Reklama

Reklama

Berlín 1948 - Velký letecký most

  • USA Trials of Flight - Berlin ´48: The Great Airlift
všechny plakáty

Obsahy(1)

I když se Berlín stále vzpamatovával z katastrof 2. světové války, stál v roce 1948 jako rukojmí mezi západními spojenci a Sovětským svazem. Jak navrátit kdysi tak významné město do rukou jednotné vlády? Neschopni se dohodnout, odcházejí Sověti od vyjednávacího stolu a zahajují kompletní blokádu města. Pokud měl nyní Berlín přežít, veškeré zásoby mu musely být dopraveny vzduchem. A to i přes nejhorší zimu v německých dějinách, hustou mlhu a s primitivními radary. Toto je příběh odvážných letců, kteří i přes všechny nesnáze dokázali stovkami letů 24 hodin denně udržet Berlín na živu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Když v roce 1948 neuspělo rokování Západu se Sověti ohledně měnové reformy, Sověti odřízli západní Berlín od elektřiny a potravin. Začalo několika měsíční zásobování západního Berlína ze strany Spojenců. Zásobování bylo možné provádět pouze letadly přes sovětské území - proto letecký most. Tento dokument (který je z roku 1997 a ne 2007) se zabívá především technikou, jaká byla použita, tedy letadly plus nějaké historické souvislosti. I když dávám dokumentům převážně plný počet, tady tak učinit nemohu. Zdálo se mi to nedotažené a chyběli mi tam nějaké informace třeba o Sovětech. A proto musím dát slabší 4*. ()

dobso 

všechny recenze uživatele

Tiez mi tam nieco chybalo. Chybalo mi lespsie rozobratie stalinovych mysleniek, ktory si vzdy rozmyslel co podpisuje. Celkovo tma mohla byt viac rozobrata zmluva o troch koridoroch, ale inak suer dokument ()

Reklama

Reklama