Reklama

Reklama

Šachová královna

  • Francie Joueuse (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hélène žije se svým manželem Angem a dcerou Lisou v jednom městečku na Korsice, kde pracuje jako pokojská v hotelu. Žije skromným a monotónním životem, avšak v rodinné harmonii. Jednoho dne při úklidu pokojů narazí na mladý americký pár oddávající se hře v šachy. Kouzlo královské hry ji naprosto pohltí a s velkou zarputilostí si vymíní, že se ji naučí. Za tím účelem vyhledá tajemného pana Krögera a naléhá na něj, aby ji do tajů šachu zasvětil. (claudel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

dormouse 

všechny recenze uživatele

Film má dvě úžasné přednosti. Krásnou korsickou krajinu a nepolopatičnost. Všechny věci jsou jen jemně naznačeny a je na divákovi, aby si je přebral. Helene žije jednotvárný život v intelektuálně nestimulujícím prostředí a náhle jí do něj vstoupí šachy. Jsou pro ni vším. Potravou pro mozek, vášní, komunikací se světem, flirtem. Manžel nemůže, než přihlížet jak se mu žena vzdaluje nejen doslova-na trajektu směřujícím do Evropy, tak přeneseně-do světa intelektu, do jakéhosi jejího vnitřního exilu, kam on sám nemá přístup. ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Joueuse je hrozně zvláštní film..Ten příběh je podle mě velice silný, a pěkný. Situace, která se stala Helen, může potkat každého z nás po mnoha letech. Každodenní stereotyp, neklapající manželství, práce za pár "šupů",a žádná volná chvíle pro sebe sama.Helen nemá žádný koníček, který by tento stereotypní a prázdný život zaplnil..A najednou bác, najdete něco, co vás baví. Vše se otočí k lepšímu, máte pocit, že jste užiteční, že jste tu prázdnotu zaplnili. Šachová královna je sympatický příběh, kde najdete emoce, přátelství, beznaděj, strach a naprosté uvědomění si sebe sama. Někdy prostě nemůžete myslet pouze na druhé, někdy musíte myslet i na sebe..Ono totiž obětovat se pro druhé, může znamenat vaší osobní a životní prohru. ()

Reklama

zahadum 

všechny recenze uživatele

Upratovačka Helen v hoteli objaví čaro hry v šachy, doma s tým moc u manžela podporu nemá. Skúsi šťastie u samotársky žijúceho bohatého "čudáka " o ktorom sa v meste kadečo hovorí. Postupne sa Helen do tejto kráľovskej hry dostáva a osobný aj pracovný život ide trocha bokom. Civilne natočený minimalistický malý film v ktorom sa stretáva náhle vzplanutie do hry dve rôzne sociálne triedy. Herci na jednotku a záverečná šachová partia " bez šachovnice " je excelentná ! ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Škoda, že režisérka příjemně komorní a uzavřený příběh tlačí do roviny osudové romance všemi těmi nezvládnutými symboly a přehnaně rozevlátými extempore, které se do vyprávění cizorodě vnucují. Chápu, že je tu snaha o "žensky" procítěný styl, ale Bottero se do něj musí tlačit. To není dobré. Mohl to být opravdu intimní a herecky propracovaný koncert, takhle každou emotivní chvilku zkazí nějaký chtěný dovětek, který má z všedního udělat nevšední. Nic takového ale není na místě, bohužel. ()

Olafson 

všechny recenze uživatele

Dáme jednu umolousanou hvězdu s odřenýma ušiskama, protože si paní režisérka kousla do tématiky, o které zjevně neví ani zblo. Pevně doufám, že snad líčená úroveň šachového turnaje (sice zjevně nějakého pouťáku, ale první cena měla být 1.500 éček, hmm) musí být i ve Francii přeci jen o trochu vyšší. No na konci naše sveřepá uklízečka ještě vyhrožovala, že pojede do Paříže, kde bude hrát asi s Maximem Vachierem-Lagravem, ale i toho určitě naprosto odrovná, protože je nabitá z předchozí četby Bílého Tesáka. Dobře, naše dobrá uklízečka četla jiný román Jacka Londona,  a sice Martina Edena, který není tak infantilní a dá se z něj například naučit, jak se dá zasebevraždit utopením, ale je otázkou, jak jí mohl pomoci. Protože film je primárně o tom, že i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále, když zatne svalíky, tak vzhůru české ficky nakoupit domů soupravu šachů, přečíst si pro inspiraci třeba Lovce mamutů od Štorcha a David Navara to může zabalit. Kdyby zahrála hlavní hrdinka aspoň jeden pořádný kozí gambit a kdyby v poslední partii naslepo její soupeř nešel srabácky do autu na podivné pole J4, dal bych možná hvězdy dvě. Kecám, nedal, na šachové filmy jsem pes. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama