Reklama

Reklama

Černý den v Black Rock

  • USA Bad Day at Black Rock (více)
Trailer

VOD (1)

Jeden proti všem! Spencer Tracy pátrá po otci muže, který mu zachránil život. Do ospalého, zapadlého městečka Black Rock na konci roku 1945 nečekaně přijíždí muž, který se představí jako John Macreedy. Čtyři roky se tu vlak nezastavil, již svou přítomností tu proto vzbudí pořádný rozruch. John Macreedy (kterého nezapomenutelným způsobem hraje Spencer Tracy) má jednu ruku částečně nehybnou následkem válečného zranění a hledá tu muže jménem Komako. Jméno tohoto japonského farmáře však mezi obyvateli městečka vyvolává podivnou hysterii, jejímiž projevy jsou ztráta paměti a neochota nějak pomoci. Osamělý Macreedy je přesto odhodlán zjistit, co se tu stalo. Také rychle pochopí, že samozvaný vládce městečka Reno Smith rozhodně nemiluje cizí čmuchaly... Jeden z nejlepších westernově laděných příběhů, do nějž jsou působivě vloženy prvky thrilleru, natočil známý hollywoodský režisér John Sturges. Podobně jako ve svých slavných filmech Sedm statečných, Výstřely v O. K. Corralu a Poslední vlak z Gun Hillu také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (105)

Matty 

všechny recenze uživatele

Prostředím i postavami western, dobovým zasazením poválečné psychologické drama, dobou vzniku studenoválečný thriller. Černý den lze interpretovat všelijak, ale vzhledem k pověsti Sturgese (pravda, ty nejlepší filmy natočil později) a Tracyho (který už si naopak mohl vybírat, v čem bude hrát) nevěřím, že mělo jít pouze o atmosférickou jednohubku s úchvatně „rámovanými“ záběry a bez politicko-společenského přesahu. Už jen to symbolické převzetí zodpovědnosti mladými… 75% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zábavný modernější western, ve kterém Vám místo koňů jezdí spíš už auťáky. Hlavně tedy proto, že se odehrává čerstvě po druhé světové válce. Je ale úplně jedno, kdy se příběh odehrává, když má vhodné kulisy a námět, který vás na 80 minut připoutá do křesla. Spencer Tracy se svojí rolí byl výbornej a čekal jsem, co se s každou další minutou bude dít. Závěr je pak ryzí chlapská záležitost, očekávaná, ale trefná. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Moderní western bez kovbojů, indiánů a zlatokopů, zato s jednorukým válečným veteránem v hlavní roli (charismatický Spencer Tracy), který přijíždí do jedné zapomenuté osady na konci světa hledat japonského farmáře. Příběh celkem prostý, mající v sobě ale skryté tajemství a těžící především z izolovanosti scény a nemožnosti z daného místa svobodně odejít, což dává snímku až rozměr jakéhosi divadelního dramatu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Příběh i atmosféra nepřátelské prdele, plné zlých kovbojů a buranů jsou opravdu skvělé. Nejvíc mě ale bavilo, že je to vlastně western z nový doby. Docela to i odsejpá a hlavní hrdina je cool. Akorát ty rvačky už dneska působěj naivně. Tomuhle by klidně slušel remake. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Opravdu silný film mého oblíbence John Sturgese. Úplně jsem zde propadl dokonalému herectví Spencera Tracyho. Zdánlivě jen jednoruký sušinka v černém obleku, ale dokáže zatočit jak s obyvateli nevyřešenou tragédií zmítaného Black Rocku, tak i s filmovým divákem. Nejde zde v podstatě o pravý western, ale spíše o krimi smíchanou s psychodramatem. Vlastní vyznění filmu "jeden muž proti všem" však už typicky westernové je. Trailer: http://www.traileraddict.com/trailer/bad-day-at-black-rock/trailer ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

No, jak se říká, pane jo. Jednoduchý tah na bránu, nic zbytečného, jen stupňující se napětí, které díky krátké stopáži ani na okamžik nepoleví, intenzita nepřátelství se stupňuje a původně jednoduchý úkol se pro hlavního hrdinu mění v noční můru. Opravdu vynikající scénář, řekl bych, že na svou dobu i dost odvážná zápletka. BTW když Spencer Tracy sebere jedné z místních goril motýlkový nůž, vzpomněl jsem si na Volný pád. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Že nesledujete western, ale neo-western, si všimnete hned v úvodu, protože cizinec nepřijíždí do městečka vlakem s parní lokomotivou, ale dieselovou. Černým svědomím podporovaná paranoia místních, pozvolna se odkrývající důvody, o co tu šlo a půjde a závěrečné zúčtování pak vyplní tradiční šablony s jedinou přidanou hodnotou v podobě náhledu na rasismus a diskriminaci japonských Američanů během Druhé světové války. Celou dobu jsem čekal, že Tracyho postava má nějaké eso v rukávu a proto ho raději ještě skrývá v levé kapse (třeba nějaký mini gatling namísto protézy), ale on si nakonec vystačil jen s japonskými a finskými prvky (karate a molotov). Trochu mi připomínal Gabina. Klid, rozvaha, morální principy a schopnost dostat se lidem pod kůži jen slovy. Klíče k tomu, aby byl úkol v podstatě splněn.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

John Sturges vytvořil na malém prostoru a s malými prostředky takřka dokonalý nervák, kde napětí s každou minutou nabývá na intenzitě. Divák není nikterak napřed a děsivé tajemství městečka odkrývá zároveň s hrdinou. Dokonalá atmosféra bezmoci obyvatel před nelítostným gaunerem a odhodlání samotáře bránit se přesile. Výtečně napsané a prokreslené postavy. Spencer Tracy jak jinak než výborný a Robert Ryan snad nebyl nikde lepší. Filmový klenot. 100%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Najbližšie to má k novodobému westernu a tento žáner spolu s menom S. Tracy bol pre mňa dostatočným lákadlom. Až po zahryznutí do deja som objavoval ďalšie známe tváre a tak dobré obsadenie ma potešilo. Tracy ako charizmatický starší pán rieši všetko rozvážne, provokatérom neuhýba, ale je jasné, že skôr či neskôr dôjde k stretu. Vzhľadom na to, že má iba jednu ruku, to E. Borgnine pekne schytal. Akciu tu veľmi nehľadajte, ide prevažne o komornejší film, ale nuda nehrozí. 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Idealny kandidat na 40 minutovku do Alfred Hitchcock uvadza. Ta kazdou minutou hustnuca atmosfera mohla byt v kratsej stopazi predsa len intenzivnejsia. Ale inak velmi dobre a nikdy by mi nenapadlo, ze Spencer Tracy moze byt ako kombinacia Ramba a Seagala cool. 7/10 ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Medzi westernom a revizionistickým westernom, či neo-westernom versus iným typicky podobným žánrom je niekedy pritenká hranica. Zvlášť, ak sa jedná o tie so skorším rokom vzniku, kedy ani samotní tvorcovia uvedomele netušili, že točia napr. neo-western, ale pre nich skôr detektívku či triler. Legendárny rejža John Sturges s týmto počinom prišiel v roku 1955, čím ho môžeme pokojne považovať za jeden z prvých exemplárov neo-westernu (o Lusty Men z '52 viem). A čo je na všetkom najzaujímavejšie – tie subžánrové prvky je tu možné vidieť jasnejšie a zreteľnejšie ako v niektorých dielach z 90. rokov, ktoré celkom nevedia, či nechcú byť radšej len krimi-trilerom. --- Dej filmu sa odohráva o 10 rokov skôr, krátko po skončení vojny. Sebavedomý jednoruký John J. Macreedy (stvárnený fantastickým Spencerom Tracym) vystúpi z vlaku v malom prispatom mestečku uprostred púšte a hôr v pozadí, fešne vyobliekaný, kde v tom jeho nablýskanom čiernom obleku s klobúkom vyzerá medzi tými umazanými ušpinenými zapadlíkmi v kovbojkách úplne ako päsť na oko. Či tŕň v zadku? Postupne odkrýva, že špina je nielen v obyvateľoch na povrchu, ale aj v ich vnútrach a osadenstvo skazenosťou prekypruje až po okraj, zároveň skrývajúc nepekné tajomstvo. Do značnej miery uspokojivá snímka, ktorú je možné odporučiť nielen nadšencom žánru. A niektoré z existenčných presahov diel Taylora Sheridana tu boli nádherne opísané: "Outsiders coming in looking for something. Somebody's always looking for something in this part of the West. To the historian, it's the Old West. To the book writer, it's the Wild West. To the businessman, it's the Undeveloped West. They say we're all poor and backward, and I guess we are." ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavá studie jedné zapadlé obce-charakterů jejích obyvatel a utajený zločin, který nechce nikdo zveřejňovat... Ve westernovém hávu zahalený krimithriller s úžasně hrajícím "americkým Gabinem"... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Postupné odhalování čtyři roky starého zločinu v městečku, resp. osadě, která ještě žije v duchu starého západu. Napětí je tu sice minimální a finální střet slabší, ale atmosféra, námět a herecké obsazení je skvělé, což je i důvod k mým 4*. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Unylá a utahaná konverzačka, která se opírá jen o výborné herce a neutěšené prostředí poválečného zapadákova, jehož obyvatelé skrývají společné tajemství. Bohužel se moc nedaří napětí a zvědavost stupňovat a docílit toho, abychom se o život hlavního hrdiny skutečně báli (protože pointa je dost zřejmá a protože klasické westerny, v nichž byl hlavní protagonista většinou nedotknutelný bůh). Bonusové body alespoň za zdařilou metaforu tehdejší společenské rozpolcenosti a nedůvěry.. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Trochu zvláštní "poválečný" western, téměř komorně laděný, v němž přitom nechybí nic, co k danému žánru patří - napětí, střílení, rvačky, morální popslání... a hlavně charismatický hrdina: Spencer Tracy. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Bad Day at Black Rock síce neponúkne žiaden extra lumen príbeh ani extra pútavé odkrývanie záhady okolo pána menom Komako, no zato toto komorné poňatie snímku oplýva fantastickou atmosférou kde nechýba napätie, dusnota a ani príjemné dobové vykreslenie prostredia malého mestečka, v ktorom dávajú líšky dobrú noc. Je vidno, že režisér vedel ako upútať divácku pozornosť a to aj keď mal k dispozícii len jednoduchší príbeh. K tomu výborný Spencer Tracy, šikovné rozuzlenie a k spokojnosti viac nie je treba. 75/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečný film, který mě velmi mile překvapil. Napínavý děj zhuštěný do 80 minut rychle odsýpá a odhaluje traumatickou vzpomínku z nedávné historie jednoho Bohem zapomenutého místa. Hlavní postava - cizinec a zdánlivý outsider - svým příjezdem napraví spáchanou křivdu a navzdory svému handicapu získává místní na svou stranu a odjíždí jako morální vítěz, který nastartoval očistu Black Rock od nezdařené minulosti. Výborné drama s téměř archetypálním vyzněním, kterému nemohu nic vytknout. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Krátká stopáž = obrovské plus. Nedokážu si totiž představit, jak by Sturges nebo někdo jiný dokázal natáhnout bez toho, aby příběh ztratil svou svižnost a napětí. Takhle je nakonec 81minutový Bad Day at Black Rock vynikajícím thrillerem, který ze své kvality nic neztrácí ani po více než půlstoletí. Z hereckých výkonů stojí za zmínku vedle výborného Tracyho hlavně tehdy ještě začínající Lee Marvin. 8,5/10 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

„STAVÍ“. UŽ ÚVODNÍ SCÉNA s příjezdem vlaku do místního zapadákova jménem Black Rock a pro jejíž „laskavé a dobrosrdečné“ osazenstvo je samotná (neplánovaná) zastávka Pacific Southern Expresu (stejně jako samotný vystupivší z něho S. Tracy coby John Macreedy a kterému se při vyslovení jména Komako dostává podobných reakcí, jakých by se vám (v současné době) dostalo od každého pravověrného slávisty při otázce na „sparťanské srdíčko“ F. Straku), PATŘIČNĚ NAVNADÍ A SOUČASNĚ JE UDÁLOSTÍ VĚTŠÍ, než když do Prahy zavítá katalánská Barca se všemi svými hvězdami. A snímek samotný? Rozhodně si nic nezadá a může směle poměřovat (a to včetně hereckého obsazení v podobě W. Brennana, Lee Marvina, S. Tracyho..) se zážitkem, jaký vám poskytnou virtuózové typu L. Messiho, A. Iniesty, Xaviho, D. Villy..) John Sturges je (byl) vždy zárukou vysoké kvality a netradičního zážitku a určitě „nebude na škodu“ ani skutečnost, že jsem (v drtivém počtu případů) dával (před našlapanou akcí), přednost pomalu vystavěné a následně vygradované (v přesných dávkách) atmosféře, suchým ostrým dialogům, navíc vycházejících z úst chlapíků, kterým člověk věří vše (od prvního do posledního slova). Když se k tomu navíc přidá bonus (v podobě mistrné studie lidských charakterů), je i tak nějak jedno, že si (při hlubším zamyšlení se) člověk (divák) uvědomí, že samotný příběh je zcela prostinký. P.s. nejen Paul Newman, ale i S. Tracy je FRAJER a to velkej! 88,8% ()

Reklama

Reklama