Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americkí novinári v Sudáne sú konfrontovaní s dvoma možnosťami - vrátiť sa domov a písať články o hrôzach napáchaných v Sudáne, alebo ostať tam a pomôcť obyvateľom. (mysiak)

Recenze (21)

verbal 

všechny recenze uživatele

No to mě poser, Úve snad natočil opravdový film! Dokonce s opravdovými herci, lidskými dialogy a tak... A i překvapivě kontroverzní. Zdravě xenofobní divák má brutální dilema, ke komu přilnout! Na jedné straně roztomilí arabáši ve "spravedlivé, islamizační svaté válce" plně posvěcené pacifistickým Alláhem, na straně druhé rozkošní, mírumilovní černoušci, kteří v okolních státech v pohodě osekávají dětem ručičky v kmenových válkách a genocidují se navzájem jako na běžícím pásu. Jo Afrika, dokonalé safari! A v Súdánu mají smůlu! Kde nebýt ropa, tam NATO nebombardovat a nenastolovat demogracii! Zbývá jen impotentní UNPROFOR a pár ambiciózních pisálků, co se kvůli sólokapru nechají posekat mačetama a ugrilovat. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal, jak film ohodnotit. Na Darfur se dá pohlížet ze dvou úhlů: buď ho odsoudíte jako další z řady režisérových zhovadilostí, v níž tentokrát pouze využívá skutečný problém k realizaci svých vlastních zvrhlých choutek, nebo film přijmete jako funkční alarmující zprávu o něčem reálném, zrůdném a neřešeném. Vzhledem k tomu, že Boll do súdánské vesnice posílá skupinku bílých novinářů s kamerami, foťáky a žvýkačkami, a do celkového bezvýchodného tónu filmu tak zahrnuje i naivně pozorovatelskou roli Západu, jsem pro tu druhou z navržených možností. Ano, je to dost amatérské, improvizace je cítit na sto honů, herci deklamují jako když Poláci dabují Hollywood, a nakonec i ta snaha sdělit něco zásadního a společensky podstatného je místy celkem okatá, ale za tu sebereflexivnost, která vlastně komentuje i problematičnost samotného filmu, dávám palec nahoru. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Největší překvapení v podání Uweho Bolla. Teď to myslím především po stránce toho, že opravdu natočil film co má hlavu a patu a docela slušný příběh. Jenom se mi zase nezdá to hodnocení v rámci jeho tvorby. Jako ok tohle je opravdu inteligentní film to jo, ale zase já jako fanoušek Bollovy trashovitosti tu postradám tu potřebnou zábavnost. Je to prostě naprosto seriozně podané dílko a to po všech stránkách. Takže i když mě to obsahově zaujalo ten typický nadhled pro kvalitní špatné filmy tomu zase chybí a proto to za sebe vidím tak na 55% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Súdán, Dárfůr, Afrika. Snímek zachycuje genocidu na tamním černém obyvatelstvu. Toto území několik set let k patřilo Arabům, respektive si jej podmanili a z původního černošského obyvatelstva udělali otroky. Posledních 150 let zde vládli Angličané a až do roku 1955 zde měli zásadní vliv na vše co se v zemi odehrávalo. Tak jak je to skoro u všech bývalých kolonií, to co dříve fungovalo (samozřejmě i na úkor klidských práv) se po osamostatnění jednotlivých státečků většinou vždy zvrtne v masakry. Loutkové vlády padají jedna za druhou a nejvíce je na tom bito nejchudší obyvatelstvo. V roce 2003 v oblasti propuklo povstání proti súdánské vládě ovládané Araby. Vzpouru vedla dvě hlavní povstalecká uskupení - Hnutí pro spravedlnost a rovnost a Súdánská osvobozenecká armáda. Povstalci upozorňovali na útlak nearabského obyvatelstva vládou v Chartúmu. Vláda na povstání reagovala nálety a podporou pozemních útoků arabských milic Džandžavíd. ---- Zde začíná tento snímek, skupina mezinárodních pozorovatelů složená z novinářů projíždí oblasti v bílých landroverech s nápisem AU pod mandátem UN. Ten jim standartně umožňuje pouze shromažďovat materiály a dokumentovat, ale do případných konfliktů nezasahovat (maximálně ještě rozdávat dětem žvýkačky než je mačetami rozseká vládní milice). Konvoj má na ochranu pouze pár vojáků od AU (Africká unie), se stejným mandátem jako novináři. Skupina přijede do jedné z vesnic a snaží se poschovávané obyvatelstvo dostat z chýší a přimět k rozhovorům a výpovědím. Od těch co se nebojí promluvit a jichž moc není se dozvídáme, že Arabové systematicky likvidují a vyvražďují jejich vesnice. Ženy znásilňují a straší nákazou AIDS, mladé chlapce odvádějí jako prostituty nebo z nich dělají rekruty Džandžavídu. Muže zabíjejí, malé děti také... Starosta vesnice je prosí aby je ochránili před útoky Arabů, je jim však sděleno, že na to skupina nemá mandát, ale že po uveřejnění materiálů se věc bude řešit... Že svět zvýší sankce... Starosta namítne, že to ale rozpoutá ještě větší zuřivost Arabů a o to více se budou mstít.... Vesnice dostane nějaké potraviny darem a partička novinářů cítící se dost trapně nasedá do moderních teréňáků a jede zpět. Cestou si však vedoucí výpravy všimne zvířeného prachu na obzoru. Dalekohledem zjistí, že je to skupina vojáků Džandžavídu, který směřuje právě k vesnici jež opustili. Novináři se po hádce rozhodnou vrátit a vesnici ochránit přítomností bíle natřených landroverů.................................................. Proč tak nízké hodnocení? Já se po skončení filmu úplně klepal. Ta bezmocnost je šílená. Člověk ví, že se to tam někde děje a nemůže nic.... Ať se podívám na Afriku, Asii, víceméně i Rusko, kolonie zkrátka v určitých oblastech měly asi smysl.... Tu pátou hvězdu nedávám jen za tu třesoucí se kameru. Ale jinak Boll překvapil! ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Uwe Boll dostal potřebu vyjádřit se ke kontroverznímu geopolitickému tématu a kupodivu mu to vyšlo. Sešli se mu dobří herci a ucházející scénář a ikdyž po filmařské stránce to není úplně ono (roztřesená kamera, dlouhé zmatené záběry, místy podivný střih), dá se Darfur považovat za jeden z nejlepších filmů německého režisérského samorosta. Většina "vyvražďovacích" scén překvapuje nezvyklou syrovostí a brutalitou, ale naprosto chápu jejich účel vzhledem k povaze námětu. Po výborných Tunnel Rats další solidní snímek v Bollově filmografii a další důkaz, že když Boll opravdu chce, tak umí. 70% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Uwe mě překvapuje čím dál víc. Tentokráte natočil film, který by snad měl přinášet i nějaké to poselství............a on přináší. V první třetině parta západních pisálků přijíždí do vesnice, kde mapují život tamních obyvatel a snaží se pojmenovat jejich problémy. Z toho je vyruší banda Arabáků, kteří v druhé třetině spustí neskutečná jatka. Závěrečná třetina se nese ve znamení vendety novinářů a černošského vojáka, kteří se vrátí do vesnice vypořádat se s útočníky. A -spoiler- ono to nedopadne zrovna dvakrát dobře, za což má Boll další plus. Jasně - neni to žádná dokonalost, ale to, jak se tenhle německý "mág" dokázal vypořádat s podobným tématem, si zaslouží středně hlasitý potlesk. 60% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - To je vše, co chci: přežít a jít domů!!............. Konflikt v Darfuru byl nazván genocidou a největší humanitární krizí 21. století. Skupina novinářů jede získat důkazy o genocidě do jedné vesnice na území Darfuru. Tři hodiny cesty, hodinu a půl fotografování a rozhovory s vesničany a pak zpět. Jak to zní jednoduše. Jenže potíže jsou tu hned. Objevuje se druhá válečná strana. Chtějí vesnici zmasakrovat, znásilnit ženy, zabít muže a děti. Možná si to v přítomnosti zahraničních novinářů netroufnou. CITÁT - Doufám, že přítomnost novinářů je donutí vesnicí jen projet........... Uwe Boll tu poukazuje na to, že i tolik let po druhé světové válce existují rasové čistky. Zde je to Arabský svět proti světu Africkému. Film se žene do brutálního masakru, při kterém budete brečet. Naprosto povedená hudba Jessici de Rooij podkresluje to beznadějné vraždící šílenství a následný smutek. CITÁT - Bůh nás ochrání.......... Tenhle příběh je fakt síla a závěrečná slova tomu dají za pravdu - To že jsme nezabránili genocidě znamená, že jsme se nepoučili z minulosti. Scénář a režie Uwe Boll a Chris Roland. Kamera - Mathias Newmann. Nejlepší film Uwe Bolla, co jsem zatím viděl. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film o problematice v Darfuru. Příběh je o novinářích, kteří navštíví vesničku v Darfuru a vyptávají se lidí na válku, ve které žijí. Při návratu potkají Džandžavíd (Arabské bojovníky za osvobození Afriky od černochů), který míří do vesnice za jasným účelem, zlikvidovat jí. Novináři se rozhodnou, že se do vesnice vrátí a tím by jí mohli pomoci. Vůdce Džandžavídu jim dá ale ultimátum, ža jestli vesnici neopustí, bude s nimi zacházeno jako z vesničany...... . Za mě 75% :) ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

To říkám furt, že je Uwe dobrej. Po parádních tunelových krysách, anarchistickému assaultu na Wall Street a nihilistickému Rampage je Darfur další z řady povedených filmů ve kterých jde vedle syrové akce i o nějákou tu myšlenku. Jednodušší divák by z toho mohl nabýt přesvědčení, že černý muslim je dobrý a arab je zlý - v tomhle směru si to měl Uwe možná trošku více ohlídat..jinak ale je to do pohody.. Trošku citového vydírání jak z oscarových filmů, troška ramboakce jak z devadesátkových béček, kapka psychologie, trošku nesmyslů...ale funguje to :) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Na nemeckeho filmarskeho hnojara Uwe Bolla je toto vynimocne priemerna zalezitost s naturalistickymi a drsnymi scenami zo Sudanu, cast Darfur /pri sudansko- cadskych hraniciach/. 69 % ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Uwe, co se s tebou děje? V posledné době se kvalita tvých filmů zlepšila, (aby se zase zhoršila třetí BloodRayne) a tento snímek je tvým nejvyspělejším filmem. Oceňuji informovat tímto způsobem o masakrech v Sudánu a to velmi surovou formou, kdy člověk opravdu cítí nepříjemné pocity při brutálních masakrech žen a dětí. Výtka by opět šla k příliš roztřepané kameře. Jinak spolu s Tunnel Rats tvůj nejlepší film. Doufám, že k nim do třetice přibude i Max Schmeling. 8/10 ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl jméno režiséra, byl jsem skeptický, ale tenhle film je určitě zážitek. Slabším povahám nedoporučuji, místy je to celkem drsné. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Nečekaně silný snímek od německého fušaře Uwe Bolla. Na druhou stranu ta síla pramení "pouze" z naturalistických scén, aniž by se film nějak zabýval psychologií postav. Proto nemůžu dát víc než 3*. ()

mourinho 

všechny recenze uživatele

..........zhluboka se nadechnout.....snad první film na světě, který mě dokázal rozbrečet! Nestydím se za to, naopak. Byly to slzy lítosti i zděšení zároveň a to si myslím, že snesu docela hodně! DARFUR německého fušera Uwe Bolla mnou však otřásl natolik, že ještě nějakou dobu potrvá, než najdu sílu shlédnout ho podruhé. Film o hrůzách, kterým civilizovaný svět jen tiše přihlíží, budu mít do smrti před očima vždy, když uslyším někoho fňukat, jak se má špatně. Po technické stránce má snímek určitě svoje nedostatky, přesto je jeho výpověď témeř k neunesení.....jeden aby se styděl, že je člověk! ()

leonidas 

všechny recenze uživatele

jdi a dívej se v jiném kabátě v jiných kulisách a točena uwe bollem. ty čtyři hvězdičky nejsou za herecké výkony(dobrý) ani za scénář) chvalitebný ani za kameru(nedostatečný), ale za to, že by se takovéto filmy mně-li točit. akorát sem nepochopil smysl toho dovětku. protože za tu dobu co lidstvo okupuje tuto planetu toto tady bylo, je a bude. ()

wairau 

všechny recenze uživatele

Překvapující téma od Uwe Bolla. Silné drama, film po kterém možná někomu nebude úplně nejlíp po těle. Brutalita a nesmyslnost krvavé vyhlazovací války zaráží a děsí. Stojí to za podívání, hlavně těm, kteří to rovnou zavrhnou kvůli režisérovi. Po filmařské stránce to žádná super kvalita není, další příklad toho, jak roztřesená kamera může filmu uškodit. Jenže nedostatky v kvalitě filmařské nahrazuje kvalitní téma. Hodně jsem váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale dávám čtyři třeba jen proto, že to natočil Boll a díky tomu to spoustu lidí záměrně shodí do nižší třídy a tenhle film si to nezaslouží. ()

ales.he 

všechny recenze uživatele

Civilizovaný svět se ”nevmněšoval” do genocidy v Darfuru, režisér Uwe Boll natočil o tamní otřesné situlaci alespoň film. Je smutné, že v 21 století pomáháme kde čemu od záchrany Willyho až po nenažrané banky, ale trpícím lidem pomoc nechceme. Jasně problémy s kamerou, ale komu by se v takové situlaci netřásly ruce ? ()

TiborT. 

všechny recenze uživatele

Emotívne silný príbeh, plný brutality, neľudskosti, bolesti, útrap, príbeh o tom, že nie všade sa život krásny, poukazuje na taký život, ktorý už asi ani nemôže byť horší. Film o tom čo je pravda a predsa sa tomu nedalo predísť ani tomu nijako zabrániť, o tom ako sa na také veci mierové organizácie len nemo prizerajú, o niečom takom čo by ani nemalo existovať. Odporúčam pozrieť takým, ktorí si myslia že tu je život ťažký a že to tu nemajú ľahké, po tomto filme by si mohli vydúchnuť a povedať si "ako mi je tu dobre" ()

Související novinky

Boll nekončí

Boll nekončí

04.04.2009

Dobrou zprávou ale je, že si právě dává pohov od adaptací počítačových her. To by pro něj mohla být cesta, jak po letech pohrdání ze strany diváků i kritiků přece jen získat trochu uznání (viz Tunnel… (více)

Reklama

Reklama