Reklama

Reklama

Černý den v Black Rock

  • USA Bad Day at Black Rock (více)
Trailer

VOD (1)

Jeden proti všem! Spencer Tracy pátrá po otci muže, který mu zachránil život. Do ospalého, zapadlého městečka Black Rock na konci roku 1945 nečekaně přijíždí muž, který se představí jako John Macreedy. Čtyři roky se tu vlak nezastavil, již svou přítomností tu proto vzbudí pořádný rozruch. John Macreedy (kterého nezapomenutelným způsobem hraje Spencer Tracy) má jednu ruku částečně nehybnou následkem válečného zranění a hledá tu muže jménem Komako. Jméno tohoto japonského farmáře však mezi obyvateli městečka vyvolává podivnou hysterii, jejímiž projevy jsou ztráta paměti a neochota nějak pomoci. Osamělý Macreedy je přesto odhodlán zjistit, co se tu stalo. Také rychle pochopí, že samozvaný vládce městečka Reno Smith rozhodně nemiluje cizí čmuchaly... Jeden z nejlepších westernově laděných příběhů, do nějž jsou působivě vloženy prvky thrilleru, natočil známý hollywoodský režisér John Sturges. Podobně jako ve svých slavných filmech Sedm statečných, Výstřely v O. K. Corralu a Poslední vlak z Gun Hillu také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

Matty 

všechny recenze uživatele

Prostředím i postavami western, dobovým zasazením poválečné psychologické drama, dobou vzniku studenoválečný thriller. Černý den lze interpretovat všelijak, ale vzhledem k pověsti Sturgese (pravda, ty nejlepší filmy natočil později) a Tracyho (který už si naopak mohl vybírat, v čem bude hrát) nevěřím, že mělo jít pouze o atmosférickou jednohubku s úchvatně „rámovanými“ záběry a bez politicko-společenského přesahu. Už jen to symbolické převzetí zodpovědnosti mladými… 75% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Moderní western bez kovbojů, indiánů a zlatokopů, zato s jednorukým válečným veteránem v hlavní roli (charismatický Spencer Tracy), který přijíždí do jedné zapomenuté osady na konci světa hledat japonského farmáře. Příběh celkem prostý, mající v sobě ale skryté tajemství a těžící především z izolovanosti scény a nemožnosti z daného místa svobodně odejít, což dává snímku až rozměr jakéhosi divadelního dramatu. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Krátká stopáž = obrovské plus. Nedokážu si totiž představit, jak by Sturges nebo někdo jiný dokázal natáhnout bez toho, aby příběh ztratil svou svižnost a napětí. Takhle je nakonec 81minutový Bad Day at Black Rock vynikajícím thrillerem, který ze své kvality nic neztrácí ani po více než půlstoletí. Z hereckých výkonů stojí za zmínku vedle výborného Tracyho hlavně tehdy ještě začínající Lee Marvin. 8,5/10 ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Spencer Tracy přjíždí vlakem do zapadákova jménem Black Rock a od té doby, co se ocitne na nádraží, je mu jasné, že zde není vítán. V momentě, kdy se začne vyptávat na jednoho japonského farmáře, který zde má bydlet, začnou mu někteří obyvatelé města usilovat o život. __ Podle mého názoru se jedná o velmi zajímavý moderní western. Nejdůležitější na celém snímku je jeho pomalá a hodně dusná atmosféra, která drží napětí od začátku až do konce. Celé je to zasazené do nádherných exteriérů a obsazení se také povedlo. Kromě Tracyho je hodně výrazný Lee Marvin ve vedlejší roli jednoho z místních grázlů. ()

sud 

všechny recenze uživatele

John Sturges vytvořil na malém prostoru a s malými prostředky takřka dokonalý nervák, kde napětí s každou minutou nabývá na intenzitě. Divák není nikterak napřed a děsivé tajemství městečka odkrývá zároveň s hrdinou. Dokonalá atmosféra bezmoci obyvatel před nelítostným gaunerem a odhodlání samotáře bránit se přesile. Výtečně napsané a prokreslené postavy. Spencer Tracy jak jinak než výborný a Robert Ryan snad nebyl nikde lepší. Filmový klenot. 100%. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (10)

  • V roku 2018 bol film americkým Národným kongresom zvolený na prezerváciu pre jeho kultúrnu, historický alebo estetickú dôležitosť. (Real Tom Hardy)
  • Film se měl původně jmenovat stejně jako literární předloha "Bad Day at Hondo" (Špatný den v Hondu), ale nakonec byl změněn, protože již roku 1953 byl natočen western s Johnem Waynem s názvem Hondo. (Mariin)
  • Jedná sa o najviac premietaný film v Bielom dome. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama