Reklama

Reklama

Iron Man 3

  • USA Iron Man Three (více)
Trailer 1
USA / Čína, 2013, 130 min

Režie:

Shane Black

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks), Larry Lieber (komiks) (více)

Scénář:

Shane Black, Drew Pearce

Kamera:

John Toll

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee (více)
(další profese)

Bohatý průmyslník Tony Stark kdysi změnil ve svého nepřítele talentovaného vědce Aldricha Killiana. Ten pak zasáhne do jeho života ve chvíli, kdy začne USA zotročovat sérií vražedných útoků terorista Mandarin. Spojení mezi záhadným teroristou a vědcem musí Tony odhalit během pátrání, které ohrožuje nejen jeho vlastní život, ale i bezpečnost prezidenta a státu. Protivníci totiž mají k dispozici geneticky modifikované mutanty, kteří dotekem taví kovy a příležitostně vybuchují. Když Mandarin zničí Starkovo sídlo a většinu techniky, je Tony zahnán do kouta a bude nucen přežít pouze prostřednictvím svých vynálezům a při ochraně svých nejbližších se bude muset spolehnout jen na svou geniální mysl a instinkty. Při odvetě ho neustále trápí nezodpovězená otázka. Je on sám součástí svého obleku, nebo je oblek pouze součástí jeho samého? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 772)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nejspíš se s ostatními neshodnu, že je Iron Man 3 nejlepší díl série, protože dvojka se mi líbí o něco víc, ovšem že bych byl nespokojený, to ne. Naopak jásám, neboť na tuhle satisfakci za nemastné neslané Avengers jsem čekal. Obzvlášť díky všemu, co se odehrává po zničení Starkova sídla, patří třetí Iron Man k nejvtipnějším adaptacím marvelovských komiksů (Thorova pozice vážně ohrožena), zároveň jde o film velmi akční a potěšující je, že do akce se často dostane i Tony Stark bez obleku - například během útěku věznitelům, což je dost možná nejlepší scéna vůbec. Scénáři nechybí emoce ani nadhled a jsem rád, že se po Temném rytíři neopičí tak moc, jak jsem se obával (to s novým Supermanem to bude horší). Díky Brianu Tylerovi má Iron Man navíc konečně pořádný hudební motiv (nic proti Debneymu). Body bych strhl za nevýraznou postavu Guye Pearce, která nebyla příliš promyšlená. Oproti tomu Mandarin jedinečného Bena Kingsleyho neměl chybičku.__P.S. Co zase ty české titulky? Nejsem nijak velký odborník na angličtinu, ale i tak - přeložit "You'll never see me coming" jako "Nikdy mě nezastavíte." a "I got you." jako "Jsi v pohodě.", to je vážně hnus. A bylo toho (opět) více... ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

3000° celsia, účes Gwyneth Paltrow stále drží .. čímž se snažím upozornit na to, že se nám Pepper začíná stávat akční hvězdičkou. Naproti tomu z Tonyho Starků, který dokáže vlétnout do boje železo neželezo (nebo hlava nehlava), ale z malých fakanů dostává pomalu infarkt, režie nenápadně vysvlékává jeho opancéřovanou róbu a snaží se mu / nám ukázat i trošku jiný svět než jak ho známe z předchozích dobrodružství. Po slabší dvojce je tu opět nadupaná akce se slušným záporákem, dokonce krát 2 .. jo, Ben Kingsley zaválel .. ať už ten nebo ten : ) ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Určitě lepší než utahaná a ukecaná dvojka, akce je lepší než v obou předchozích dílech dohromady. Celá první polovina byla hrozně fajn, měla skvělé tempo, humor, Tony Stark mi konečně začal být sympatický, ale jako celek je pro mě Iron Man 3 zklamání. V jistém místě se z toho stala fraška (asi tušíte, co tím místem myslím), vím, stále je to Marvel a tak bych to měla brát s nadhledem a nebrat to příliš vážně, pokud dokážete přistoupit na tu hru tvůrců, budete se skvěle bavit, já na to ale tentokrát přistoupit nedokázala a musela jsem několikrát kroutit hlavou, bylo to velmi překombinované a taková závěrečná pasáž už na mě byla moc, to byl úlet. Celkově mi to zkrátka nesedlo. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Je celkem paradox, že největším problémem celého filmu v případě Shanea Blacka je scénář. Ten je místy až příliš přeplácaný a kromě ještě hlubšího zaměření na Tonyho Starka ostatní postavy až příliš šustí papírem. Jinak je to ale bezpochyby nejzábavnější film z celé trilogie, s nejlepšími hláškami a kupou nápadou a příjemných překvapení (ano, každý už samozřejmě vím, o kom mluvim). Režijně to pak Shane Black, až na malinko nevyužité finále, zvládá na jedničku a Rober Downey Jr. to zachraňuje i v těch scénáristicky horších pasážích. Zkrátka pořádné zahájení letní sezóny, jak se patří a další hoodně podařená Marvelovka do sbírky. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

S odřeným brněním a několika odsekanými plechovými končetinami se nakonec Tony ke čtyřem hvězdám prolítá, ale je to teda dřina. Marvelu konečně "došlo", že by do plechového muže měli sázet mnohem více vtipu a méně akce, kteréžto myšlenky se tedy následně třetí Starkovo dobrodružství zuby nehty drží. Bojové scény sice nebudou zapomenuty, ale je jich docela málo, a kdo viděl A-Team nebo Tintina, nechá jej finále poměrně chladným. Díky alespoň za toho Blacka, kterému se do snímku doopravdy povedlo zakomponovat mnoho ze své nahláškované slávy (dialog s dětským gerojem před odjezdem domů). Je to komedie - přeberte si to. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Iron man po slabšom druhom pokračovaní opäť zavelil do útoku. Filmy s neporaziteľným hrdinom najlepšie fungujú vo chvíli, keď ich zrazíte na kolená, zoberiete mu všetky(takmer) jeho hračky a ohrozíte jeho najbližších. Shane Black poriadne rozdúchal sériu, ktorá mohla v prípade neúspechu skončiť. Okrem známych postáv pribudlo množstvo nažhavených záporákov, ktorým na počudovanie neopáli vlasy ani obočie, ale ok. Hlavná dvojica Kingsley Pearce sú skvele zohratý a celá pointa okolo Kingsleyho je fakt nečakane zábavná, rovnako ako jeho výkrik pri futbalovom prenose, kde sa na sekundu objaví M. Škrtel v drese Liverpoolu. Akčné scény sú výborné a napínavé. Zničenie Starkovho sídla vystriedala pre mňa najlepšia scéna záchrany ľudí, ktorí vypadli z lietadla Air force one. Záver bol na môj vkus trochu zbytočne divoký, miestami neprehľadný a prehnane akčný. Ja som si skôr užíval tie komornejšie momenty, súboje jeden na jedného a vtipy na adresu úžasných hodiniek z limitovanej edície. Deti majú podobné, asi ich začnem nosiť... A skvelé záverečné titulky! 80%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Iron man? Ano. Výborný film? Bohužel ne. Celé se to někde zaseklo a stále to zůstává jako sice dobrej, ale pořád poněkud chudší bratříček (a to nemluvím o rozpočtu, efektech a podobnejch věcech, ty jsou mi putna). Po většinu filmu všechno slušně odsejpá, graduje, hláškuje se jako o život (hlavně ve scénách s poměrně nečekaným parťákem), Tonyho stavy super (ale stejně postrádám chlast). Jenže... Ať už se závěr snaží tvářit jakkoli überkůl, tak prostě überkůl není, je jen fajn a nevyužívá potenciálu a gradace dané předchozím dějem. Za zprznění postavy s obrovským potenciálem jsem nebetyčně zhrozen, potitulkovou scénou dokonce nasrán, neb ano, je vtipnou, ale rozhodně nestojí za čekání a nijak nám neotvírá ničehož zajímavého. Mandariane, Mandariane, ty to vidíš.... Dobrý, super, ale furt pod stupněm pravých vítězů (aneb čtyří hvězdičky, ovšem s bolavou patou levé nohy). Dabing - snesitelný, s nadvládou Miroslava Táborského♪♫ " Yo listen up, here's the story about a little guy that lives in the blue world "♪♫ 79/549 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bude Marvel hodně těžko překonávat. Snad leda Iron Man 4 opět pod taktovkou Shane Blacka by mohl být ještě lepší. Troufnu si trvdit, že podobně nahláškovaný vynikající akčňák jsme tady neměli od Posledního Skauta. Všichni víme kde je Willisovi konec dneska. Oproti tomuhle dílu vypadá najednou ten předchozí hodně slabě. PS: Vyplatí se počkat na závěr titulků... PS2: Přecejen s přibývajícím počtem repríz mé nadšení trošku upadá. 75% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Snaživý Favreau po uvedomelo rozkošníckej jednotke a rozpačito uondanej dvojke prenechal (resp. musel prenechať) štafetu hravému Blackovi a ten predviedol sympaticky nostalgický návrat ku koreňom vlastnej tvorby. Iron Mana naozaj dekonštruje a jeho univerzum vtipne podkopáva. Z egocentrického hoväda utápajúceho sa v psychických súžobách spravil ľudskú bytosť/oddaného partnera ktorá však stále nezabúda hláškovať a robiť si zo seba prdel. Kovový super-oblek je vysadený na druhú koľaj a slúži len ako nástroj na upevenie čiastkových (dramatizačných i sebaparodujúcich) bodov fabule. Slovo opäť dostáva Tonyho dôvtipnosť - kedy rovnako ako pri jeho zrode - si musí vypomôcť s tým, čo má zrovna po ruke a do problémov sa vrhnúť po hlave ako za starých časov. Shane slušne odignoroval komiksové konvencie, v niektorých úsekoch podarene sparafrázoval svoje najväčšie scenáristické majsterštyky ("Lethal Weapon", "Last Boy Scout") a predložil uvoľnené a hlavne svojrázne zakončenie ironmanovskej trilógie. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ač budou mnozí protiargumentovat Nolanovým Batmanem, z Iron Mana se ve finále stává kvalitativně nejvyrovnanější komiksová série. Třetí díl ságy o milionáři v hi-tech brnění hravě pracuje s obvyklými motivy: titulní hrdina na okraji propasti, životní láska v ohrožení, groteskní scénky s věčně nevyladěným oblekem, zvraty ohledně identit. Film je přes avizované osudovější pojetí paradoxně vtipnější a odlehčenější, přičemž drtivou většinu pozornosti na sebe tradičně strhává Robert Downey Jr. – záporáci zaujmou spíše jedním podařeným zvratem. Nečekaně zábavná je linie s klukem, který se připlete hlavnímu hrdinovi do cesty, škodolibě (rozuměj - je to zábava) ze strany tvůrců vyznívají Tonyho záchvaty úzkosti. Co se týká akce, je intenzivní, epická a perfektní trikovou stránkou opatřená, takže když dojde na finální "house party", dostává divákova první signální slušně zabrat. Dějové semifinále se záchranou cestujících z letadla je kapitolou sama pro sebe. Ve zkratce: Iron Man 3 skvěle pracuje s vlastními trademarky, přináší více humoru, obsahuje drzý zvrat a má zajímavější scénář i postavy, než předchozí filmy. Shane Black natočil nejlepší díl trilogie. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Comics. Film. Zfilmovaný comics. A jeden z těch opravdu parádních - ani jsem nevěřil, že mi Iron Man může přinést ještě nějaký zážitek. Trochu jsem byl sice znevýhodněn znalostí comicsu, ale rozpohybované obrázky mě nakonec dostaly. Vtipný, nápaditý (skládací brnění), akční a krásně demoliční. A s odkazy na Avengers. Stark jako nejednoznačná postava, kterou chvíli nenávidíte, ale pak jí držíte palce. V jednom komentáři jsem četl, že film nerespektuje fyzikální zákony. No a? Proboha, to není skutečnost, ani sci-fi, to je prostě comics, kde je možné naprosto vše. Možná právě ti, co comicsu (hrdinskému) neholdují, mají s filmem největší problém. Jenže mně to nevadí, já si ho užil. A z Mandarina udělat druhořadého herce, podržtašku a Bin Ladina v jedné osobě...no, nečekané, ale díky Kingsleymu podařené. Jediné minus...nechal jsem si to utéci v kině... ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Superhrdina s nalomenou psychikou, to tu ešte nebolo:) výborný, svieži, vtipný a pozitívny filmový zážitok. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti celého filmu chýba snáď len lepší scenár, ktorý je u tohoto typu filmov pochopiteľný, avšak niektoré prázdne slová a pomerne pomalší rozbeh trošku zamrzia. Samozrejme, celkový zvyšok a skvelé hlášky to dotiahnú dôstojne do konca, celkovo dopracovať tie malé nedostatky by však z parádneho filmu urobilo aj dokonalý film, samozrejme len v kontexte super hrdinských popcornových filmov. Vizuálne efekty sú neskutočné a hravé, v pamäti vám určite ostanú scény útoku na dom Tonyho Starka, detailne vymodelované obleky rôzneho druhu, či už skvelý akčný koniec, ktorý však nieje ani zďaleka tým highlightom celého filmu, pretože všetky veľké scény a bitky sú naozaj veľké. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Shane Black bola dobrá voľba. Tretí Iron Man, ktorý viac (pochopiteľne) nadväzuje na Avengers ako na Iron Mana 2, rozohral hru, ktorú zatiaľ žiadny Iron Man a ani nikto iný s ostatných Marvelackých hrdinov nerozohral. Výkop je teda excelentný hneď od začiatku. Príbeh filmu asi najzaujímavejší zo všetkých Iron Manov. Tony Stark je síce frajer a stále podáva výborne hlášky, no tu spadne rovnako ako v prvom filme na samé dno a bude si musieť vystačiť sám a bez obleku. Silná stránka tohoto filmu sú prekvapivo záporáci, ktorý nie sú tak slabý a ani predvídateľný ako v predošlých dieloch. A pochopiteľne príbeh, ktorý obsahuje prekvapivo dosť zvratov (alebo prekvapení). Hlava Marvelu Kevin Feige opäť ani tu, nezabudol na drobné prepojenia jednotlivých hrdinov a na nejakú zmienku alebo potitulkovú scénu okolo ostatných hrdinov sa vždy nájde miesto. Čo sa týka akcie, tak je jej tu dostatok aj keď menej Iron Manovských, čo by mohlo niekoho sklamať. Black nenaservíroval po akčnej stránke nič moc epické, ale nápaditosť jej rozhodne nechýba. Hudba Briana Tylera ma konečne grády a v záverečnom finále vám budú s tých chorálov chlpy stáť. Iron Man 3 je Iron Man akého ste zatiaľ v žiadnom filme ešte nevideli. Miestami občas drhne tempo filmu a akcie tiež nedosahujú veľkoleposti Avengers, ale to je asi tak všetko na čo sa tu dá stažovať. Lepšie ako dvojka, slabšie ako jednotka. Oblúbený soundtrack: Iron Man 3, New Beginnings, Can You Dig It (Iron Man 3 Main Titles). 90% - 5* ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Strašně sem chtěl, aby se mi to líbilo. Ale ne. Skoro až průser. S velkým zpožděním sem nedávno smáznul velkej rest, a to sice Kiss Kiss Bang Bang a byl sem vyloženě Shane Black nadrženej. A tohle mě krutě minulo. Viděl se 2D titulky verzi (asi nejlepší možná kombinace, že?). Shane Black by neměl točit PG 13 filmy. Tohle měli být třeskutě vtipné, několikrát pointované, dialogy? Tohle měl bejt tah na bránu? Vždyť ten film selhává prakticky ve všem ! Něco je špatně, když největší emocionální odezvu vyvolá skoro uškvaření Happyho. Blue da ba deee mělo odstartovat velkou jízdu a přitom odstartovalo suck fest jedné historky z universa, který všichni milujem. A to tam byl tak velkej potenciál. Ta půl hodina, která začíná Tonyho příletem do sněhu měla bejt naprosto awesome. Ty dialogy s tím klukem, Tony shánějící pastičky na mravence, Tony shánějící.... No však víte. Ale ne, bylo to nudné, ubíjející, předvídatelné, neosudové, a skoro až laciné. V tom filmu je toho strašně moc, a nemá to zájem (ba ani čas) omotat si to diváka kolem prstu. Po chvíli mě vyloženě strašila hudba, která neměla co nabídnout. Ta jedna fanfára, která hrála při jediný trošičku kulervoucí scéně (útok v Malibu) je trochu málo. Jak mám fandit filmu, kterej nedokáže vyvolat ani malinkou odezvu u falešné smrti Pepper? Jak mám fandit filmu, ve kterým je Rhodes dehonestovanej na panáka, kterej nedostane jedinou slušnou hlášku a jeho záchrana presidenta je vyloženě pro smích? Je ve mě teď strašně moc zloby. Ano, těšil sem se na to, a film sem se vyloženě prozíval. Avengers sice mají plno nudnejch pasáží, ale Whedon aspoň ví jak strhnout a diváka si udržet. Shane Black je podle mě výbornej rejža, kterej nikdy neměl svůj kamarádšoft s RDJ dotáhnout až k režii tohodle fláku. Po dvojce IM bych byl možná spokojenej, ale když kolem poletujou Nolanovy Batmani, damaged heroes Bondi a nový potencionální Supermani, tak je to prostě málo. I ty Avengers mě ve světle tohodle failu přijdou jako skoro geniální film. Prostě to bolelo, přátelé. Polovině věcí sem se ani nevěnoval, a už ani nebudu. Máš šanci na reparát, Tony, ale Shanea prosím pošli na pěkně dlouhou dovolenou... ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Železný muž a krize středního věku jednoho egoistickýho miliardáře tvoří naprosto ideální kombinaci. Ben Kinglsey si celej film ukradl pro sebe. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Skvělá práce Shanea Blackea. Geniální mix klasického Shanea Blackea s Marvelem který ukazuje nový pohled na Iron Mana i jeho duši. ()

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Úžasňákovi trhají rekordy

Úžasňákovi trhají rekordy

18.06.2018

Na pokračování oblíbeného animovaného hitu Úžasňákovi čekali fanoušci něco málo přes čtrnáct let. Letos se však téhle superhrdinské rodinky konečně dočkali a už můžou být klidní, protože film… (více)

X-Meni vs. Jessica Chastain

X-Meni vs. Jessica Chastain

15.06.2017

Simonu Kinbergovi, dlouholetému producentovi a scenáristovi x-menovské série, se splnil velký sen. Po mnoha letech se totiž probil do režisérské sesle a dohlédne na X-Men: Dark Phoenix, přímé… (více)

Reklama

Reklama