příště alespoň tři hodiny, ok? :-) S titulem "film roku 2010" byl bych ještě opatrný, ale minimálně našlápnuto k tomu Počátek má. P. S. Řekl bych, že vím, jak tento film vznikl. Chris měl sen (ale zcela jiný, než měl kdysi jeden kazatel) o tom, že inteligentní blockbuster není jen mýtus a měl by ho natočit. Tak sepsal scénář, pozval si kvalitní herce a vida… Je krásné, když se takový sen stane skutečností, ne? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan šokuje od prvních záběrů. U šokujících momentů zůstane po celou úctyhodnou délku, s nejrůznějšími vrcholy i pády. Jenže celá tahle „dokonalost“ působí nadmíru odměřeně, chladně.. prostě Nolan totálně zapomněl na vnitřní život svého dílka. Při závěrečných titulcích jsem necítil žádné ohromení, žádné mrazení v zádech, žádnou citovou stopu. A pardon, ale žádné jiskření v očích jsem nezaznamenal ani u okolosedících. Asi jsem si vybral špatný multiplex. Prostě jsem se s režisérovým přístupen neztotožnil, jeho svět mi nepřišel tak fascinující, abych ho mohl označit za film roku ba dokonce dekády. Jsme ve světě snů a jejich hlavní hýbatel Nolan se drží dost při zemi a překvapivě málo inovativně si je představuje. Točit film o snech a nezapojovat fantazii mi přijde jako k rohlíku přikusovat chleba. Přiznám se, že mi byl Počátek hůře čitelný do detailu už po prvních minutách. Jenže ona složitost a komplikovanost je jen relativní. Jsme uvrženi doprostřed dění, které prolíná několik dějů zanořených do sebe. První housle tu hraje pronikání do lidské mysli skrze sny, kdy je právě mysl nejzranitelnější. Traumatizovaný zloděj Dom Cobb se má při své životně důležité zakázce vloupat do mysli zámožného dědice. Než se tak stane, uplyne hodně času, kdy jsme zasvěcování do snového světa, a světe div se, rozhodně to není takové pošušňáníčko jako u Matrixu. V Cobbových snech se navíc pravidelně objevuje jeho mrtvá manželka a snaží se sabotovat jeho operace. Její neustálé zjevování mi po čase lezlo krkem. K tomu všemu se nabalují další povinné atributy – skládání zlodějského týmu, promakané plánování, nečekané překážky a košatý happy-end. A ve mně stále prázdno. Pod tím vším nánosem ambicí a nápadů jsem se nějak zapomněl bavit!!!!! A to bych od filmu očekával!!! Při vší úctě, když se bavíme o protřelosti při lupičské akci, tak to si radši pustím třeba první Dannyho parťáky. I samotná akce mě zklamala. Žádná pootevřená ústa, nic.. Stačí si vybavit kupříkladu poměrně násilně šroubovanou sekvenci v zasněžených pahorcích. Jen Hans Zimmer mi zní v uších. Překvapí i chabé (ne)využití herců. Cobb, kterému Leonardo DiCaprio poskytl veškerou svou hereckou sílu a přesvědčivost, je sice zajímavou postavou, ale určitě se nedostane pod kůži, abych mu k cestě za vlastními potomky nějak výrazněji fandil. I ostatní herecké osazenstvo je skvělé, ale jejich postavy zůstaly někde na půli cesty. Když už chválit, tak musím zmínit jména jako Ken Watanabe, Tom Hardy, Ellen Page a hlavně (stále tak trochu nedoceněný) Joseph Gordon-Levitt. Christopher Nolan si prostě zřejmě odškrtnul jeden ze svých režisérských i scénáristických snů, namasíroval si ego, mě ten můj sen ale rozhodně nesplnil!! Bohužel.. 70% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Několikavrstvé, přitažlivé, SNOVÉ. Dokonalá akce a skvostné obsazení v jednom z nejchytřejších sci-fi filmů vůbec. Christopher Nolan se postupem času zařazuje mezi nejoriginálnější režiséry všech dob a neustále nám ukazuje něco nového, neotřelého, navíc ve fantastickém zpracování. Všechny jeho filmy jsou příběhově velmi dobře vystavěné (např. Memento, Dokonalý trik či Temný rytíř) a kdo podlehne a nechá se svést, bude na konci filmu opět náležitě odměněn. Ten mrazivý a skličující závěrečný záběr na točící se káču, mi zůstává v paměti ze všeho nejvíc. Tak hezké SNY. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pokročilé experimenty so snami. Miešanie reality, podvedomia a snov. Kde končí sen a kde začína skutočnosť? Preniknutie do mysle nepriateľa prostredníctvom snov. Vkladanie myšlienok do cudzej mysle. Sny v snoch. Nič nie je skutočné. Netradičná sci-fi dráma s prekombinovaným, ale i tak prehľadným, zaujímavým a zrozumiteľným scenárom. Originálny námet, pôsobivé vizuálne spracovanie, prvoligová hollywoodska produkcia, kvalitní herci načele s Leonarom DiCapriom. Veľmi dobrý film. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nebudu chodit kolem horké kaše (omluvte ten Caps Lock): INCEPTION JE JEDEN Z NEJLEPŠÍCH FILMŮ, CO JSEM KDY VIDĚL. Tak. Neskutečně originální nápad, který jako by připlul z některé knihy P. K. Dicka, Nolanova režie, Zimmerova monumentálně mrazivá hudba, skvěle napsané postavy, do jednoho výborní a sympatičtí herci... To všechno jsou důvody, proč jsem šel z kina beze slov a mlčky, a proč se mi všechno, co jsem viděl, v hlavě mele ještě teď a dlouho bude. Inception je strhující - zhruba první půl hodinu jsem sice nevěděl, co se na plátně děje, ale Nolan je vypravěč-mistr. Postupně odkrývá další a další detaily, jedna věc zapadá do druhé, druhá do třetí... Až přijde finále. Sedím v sedačce jako zařezaný, zírám s pootevřenými ústy, jsem napnutý a na konci bych si rád vydechl. Jenže to nejde. Senzační věc, tleskám, vím, že půjdu znovu a nedá mi to a Inception hned strkám mezi svoje TOP filmy. Jo a přitom pořád doufám, že se mi to jen nezdálo.___P.S. Nedivte se, že jste se z mého komentáře nedozvěděli nic o ději - je rozhodně lepší nechat se překvapit. Kam se hrabe Temný rytíř - šest hvězd! (Kdyby to šlo) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Všechny ty Nolanovy filmy jsou tak skvělé a přesto mi v nich něco schází. Asi to bude tou již jinými zmíněnou akcentací na plán a konstrukt, ve kterém pak už moc nezáleží, co se v tom konstruktu vlastně děje. Vážím si každého Hollywoodu, který je nebo chce vypadat originálně. Tenhle bych zařadil spíše do té druhé kategorie. Nervozitu, zda jsme v realitě nebo ne, jsem si zažil už úplně stejně v Matrixu či ještě více v eXistenZ. Jiné avšak velmi podobně působící rozvrstvení mnoha souběžně jdoucích realit třeba zase v Mr. Nobodym. Tady je to ale přecijenom o něčem jiném a je to natočeno bravurně, ačkoliv jsem měl během sledování nutkavý pocit, že tam musí být hrozné množství logických chyb, které během jednoho sledování nestačím stoprocentně postřehnout (minimálně fyzikální vztahy mezi realitami). Hudba Hanse Zimmera není nečekaně hrozná jako jindy a místy je dokonce famózní. Jsou v ní náznaky nezimmerovštiny, i když finále ve stylu Kavalírů svatého grálu bylo povinností. No a Leonardo DiCaprio či jeho manažeři mají asi nejlepší čuch na kvalitní filmy ze všech herců na světě. A co se týče sci-fi složky, trochu mě mrzelo, že se (pokud mi to trestuhodně neuniklo) divák nedozví, jakým způsobem ta technologie snů vůbec funguje. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Ve vytváření svých fantaskních světů uprostřed snění jsem možná machr, ale sny ve snu raději přenechám Nolanovi. Tam je to jeho parketa. No, možná díky soundtracku i Zimmerova. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Paráda! Bavila jsem se od začátku do konce. Christopher Nolan je genius a buduje svůj vlastní žánr. Hotelová scéna byl pro mě mimořádný kino zážitek. Skvělý výběr herců, z nichž u mě tentokrát vede Joseph Gordon-Levitt (promiň Leo). Jednoznačně jeden z nejlepších filmů roku. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Totální našlapaná pecka. Vynikající herci jako jsou Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy a další, co chtít víc. Prostě geniálně promyšlený oscarový příběh. Nejlepší film roku. ( Hodnocení: 10/10 ) ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Myšlenka byla vložena, jenže… Davová euforie fenoménu Inception se mě netkla v tak strhující síle. Spíš víc rozevřela propastnou nejistotu, že je něco jinak, než co mi bylo určené očekávat. Každopádně hodnotím ohromující hudbu Hanse Zimmera, herecké výkony Leonarda DiCapria a Marion Cotillard… a také Josepha Gordona-Levitta, jehož ztvárnění Arthura bylo dokonale snové. 3,5* ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tahle sázka na jistotu se vyplatila. Christopher Nolan nám opět naservíroval inteligentní film plný nápadů, který ovšem projde i jako letní popcornová zábava. Musí se u něj totiž zapnout po dlouhé době mozek, když ale budete pečlivě poslouchat, tak to bez problémů pochopíte. Nolan si to po řemeslných stránkách pohlídal do detailu a scénář měl také evidentně do puntíku vymyšlený. Zvláště zaujme promyšlený systém okolo fungování snů a s nimi probíhající akce v několika úrovních současně. V akci se Nolan od Batmanů vůbec zlepšil a místo někdy nepřehledného klepání kamery je zde na všech místech přehledná a promyšlená akce. Což je, vzhledem k tomu, že jich probíhá i několik současně, vcelku umění. Herecké obsazení navíc nemůže být dokonalejší a těžko bych dokázal vyzvednou jednoho herce, protože všichni hrají na 200%. Zkrátka do nejmenšího detailu promyšlená sci-fi, která ve svém základu možná ukrývá "jenom" story o jedné loupeži. V tomhle případě to sem ale přesně zapadá a vůbec to nevadí. O to víc vynikne ten promyšlený systém a svět okolo. A kvůli němu a všemožným detailům se do tohoto snu ještě několikrát rád vrátím. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na počátku nebylo nic... A potom... A potom... No tak radši u toho počátku pěkně zůstaneme. Pro mě je to prakticky nekomentovatelný film. Akce slušná vizuál ok kupodivu ani božský Leopardo mě nesral, ale dějově to jde úplně mimo mě a není to moje chyba. Prostě je to nadhodnocenej a nepochopitelnej film tak proto.50% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

You´re waiting for a train ### A train that will take you far away ### You´re hoping for some place it can take you ### But You don´t know for sure ### But it doesn't matter! ### Do you know why? ### CAUSE WE´LL BE TOGETHER!!! Nedostává se mi slov nad geniálním dílem, jakým Inception bez debat je. Nolan nejen, že vymyslel bravurní sci-fi s údernou pointou, on ten příběh oživil! Tohle je splněný sen všech čtenářů hvězdné literatury a chytrých, originálních filmů. Herci, hudba, kontinuita díla... i vše ostatní šlape na jedničku. Bezchybný a nejen díky poslednímu záběru nezapomenutelný počin. Inception je jedním z velmi mála filmů, jemuž bych na stálo vymezil samostatný sál v CineStaru na Andělu. To jen tak, kdyby mě ani po letech nepřešla chuť vidět jej každých 14 dní znovu... (Viděno 4x v kině včetně půlnoční premiéry 22.07.2010; 0:01; CineStar; Praha - Anděl) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ch. Nolan neostal svojej povesti génia opäť nič dlžný a ponúka orgie pre oči aj uši a mnohým určite poriadne rozhýbe aj mozgové kolieska. Nolan lepšie obsadiť hlavnú úlohu ani nemohol, DiCaprio ide skutočne ako lokomotíva, točí hit za hitom a navyše s pribúdajúcimi rokmi je jeho herectvo čoraz dokonalejšie. Celkovo má film veľmi silné, ale menej známe obsadenie. Naopak známe tváre ako P. Postlethwaite, T. Berenger a hlavne M. Caine dostali strašne malý priestor. Ukočírovať film prelínajúci sa so snom sa dá zvládnuť, ale čo takto sen v sne, a čo ešte päť vrstiev sna? Záverečná polhodina je úžasná, to prehľadné zostrihanie piatich vrstiev sna, to chce talent od boha. Nolan ho má a dokáže diváka prikovať do sedačky. Aj keď do polovice filmu nepochopíte úplne všetky finty "partie snárov", od druhej polovice je to postupne prehľadnejšie a k záveru ste už ako ryba vo vode. Veľmi zdarilá hudba H.Zimmera má veľký podiel na výsledku. Hudba k traileru je dokonalá, pohlcujúca a dovolím si povedať, že nebyť tej božskej hudby, mnohí by asi hviezdičku ubrali. Napriek tomu, že má film takmer 2,5 hod, mal som práve tesne pred záverom chuť ešte aspoň na hodinu. Je to film, ktorý určite treba vidieť ešte raz a aj keď som odporca dabingu, tomuto filmu by určite pomohol. Divák by určite viac vnímal snový svet a stíhal nasávať informácie, ktoré letia z každej strany. Napriek dokonalosti ani tento nástupca Matrixu nie je celkom bez chýb, pretože ako spomenul POMO, trošku utrpel vzťah medzi postavami. Film 90%. ()

Související novinky

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Cillian Murphy potvrzen jako hvězda nové nolanovky

Cillian Murphy potvrzen jako hvězda nové nolanovky

08.10.2021

Přibližně před měsícem jste se zde mohli dočíst, že režisér Christopher Nolan (Dunkerk, Tenet) po neshodách se svým domovským studiem Warner Bros. nakonec přesídlil ke konkurenčnímu Universalu, u… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Tenet znovu odložen

Tenet znovu odložen

26.06.2020

Studio Warner Bros. opět odložilo nadcházející snímek Christophera Nolana Tenet. Tentokrát se z původního 31. července (kam byl film přeložen ze 14. července) odkládá na 12. srpna, tedy znovu o dva… (více)

Reklama

Reklama