Reklama

Reklama

Iron Man 3

  • USA Iron Man Three (více)
Trailer 1
USA / Čína, 2013, 130 min

Režie:

Shane Black

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks), Larry Lieber (komiks) (více)

Scénář:

Shane Black, Drew Pearce

Kamera:

John Toll

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee (více)
(další profese)

Bohatý průmyslník Tony Stark kdysi změnil ve svého nepřítele talentovaného vědce Aldricha Killiana. Ten pak zasáhne do jeho života ve chvíli, kdy začne USA zotročovat sérií vražedných útoků terorista Mandarin. Spojení mezi záhadným teroristou a vědcem musí Tony odhalit během pátrání, které ohrožuje nejen jeho vlastní život, ale i bezpečnost prezidenta a státu. Protivníci totiž mají k dispozici geneticky modifikované mutanty, kteří dotekem taví kovy a příležitostně vybuchují. Když Mandarin zničí Starkovo sídlo a většinu techniky, je Tony zahnán do kouta a bude nucen přežít pouze prostřednictvím svých vynálezům a při ochraně svých nejbližších se bude muset spolehnout jen na svou geniální mysl a instinkty. Při odvetě ho neustále trápí nezodpovězená otázka. Je on sám součástí svého obleku, nebo je oblek pouze součástí jeho samého? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 772)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Stará láska nerezaví, železo nekoroduje. Krize superhrdinské identity, svět v éře teroristických symbolů a samozřejmě omnia vincit a(r)mor. První Iron Man: konstrukce hrdiny, druhý: rekonstrukce a třetí dekonstrukce. :) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Buena Vista // Počet premietajúcich kín v USA: 4,253 // Otvárací Víkend USA: $174,144,585 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jízda jako Prase ! Jsem oslněn, Iron Man 3 je bezkonkurenčně nejlepší Marvelovka, co kdy vznikla.Vše šlape jako hodinky, humor, akce, napětí,efekty,záporáci.. Absolutně bez výhrad. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Vieš, čo mi stále vŕta v hlave? Kde mám sendvič." Mám Iron Mana rád a hoci jeho filmy nesedia každému, jedno mu treba uznať: táto postava sa vyvíja a v každej časti je iná. Na trojke sa mi páčilo paradoxne to, že sa príliš nezaťažuje univerzom (Hulk má len cameo, megarafinovaný odkaz na Ant-Mana na hranici postrehnuteľnosti, občas padne hláška o "bohoch s kladivami"). Jasné, nie je príliš logické, že Tonymu v jeho prúseroch nepomôže žiadny Avenger, ale tak zas dá sa to prežiť. Veľmi zábavný je twist ohľadom Mandarina. Troška sklame maličký priestor pre Happyho, ktorý povýšil na šéfa sekuriťákov (lebo ho Tony nevedel vystáť ako svojho osobného bodyguarda). Bohužiaľ si tentokrát, na rozdiel od dvojky, príliš nezaboxuje. Naopak, poteší, že do istej miery ide o Shaneovo milované buddy movie (najskôr s chlapcom a potom s War Machineom). Ale ako celok ma to (až na "vianočnú reťaz" a running gag v podobe ustavične kazových prototypov) nechytilo za srdce a občas som sa nudil (je to dosť dlhé a zlosyn nie je najhorší, ale ani najlepší). Taký sitkom za 200 miliónov, ale s tým, že vtipy nie sú príliš prepracované. Akcia ma zaujala až na konci - tá v dokoch je dosť dobre nakrútená, to sa musí nechať. "Práve som si spomenul na svoju prvú životnú traumu. Mal som 14 a stále opatrovateľku. To bolo čudné." ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak ja nevim, mozna jsem po vsech tech oslavnejch komentarich cekal moc nebo me proste jen zmlsalo Avengers, ale me to jako nejaka ultimatni bomba, ktera by mi sfoukla gate, neprislo. Jednak pribeh, at si kazdej rika co chce a i pres fakt, ze je skutecne trochu temnejsi, je to zase stokrat omleta variace kdy hrdina dostal na prdel, vzpamatoval se a vratil jim to. A to ze ma Tony nejaky panicky zachvaty a podobne neni vubec dulezity. Jinak vsichni herci hrajou slusne a samozrejme nejlepsi je opet Downey, kterej neustale hazi vtipny hlasky. Co se tyce zaporaka, coz o to, zvrat je s tim spojenej vtipnej a Kingsley tu po dlouhy dobe zase slusne hraje, ale nemuzu si pomoct, komiksovej Mandarin je neco uplne jinyho. Cimz se pomalu dostavam k nejvetsimu problemu filmu - zaporakum. Ja si nemuzu pomoct, ale ty nazhaveny invalidi mi pripominali Percy Jacksona nebo Souboj Titanu a vubec se sem nehodili. Obzvlast, kdyz triky s nima spojeny nejsou vzdy uplne doladeny. Ale kdyz pominu slabsi zaporaky, tak je to porad ta zabavna jizda, ktera nikde nijak zvlast nedrhne, akce je natocena dobre a Iron Man je porad proste super cool. Ale na 5* to fakt nebude. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// *music starts playing* "Yo listen up here's a story _ about an iron guy that lives in a comics world _ and all day and all night and everything he sees _ is just iron like him inside and outside _ destroyed is his house full of iron little suits _ and a white audi _ and everything is dead for him and himself _ and everybody around _ 'cause he ain't got no suit to get in to" ... ok končím. Ale celkem jsem si to dával, ne? Jasně, *brofist*! Ne, vážně - Třetí Iron Man byl napoprvé super, postupem času ale nadšení vyprchá a zbyde jen obyčejná Marvelová kostra. It's getting boring. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Takhle jsem si to (ani ne)představoval. Dokonalá komiksová zábava dnešní hi-tech planety. Vtipná, působivá, na odreagování, Downeyho kouzlo je zpět. V podstatě naprosto bez chyb. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Třetí trable sarkastického boháče Tonyho Starka byly pekelně žhavé, tradičně zábavné a jak je mým dobrým zvykem u této skvělé série, tak zítra nebudu mít nejmenší tušení, kdo proti komu létal ani kdo koho spaloval. Určitě si však budu pamatovat Usámu Bin Mandarína, protože ten byl naprosto skvělý. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Black je nepochybně lepší než Favreau, přesto nepřinesl žádoucí změnu, spíš o něco vylepšil status quo. Na jednu stranu jsem zklamaný, na druhou jde o poctivý blockbuster s charismatickým hrdinou, konečně ne jen "dostačující minimum", jak jsem byl u série zvyklý. Hlavně jsem vděčný, že Marvel ani tentokrát zcela nepodlehl nolanofílii. Nejvíc mě bavilo, jak okázale Black kašlal na nějaké zákony fyziky, logiky a vlastně všeho... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Ač zůstávám s hodnocením při zemi, nemám třetímu Železnému muži až tolik, co vytknout. Postava Tonyho Starka se po nepodařeném pokusu o "vývoj" v Iron Manovi 2 nějaké slíbené dynamiky dočkala. Konečně musí kromě plné peněženky a arogance zapojit také pověstnou genialitu a pracovní píli. Záporák také není k zahození, obzvláště s kličkou v podobě úžasného Bena Kingsleyho. A když už nám funguje proti sobě stojící duo, v čem je teda problém? Všechno je načnuto skvěle, ale člověk se nemůže zbavít pocitu nevyužitého potenciálu. Charaktery jsou ok, ale že by nás vyloženě zajímaly, se říct nedá. Akce se blyští honosným rozpočtem, ale stačí se jednou vyspinkat a slije se nám v mysli v neurčitý patvar. Civilní Shane Black byl mnohem příjemnější než ten zdejší - velkolepý. Snaha o propojení světa s Avengers, Cpt. Americou a Thorem se mi jeví jen jako výhodný komerční tah, ve skutečnosti se světy těchto superhrdinů příliš neslučují a absolutně se o jejich kompatibilitu a logickou provázanost nepečuje. Proto mě odkazy na výše zmíněné filmy zanechávají absolutně chladným. 7/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Shane Black naznačuje poněkud temnější vývoj a ve své podstatě tomuto slibu i dostává, přesto je třetí železňák stále tatáž rozverná blbinka, jen v poněkud jiném (těžko říct, zda lepším, rozhodně zajímavém) režijním pojetí. Humor funguje na výbornou. Opět za 4 hvězdy a ani o ťuk víc ani míň. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

S přehledem nejlepší marvelovka, která podvrací fanboyovská očekávání komiksových geeků, servíruje vynikající dekonstrukci superhrdiny ve stylu starých blackovských akčňáků a je navíc jedním z nejlepších filmů o americkém traumatu z 9/11. Letní blockbustery mají už teď dost velkou konkurenci. ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Ale jo, to hraní na hraní mě pobavilo, Guy Pearce s hůlčičkou byl rozkošný a potitulková scéna tomu díkybohu dala konec, který jsem byla schopná pochopit. Protože ten opravdický koncokonec, od ohňostrojů na lodi po závěrečný monolog, jsem nepobrala. Když říká "můžete mi vzít to a to, tak já nevim co, ale to, že se jsem to já, to mi nevezmete", tak prostě nechápu obsah. Pro mě je to absolutně prázdné. Vždyť mu to nevzali. On to sám zničil/odstranil/zrušil. Z vlastní vůle, ne proto, že by tam někdo poslal raketu. Takže ve chvíli, kdy ve filmu o proměně hlavního hrdiny nechápu směr hrdinovy proměny, dochází k nekompatibilitě mezi mnou a filmem. Jak je dneska moderní říkat, jediné, co se mnou trochu komunikuje, je epizoda s chlapečkem, a také že Pepper byla v závěru bosá a že si aspoň na chvíli zazachraňovala namísto toho věčného vřeštění a ptaní se, jestli je Tony oukej. Jo a scéna výskoku z letadla byla cool, ať nežeru. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Iron Man v režii Shanea Blacka příznačně potemněl a zcoolovatěl, takže když mezi nespavostí a návaly úzkosti musí do nějaké té akce, oblek na něj sám naskakuje nebo Tony skočí do něj, nejlíp za letu a odněkud z výšky. Oboje je velmi efektní a užijem si toho víc než dost, stejně jako scén, kde se ukazuje, že SPOJLER dálkově ovládané obleky skrývají někoho jiného (nebo nikoho) než jsme si mysleli. A zajímavě se tu pohrálo i s Mandarinem a Pepper. Výsledek ale nijak extra zábavný není a záporák je tradičně nudný. Průměrný začátek Fáze 2. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Smrtonosná plechová zbraň, Poslední Stark, má úzkostlivé stavy z Lokiho nedávných výtržností? Teď na Vánoce? Kiss Kiss Bang Bang, Mandaríne? Dle zvěstí jsem očekával, že král buddy movie zaútočí v dresu Marvelu na mou hlavu či břicho o něco intenzivněji - tak to spíš vypadalo, že když na konci vybírali střepiny z dolní části hrudníku, nic organického už tam netlouklo.. Při pohledu na seznam chystaných marvelovských projektů do roku 2017 mě napadají přísloví o kutí žhavého železa a nic, co stokrát umořilo vola.. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.6/10] | me: Pohľad na Tonyho z iného uhla stojí za to... má iný šmrnc a musím povedať, že mi aj tento novátorsky diel zahral na strunu. Okrem "fresh" pohľadu akým nazeráme na osobnú stránku Tonyho Starka je aj v tejto časti množstvo vynikajúcich dialógov a veľmi účinným prvkom je Ben Kingsley, ktorého rola je výborným oživením. Ironman 3 si nezakladá na nepretržitej akcii, prešívanej macho-štýlom Tonyho, ako jeho predchodcovia, ale stavia do popredia iné prvky, čo sa ukázalo ako výborný ťah a osviežilo celú trilógiu. Avšak ani o kvalitnú akciu (hoci tej by som v celkovom meritku pridal) nie je núdza... Záverečná divočina jednoznačne stála za to a tak môžem hodnotiť IRONMANA III viac než pozitívne. [4.5*] Some people say progress is a bad thing. But try having a magnet in your chest keeping you alive. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Tentokrát potřebuje neurol, minimálně tejden spánku a pořádnou nabíječku na oblek, když ale dojde na spektakulární záchranu posádky Air Force One, pořád dokáže připomenout, kdo že tady platí za nejvíc cool Avengera. I když zrovna možná v obleku není on sám. Iron Man 3 vládne mocnou blockbusterovou silou ne nepodobnou Avengers, je filmem o loutkách a hrdinech, kteří loutkařům přetrhávají nitky. Proboha, co to píšu. Iron Man 3 je hlavně perfektní letní zábava s potitulkovu scénou, která u Marvelu nemá obdoby. Ať už to znamená cokoliv. 85% ()

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Úžasňákovi trhají rekordy

Úžasňákovi trhají rekordy

18.06.2018

Na pokračování oblíbeného animovaného hitu Úžasňákovi čekali fanoušci něco málo přes čtrnáct let. Letos se však téhle superhrdinské rodinky konečně dočkali a už můžou být klidní, protože film… (více)

X-Meni vs. Jessica Chastain

X-Meni vs. Jessica Chastain

15.06.2017

Simonu Kinbergovi, dlouholetému producentovi a scenáristovi x-menovské série, se splnil velký sen. Po mnoha letech se totiž probil do režisérské sesle a dohlédne na X-Men: Dark Phoenix, přímé… (více)

Reklama

Reklama