Reklama

Reklama

Iron Man 3

  • USA Iron Man Three (více)
Trailer 1
USA / Čína, 2013, 130 min

Režie:

Shane Black

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks), Larry Lieber (komiks) (více)

Scénář:

Shane Black, Drew Pearce

Kamera:

John Toll

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee (více)
(další profese)

Bohatý průmyslník Tony Stark kdysi změnil ve svého nepřítele talentovaného vědce Aldricha Killiana. Ten pak zasáhne do jeho života ve chvíli, kdy začne USA zotročovat sérií vražedných útoků terorista Mandarin. Spojení mezi záhadným teroristou a vědcem musí Tony odhalit během pátrání, které ohrožuje nejen jeho vlastní život, ale i bezpečnost prezidenta a státu. Protivníci totiž mají k dispozici geneticky modifikované mutanty, kteří dotekem taví kovy a příležitostně vybuchují. Když Mandarin zničí Starkovo sídlo a většinu techniky, je Tony zahnán do kouta a bude nucen přežít pouze prostřednictvím svých vynálezům a při ochraně svých nejbližších se bude muset spolehnout jen na svou geniální mysl a instinkty. Při odvetě ho neustále trápí nezodpovězená otázka. Je on sám součástí svého obleku, nebo je oblek pouze součástí jeho samého? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 773)

Gar-mogoth 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejdůležitější je, aby vám sedl Blackův styl. Potom se totiž budete stejně jako já královsky bavit (což je u filmu to hlavní) a kdejaké chyby odpustíte. ()

LittleJohnny 

všechny recenze uživatele

Robert Downey Junior jako vždy vynikající, skvělé hlášky, pohledy, gestikulace. Co se týče filmu a jeho děje, tak to zase takový odvar není... Avengers to nepředčilo, ale to doufám nebylo ani v plánu, takže sečteno podtrženo bylo to good... ()

BoncheR 

všechny recenze uživatele

"Everybody needs a hobby." Avengerom možno chýbala hĺbka. Iron Man je v pohode, plný nových nápadov a srandičiek, poväčšine originálnych. Keď som pred premiérou čítal že v tomto filme dôjde k zmene hlavne v Tonyho hlave, nevedel som ako to bude vyzerať. Ale Tony sa dosť zmenil, vyzerá síce dobre, ale je už trošku...starý (hoci to nevidieť). Myslím, že sú aj lepšie filmy ako tento, no zároveň sa nemá vážne za čo hanbiť. Lepšie 4*. 75% ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Iron Man 3 je odteď asi mou nejoblíbenější komixovkou. 129 minut, nejdelší Marvel a nenudil mě ani sekundu. Posledně jsem to tvrdil o Fast Five, ale tohle je skutečně všestraně zábavná pecka, natřískaná humorem, akcí, výbuchy a romancí. Příběhově Iron Man neskutečně dospěl a ačkoli mírně recykluje nápad padoucha jako šedou eminenci/hada na prsou (Obadiah i Hammer, vlastně totéž), prozatím ani jeden z předchůdců nevyzněl ve finále tak dokonale zlovolně. Ben Kingsley v tom má taky prsty, přičemž on je jedním z mnoha elementů, kterým se daří dramatickou scénu tak nějak převrátit jako Möbiovu pásku, slít komedii a zcela vážnou věc do jediné plochy - a snímek je těchhle scén plný. Tony Stark se nikam neztratil, naopak dostal novou hloubku a sorry, film, co mě dožene pomalu k breku (ani nevim, co to bylo za slzy, štěstí? víra v lidskost zovunastolena?) scénou s lidma padajícíma z letadla? Iron Man má můj respekt za to, že dokázal sérii ukončit nejzdařilejším dílem, ale hlavně, že ji dokázal rozhodně utnout u trilogie, byť mě ten "definitivní" konec možná i mrzel. Ale co, ještě jsou tu Avengers... a možná se najdou i nenechavé prsty penězchtivých producentů. Tak a teď si představte Deadpoola v rukou Shana Blacka. ()

PiLgRiM 

všechny recenze uživatele

Iron "men" vs Terminators. Temné? Dospělejší? Já teda viděl stejnou pubertální pohádku jako všechny předešlé plecháče. To že režisér natáhl stopáž, dal do nejklišovitější zápletky pár zvratů a dal prostor vedlejším postavám, z ní ještě nedělá originální ani dospělou. O nějaké temné stránce filmu už se nedá ani hovořit.. Vlastně se nedá ani pořádně hovořit o akční stránce, která se ve filmu z čista jasna objeví až v závěrečné dvacetiminutovce ( U Marvelové komiksárny docela problém ). Guyi, ten předešlý záporák byl lepší.. ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

No zas až taká pecka to nebola. Kopec vecí super. Downey je hláškuje o život, efekty sú super. Záporáci parádny. Mandarín ultra. Ale celé mi to vyšumelo do stratena. A hlavne debilný koniec ma nasral, hlavne Gwyneth Paltrow, ktorú fakt nemusím (jej označenie nejakým časopisom za najsexi ženu sveta beriem ako vtip a tragédiu zároveň). Dávam 75%, čo je solídne hodnotenie, ale po tých ódach som čakal viac. Dúfam, že s komixoviek aspoň Kick-Ass 2 nesklame. ()

majxik 

všechny recenze uživatele

Hmm, celé to bylo nějaké divné.... tak trochu od začátku až do konce, kromě asi 30 minutové akční pasáže která rozflákala všechno zajímavé na ironmanoj .... ale asi si to zaslouží aspoň 3 hvězdičky. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Konečně Iron Man který se pyšní pořádnou zápletkou a našlapanou akcí. A taky kupou nadsázky, sebeshazování, charismatu a humoru. Všechno co bylo na dvojce skvělé, zůstalo, všechno co bylo špatné, tak scénář a Shane Black eliminovali. Film se zbavil i té trošky sofistikovanosti a osudovosti a sedl si zpátky na zem. A přitom ještě do půlky stopáže dovedně klamal tělem a vydával se za depresivní blockbuster s rozervanou hlavní postavou. Takže jako obvykle vynikající Robert Downey Jr, lepší a lepší Gwyneth Paltrow a Ben Kingsley, kterého člověk musí nenávidět a litovat. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Iron man má nečekaně vzestupnou tendenci. Nejlepší díl trilogie! S avangery to sice srovnatelné zatím není, ale hned za nimi se jedná o nejlepší související film. První hodinu si sice říkáte, že koukáte na Iron mana, ale vidíte jen Tonyho Starka, ovšem ve druhé polovině se vám nedostatek plechu rychle vrátí. Vtip, akce, Robert Downey Jr., Ben Kingsley - toto všechno ve filmu dominuje. Velmi milé překvapení pro mě bylo, když jsem zjistil, že scénář nebyl tak krátkozraký, aby za všechny zlosyny světa mohl "terorismus". Tvůrci do toho vložili mnohem více a to se u podobných filmů nestává. Jediným lehčím zklamáním pro mě byla klasická marvelovská scéna po titulkách, čekal bych větší nápovědu pro Avengery. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Úroveň postupně klesá - teda Tony Stark jako vždy superironicky vtipnej, ale bojovat bez obleku + mít hromadu různorodých samobojových obleků už je na mě trošku moc.. Navíc dost odkazováno na Avangery a předchozí díly (kdo si to má všechno pamatovat, když nejsem skalní fanda, kterej má sjetej každej díl 100x).. Slabší komiksák.. A sorry, co měl ten konec znamenat??? ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Tony Stark pořád stejně charismatický, ale jedničkou tohodle filmu byl Ben Kingsley :) Nicméně téma je již dosti vyčerpané, repliky se opakují, všechny ty výbuchy, létání a rotace kamer - je to furt dokola. 3D tentokráte jen průměrné. 70% ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Egoidní a nabubrelý Stark už mě začíná lézt krkem. Prvních nevím 40min hodně slabých, v akční sci-fi chci akci, ne povídání, bylo tam moc povídání. Pak se to trochu rozjelo, ale pořád na iron mana slabý průměr. Ty DNA nesmysly taky nedávaly vůbec rozum a nakonec ze ženské, kterou chtějí zabít udělají hulka. No prostě slabota jak v akci tak ve příběhu. Čekal jsem skvělyho záporáka v podobě bráchy Usama Bin Ládina a ona se z něho vyklube taková troska, no alespoň že fandí Liverpoolu. Netvrdím, že je to propadák, to určitě ne, ale čekal jsem o hodně víc zábavy a mnohem míň nudy. ()

mikestiff 

všechny recenze uživatele

Downey Jr. je super a trojka je rozhodně nejlepší díl. Bohužel je tahle sága o frajírkovi, co vymýšlí super hi-tech futuristické mašinky, ale neumí si z hrudi vyndat pár střepin (pardon, dnes se říká šrapnely) jen kinder sračka jako Schumacherovi Batmani. Když už nemůže všechny komiksové adaptace točit Christopher Nolan, proč se autoři nedrží alespoň laťky Xmenů :( Pokud u filmu ale vypnete mozek, tak se občas i trošku zasmějete. Sice to bude často ve scénách působících jako parodie na předchozí díly, ale alespoň něco. ()

drake31 

všechny recenze uživatele

Boli to iné pocity ako pri jednotke. Boli to o dosť iné pocity než pri dvojke. Očakávania spôsobené trailermi, boli finálnym produktom rozdrvené na prach a ja som len s údivom sledoval 3D divadlo pred mojimi očami. Shane Black v treťom Iron Manovi použil všetko to čo človek miluje na jeho scenáristických dielach, a vniesol nový závan, novú dimenziu do príbehu o železňákovi. Bolo to viac ľudskejšie, postavy dostali hlbší význam a neslúžili len ako ozdoba grandióznym efektom. Príbeh sa ubral trošku temnejšou cestou a uvrhol Tonyho do pozície kde sa musí spoliehať predovšetkým na svoje vlastné schopnosti (ako tomu bolo v jaskyni) a tak sa obleky posúvajú na vedľajšiu koľaj (čo vo finále nemusí tak vyzerať). Ohľadom príbehu treba ešte spomenúť ten úžasný/nečakaný twist ktorý si pre nás pripravil pán Black - nechajte sa prekvapiť ;) Okrem toho nám pán Black doprial aj poriadnu porciu hlášiek, odkazov, a všetko možné čo úspešne odľahčilo akýkoľvek moment a nikdy to nepôsobilo trápne, detinsky či hlúpo. Megafinále pripomína starú dobrú Smrtnostnú zbraň, len s tou výnimkou že toto ma tak o milión použitých efektov viac a už teraz sa klepem nedočkavosťou kedy si to vychutnám znova. Tretí Iron Man si zaslúži z mojej strany toľko chvály koľko len znesie a sám nedokážem spomenúť všetky dielčie časti ktoré sa mi páčili bez toho aby som niektorý nevynechal, ale nenechajte sa príliš poblúzniť pretože to pre vás také byť nemusí. Spokojnosť nadovšetko. P.S. Zostaňte do konca, nechápem prečo vždy takmer každý odíde - je to od MARVELU ffs. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem opravdu nečekal. Shane Black se rozhodl svým filmem udělat pěknou rošádu v komiksovém světě o Iron Manovi. Ale všechno hezky popořadě. Výměna Jona Favreau za čerstvou krev Shane Blacka byl velmi dobrý tah. Zatím co Jon Favreau Iron Mana prvním dílem pořádně nakopl, tak tím druhým mu chodil pár klacků pod nohy. A režisér Black dostal na práci završení trilogie. Zvolení Blacka byl pro fanoušky gejzír radosti, jelikož si všichni vzpomínáme, jak skvěle to v Kiss Kiss Bang Bang fungovalo mezi ním a Downey Jr.. A proto jsem velmi smutný, že jsem si třetího Iron Mana neužil, tak jak jsem doufal. Do značné míry za to mohou ukázky, které mě po celou dobu připravovaly na to, že se s Tonym koukneme na temnotu z nového úhlu pohledu. A to se povedlo, tak napůl. Místo toho jsem dostaly, když to trochu přeženu klasickou hranou disneyovku s nejvíce cool postavou za posledních pár let. A to není všechno. Studio asi mělo pocit, že to musí být velmi epický, tak do filmu přidalo spoustu nových postav a dalších věcí. V určitém bodě začne film působit hodně přeplácaným dojmem, což určitě nebyl účel. Na druhou stranu všechno zlé je, k něčemu dobré. Jelikož komediální scény a hlášky si Robert Downey Jr. užívá jako nikdy, a Black mu je sazí každou chvíli. Do toho má Tony skvělého sidekicka v podání malého kluka, kterého v závěru nahradí Don Cheadle a rázem z toho máme buddy-movies. Slovní výměny jdou Blackovi pěkně od ruky na rozdíl od záporáků. Guy Pearce není špatný, ale prostě mi sem nesedl. Naopak Ben Kingsley jako Mandarin vypadal skvěle a taky skvěle hrál, jenže to je tak všechno. Velkou radost mi udělalo, že režisér dal větší úlohu Gwyneth Paltrow, což bylo hodně hezké. Rebeccu Hall má rád, ale tady by si zasloužila více prostoru, aby pro diváka něco znamenala. Po technické stránce nelze moc vytýkat. Akční scény nejsou vůbec špatné, jako ta se zničením domu, nebo ta s letadlem. Problém nastává se závěrečným soubojem, který je hodně moc přeplácaný. Ta scéna baví, ale pocit, kdybych koukal s otevřenou pusou a nevěřil co vidím se nedostaví. Shane Black to ukočíroval se ctí, ale ruku na srdce, že kdyby nebyl omezován studiem, tak by to bylo o něčem jiném. PS: Tak jako obvykle se ve filmu objeví Stan Lee a potitulková scéna je geniální. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Rozohodně vydařený díl Marvelovské série o plecháčovi. Bohužel jsem si ale nechal celkový dojem zkazit nepěkným českým dabingem. 3,5* ()

harryy 

všechny recenze uživatele

V Iron Manovi 3 je prítomnosť klišé a niekoľkých mimoriadne predvídateľných dejových línií. Napríklad superhrdina sa musí skamarátiť s malým chlapcom ktorý je v škole šikanovaný, polosirota a čistou náhodou technický kúzelník. Vo svojej pivnici zas Stark skladuje celú armádu robotických pancierov, ktoré po útoku na dom nie sú vôbec poškodené. Odhalenie hlavného zloducha síce pôsobí prekvapivo, ale logickosť jeho motívom chýba je to iba retardovaný šialenec, alebo náruživý kapitalista?Blackovi sa síce podarilo film zharmonizovať vďaka čomu je pokračovanie Iron Mana možno lepším než predchádzajúca dvojka nehovoriac o jednej výnimočnej akčnej sekvencii (pád lietadla) avšak ukotvenie v logickom svete môže vnímavý divák niekoľkokrát spochybniť.Možno lepši ako dvojka ale nie ako fenomenálna jednotka 80% ()

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Úžasňákovi trhají rekordy

Úžasňákovi trhají rekordy

18.06.2018

Na pokračování oblíbeného animovaného hitu Úžasňákovi čekali fanoušci něco málo přes čtrnáct let. Letos se však téhle superhrdinské rodinky konečně dočkali a už můžou být klidní, protože film… (více)

X-Meni vs. Jessica Chastain

X-Meni vs. Jessica Chastain

15.06.2017

Simonu Kinbergovi, dlouholetému producentovi a scenáristovi x-menovské série, se splnil velký sen. Po mnoha letech se totiž probil do režisérské sesle a dohlédne na X-Men: Dark Phoenix, přímé… (více)

Reklama

Reklama