Reklama

Reklama

Kapitán Abu Raed

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Abu Raed měl vždy velký sen - cestovat. Ale za hranice Jordánska se nikdy nedostal jinak než prstem na mapě, skrze stránky knížek či rozhovory s cestujícími, s nimiž se coby údržbář na letišti setkává už mnoho let každý den. A nyní je starý a osamělý a vše nasvědčuje tomu, že i tento sen nikdy nedojde naplnění jako mnohé ostatní. Jenže pak Abu jednoho dne nalezne kouzelnou čepici. Tedy ne, že by byla z pohádky, ale rozhodně se s ní dá dostat na velmi zajímavá místa. Je to totiž čepice kapitána letecké posádky. Dobráckého Abua ale na podvody neužije, a proto si čepici jen nasadí a prostě odejde domů. I tak ale magie pokrývky hlavy začne působit. Díky čepici si totiž Abua na ulici všimne malý chlapec ze sousedství, který hned všem svým kamarádům sdělí novinu, že u nich v čtvrti bydlí letecký pilot, a všichni se vydají za stárnoucím mužem na návštěvu. Tím se zrodí přátelství, které i letité tepny znovu dokáže naplnit nadějí a radostí ze života. V nezávislém, vysoce ceněném, láskyplném jordánském dramatu, které si odneslo trofej i z prestižního festivalu Sundance, v hlavní úloze exceluje čtyřiasedmdesátiletý Nadim Sawalha. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

"TEN, KTO SI ZVOLÍ POKORNÝ ŽIVOT, RIADI SA SRDCOM" - aká škoda, že sa autori nezamerali viac na život osamelého (pokorného) pána, resp. na jeho vzťah ku krásnej Nour. Rozvinuli totiž príliš mnoho línií a to na úkor uveriteľnosti a i preto ostáva Abu Raed pozoruhodný viac geografickým zaradením než príbehom samotným. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Svatá sprostoto. A tak se nám zasmušilý starec a emancipovaná pilotka rozhodli spasit svět. Hvězdu dávám za krásu pilotky (Enšpígle, pravdu máš) a za její vtipnou hlášku "Jdu se zastřelit.", když jí tatík dohazoval dalšího z ženichů. Jinak se nejedná o nic jiného než stominutovou, lacinou ždímačku plytkých emocí a sbírku těch neotravnějších žánrových klišé a navíc je to ukrutná nuda. Škoda, že to celé nejelo v duchu závěrečného pohádkového "Bylo nebylo...". Kdyby se divák alespoň dozvěděl něco o jordánských tradicích a životním stylu. Brak. [Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií] ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Filmu jsem absolutně propadl hned na začátku, po otázce: "Dáme si čaj?" Pak to šlo emocionálně trochu dolů, ale přesto jsem velmi rád, že jsem viděl. Je důležité nevzdat se a udržet si své sny :). ■ Nadim Sawalha je jordánsko-britský herec narozený v roce 1935 (takže mu v době natáčení filmu bylo "pouze" 72 a ne 74, jak uvádí oficiální text distributora). Přesné datum není známo, uvádí se okolo 7 a 9 září. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Film, který se pro mě stává nezapomenutelným a který se dotkl mého srdce tak, jako málokterý jiný snímek. Jordánskou tvorbu ani Jordánsko samotné neznám, a snad i to zapůsobilo ve prospěch filmu. Úžasné prostředí Jordánska je totiž jakýmsi milým bonusem pro českého diváka neznalého tamních reálií. K tomu sympatičtí v Česku neznámí herci, kteří umí hrát a jimž člověk věří každé slovo, každý pohyb, každou gestikulaci. Představitel hlavní role je nepřekonatelný a já myslím, že nemůže pochyb o tom, že svou roli zvládl naprosto bravurně. Stejně tak představitelka hlavní ženské role je nejen sympatická, ale i půvabná a krásná žena, na kterou se dobře dívá. Taktéž dětští herci se určitě pekelně snažili a je to vidět. Tenhle film řeší několik témat, a ať přijde na přetřes domácí násilí nebo zanedbávání školní docházky, vždy je to velice snadno uvěřitelné a hlavně ohromně zajímavé. Tenhle film se zkrátka a jednoduše povedl a je nutno složit poklonu českému kanálu Cinemax, který tento film u nás uvedl. Těžko odhadovat, jestli bychom se ho někdy dočkali ve Filmovém klubu na ČT2. Každopádně tohle první setkání s Jordánskem a jeho filmem pro mě zůstane stejně nezapomenutelné, jako když jsem před necelými dvěma lety viděl na Cinemaxu film z Maroka, kdy se taktéž jednalo o mé první setkání s Marokem a jeho filmovou tvorbou. Takže tenhle film rozhodně stojí za to vidět a ode mne získává plně zasloužených pět hvězd. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prvé, a celkom príjemné, zoznámenie sa s exotickou jordánskou kinematografiou. Jednoduchý, uveriteľný príbeh o túžbach ľudí, pre ktorých je zložité tieto túžby meniť na skutočnosť. Krásna Nuur, dôstojný Abu a prirodzení detskí herci vytvárajú z tohto filmu plnohodnotné dielo, pri ktorom netreba prižmúriť jedno oko nad jeho pôvodom. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Jde o první jordánský hraný film po více než padesáti letech. (Mr.Hudson)
  • Kapitán letectva, kterého Murad (Hussein Al-Sous) mine cestou na letiště, je skutečným důstojníkem jordánského královského letectva. Jde o kapitána Ramziho Matalqu, otce režiséra. (Mr.Hudson)
  • Na castingu k filmu se štáb ptal jednotlivých dětí, co by chtěli v dospělosti dělat. Většina dětí odpověděla, že by chtěli být učitelem nebo lékařem. Malý Hussein Al-Sous odpověděl, že by chtěl být pilotem. Proto ho režisér Amin Matalqa obsadil do role Murada. (topesto)

Reklama

Reklama