Reklama

Reklama

Iron Man 3

  • USA Iron Man Three (více)
Trailer 1
USA / Čína, 2013, 130 min

Režie:

Shane Black

Předloha:

Stan Lee (komiks), Jack Kirby (komiks), Larry Lieber (komiks) (více)

Scénář:

Shane Black, Drew Pearce

Kamera:

John Toll

Hudba:

Brian Tyler

Hrají:

Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Ben Kingsley, Paul Bettany, Rebecca Hall, Guy Pearce, James Badge Dale, Jon Favreau, Stan Lee (více)
(další profese)

Bohatý průmyslník Tony Stark kdysi změnil ve svého nepřítele talentovaného vědce Aldricha Killiana. Ten pak zasáhne do jeho života ve chvíli, kdy začne USA zotročovat sérií vražedných útoků terorista Mandarin. Spojení mezi záhadným teroristou a vědcem musí Tony odhalit během pátrání, které ohrožuje nejen jeho vlastní život, ale i bezpečnost prezidenta a státu. Protivníci totiž mají k dispozici geneticky modifikované mutanty, kteří dotekem taví kovy a příležitostně vybuchují. Když Mandarin zničí Starkovo sídlo a většinu techniky, je Tony zahnán do kouta a bude nucen přežít pouze prostřednictvím svých vynálezům a při ochraně svých nejbližších se bude muset spolehnout jen na svou geniální mysl a instinkty. Při odvetě ho neustále trápí nezodpovězená otázka. Je on sám součástí svého obleku, nebo je oblek pouze součástí jeho samého? (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (111)

Cloak & Dagger (2018) (seriál)

  • Jedním z odkazů v seriálu na Marvel Cinematic Universe (MCU) je i společnost Roxxon. Zmínka o Roxxonu se objevila již ve filmu Iron Man (2008). Dále byla společnost sponzorem závodů v Monaku ve filmu Iron Man 2 (2010) a ve filmu Iron Man 3 (2013) se dozvíme v souvislosti se společností o úniku ropy. (Adasin)

Spider-Man: Bez domova (2021)

  • V Happyho (Jon Favreau) bytě si můžeme všimnout několika pověšených karet. Jedná se o referenci na film Iron Man 3 (2013), ve kterém Happy komandoval všechny, kteří nenosili své průkazky viditelně na sobě. (Kubaaa97)

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (2021)

  • Logo Deseti prstenů (The Ten Rings) je ve filmu změněno oproti tomu, které jsme mohli vidět ve filmu Iron Man 3 (2013). Namísto mongolštiny vidíme čínské znaky napsané starověkým pečetním písmem, které jsou synonymy pro sílu či moc. Ke změně došlo poté, co původní logo vyvolalo rozhořčení u mongolské vlády s pocitem, že scénář urážlivě spojuje nehmotné kulturní dědictví země s teroristickou skupinou. Oyungerel Tsedevdamba, bývalý mongolský ministr pro kulturu, sport a cestovní ruch, nicméně věří, že změna byla spíše zaměřena na čínský trh. (Kubaaa97)

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (2021)

  • Ve filmu můžeme vidět organizaci Ten Rings, kterou vede Mandarin (Tony Leung Chiu-wai) a název získala podle jeho prstenů, v nichž je uvězněno 10 velkých válečníků z dob minulých. Tato organizace „tahala za nitky“ s cílem získat moderní technologie za účelem ovládnutí světa a ovlivnila tak mnoho příběhů v rámci MCU. Poprvé jsme na ni mohli narazit v Iron Man (2008), kde její členové, v čele s Razou (Faran Tahir), zorganizovali únos Tonyho Starka (Robert Downey Jr.), aby jim postavil raketu Jericho. Dále pak z ústraní pomáhala tato organizace s pomstou Ivana Vanka v Iron Man 2 (2010), kdy mu její členové sehnali technologii a zprostředkovali mu dopravu do Monaka a tak dále. Konání této organizace se nejvíce projevilo v Iron Man 3 (2013), kde jsme mohli vidět hned několik členů (jako Aldrich Killian či Maya Hansen) a nastrčeného falešného Mandarina (viz. zajímavost níže). Po těchto událostech se Ten Rings stáhla do ještě většího ústraní z obavy jejího odhalení, ale stále opatrně zasahovala do děje. V Ant-Man (2015) se na centrále společnosti Pym Technologies objeví její nepojmenovaný člen, který spolupracuje s buňkou Hydry Mitchella Carsona, a má zájem o produkt Darrena Crosse – oblek Yellowjacket. Mezi fanoušky se také spekuluje nad jistým vlivem organizace v dalších filmech jako Spider-Man: Homecoming (2017), kdy Vultureův byznys byl prodej mimozemských zbraní (bůhví komu) a také Ant-Man a Wasp (2018), kde jistý Sonny Burch, obchodník na černém trhu, našel kupce pro Pymovy částice. Jeho identita však byla neznámá, ale řada fanoušků má jasno, že i zde má své prsty Ten Rings. (3T)

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech (2021)

  • Hlavním padouchem tohoto snímku je Mandarin (Tony Leung Chiu-wai). Postava Mandarina se objevila již ve filmu Iron Man 3 (2013), byl to však pouze herec Trevor Slattery (Ben Kingsley) najatý Aldrichem Killianem (Guy Pearce), aby hrál teroristu, a sloužil jako zástěrka jeho společnosti A.I.M. Aldrich Killian nevěděl, že Mandarin skutečně existuje. Už od roku 1964 je Mandarin úhlavním nepřítelem Tonyho Starka, kdy se spolu poprvé střetli v komiksu „Tales of Suspense #50“ od spisovatele Stan Lee a umělce Don Heck. Narodil se v Číně, před komunistickou revolucí, bohatému čínskému otci a anglické aristokratické matce. V komiksu je popisován jako megalomaniak, který se snaží ovládnout svět (podobně jako Fu Manchu) a jedná se o člověka s vysokou inteligencí a strategickými schopnostmi. Vyniká v bojových umění a nosí magické prsteny (jako Dr. Strange), díky kterým je i mistrem mystických umění. Na každém prstě má jeden a dává mu jiné možnosti, proto je schopný používat třeba oheň, led, blesky, různé paprsky energie, iluze, síly temnot či reaaranžovat stavbu atomů. (3T)

V oku tornáda (2014)

  • Na tvorbě vizuálních efektů se podílelo více studií. Jedním z nich je například Method Studios, jehož práci jsme mohli vidět na filmech jako Robocop (2014) nebo Iron Man 3 (2013). (imagoo)

Související novinky

Marvel našel nového superhrdinu

Marvel našel nového superhrdinu

01.11.2022

Yahya Abdul-Mateen II (Aquaman, Ambulance) se musel kvůli nabitému diáři vzdát role v prequelu Šíleného Maxe Furiosa, jeho oceňovaná hra Topdog/Underdog na Broadwayi ale brzy končí (nebo minimálně… (více)

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Úžasňákovi trhají rekordy

Úžasňákovi trhají rekordy

18.06.2018

Na pokračování oblíbeného animovaného hitu Úžasňákovi čekali fanoušci něco málo přes čtrnáct let. Letos se však téhle superhrdinské rodinky konečně dočkali a už můžou být klidní, protože film… (více)

X-Meni vs. Jessica Chastain

X-Meni vs. Jessica Chastain

15.06.2017

Simonu Kinbergovi, dlouholetému producentovi a scenáristovi x-menovské série, se splnil velký sen. Po mnoha letech se totiž probil do režisérské sesle a dohlédne na X-Men: Dark Phoenix, přímé… (více)

Reklama

Reklama