Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americkí novinári v Sudáne sú konfrontovaní s dvoma možnosťami - vrátiť sa domov a písať články o hrôzach napáchaných v Sudáne, alebo ostať tam a pomôcť obyvateľom. (mysiak)

Recenze (21)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

To říkám furt, že je Uwe dobrej. Po parádních tunelových krysách, anarchistickému assaultu na Wall Street a nihilistickému Rampage je Darfur další z řady povedených filmů ve kterých jde vedle syrové akce i o nějákou tu myšlenku. Jednodušší divák by z toho mohl nabýt přesvědčení, že černý muslim je dobrý a arab je zlý - v tomhle směru si to měl Uwe možná trošku více ohlídat..jinak ale je to do pohody.. Trošku citového vydírání jak z oscarových filmů, troška ramboakce jak z devadesátkových béček, kapka psychologie, trošku nesmyslů...ale funguje to :) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

No to mě poser, Úve snad natočil opravdový film! Dokonce s opravdovými herci, lidskými dialogy a tak... A i překvapivě kontroverzní. Zdravě xenofobní divák má brutální dilema, ke komu přilnout! Na jedné straně roztomilí arabáši ve "spravedlivé, islamizační svaté válce" plně posvěcené pacifistickým Alláhem, na straně druhé rozkošní, mírumilovní černoušci, kteří v okolních státech v pohodě osekávají dětem ručičky v kmenových válkách a genocidují se navzájem jako na běžícím pásu. Jo Afrika, dokonalé safari! A v Súdánu mají smůlu! Kde nebýt ropa, tam NATO nebombardovat a nenastolovat demogracii! Zbývá jen impotentní UNPROFOR a pár ambiciózních pisálků, co se kvůli sólokapru nechají posekat mačetama a ugrilovat. ()

Reklama

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Uwe Boll dostal potřebu vyjádřit se ke kontroverznímu geopolitickému tématu a kupodivu mu to vyšlo. Sešli se mu dobří herci a ucházející scénář a ikdyž po filmařské stránce to není úplně ono (roztřesená kamera, dlouhé zmatené záběry, místy podivný střih), dá se Darfur považovat za jeden z nejlepších filmů německého režisérského samorosta. Většina "vyvražďovacích" scén překvapuje nezvyklou syrovostí a brutalitou, ale naprosto chápu jejich účel vzhledem k povaze námětu. Po výborných Tunnel Rats další solidní snímek v Bollově filmografii a další důkaz, že když Boll opravdu chce, tak umí. 70% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Súdán, Dárfůr, Afrika. Snímek zachycuje genocidu na tamním černém obyvatelstvu. Toto území několik set let k patřilo Arabům, respektive si jej podmanili a z původního černošského obyvatelstva udělali otroky. Posledních 150 let zde vládli Angličané a až do roku 1955 zde měli zásadní vliv na vše co se v zemi odehrávalo. Tak jak je to skoro u všech bývalých kolonií, to co dříve fungovalo (samozřejmě i na úkor klidských práv) se po osamostatnění jednotlivých státečků většinou vždy zvrtne v masakry. Loutkové vlády padají jedna za druhou a nejvíce je na tom bito nejchudší obyvatelstvo. V roce 2003 v oblasti propuklo povstání proti súdánské vládě ovládané Araby. Vzpouru vedla dvě hlavní povstalecká uskupení - Hnutí pro spravedlnost a rovnost a Súdánská osvobozenecká armáda. Povstalci upozorňovali na útlak nearabského obyvatelstva vládou v Chartúmu. Vláda na povstání reagovala nálety a podporou pozemních útoků arabských milic Džandžavíd. ---- Zde začíná tento snímek, skupina mezinárodních pozorovatelů složená z novinářů projíždí oblasti v bílých landroverech s nápisem AU pod mandátem UN. Ten jim standartně umožňuje pouze shromažďovat materiály a dokumentovat, ale do případných konfliktů nezasahovat (maximálně ještě rozdávat dětem žvýkačky než je mačetami rozseká vládní milice). Konvoj má na ochranu pouze pár vojáků od AU (Africká unie), se stejným mandátem jako novináři. Skupina přijede do jedné z vesnic a snaží se poschovávané obyvatelstvo dostat z chýší a přimět k rozhovorům a výpovědím. Od těch co se nebojí promluvit a jichž moc není se dozvídáme, že Arabové systematicky likvidují a vyvražďují jejich vesnice. Ženy znásilňují a straší nákazou AIDS, mladé chlapce odvádějí jako prostituty nebo z nich dělají rekruty Džandžavídu. Muže zabíjejí, malé děti také... Starosta vesnice je prosí aby je ochránili před útoky Arabů, je jim však sděleno, že na to skupina nemá mandát, ale že po uveřejnění materiálů se věc bude řešit... Že svět zvýší sankce... Starosta namítne, že to ale rozpoutá ještě větší zuřivost Arabů a o to více se budou mstít.... Vesnice dostane nějaké potraviny darem a partička novinářů cítící se dost trapně nasedá do moderních teréňáků a jede zpět. Cestou si však vedoucí výpravy všimne zvířeného prachu na obzoru. Dalekohledem zjistí, že je to skupina vojáků Džandžavídu, který směřuje právě k vesnici jež opustili. Novináři se po hádce rozhodnou vrátit a vesnici ochránit přítomností bíle natřených landroverů.................................................. Proč tak nízké hodnocení? Já se po skončení filmu úplně klepal. Ta bezmocnost je šílená. Člověk ví, že se to tam někde děje a nemůže nic.... Ať se podívám na Afriku, Asii, víceméně i Rusko, kolonie zkrátka v určitých oblastech měly asi smysl.... Tu pátou hvězdu nedávám jen za tu třesoucí se kameru. Ale jinak Boll překvapil! ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film o problematice v Darfuru. Příběh je o novinářích, kteří navštíví vesničku v Darfuru a vyptávají se lidí na válku, ve které žijí. Při návratu potkají Džandžavíd (Arabské bojovníky za osvobození Afriky od černochů), který míří do vesnice za jasným účelem, zlikvidovat jí. Novináři se rozhodnou, že se do vesnice vrátí a tím by jí mohli pomoci. Vůdce Džandžavídu jim dá ale ultimátum, ža jestli vesnici neopustí, bude s nimi zacházeno jako z vesničany...... . Za mě 75% :) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie prebiehalo v Juhoafrickej republike, predovšetkým v okolí Kapského mesta. (MikaelSVK)

Související novinky

Boll nekončí

Boll nekončí

04.04.2009

Dobrou zprávou ale je, že si právě dává pohov od adaptací počítačových her. To by pro něj mohla být cesta, jak po letech pohrdání ze strany diváků i kritiků přece jen získat trochu uznání (viz Tunnel… (více)

Reklama

Reklama