Reklama

Reklama

Brendan a tajemství Kellsu

  • Francie Brendan et le secret de Kells (více)
Trailer 2

Brendan žije ve vzdáleném středověkém opatství, které čelí nájezdům barbarů. Ale nový život plný dobrodružství čeká mladého mnicha, když k nim dorazí mistr iluminátor se starobylou nedokončenou knihou plnou tajemné moudrosti a síly...  V tomto bohatém příběhu o síle imaginace a víry v to, že lidstvo překoná zlé časy, se spojuje magie, fantazie a keltská mytologie. V 9. století, v odlehlé části Irska leží opevněné opatství Kells, ve kterém tiše žije dvanáctiletý Brendan. Spolu s ostatními mnichy tvrdě pracuje na zpevnění zdí opatství, ve snaze ubránit se vikingským nájezdům. Jenže s příchodem bratra Aidana, slavného mistra iluminátora a ochránce mimořádné, avšak nedokončené knihy, se Brendanovi otevírají dveře do nového světa. Aidon ho zasvětí do umění iluminace - výzdoby rukopisných knih a objeví v něm ohromný talent. Brendan má dokončit onu velkolepou knihu. Nejprve však musí překonat své obavy z tajného úkolu, díky němuž se poprvé dostane za zdi opatství. Brendan se vydává do kouzelného lesa, ve kterém se skrývají mýtické bytosti. A zde se mladý mnich setká s pohádkovou Aisling, tajemnou vlčí dívkou, která mu bude pomáhat při plnění jeho úkolu. Děsivé vikingské hordy se však blíží. Prosvětlí Brendanovy umělecké vize temnotu a dokáží, že osvícenost je nejlepší hradbou proti barbarům? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (258)

Hanyou 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh, který dopňuje nádherná, ač prostá animace, a skvělá hudba s irskými motivy. Příběh má pomalejší a humornější rozjezd (hon na husu), ale poté co Brendan vstoupí do lesa, tak lehký humor vystřídá fantaskní svět plný barev, který uchvátí snad každého. Každý detail příběhu má své místo a nic nikde nechybí, ani nepřebývá. Skvělí démoničtí Vikingové, veselí ilumináti, přísný opat, víla Aisling a v nespolední řadě dokonalý kocourek Pangur Ban. Nejlepší animák za poslední dobu, který jsem viděla. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

evropský animovaný počin s netradiční, ale místy velmi originální a překrásnou ornamentální kresbou. Historický a mytologický příběh o síle vůle a fantazie mě vtáhnul do své náruče opravdu silně. Má bohatou atmosféru, kterou ještě zdůrazňuje jeho hudební stránka. Český dabing je opravdu hrozný a proto doporučuji titulky. Určitě potěší pokud Vám už krkem lezou všechny ty americké popkornové animáče. Zatím 4hvězdy a časem si to pustím znovu v originále. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Originální a důvtipný námět, kdy se proplétají křesťanské i pohanské mýty s vědou a prokreslenou psychologií postav. Temné. Vtipné. Neshazující náboženství, ale zároveň realistické zobrazením, jak mohly vznikat mýty a pověsti. Perfektní vizuální stránka připomínající středověké iluminace a přesto působí moderně jasnými geometrickými tvary. Přístupné různým výkladům. Tohle je výtvarný skvost, který našel vlastní neotřelou cestu kresbou i způsobem vyprávění. /5 10. 13./ ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Stylizovaná animace silně připomínající samuraje jacka místy vyhnaná až do neuvěřitelně precizních mandaloidních kompozicí ze kterých přechází zrak..Příběh je sice zasazen do křesťanské mythologie ale v tomhle ohledu v žádném případě netlačí na pilu a jakýmkoliv konkrétním náboženským symbolům se vyhýbá jako čet kříží(vlastně v celém filmu uvidíme kříž jednou a to jen na moment)-Skoro by se až chtělo říct, že si zde tvůrci na základní (a upozaděnou) křesťanskou kostru navlékli sobě bližší pohanský a místy jasně psychedelický šat, který ihned rozpozná nejeden požírač hub :D ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Legenda i historie ve stránkách filmu. Jak jinak nazvat způsob, jímž se Tommu Mooreovi a Noře Twomeyové podařilo převedení iluminovaného manuskriptu Book of Kells do políček filmu. Vizuálně vytříbené, atmosfericky podmanivé, příběhově neurážlivé. Jsem moc rád, že jsem na tuto animovanou záležitost narazil. Už jen kvůli tomu, že vysekává poctu umění jako takovému. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (9)

  • Film získal dvě ceny diváků. Jednu na Annecy International Animated Film Festival. Druhou na MFF v Edinburghu (Skotsko, Velká Británie). (Terva)
  • Opatství Kells, kde byl rukopis po staletí uložen, se nachází asi 60 km severozápadně od Dublinu. Klášter, kde kniha vznikla, byl zrušen ve 12. století. (M-arta)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama