Reklama

Reklama

Samimu Benboudaoudovi je čtrnáct let a žije se svou maminkou na pařížském chudém předměstí. Jeho otec zemřel, když srdce nevydrželo jeden fotbalový zápas. Samiho matka dostane příležitost pracovat na zámořské lodi a svěří Samiho na čas své sestře, která se bohatě provdala a nyní žije v noblesní čtvrti Neuilly-sur-Seine. Sami musí chodit do soukromé školy, kterou navštěvuje jeho nadutý bratranec a poněkud výstřední anarchistická sestřenice, která občas dohání své rodiče k šílenství. Ale naštěstí se, na rodíl od svého bratra, chová k Samimu přátelsky. Sami to má mezi bohatými dětičkami průmyslníků a diplomatů těžké, učení je náročné a bratránek se od něho pro jistotu distancuje, aby mu chudý příbuzný nedělal ostudu. Ale Samiho ryzí povaha, skromnost a píle nakonec najde ocenění a Sami se své místo na slunci vybojuje. Jen pro zajímavost a bledou „závist“ našich producentů a režisérů: tento rodinný snímek, který měl premiéru v roce 2009, měl více než 2,5 miliónů návštěvníků v kinech a zařadil se tak mezi 21 filmů, které ve Francii překročily toho roku návštěvnost 2 miliónů diváků, z nich bylo pouze šest filmů domácí provenience. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Další z francouzských filmů o tom, co všechno si pomyslíte, když potkáte muslima, ale bojíte se říct i pomyslet. Sami je ale citlivý fajn kluk a jeho postavení nezáviděníhodné. Nesnáší fotbal (aby ne), s holkami to moc neumí a situace v nové nóbl škole ani v dočasné rodině nejsou vůbec růžové. Paradoxem je, že Sami je normální, i když je jiný, zatímco zbohatlíci a jejich spratci se sice výjimečnými cítí, ale nejsou. Rodinný film bez cukrkandlu, patosu, klišé, nejapných vtipů a solidním dějem? Kdo to kdy viděl (jinde než ve Francii)? ()

predators 

všechny recenze uživatele

Jiný kraj, jiný mrav. To poznává malý Sami na vlastní kůži a to doslova. Příběh je natolik rozmanitý, že jej nebudu popisovat, ale zmíním se o jeho jednoduchosti, přirozenosti a kráse. Všechny problémy, útrapy, ale i radost a láska vycházejí přímo ze života. Jakoby jej prožil sám hlavní hrdina. Ten si samozřejmě zaslouží největší obdiv a to nejen kvůli jeho až "andělskému" vzhledu, ale hlavně díky jeho přesvědčivým výkonům. Možná se mi to zdá, ale trochu jsem si připomněl dětství Milionáře z chatrče... :-) 80% ()

Reklama

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Jedná se o francouzskou rodinnou komedie, která ve své podstatě ničím výrazným neoslní. Poukazuje na osudy přistěhovalců, kteří jsou nuceni v novém prostředí čelit nejrůznějším problémům. Humor je zde spíše nevýrazný a děj je do jisté míry předvídatelný. Jediné, co mě docela rozesmálo, bylo počínání pouličního gangu zvaném Picassáci. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Druhý snímek "Rentrée du cinéma" jsme zvolili po Prophetovi trochu odlehčující záležitost a já osobn jsem dostal přesně to, co jsem čekal od komedie v hlavní roli se Samim Seghirim. Považuji jej za největší, nejsympatičtější a nejroztomilejší dětskou filmovou hvězdu na světě. Už v Michou d´Auber mě rozplakal svým nevinně vyhlížejícím kukučem a trpícím pod přísnými a nespravedlivými dospělými. U Neuilly je to podobné. Tentokrát musí čelit rasismu, aroganci a nadřazeností rozmazlených pravičáckých fracků ze "Sarkozyho" čtvrti. Jérémy Denisty v roli praštěného bratránka a ctitele "Maďara u kormidla" se Seghirim statečně drží krok. Jako správná komedie z prostředí středoškoláků nechybí láska, soupeření, zdrada, přátelství, omyly, trapasy a soudobá hudba, která letí. Nezbývá mi, než si postesknout, proč do české distribuce proudí ty slabší francouzské komedie a kvalitní snímky jako LOL či Neuilly jsou ignorovány. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tohle byl z mého pohledu prostě dokonalý a bezchybný film, který nabídl dokonalou směsici vtipu, vážnosti, romantiky, dětského světa, ale i sociální kritiky a boje proti předsudkům. Ve výsledku je film úžasnou podívanou pro celou rodinu, u které jsem se nejednou pořádně hlasitě zasmál, ale i zanadával, jak je ten svět nespravedlivý. Přitom se jedná o jednoduchý a ani nepříliš nápaditý nebo originální příběh, totiž kluk (poloviční muslim) se dostane ze světa chudých do světa bohatých a musí bojovat s předsudky i s rasismem. Ale i přes jednoduchost děje je na tomhle filmu něco, co mě prostě donutilo z něj nespouštět svůj zrak a vychutnávat si ho od začátku do konce. A troufám si říci, že to asi bude především zásluha Samyho Segira, který velice věrohodně a kouzelně ztvárnil hlavní roli, takže jsem mu naprosto všechno věřil a žral jsem mu to i s navijákem. Ovšem i další herci byli perfektní a film jako celek se nebojím označit za jeden z nejlepších a nejkvalitnějších rodinných filmů, které jsem kdy viděl. Zde nemám absolutně nad čím váhat, bez jakéhokoliv váhání uděluji filmu maximální hodnocení v podobě pěti hvězd. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy školní sbor cvičí vážnou hudbu, zazní nejdříve Květinový valčík od P.I.Čajkovského a následně Bolero od M.Ravela. (claudel)

Reklama

Reklama