Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sonia Bergerac je profesorkou francouzštiny a vyučuje na jedné z problémových škol. Její osobní život se právě nachází v troskách poté, co ji opustil manžel. Utápí se v depresích a čím dál hůře snáší diskriminaci dívek, které jsou jí každodenně vystaveny. Pohár trpělivosti přeteče, když jednoho dne nalezne v batohu jednoho ze studentů zbraň a učiní šokující rozhodnutí - vezme celou třídu jako rukojmí... (claudel)

(více)

Recenze (4)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Vítejte na jednom ze zábavných předměstí Paříže. Zde se Vám může přihodit opravdu cokoliv, Vaše auto může skončit převrácené na střeše, na hlavě Vám může přistát kámen a Vaše manželka či dcera se nemusí vrátit večer domů, protože někteří z místních gentlemanů s ženami jednají výhradně v boxerských rukavicích a mají problém je rozlišit od nafukovacích panen. A být učitelem je v těchto místech opravdu těžké řemeslo, střelnou zbraň by tam povinně měl mít každý kantor a ne, že někomu náhodně vypadne z batohu. Film dokonale zobrazuje obtížnou vzdělavatelost většiny mladých francouzských muslimů, kteří se vždy, když se jim něco nelíbí, začnou ohánět diskriminací a respektem, a zbabělost mnohých Francouzů (v tomto případě ředitele školy a jednoho z učitelů), kteří v rámci politické korektnosti kritizují svoji kolegyni za nošení sukně, jež prý muslimy provokuje a uráží. Nelze proto chápat hlavní hrdinku jako blázna na práškách, samotné prostředí na té škole je totiž šílené a zvrácené. Isabelle Adjani, která zde ještě vypadá jako pohledná žena ve středních letech a ne jako přebotoxovaná bárbína, hraje vlastně tak trochu sebe samu. A hraje opravdu skvěle. Potěší i výkony studentů a ostatních postav, které jsou také velmi přesvědčivé. Snímek přesto nepovažuji za úplně dokonalý. Závěr filmu se totiž moc nepovedl, je plný patosu a klišé. To snímek vůbec neměl zapotřebí, stejně jako závěrečný lacině sladkobolný song, jenž je jediným hudebním doprovodem k filmu. 85% ()

borboleta 

všechny recenze uživatele

"Učitelka vzala více méně omylem svojí třídu jako rukojmí, ale je ochotná je pustit, pokud bude oficiálně ustanoven Den sukně." Když se to řekne takhle, tak to zní celkem divně, ale to je jen zdání. Ve skutečnosti jde ale o velice logicky vystavený příběh a profesorka Bergerac je jedna z nejvíce uvěřitelných postav, které jsem v poslední době ve filmu viděla. Zcela plně ji chápu a rozumím jí. Navíc je zahrána naprosto bezvadnou Isabellou Adjani. Je to mimořádně kvalitní snímek, který je (pro české publikum) nyní ještě víc aktuální, než byl v době svého vzniku. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Stačí úvodních pět minut, aby každý normální divák pochopil následné, byť na první pohled psychopatické jednání hlavní postavy. Působivě ztvárněná odvrácená strana Francie a konkrétně v případě Paříže nechválně proslulé Saint Denis. Isabelle Adjani předvádí naprosto strhující výkon, po letech se opět vrací na plátna kin a ukazuje se, že bylo dobře, že si dala načas. V případě tohoto žánru neuškodí několikerá odlehčení beroucí si na paškál francouzskou nepraktičnost. Po čase opět výborný francouzský film. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama