Reklama

Reklama

Brendan a tajemství Kellsu

  • Francie Brendan et le secret de Kells (více)
Trailer 1

Brendan žije ve vzdáleném středověkém opatství, které čelí nájezdům barbarů. Ale nový život plný dobrodružství čeká mladého mnicha, když k nim dorazí mistr iluminátor se starobylou nedokončenou knihou plnou tajemné moudrosti a síly...  V tomto bohatém příběhu o síle imaginace a víry v to, že lidstvo překoná zlé časy, se spojuje magie, fantazie a keltská mytologie. V 9. století, v odlehlé části Irska leží opevněné opatství Kells, ve kterém tiše žije dvanáctiletý Brendan. Spolu s ostatními mnichy tvrdě pracuje na zpevnění zdí opatství, ve snaze ubránit se vikingským nájezdům. Jenže s příchodem bratra Aidana, slavného mistra iluminátora a ochránce mimořádné, avšak nedokončené knihy, se Brendanovi otevírají dveře do nového světa. Aidon ho zasvětí do umění iluminace - výzdoby rukopisných knih a objeví v něm ohromný talent. Brendan má dokončit onu velkolepou knihu. Nejprve však musí překonat své obavy z tajného úkolu, díky němuž se poprvé dostane za zdi opatství. Brendan se vydává do kouzelného lesa, ve kterém se skrývají mýtické bytosti. A zde se mladý mnich setká s pohádkovou Aisling, tajemnou vlčí dívkou, která mu bude pomáhat při plnění jeho úkolu. Děsivé vikingské hordy se však blíží. Prosvětlí Brendanovy umělecké vize temnotu a dokáží, že osvícenost je nejlepší hradbou proti barbarům? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (258)

Mkqp 

všechny recenze uživatele

Temný a zároveň krásný příběh, převelice nádherný soundtrack, zajímavé postavy, poutavá animace, ale krátká stopáž ničí film jako celek, neboť se dost často a rychle přeskakuje. Já osobně mám radši pomalejší tempo vyprávění a značné urychlování plynutí děje mi tím pádem vadilo. I tak je ale The Secret of Kells jeden z nejlepších západních animáků co jsem měl možnost vidět. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"When the danger comes, all we can do is run and hope that we are fast enough." ____ Aneb co nevznikne když zkombinujete psychedelickou obrazotvornost a severoirskou mytologii.... Tomm Moore dobře ví jak u diváků vyvolat vizuální fraktálgasmus, a já mu za to dlužím blowjob při rituálu s ayahuascou. Přitom je tenhle animák v podstatě standardní religionistickou agitkou o osvícenství. Umění evropské animované scény ve vrcholný formě. ()

Reklama

Hanyou 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh, který dopňuje nádherná, ač prostá animace, a skvělá hudba s irskými motivy. Příběh má pomalejší a humornější rozjezd (hon na husu), ale poté co Brendan vstoupí do lesa, tak lehký humor vystřídá fantaskní svět plný barev, který uchvátí snad každého. Každý detail příběhu má své místo a nic nikde nechybí, ani nepřebývá. Skvělí démoničtí Vikingové, veselí ilumináti, přísný opat, víla Aisling a v nespolední řadě dokonalý kocourek Pangur Ban. Nejlepší animák za poslední dobu, který jsem viděla. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Originální a důvtipný námět, kdy se proplétají křesťanské i pohanské mýty s vědou a prokreslenou psychologií postav. Temné. Vtipné. Neshazující náboženství, ale zároveň realistické zobrazením, jak mohly vznikat mýty a pověsti. Perfektní vizuální stránka připomínající středověké iluminace a přesto působí moderně jasnými geometrickými tvary. Přístupné různým výkladům. Tohle je výtvarný skvost, který našel vlastní neotřelou cestu kresbou i způsobem vyprávění. /5 10. 13./ ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tomm Moore vytvoril nezvyklí animák. Pripomína to tie poetické náboženské snímky o kráse jednoduchosti a stretnutí mýtu s legendou. Kresťanstvo tu stojí v čelnom súboji s Vikingami a rovnako aj s mytológiou. Postavičky sú jednoduché. Svet čo ich obklopuje je komplexný a plný všakovakých detailov. Pripomínalo mi to z časti komiksy Craiga Thompsona. Posolstvo je viac menej jasné, ale aj napriek tomu film nejde po priamočiarej línií dejových zvratov. Všetko má svoju kauzalitu a všetko má svoj čas a opodstatnenie. Veľmi sa teším na ďalší Mooreov film. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (9)

  • Film získal dvě ceny diváků. Jednu na Annecy International Animated Film Festival. Druhou na MFF v Edinburghu (Skotsko, Velká Británie). (Terva)
  • Film popularizuje skutečnou uměleckohistorickou památku - "Knihu z Kellsu", která je často považována za nejcennější irský národní poklad. (M-arta)
  • Jméno kočky Pangur Ban použil již v 8. století irský mnich pro kočku ve své básni. Hrdinka Aisling se pak jmenuje podle žánru irské poezie ze 17. století. V irštině znamená její jméno „noční sen“. (mr.filo)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama