Reklama

Reklama

Iron Man 3

  • USA Iron Man Three (více)
Trailer 2
USA / Čína, 2013, 130 min

Režie:

Shane Black

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks), Larry Lieber (komiks) (více)

Scénář:

Shane Black, Drew Pearce

Kamera:

John Toll

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee (více)
(další profese)

Bohatý průmyslník Tony Stark kdysi změnil ve svého nepřítele talentovaného vědce Aldricha Killiana. Ten pak zasáhne do jeho života ve chvíli, kdy začne USA zotročovat sérií vražedných útoků terorista Mandarin. Spojení mezi záhadným teroristou a vědcem musí Tony odhalit během pátrání, které ohrožuje nejen jeho vlastní život, ale i bezpečnost prezidenta a státu. Protivníci totiž mají k dispozici geneticky modifikované mutanty, kteří dotekem taví kovy a příležitostně vybuchují. Když Mandarin zničí Starkovo sídlo a většinu techniky, je Tony zahnán do kouta a bude nucen přežít pouze prostřednictvím svých vynálezům a při ochraně svých nejbližších se bude muset spolehnout jen na svou geniální mysl a instinkty. Při odvetě ho neustále trápí nezodpovězená otázka. Je on sám součástí svého obleku, nebo je oblek pouze součástí jeho samého? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 772)

Marwin3D 

všechny recenze uživatele

Na 3.díl jsem se, jako velký fanoušek, těšil s očekáváním a nedočkavostí malého dítěte.. Bohužel jsem víceméně zklamán.. tedy VÍCE.. kolik paradoxů se ve filmu objevilo: Tony Stark začal vyrábět své obleky ve velkém a v Číně.. = nefungují a nic nevydrží.. Jako genius bych se zaměřil na nejslabší část domu a to podpěrné pilíře a přístup z moře.. ale kdepak.. oni mu to tam rozstřílí konvečníma raketama a Jarvis mlčí..?!?! Hlavní zápletka taky nic moc a po 13letech vědci neudělali žádnej pokrok??? Atd.. Miluju Iron Mana 1.. až na konec.. Mám velice rád IM 2 a IM3??? Mnohem lepší parádu předvedl v Avengers.. S větším nadšením si radši pustím 1.díl.. Takže dobré efekty, vesměs výborné herecké výkony ale příběh a technika zaostává.. Za mě 3,3* ()

Jinpachi 

všechny recenze uživatele

Naprosto, ale naprosto (omlouvám se, v poslední době jsem se díval na záznamníky pro pamětníky, na projevy Václava Klause a asi mi z toho něco zůstalo) nejlepší Iron Man. Jsem geek, jsem nerd, nejsem otaku, ale tohle je obdivuhodné. Iron Man, jaký má být, vtipný, nahláškovaný a akční jako novoroční otevření v Kauflandu. Sice pro komiksové fanoušky, jako jsem já, je asi hořké sousto, které bohužel musí polknout, Mandarin, ale když se tohle přehlédne, je přede mnou akční pecka, která nenechá oddychnout ani na vteřinu s hudbou, která pozadí dodává takový náboj, jaký se jen tak nevidí. Shane Black je borec, patří mu mé sladké políbení a samozřejmě uznání. ()

Milabusek 

všechny recenze uživatele

Podle mně nejlepší Iron Man který byl vůbec kdy natočen. Dobrej příběh na kterým si tento film až moc nestaví základy podle mně příběh používá jako lepido a jako cihly používá napětí (tedy akční scény) a Roberta Downeye JR., ktrý je v tomhle filmu jako vždy boží. Ztrhující příběh ( jak už sem tady naznačoval) super akce chvilkami by se dalo něco považovat jak romantika ( já sice moc romantické filmy nemusím ) a vizualní efetky jsou dobrý a zbytek postav taky nejsou špatné jo a málem bych zapomněl na pár vtipných scén, kterých tu ja pramálo ale to nevadí poněvadž to stejnak přebije spousta akčních scén ... tudíž dávám koneční verdikt tomu to filmu a to je 92 %. ()

mad.dog 

všechny recenze uživatele

Po velikém pádu Iron Mana 2 se konečně železňák vrátil do původní kvality a opět vše funguje jak má. Ale mám problém, že jsem četl předlohu, a to Iron Man: Extremis. Bohužel se tvůrci nedrželi předlohy jak měli a posunuli nápad s extremis jinam. Celkově ale naštěstí film funguje jak má, ikdyž zklamání tu je. ()

Johny_Blaze 

všechny recenze uživatele

Iron Man ta jak nejsme zvyklí. Zlomený, temnější ale pořád stejně plný odhodlání, stojí proti novému soupeři a já od začátku až do konce nevnímal nic jiného než plátno. Strhující děj který mě natolik pohltil že jsem při podmořských scénách zadržoval dech abych nepřišel o kyslík. Akce napnuté k prasknutí. ()

saint3n 

všechny recenze uživatele

poměrně velký zklamání, ne že by Shane Black konverzačky neuměl (viz Last Boy Scout), ale snad právě proto.. holt asi bylo moje očekávání moc veliký a Džejár, jakkoliv si roli hláškujícího génia, miliardáře, playboye, filantropa zatraceně užívá, má nakonec celkem honičku, aby to celý nějak udržel nad hladinou průměru.. nevýrazný charaktery kolem mu totiž práci moc neusnadňujou, Mandarin je pak vyloženě políček do xichtu comicsovýho fandy, to se vážně nepovedlo. ()

Arnien 

všechny recenze uživatele

Tony Stark je prostě "spratek", ale boží spratek! Ve 3. dílu Iron Mana mu konečně trošku spadne hřebínek. Díky Avengers a s tím spojenými událostmi, se Tony ocitá na pokraji nervového zhroucení (výborně zahrané pocity úzkosti!) a k opravdovému strachu o svou nejmilovanější, se kterou mu to navíc začíná trochu skřípat. Dávám velký palec za skvělé efekty, Downeyho charisma a Kingsleyho ztvárnění Mandarina, z kterého jsem měla respekt až na půdu! Ovšem jeho následný obrat o 180°, kdy z něj udělali vylitýho týpka s nulovým IQ, je sice vtipným, ale pro komixové znalce docela výsměšným prvkem. Ubírám hvězdu taky za to příšerně trapný chrlení ohně! Mám ráda sci-fi, ale tohle bylo fakt přehnaný! Vlastně celý ten Extremis mi nepřišel úplně zvládnutý včetně závěrečného souboje Pepper s Killianem. LOL. Dávám horší 4*. ()

movie_fan 

všechny recenze uživatele

Čo k tomu dodať. Marvel opäť ukázal, že Iron Man je skvelý film. Tento film je diametrálne odlišný od jednotky a dvojky. Tony Stark prežíva po udalostiach v New Yorku nočné mory, je zaujímavé ho vidieť v zlom psychickom stave, ale na môj vkus to bolo trochu „ufňukané“. Čakal som viac akcie, ktorá sa dostavila prevažne v poslednej polhodine. Nie som sklamaný, ale ani nadšený. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Vlastně pohádka no. Začátek svou hloupostí hodně odrazující, ale pak si člověk možná zvykne. Každopádně popularitu nechápu. Jediný milý překvapení bylo odhalení role Bena Kingsleyho, dobře se pak na něj koukalo. ()

andy60 

všechny recenze uživatele

Od Marvela to lepší, přesto jsem už druhý den nevěděl, že jsem nějakého iron mana viděl. Tématicky i žánrově mě to míjí velikým obloukem. ()

Attanasio 

všechny recenze uživatele

Už druhý díl mě nenechal klidným v sedle našeho Holešovického kina. Při shlédnutí třetího dílu jsem myslel, že sním i tu vycpávku, která již dlouhou řádku let trčí z onech sedadel. Ještěže jsem měl po ruce svůj tablet a tak jsem si oněch 130 mínut občas krátil přijemnějšími chvílemi, než nám nabízela zápletka filmu. Avšak trailer dokonalý. Ale oněch 120 vteřin bylo asi vše, co z toho nudného filmu dokázali vzít. PS: nejlepší scéna na vyškubání si vlasů z hlavy, jak ten malý harant motivuje Ironmana, až svůj boj nevzdává..bylo mi trapně za ně. ()

Jazziek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film na mě tak velký dojem neudělal. Obzvlášť po tom co ho všichni tak chválili. Je pravda, že je to trochu temnější a dalo by se říct realističtější v určitých věcech (postava Tonyho má i "lidskou stránku") než předchozí MARVEL filmy. To však film nezachrání, protože příběh je prázdný a zmatený, a občas naprosto postrádá smysl. Např. když na začátku Tony prakticky vyzve Mandarina, pak jde v klidu domů, vezme si na sebe ne příliš funkční oblek, naprosto se vykašle na jakékoli bezpečnostní opatření, rakety letící na jeho dům si nevšimne dokud to není v televizi a ani potom neaktivuje ani jednoho ze svých 40 robotických iron manů ve sklepě. Tahle scéna je mnohem nesmyslnější než cokoli v jakémkoli z předchozích MARVEL filmů (a to už něco znamená). Nebo scéna, když Tony zjistí, že jeho obleky jsou uvězněné v troskách jeho domu. Tam se Tony div nepo**re strachy při představě že by měl zaůtočit na Mandarina bez obleku, ale nezavolá si na pomoc SHIELD dokonce ani policii, v čemž mu nic nebrání. A to ani nemluvím o tom, že tonyho obleky se v tomhle filmu rozpadají, jako by byly z plastu; tvůrci si nehorázně střílejí z Mandarina; a s Kilianem na konec bojuje Pepper. Nemůžu si pomoct, ale připadá mi to jako jeden nejhorších MARVEL filmů vůbec. ()

NagatoPein 

všechny recenze uživatele

Čaro jednotky s istým reálnym základom a ako-takým dôrazom na charaktery sa z trojky úplne vytratilo. Už viac nezáleží na tom, že Tonymu Starkovi ide o život a bojí sa. Záleží na tom, koľko samostatných robotov ma k dispozícií a koľko super-akčných kúskov s nimi dokáže. Záver, ktorý je preexponovaným klišé iba podčiarkuje celý tón film. Netvrdím, že nemá nápady, tvrdím, že je to celé príliš naivné a detské. Prvý diel taký nebol. ()

Isfio 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálne orgie o samo sa skladajúcich oblekoch Ironmana. Je vidno na čo sa minul 200 miliónový rozpočet, na kvalitný scénar to určite nebolo. Je tam určitý dej, kladný hrdina, záporáci atď., je tam aj akcia, len škoda, že hlavný hrdina nie je tentoraz Tony Stark, ale jeho samo sa skladajúci oblek. Páči sa mi ako miestni znalci zhadzujú jeden blockbuster za druhým a tomuto veľdielu dávajú 5 bodov :-) ()

Zrzavakocka 

všechny recenze uživatele

slovy klasika Tony Stark zraje jako víno,akce jsou propracovanější, na scénáři se pracuje s velkým úsilím, žádné spokojení se s kvalitou předchozích dílu tak jen tak dál ()

Sisyfos 

všechny recenze uživatele

Robert Downey se v dalším pokračování série opět vyžívá ve skvělém cynismu, sarkasmu a šovinismu, propojenými se zápletkou psychopata v podání Guy Pearce, neuznaného vědce, všemi odstrkovaného, který se chce pomstít celému světu za své vlastní nedostatky a neschopnost se prosadit. Nepochopitelně ale scénář ke konci filmu obrací kauzalitu a z jeho neschopnosti se prosadit, obviní vědu, která tyto psychopaty a zlý systém tvoří aniž by si scénárista uvědomil, že věda je pouze nástroj tak, jako vše ostatní a záleží jen na člověku, který ten nástroj drží v ruce. S nožem si tak můžete buď uříznout chleba a nebo s ním zapíchnout svou prudérní manželku. Scénárista se tak rozhodl zapíchnout celou sérii a ta se tak zbortí do paranoidního konspiračního apelu bez pochopení kauzality, se kterým se ztotožní všichni bijci systému, nosící alobal na hlavě, aby jim mozek neuškvařilo náhodou wifi z jejich routeru doma či mobil v kapse nepoškodil jejich chloubu světa. Ukájet se tak budou ti, jenž si honí vlastní ego představou, že nejsou ovce a obětí mainstreamu, vše prokoukli a brojí proti zlé vědě, zlé genové modifikaci, která je mění v poslušné zombie, až po šiřitele víry ve virtuálního Bin Ladina. Posledních třicet křečovitých minut se tak stává plytkou konspirační sračkou a ani alobal na hlavě mi nepomůže, abych si myslel o ní cokoliv jiné. Tam kde schází rozum, nastupují konspirátoři nebo náboženství, víra ve sluníčkový pokrok bez zlé vědy, která ale ve skutečnosti neexistuje, protože je jen nástrojem a tak existují pouze zlí a psychopatičtí jedinci, což scénáristovi asi nedošlo, protože při psaní scénáře zřejmě seděl u stolu s alobalem na hlavě, aby mu jeho notebook nepřeškvařil jeho neurotransmitery myšlenkového giganta. Série tak končí přeměnou Roberta v dalšího psychopata, jenž si nechá vyndat z těla veškerou technologii, co vynalezl, protože si myslí, že za jeho neurotickými a panickými záchvaty stojí zlá technologie a nikoliv jeho patologická posedlost vědou a nechá si transplantovat lidské srdce, aby tak skončil jako invalida na imunosupresi, což vůbec tvůrci zřejmě ani netuší, co znamená a jaké komplikace a kurvení zdraví a vedlejší efekty přináší, a že to je při troše štěstí volba na 5 až 7 let žití než dostane Robert rejekci, protože zatím neexistuje jiná volba. Iron Man tak po operaci vypadá zcela nerealisticky jako vymydlený metrosexuál říznutý sluníčkovými lidmi, živící se pránou a chybí už jen scénka, jak uléhá do žlutého řepkového pole šťastný, že tu celou big konspiraci prohlédl a stal se novým sluníčkovým člověkem bez GMO a technologie, který všem ukáže, co je správné, domnívaje se, že se tak zachránil od své patologické závislosti na vědě, za kterou nepochybně může věda, nikoliv Robert. Sračkoidní obrácená kauzalita tak dostoupila do svého vrcholu. Nepochopitelné tak je, že poté vybaví dílnu tomu malému smradovi na místo toho, aby ho ušetřil stejného konce, který se stal i jemu, za což možná může scénáristova schizofrenní rozdvojená osobnost, kdy si uvědomuje, že by bez toho zlého notebooku vlastně ani žádný scénář nenapsal a myslí si, že existuje jiná věda, která zabrání chlapcově patologickému chování, aniž by si uvědomoval, že patalogicky se mladej může chovat i u kydání hnoje, když se mu to stane absolutní vášní a bude v sebeklamu své pozdější partnerce vysvětlovat a složitě se omlouvat, jak nutné je pro něj kydat hnůj. Další námět tak bude, jak se budoucí mladej Iron Man zbavuje vidlí, které mohou za jeho patologické chování. Jak těžce film pak vyznívá v protikladu s realitou, v které Robert nedávno "daroval", díky vědě, postiženému chlapci bionickou ruku, aby si mohl aspoň z části dopřát i ten život jací znají jeho vrstevníci, který mu jeho nevyvinutá paže zakončená někde v lokti neumožňovala. Herecké výkony, humor a efekty jsou dobré, ale za to, že mi z Iron Mana udělali sluníčkového magora, který nechápe, že záleží pouze na lidech, protože se dá zneužít vše, a když se nástroje zbaví, nic tím nezmění a psychopati, hajzlové a patologičtí šílenci, budou existovat dál a i kdyby Iron Man zakončil celou svou proměnu tím, že by se vrátil na stromy, nic se nezmění, dávám pouze dvě hvězdy. Možná by ho pak jen někdo umlátil klackem a nebo by chcípl na infarkt myokardu z nahromaděného kalia v krvi díky patologickému požírání tuny banánů. () (méně) (více)

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Úžasňákovi trhají rekordy

Úžasňákovi trhají rekordy

18.06.2018

Na pokračování oblíbeného animovaného hitu Úžasňákovi čekali fanoušci něco málo přes čtrnáct let. Letos se však téhle superhrdinské rodinky konečně dočkali a už můžou být klidní, protože film… (více)

X-Meni vs. Jessica Chastain

X-Meni vs. Jessica Chastain

15.06.2017

Simonu Kinbergovi, dlouholetému producentovi a scenáristovi x-menovské série, se splnil velký sen. Po mnoha letech se totiž probil do režisérské sesle a dohlédne na X-Men: Dark Phoenix, přímé… (více)

Reklama

Reklama