Reklama

Reklama

Kapitán Abu Raed

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Abu Raed měl vždy velký sen - cestovat. Ale za hranice Jordánska se nikdy nedostal jinak než prstem na mapě, skrze stránky knížek či rozhovory s cestujícími, s nimiž se coby údržbář na letišti setkává už mnoho let každý den. A nyní je starý a osamělý a vše nasvědčuje tomu, že i tento sen nikdy nedojde naplnění jako mnohé ostatní. Jenže pak Abu jednoho dne nalezne kouzelnou čepici. Tedy ne, že by byla z pohádky, ale rozhodně se s ní dá dostat na velmi zajímavá místa. Je to totiž čepice kapitána letecké posádky. Dobráckého Abua ale na podvody neužije, a proto si čepici jen nasadí a prostě odejde domů. I tak ale magie pokrývky hlavy začne působit. Díky čepici si totiž Abua na ulici všimne malý chlapec ze sousedství, který hned všem svým kamarádům sdělí novinu, že u nich v čtvrti bydlí letecký pilot, a všichni se vydají za stárnoucím mužem na návštěvu. Tím se zrodí přátelství, které i letité tepny znovu dokáže naplnit nadějí a radostí ze života. V nezávislém, vysoce ceněném, láskyplném jordánském dramatu, které si odneslo trofej i z prestižního festivalu Sundance, v hlavní úloze exceluje čtyřiasedmdesátiletý Nadim Sawalha. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

"TEN, KTO SI ZVOLÍ POKORNÝ ŽIVOT, RIADI SA SRDCOM" - aká škoda, že sa autori nezamerali viac na život osamelého (pokorného) pána, resp. na jeho vzťah ku krásnej Nour. Rozvinuli totiž príliš mnoho línií a to na úkor uveriteľnosti a i preto ostáva Abu Raed pozoruhodný viac geografickým zaradením než príbehom samotným. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prvé, a celkom príjemné, zoznámenie sa s exotickou jordánskou kinematografiou. Jednoduchý, uveriteľný príbeh o túžbach ľudí, pre ktorých je zložité tieto túžby meniť na skutočnosť. Krásna Nuur, dôstojný Abu a prirodzení detskí herci vytvárajú z tohto filmu plnohodnotné dielo, pri ktorom netreba prižmúriť jedno oko nad jeho pôvodom. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Filmu jsem absolutně propadl hned na začátku, po otázce: "Dáme si čaj?" Pak to šlo emocionálně trochu dolů, ale přesto jsem velmi rád, že jsem viděl. Je důležité nevzdat se a udržet si své sny :). ■ Nadim Sawalha je jordánsko-britský herec narozený v roce 1935 (takže mu v době natáčení filmu bylo "pouze" 72 a ne 74, jak uvádí oficiální text distributora). Přesné datum není známo, uvádí se okolo 7 a 9 září. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nesmírně příjemně pozvolna plynoucí vyprávění, jako by se držela černá hodinka, a přitom drama s náležitým napětím, hloubkou, navíc umocněné téměř pohádkovým prostředím. Herci jsou skvělí, civilní, uvěřitelní, příběh se vine cestičkami, které jsou zcela logické, ale přitom jen těžko předpověditelné. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Příklad toho druhu nepateticky a nevtíravě milého filmu, jaký je pro kinematografie Blízkého východu typický. Medovým filtrem podpořený příjemný vizuál se snoubí s rozvolněným vyprávěním a přirozenými hereckými výkony a pospolu utváří film, který sice ničím výtazně neční, ale své téma zpracovává s jistotou a působivostí. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Jde o první jordánský hraný film po více než padesáti letech. (Mr.Hudson)
  • Kapitán letectva, kterého Murad (Hussein Al-Sous) mine cestou na letiště, je skutečným důstojníkem jordánského královského letectva. Jde o kapitána Ramziho Matalqu, otce režiséra. (Mr.Hudson)
  • Na castingu k filmu se štáb ptal jednotlivých dětí, co by chtěli v dospělosti dělat. Většina dětí odpověděla, že by chtěli být učitelem nebo lékařem. Malý Hussein Al-Sous odpověděl, že by chtěl být pilotem. Proto ho režisér Amin Matalqa obsadil do role Murada. (topesto)

Reklama

Reklama