Reklama

Reklama

Sedmnáctiletý Kurd Bilal přijíždí do francouzského přístavu Calais, aby se odtud dostal do Anglie za svou láskou. Na místě zjišťuje, že cesta do Anglie nebude tak jednoduchá, jak si představoval, a vymyslí bláznivý plán – chce přeplavat kanál La Manche. Neumí ale dobře plavat. V téměř neřešitelné situaci, s dluhem a bez prostředků uprostřed cizí země, se ho profesionálně i lidsky ujímá místní instruktor plavání Simon. Vzájemný vztah tragicky poznamená obě strany. Imigrantské drama Welcome přináší silný příběh i skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů. Autenticky je tu zachycen život v komunitě ilegálů živořících v Calais s věčnou nadějí, že se jim podaří uspět na Západě, a zároveň s vědomím, že domů se už vrátit nechtějí. Film je natočen s dokumentaristickou strohostí a v minimalistickém stylu, i tak si zachovává emocionální působivost. [44. MFFKV 2009] [FFF 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh hrdinného kurdského utopence. Chci říct utečence. Jen nestačím kroutit bulvama, kolik zdejších humanistů zde opět perlí. Určitě ti stejní, kterým leží v žaludku čeští Romové, Vietnamci a Ukrajinci :) Co si tak domů pořídit jednoho milého Araba (Kurda) místo kecání o xenofobii a znechucením nad francouzskou přistěhovalečskou politikou? Co? Odpovím si za vás pokrytci. To rozhodně ne! Fuj, Francie, fuj fuj fuj!!! Nic, co bych potřeboval vidět ještě jednou. Oceňuji tak pouze kvalitní formální stránku snímku, natočenu je to vskutku podařeně, herecký výkon Lindona a Lioretův přístup bez příkras. Ano, jsem hovado a s chováním imigračního a policie souhlasím. Nad příběhem ovšem zaklapávám víko. Znovu si to určitě nepustím. 60% ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

..pre stretnutie so svojou milou prešiel pešky 4000km..pre svoj sen a slobodu sa rozhodl preplávať La Manche..a jeho inštruktor (aká jednoduchá bola cesta k nemu), bol taký blbec, že ani neprešiel cez ulicu, aby zadržal svoju manželku..(pri ktorej ani nevieme, prečo ho vlastne opustila). Všetci tomu prepadli, uverili a nechali sa dojímať. Ja som sa nevedel dočkať konca. Multietnicky prvoplánové a lineárne. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Perfektní drama s příběhem řešícím v poslední době celkem aktuální a nestárnoucí téma přistěhovalců. Moc zajímavě a poutavě zpracováno, film mě hodně vtáhl a hlavnímu aktérovi jsem fandil. Navíc po dlouhé době tleskám i za závěr, který je hoden filmu žánru "drama". ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Osudové setkání 17letého kurdského uprchlíka a francouzského trenéra plavání. Dá se říct, že z filmu kromě xenofobie a rasismu čišely i fašizoidní praktiky starého kontinentu. Vůči uprchlíkům i vůči vlastním občanům, kteří by jim chtěli pomáhat. Velmi smutný film, velmi smutná budoucnost. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce: ~ mladý Kurd, co se dostal do Francie, se snaží dostat do Anglie za svojí láskou, kterou čeká svatba s někým, koho ani nezná ~ jedinou možností je tak přeplavat kanál La Manche ~ začne tedy chodit v Callais do místního plaveckého bazénu a cvičit a do svého plánu tak zatahává i svého trenéra plavání. Ten se tak díky tomu zaplétá s úřady. A mladý Kurd je neústupný, přeplavat chce, ať to stoji co to stoji ~~~ 2,5* ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Bilal byl tak neuvěřitelně sympatický kluk a jeho úsilí tak obdivuhodné, že zkrátka nešlo si ho nezamilovat. A stejně jsem obdivovala nesobeckost a odvahu charismatického Simona, protože nebylo snadné dělat to, co dělal. Je moc dobře, že se ti dva potkali, pro mladého Kurda to znamenalo v jeho nelehké situaci nepostradatelnou přátelskou duši a pro citově vyprahlého, po bývalé manželce toužícího instruktora plavání zas tolik potřebnou životní vzpruhu. Mám ráda takové snímky, které mají daleko k nepřístupnému artu, ale také k sladkobolným sociálním pohádkám. Ano, někdy se zadaří, ale mnohem častěji se v životě dočkáme spíš těch kopanců, bohužel. A Enšpíglovi děkuji za moc hezký filmový zážitek :-) ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

spis 3* za vykalkulovanost, ktera mistami byla moc a uz se dalo predpokladat, za jake nitky reziser zataha .... ale 4* za tu beznadej a uvedomeni si. Jsou to vydedenci, co nemaji moc na vyber a resi zakladni lidske potreby, my, mame vic nez potrebujem a resime hlavne to, ze by nas mohli okrast a nebo nam jen proste "smrdet"... a samozrejme je nechceme mit na ocich... at nam nepripominaji to, ze do "lidskosti" ma nase chovani daleko. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Krásný a velmi důležitý film. Mám rád, když se natáčí filmy, které zpracovávají podobná témata, o kterých je třeba mluvit. A opět, herci byli výborní, o příběhu nemluvě. Další ze skvělých francouzských filmů. ()

Langy10 

všechny recenze uživatele

Tak tohle drama bylo asi tím nejsilnějším, co jsem kdy viděl :(...... opravdu těžký drama... Nevim vůbec, co bych k tomu napsal, snad jen to, že jsem chtěl, aby ten film neskončil, protože to co dokázal Kurd Bilal to bylo moc odvážné... prostě kdyz jsem viděl trailer welcome, myslel jsem, že to bude vynikající a bylo, přsto, že je to franouzský film, tak je vynikající ... Úžasně film zachycuje Kurda jak mu pomáha valice hodný pán Simon (plavčík) , aby se kurd dostal za svojí přítelkyní, tak musí přeplavat kanál La Manche, prostě dokonalý film ... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Civilní dramata obvykle nejsou mým oblíbeným artiklem + jsem se nikdy nedokázal vcítit do životů migrantů, a jelikož je tento film kombinací obou témat, asi to u mě nemohlo dopadnout dobře už od začátku. Kvalitní film to je, to jo, jen ne pro mě. 45% ()

kusper 

všechny recenze uživatele

DEF 2011Trochu mi to připomnělo Biutiful (které vzniklo až po tomto filmu). Jak odporně krutá jsme společnost. Na jednu stranu jsme tak hodní, že uprchlíky nevyhostíme, protože jsou z válčící země. Na stranu druhou zavřeme každého kdo jim pomůže? Tím vytváříme koncentrační kemp jménem Evropa... ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Více méně stereotypní příběh, ovšem dost reálný a toto téma bude vždy aktuální. Velmi strhující film, příběh Bilala si mě získal od začátku. Závěr mě ohromil.. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem by me zajimalo, jak by festivalovi povaleci z roku 2010 hodnotili tento film dnes? Mam na mysli ty, co zde pisou o xenofobnich a fasistickych Francouzech. Za me standartne natoceny film s nikterak vyjimecnymi hereckymi vykony a nijakou atmosferu. Me osudy techto migrantu nechavaji chladnym, nebudu mit uz nikdy potrebu si film zase pustit. ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Film, na který jsem narazila úplnou náhodou, pro mě představoval velké překvapení. Příběh jedné velké odvahy, zarputilosti a odhodlání zavede diváka do prostředí, které mu pravděpodobně není přílíš známé. Téma nelegální migrace se řadí k jednomu ze současných problémů zemí především jižní Evropy, lze se o něm z tisku mnohé dočíst, ale poznat ho hlouběji nebo alespoň částečně pochopit, je velice obtížné. Snímek se na imigranty dívá z jiného úhlu pohledu, ukazuje, že uprchlíky můžou vést k útěku z jejich rodné země i jiné (prozaičtější) důvody, než tomu bývá obvykle. Film zachycující smělý plán Kurda Bilala přeplavat kanál La Manche i přesto, že v počátku neuměl téměř plavat, je fascinující stejně tak jako postupné vytváření až kamarádského vztahu mezi ním a jeho instruktorem plavání. Pokud snímek zobrazuje francouzskou imigranční politiku podle skutečnosti, musím říci, že je v některých fázích velice přísná, až mě to osobně velmi překvapilo. Jediné, co mě na filmu občas vadilo, byly některé jeho vykalkulované scény a snaha dotáhnout alespoň některé dějové linky do dobrého konce (viz cesta instruktora plávání za Bilalovou dívkou do Anglie a další). - 90 % ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Welcome je film opravdu k zamyšlení. Naše slavná "Pevnost Evropa", překypující bohatsvím a vymoženostmi, o kterých si může několik miliard lidí nechat jenom zdát, se vydatně a usilovně brání přistěhovalcům. Přistěhovalcům snižujícím naši životní úroveň, beroucím nám práci, vytvářejícím problémové sociální komunity, zkrátka Evropa je nechce. Je to anonymní dav podivných lidí, nemytých, odpuzujících. Ale co když se z davu vynoří člověk, který má tvář, jméno? Najednou je tu příběh, vztah, změna. Jen z lásky přeplavat La Manche do Anglie může jen blázen, to dojme i stárnoucího šampiona v plavání, poskytne pomoc, vyslechne příběh iráckého emigranta, a už se veze... Pomoc utečencům je nezákonná, přesto pomůže. Film mne zanechal rozpolceného. Vím jaké to je, když se do země derou stovky cizinců denně, sám jsem byl kdysi jedním takovým. Zároveň ale dnes jsem zase já ve své zemi. Je to opravdu těžké dilema a nemá řešení. A ty "fašounský pravidla" jak píše Enšpígl má v podstatě každá země EU. 80% ()

eisha3 

všechny recenze uživatele

Welcome je snímek s celkem velkou informační hodnotou v otázce imigranství. Ironie, která je obsažená v názvu, je stoprocentní. ()

Reklama

Reklama