Reklama

Reklama

Bez dechu

(studentský film)
všechny plakáty
Horor / Krátkometrážní
Česko, 2007, 18 min

Obsahy(1)

Bez dechu je krátký hororový film režírovaný Robinem Kašpaříkem, studentem na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Odehrává se v 19. století a vypráví o studentovi medicíny, který upadne do kómatu a je omylem pohřben zaživa. Pohřbený mladík v rakvi doufá, že mu někdo přijde na pomoc. Pomoc nakonec dorazí, dokonce velmi brzy. Nicméně jde o pomoc, o kterou není co stát. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

tron 

všechny recenze uživatele

„Ja myslím, že už sa zastavil.“ Ak tento krátkometrážny počin pokladáme za „amatérsku tvorbu“, potom 90% slovenskej a českej amatérskej tvorby musíme pomenovať správnym odborným výrazom. Hlúposti. Robin Kašpařík, študent filmovej réžie, prišiel s relatívne slávnym hereckým obsadením (Budař, Krytinář) a s jasnou víziou nakrútiť poctivý atmosférický horor (z ktorého by Mary Shelleyová, Edgar Allan Poe a Dr. Jekyll, či skôr pán hyde, mali radosť). To všetko „technicky na úrovni“. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na české poměry pro mě jeden z nejpůsobivějších krátkometrážních hraných snímků poslední doby. Za nejlepší bych uvedla Seanci od téhož režiséra. Vizuálně velmi zdařilé, herecky lehce nadprůměrné, Stanislav Zindulka exceluje a role samotářského podivína je pro Honzíka Budaře jako stvořená. Docela dobře si dokážu představit i celovečerní verzi. Nejvíce lákavé bylo prostředí anatomie a pitvání:) Robin Kašpařík mě začíná zajímat. A to studuje jen kousek od mého bydliště. Začínám si vážit toho, že je tady poblíž člověk, který dokáže natočit takový film. A dle rozhovoru na internetu mi přijde, že je to velmi sympatický a skromný člověk, který by mohl pomalu rozčeřit naše stálé filmové vody a ukázat, že i my umíme vytvářet dobré horory. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Toužíte po spoileru? Šílený vědec v dobách počátků moderní medicíny provádí na svém zesnulém samotářském studentovi s romanticko nekrofilními sklony elektrické experimenty. Kdyby to končilo ve čtrnácté minutě větou "nemusíme se těmito detaily zaobírat" a vystřihla se scéna v hospodě, byl by to naprosto geniální krátký film s úžasnou pointou. Cokoliv potom je totiž debilní a zbytečné. Má to zajímavý způsob podání a také prostředí (byť to je vylíčeno hrozně). Debilní herecké výkony (Zindulka mně trpce zklamal), napůl pohádková (zvlášť v té hospodě), napůl frankensteinovská atmosféra, docela slušně vystavěná, ale nezapůsobila. Motivicky dost podobné Sleepy Hollow. Na druhou stranu pěkná hudba a docela dobrý scénář, kamera většinou celkem slušná, jindy dost nezvládnutá. Má to ale jednu obrovskou chybu. Režisér neumí včas skončit a zbytečně příběh natahuje. Na studentský horror celkem slušné, na regulérní film nic moc. P. S. Výborně zvolený název. ()

Reklama

Reklama