Reklama

Reklama

VOD (1)

Jane Fondová bere zákon do vlastních rukou v titulní roli americké westernové komedie, oceněné Oscarem.  Román Roye Chanslora Balada o Cat Ballou (1956) byl vážně napsaným westernem, podobně jako jeho předchozí kniha Johnny Guitar, jež byla rovněž zfilmována. Po několika nerealizovaných projektech jeho filmové podoby (mj. jako muzikál s Burtem Lancasterem!) vznikla až v polovině 60. let jeho satirická podoba pod názvem Cat Ballou (u nás uvedená v kinech s desetiletým zpožděním jako Dívka ze Západu).
Titulní hrdinka, učitelka Catherine "Cat" Ballou, která ví o Divokém západě jen to, co si přečetla v laciných románech, se vrací na rodný ranč. Ten je kvůli vlastnímu zdroji vody terčem zájmu proradného sira Percivala, jenž ovládá blízké městečko Wolf City i se zkorumpovaným šerifem Cardiganem. Po otcově vraždě si Cat najme známého pistolníka Kida Shelleena, aniž tuší, že se z něho stal beznadějný opilec. Brzy zjišťuje, že se práva nedomůže, a tak se sama postaví mimo zákon.
Dívka ze Západu patří dodnes mezi oblíbené westernové parodie a už při svém premiérovém uvedení byla příznivě přijata jak filmovými odborníky, tak i diváky. Titulní úlohu vytvořila Jane Fondová, ale popravdě řečeno byla naprosto zastíněna skvělým hereckým výkonem Lee Marvina, který ztělesnil jednak opilce Shelleena a jednak nelítostného zabijáka s umělým nosem Toma Strawna. Marvin za svoji pozoruhodnou hereckou kreaci získal řadu ocenění, mj. Oscara, Zlatý glóbus, Cenu BAFTA a Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně. Film dostal ještě další čtyři oscarové nominace (nejlepší scénář podle předlohy, střih, hudební aranžmá a píseň The Ballad of Cat Ballou), které však neproměnil.
Transformaci celého příběhu do podoby úsměvné lidové balady podkreslují písně v podání dvojice pouličních zpěváků Nata Kinga Colea a Stubbyho Kaye. Pro Nata Kinga Colea to bylo poslední vystoupení ve filmu, neboť během jeho dokončovacích prací zemřel na rakovinu plic. (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Muzikálová komedie, fraška až groteska z Divokého západu, trochu ve stylu Limonádového Joea, ovšem bez té české ironie a nadhledu. Jane Fondová v roli Cat Ballouové, učitelky mstící se za zabití otce, a s ní několik souputníků. Humor je zde ale přízemní až zemitý (a vlezlý). Film mne hlavně zpočátku totálně nudil a tu hodinu a půl jsem vysloveně protrpěl. Sice je tu krásná hudba dvou bendžistů a taky vynikající oscarové herecké výkony kořaly a pistolníka v podání Lee Marvina a pro někoho i řada gagů. Jenže pro mne nic zajímavého, natož vtipného. Ani ťuk. Trailer: http://www.imdb.com/video/screenplay/vi1522336025/ ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herec HR - Lee Marvin + 4 nominace: Střih, Hudba - A, Píseň - "The Ballad of Cat Ballou", Scénář - A . . . . . . . .Zlatý Medvěd - výběr ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Westernová komedie, věčně ožralý pistolník v podání Lee Marvina vás zaručeně rozesměje,Oscar za hlavní roli ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nejde sice o žádný úchvatný film, ale přesto je to poměrně zábavný western, ve kterém exceluje Lee Marvin v roli opileckého pistolníka. Hraje tu svou opilost tak, že mi připadá nemožné, aby to takhle dokonale zahrál střízlivý člověk. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Raději se nechám v plném rozkvětu mládí zastřelit, než abych riskoval, že zkompromituji slušné děvče." Tak se nám z upjatý učitelky a ukecanýho desperáta okresního formátu stali úspěšná desperátka a její pomocník. Tato proměna za moc nestála, ale jinak to bylo skvělý. Vynikající byli oba bendžoví vypravěči, určitě nikdy nezapomenu na rekonstrukci bitvy u Little Big Hornu na vesnický tancovačce a samozřejmě na legendárního pistolníka Kida Shelleena. Jeho neustálé ladění vyvážený vrstvy alkoholu v krvi, pokusy o fyzickej trénink před rozhodujícím soubojem i jezdecký kousky na koni byly natolik skvělý, že si tentokrát dovolím ztřeštěně vystřílet čtyři hvězdy. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jane Fondová je sice k sežrání (jako ve všech svých filmech), nemá však de facto co hrát a proměna z naivky na protřelou pistolnici proběhla jaksi mimochodem. Lee Marvin taky nebyl špatný (i když jsem jej viděl v mnoha lepších rolích), chvílemi však přehrává a jeho postava není moc dobře napsaná (chybí například důvod, proč se stal opilcem). V jiných westernech (Rio Bravo, El Dorado, Rio Lobo či televizní Tas!) je zápletka s ožralým pistolníkem mnohem lépe promyšlená. Dvojka zpívajících banjistů je sice příjemná, ale některé jejich vstupy nejsou moc zdařilé (v baru, bandité vs pronásledovatelé). Příběh je obyčejný, humor křečovitý a režie nenápaditá. Nemohu říct, že by šlo o špatný film, ale na westernovou komedii s krásnou Jane a Lee Marvinem mi to přišlo slabé. Mrzí mě to. Čekal jsem mnohem víc. 40%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ukazuje sa, že spoločenské tendencie nabúravajúce model tradičnej patriarchálnej rodiny prenikali v polke 60. rokov aj do komediálneho westernu s vloženými pesničkami. Veď keby nebolo nápadov aktívnej učiteľky, čo sa vracia na farmu k otcovi, nebolo by ani pištoľníka, ani prepadnutia vlaku. Všetko musela organizovať žena za asistencie akcie neschopných chlapov. Dej samotný nie je bohvieako nápaditý, zaujme však dobrými songami a komentármi viackrát spomenutou vierohodne predvedenou ožraleckou persónou pištoľníka, ktorý sa opíja, pretože jeho éra nezadržateľne hasne. Poznámka: súhlasím s názorom, že pri dabovanej verzii filmu by bolo vhodné otitulkovať aj text piesní, pretože dokresľujú a miestami posúvajú dej. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velká nuda se strašně jednoduchým až pitomým humorem, která měla štěstí, že v ní perfektně hrál Lee Marvin, a že Jane Fonda byla tak hezká. Líbily se mi i písně, ale většinu stopáže jsem se opravdu dost nudil. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vy mi nepomôžete ani s takou maličkosťou akou je vylúpenie malého vláčika?..." Celkom fajn westerník so sympatickou J. Fondovou, ktorej veľké modré oči jednoducho skrášľujú každý záber, v ktorom sa objaví. Lee Marvin v roli ožrana je výborný a keby dostal ešte viac priestoru hodnotil by som vyššie. Muzikálom by som ho rozhodne nenazval, aj keď tam zopár pesničiek zaznie. Neurazia. trochu western, trochu komédia a muzikál len tak na okraj. Na pozretie fajn. 60%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cat Ballou je dnes skôr takou netypickou westernovou raritou, na ktorú sa už nedá pozerať bez nadhľadu. Ak ju budete brať ako tú raritu, ktorá možno ešte fungovala v 80tych rokoch, tak sa môžete celkom priemerne pobaviť. Najma na Lee Marvinovi. Pokiaľ vám jeho kreácia nebude pripadať skôr trápna. Alebo si film pustite, ak ste veľkým fanúšikom Jane Fonda a nestačí vám si prezerať jej dobové fotky na nete a potrebujete ju vidieť v pohybe. Ako taká hodinku a pol trvajúca oddychovka to celkom ujde. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dokonalý norek Lee Marvin, nevinná a následně půvabně rychle zkažená Jane Fonda, trocha střílení a hlavně spousta skvělých hlášek. Chtěl jsem původně napsat, že Marvinův opilec vlající ze sedla koně je oskarová role, ale jak koukám, on ho fakt dostal :-) Neznal jsem dopředu obsah, takže když jsem si na začátku přečetl, že v tom hraje Lee Marvin, v kontextu děje začátku jsem se pak těšil, až se ten drsňák objeví. A ono ejhle.. Trochu mě mrzí zdejší hodnocení, protože už dlouho jsem se u žádného filmu tak od srdce nezasmál jako u téhle westernové parodie-muzikálu. Vřele doporučuju. Absolutně nejlepší bylo Shelleenovo "Happy birthday to you" nad rakví Frankieho :-)) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lee Marvin tu získal niekoľko cien, vrátane Oscara, za rolu alkoholika. Je ťažké povedať, či práve toto je u hercov nejaké umenie, u väčšiny je takýto stav prirodzenou súčasťou života. Celkovo je to priemerná komédia z westernového prostredia, kde je veľa country hudby a tanca. Podľa mňa teda až príliš, veď ten černoch s malým tučkom tam prespievali snáď pol filmu. Na mladú Jane Fonda sa dobre pozeralo a tiež je pozitívne, že kedysi sa točili filmy, kde je miera vugarity a hrubého slovníka položená na minime. Na jedno pozretie v živote ok, ale na viackrát ako Vinnetou to nie je. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhé a příliš slabé. Jane Fonda zde vypadá spíše jak MILFka než mladičká dvacítka, a příběh samotný je vyprávěn příliš rozvlekle, než aby zaujal nějakým dobrodružstvím (ono ani nějakých akčnějších scén moc nebylo), nebo vtipnými momenty, jichž i tak je pomálu. Snaha o jistý nadhled je patrná, avšak působí hodně křečovitě. Jedině Lee Marvin dokáže odehrát svůj slušný standard i jako opilec s přesnou muškou. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Pěkná westernová komedie, která asi moc dnešní diváky nenadchne. Jane to zde opět sluší a i zbylé obsazení ujde. Občas je ve filmu nějaká ta hláška a vtipná situace. Nechápu jen zažazení muzikál. S tim to má naštěstí pramálo společného. 65% :) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Áno, moje úplne prvé stretnutie s Jane Fondovou a budem musieť túto skutočnosť odčiniť. Samotný western používa netradičný prístup kedy vzdialene pripomína tradičnú rozostavanú zápletku a paródiu zároveň. Dievča zo Západu je preplnená najrôznejšími symbolmi avšak kvôli "pohodovej" réžii Silversteina, trošku lietajú do prázdna. Čo poteší, sú vkusné hudobné čísla držiace to trocha v uchopiteľnejšom formáte a spomínaný odľahčený tón rozprávania. Čiže vo výsledku ide o vcelku inteligentnú zmes obsahových variácií dospievajúcej ženy ocitajúcej sa v komplikovanom prostredí divokého západu, kde každá postava má svojský handicap a hlavná hrdinka má čo robiť, aby si udržala svoju vlastnú tvár. Jedinou skutočnou vadou je prítomnosť tohto snímku v inak veľmi dobrom rebríčku Amerického filmového inštitútu z roku 2008 desiatich najlepších westernov (http://www.afi.com/10top10/category.aspx?cat=3). Určite (tento rebríček) vrelo odporúčam. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Taková westernová veselohra, která vyniká spíše obsazení, kdy Jane Fonda a Lee Marvin stojí za vidění, i když se přiznám, že Oscara pro Lee Marvina úplně nechápu. Že by taková Laurence Olivier v "Othellovi" podal horší výkon? Ale musí se uznat, že kulisy fungují, nejzajímavější jsou pak písně, kterými je film prokládán. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

zábavné .. vtipné .. dobře natočené .. dobře obsazené : Jane Fonda k sežrání a Lee Marvin k pomilování .. nebo to bylo do prkna obráceně? .. ach, ta zatracená whisky ... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Při hodnocení je třeba nenechat se zaslepit Jane Fondovou a Marvinovým Oscarem- ta první je pouze půvabná, ten druhý většinu filmu "debilkuje" (tedy přehrává), což se nedá odpustit ani ve zvoleném žánrovém propletenci. Nejlepší zůstávají písňové vstupy Nata "Kinga" Colea a Stubby Kayeho, z nichž dozajista čerpali tvůrci animovaného Ranga. ()

Reklama

Reklama