Reklama

Reklama

Iron Man 3

  • USA Iron Man Three (více)
Trailer 2
USA / Čína, 2013, 130 min

Režie:

Shane Black

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks), Larry Lieber (komiks) (více)

Scénář:

Shane Black, Drew Pearce

Kamera:

John Toll

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee (více)
(další profese)

Bohatý průmyslník Tony Stark kdysi změnil ve svého nepřítele talentovaného vědce Aldricha Killiana. Ten pak zasáhne do jeho života ve chvíli, kdy začne USA zotročovat sérií vražedných útoků terorista Mandarin. Spojení mezi záhadným teroristou a vědcem musí Tony odhalit během pátrání, které ohrožuje nejen jeho vlastní život, ale i bezpečnost prezidenta a státu. Protivníci totiž mají k dispozici geneticky modifikované mutanty, kteří dotekem taví kovy a příležitostně vybuchují. Když Mandarin zničí Starkovo sídlo a většinu techniky, je Tony zahnán do kouta a bude nucen přežít pouze prostřednictvím svých vynálezům a při ochraně svých nejbližších se bude muset spolehnout jen na svou geniální mysl a instinkty. Při odvetě ho neustále trápí nezodpovězená otázka. Je on sám součástí svého obleku, nebo je oblek pouze součástí jeho samého? (TV Nova)

(více)

Videa (60)

Trailer 2

Recenze (1 773)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jsem to čekal a stejně jsem za to rád. Hlavní hvězdou třetího dílu Iron Mana je nakonec právě Shane Black, který si s železňákem padnul do noty, jako nikdo před ním. Trailery lákaly k potemnělým stezkám, vyšlapaným Temným rytířem, ale výsledek je nakonec ten nejvíce osvěžující letní mix velkolepého blockbusterového dobrodružství. Přes dvě hodiny jsem obdivoval, jak Black dává osobní závody v tom, zda-li bude lepší scénárista, nebo režisér, aniž by přitom slevil z nároků na nejzábavnější postavu marvelovského světa a pere to do diváka se suverenitou, která je u člověka, který za kamerou stojí teprve podruhé, obdivuhodná. Iron Man přestal být piedestalem Downeyho ega a namísto toho je pevně sevřen v příběhu, který funguje ve všech oblastech, aniž by se některá z nich zásadněji vylučovala. Od parádních dialogů, perfektních postav, skvělé akce a emoční smršti. Třeba ta epizoda s malým klukem, kde se setkávají dva techničtí nadšenci, prostě divákovi připomene, že někteří z nás nikdy nevyrostou. A ta netradiční love story… když je to pak osobní, i tu akci prostě vnímáte krapet jinak, navíc poctivě, bez obleku. Mám chuť sypat superlativa jako málokdy předtím, ale tak aspoň jednu jedinou (ale pro mě možná docela zásadní) výtku si dovolím: co do ultimátnosti akce je přepadení Starkova domu přeci jen o chlup lepší, než závěr, takže akční orgasmus přijde krapet dřív. Jinak díky Shane, za všechno. A díky Marvele za to, že máš odvahu svěřovat svá dítka nekonvenčním tvůrcům. (Co na to Asgardský bůh v rukou Alana Taylora?) ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Iron Man 3 je z pohledu komiksových fanoušků tak trochu oříškem. Z trilogie je to určitě po filmařské stránce nejlepší film, a to samé se dá říct i o sólovkách v MCU. Tady by mohl někdo namítat, že Winter Soldier je lepší, ale tento názor je absolutně subjektivní, protože každý preferujeme něco jiného. Hlavním problémem, čímž se vracíme ke komiksu je Mandarín. Pro neznalé je to postava, která je spojena s originem Iron Mana, a také jedna z jeho největších nemesis. Jediný rozdíl tkví v tom, že Iron Man vznikl v komiksech ve Vietnamu, zatímco v MCU v Afgánistánu. Tento krok byl pochopitelný, protože Marvel se snažil přizpůsobit současné vojenské situaci. Problémem však je, že z neuvěřitelně silného záporáka udělali najednou joudu, který si jen hrál na hrozbu. Toto je fakt, který mně se jako twist neuvěřitelně líbil, protože jsem ho nečekal. Díky tomu jsem ochoten přejít i to, jak bylo s postavou naloženo. Rozumím však tomu, že tohle nemusí vzít každý. K úplnosti dodám jen to, že Marvel stoupl v očích zklamaných fanoušků aspoň díky Marvel One-Shot: All Hail the King. Tady bylo vysvětleno, že všechno není tak jednoduché, jak se zdá a Mandarín opravdu někde pobíhá. Za mě tedy jednoznačných 5*, ale chápu rozhořčení ostatních. ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se snažili dát divákovi vše, co od Tonyho Starka očekává. Bohužel to dopadlo jen tak nějak napůl. Špatně načasované a křečovitě vtipné hlášky, naprosto nezajímavý hlavní hrdina (rozuměj, diváku je zcela ukradené, co se s ním nakonec stane), „mechanik“-pasáž krátká a nudná, stejně jako nové hi-tech serepetičky, obleků spousta a přesto málo - viz koment uživatele "legas" (navíc závěrečný ohňostroj (??)), děj průměrný. K tomu nezáživné, předigitalizované a nepřehledné akční scény. Celkovému dojmu nepřidá ani absence nějakého výraznějšího soudtracku. Hlavním tahounem se nakonec stává stylový záporák Guy Pearce. Nevím, jak hodnotit takový blockbuster. Bavil jsem se? Ani ne, ale neusnul jsem. Není to zase tak děsivě špatné, jak by se z výše napsaného mohlo zdát, ale prostě mi to vše bylo tak nějak zcela jedno, což by asi nemělo (pro srovnání musím pořád myslet na Avengers, kteří ani jeden z výše uvedených nedostatků nemají a jsou pro mě ve všech ohledech ideálem komiksového blockbusteru). Chtěl jsem dát tři, ale vlastně pro ně nenacházím ospravedlnění. Zatím nejhorší díl IM. A třeba to bylo jen tím zbytečným tři-déčkem. Rozhodně tomu dám ještě jednu šanci. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.6/10] | me: Pohľad na Tonyho z iného uhla stojí za to... má iný šmrnc a musím povedať, že mi aj tento novátorsky diel zahral na strunu. Okrem "fresh" pohľadu akým nazeráme na osobnú stránku Tonyho Starka je aj v tejto časti množstvo vynikajúcich dialógov a veľmi účinným prvkom je Ben Kingsley, ktorého rola je výborným oživením. Ironman 3 si nezakladá na nepretržitej akcii, prešívanej macho-štýlom Tonyho, ako jeho predchodcovia, ale stavia do popredia iné prvky, čo sa ukázalo ako výborný ťah a osviežilo celú trilógiu. Avšak ani o kvalitnú akciu (hoci tej by som v celkovom meritku pridal) nie je núdza... Záverečná divočina jednoznačne stála za to a tak môžem hodnotiť IRONMANA III viac než pozitívne. [4.5*] Some people say progress is a bad thing. But try having a magnet in your chest keeping you alive. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Phase 2 je tu, a na scénu přišel třetí Iron Man, tentokrát pod dohledem úspěšného scénáristy Shanea Blacka. Rozdíl toho filmu od ostatních je znát více než dost, dokonce by se i dalo pochybovat o kontinuitě do dalších filmú. IM3 je mimořádně epický jak je v rámci podobných blockbusterů obvyklé, velice ale velice komediální, a krom toho docela záživný thriller. Dokážu si představit, že fanoušky film zklame, protože vykreslení určitého dějového zvratu mi přijde jako neúcta ke komiksové předloze, ale rozhodně doporučuju film shlédnout víckrát. Viděno 3x v kině...[01.05.2013_Půlnoční premiéra_Cinestar Černý most]...A jak že to mělo vlastně skončit? ()

Galerie (121)

Zajímavosti (111)

  • Filmování probíhalo na klasické 2D kamery, do třetího rozměru byl snímek převeden až v postprodukci. (karlik4801)
  • Ve filmu se vrací pozoruhodné Starkovo (Robert Downey Jr.) sídlo na útesu. Tyto kulisy byly postaveny v ateliéru ve Wilmingtonu v Severní Karolíně a aby mohly být připraveny k natáčení, vyžádaly si celkem 16 týdnů stavebních a dokončovacích prací. Kulisy byly umístěny na mohutné pohyblivé rameno, což umožňovalo je na požádání naklonit až o 45 stupňů a během okamžiku znovu uvést do původní polohy, což umožnilo natáčení dramatických kaskadérských záběrů v průběhu sekvence útoku na dům. (Zdroj: Falcon)

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Úžasňákovi trhají rekordy

Úžasňákovi trhají rekordy

18.06.2018

Na pokračování oblíbeného animovaného hitu Úžasňákovi čekali fanoušci něco málo přes čtrnáct let. Letos se však téhle superhrdinské rodinky konečně dočkali a už můžou být klidní, protože film… (více)

X-Meni vs. Jessica Chastain

X-Meni vs. Jessica Chastain

15.06.2017

Simonu Kinbergovi, dlouholetému producentovi a scenáristovi x-menovské série, se splnil velký sen. Po mnoha letech se totiž probil do režisérské sesle a dohlédne na X-Men: Dark Phoenix, přímé… (více)

Reklama

Reklama