Reklama

Reklama

VOD (1)

Růžová ponorka největší hrozbou Japonců... Ve válečné komedii Operace Spodnička (1959) ztělesnil Cary Grant kapitána rozhrkané ponorky, kterou se mu podaří zprovoznit jen s pomocí dryáčnických zásobovacích metod vynalézavého poručíka (Tony Curtis). Hrozící válečné operace v Tichomoří komplikuje nejen růžový nátěr, který ponorka neplánovaně dostala, ale také skupina pěti vojenských zdravotnic, o něž se posádka ve stísněných podmínkách malého plavidla musí postarat... Pozdější tvůrce mimořádně úspěšné série Růžových panterů Blake Edwards (1922–2010) měl v té době už značné zkušenosti v komediálním žánru a k dispozici kvalitní scénář, jehož čtyři autoři (Paul King, Maurice Richlin, Stanley Shapiro, Joseph Stone) byli oceněni nominací na Oscara. Zajímavá je Grantova spolupráce s Tonym Curtisem, který ve svém předchozím filmu, klasické komedii Někdo to rád horké, postavil svoji komickou charakterizaci milionáře na parodování Grantovy filmové osobnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Cary opět boduje. Jako kapitán lehce vrakoidní ponorky se musí vypořádat s novým důstojníkem Tonym Curtisem, který sice nemá disciplínu, ale sežene cokoliv, a jako by nestačilo, že celé plavidlo drží pohromadě maximálně silou vůle, nabere Curtis během výpravy na palubu ještě pět ženských, které uvízly na jednom z ostrovů uprostřed Pacifiku. Lodní morálka tak okamžitě začne povážlivě klesat a chudák Cary musí krom nově vzniklých problému ala "kde sušit dámské spodní prádlo" a "jak udržet ženy dál od torpédometů" řešit i jednu nešikovnou (avšak dobře vyvinutou) spolucestující, kterou potkává v úzkých chodbách častěji, než by bylo záhodno. Když si přičtete Curtisovu eskapádu s prasetem převlečeným za vojína nebo ponorku natřenou na růžovo, vyjde vám z toho hodně fajn komedie, díky které si Edwards otevřel cestu k legendární panteří sérii. "When a girl is under 21, she's protected by law. When she's over 65, she's protected by nature. Anywhere in between, she's fair game." ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě : klasika. Tenhle humor však nesedí zrovna každému. Převážně jde o roztomilé sexuální narážky včetně závěrečného "prádelního poselství". Díky zvoleným mužským představitelům to však vypadá, jako by se film sám řadil spíše k britskému stylu. Mně takovýto styl vyhovoval, i když k vyloženému popukání to už zase nebylo. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Abych parafrázoval pana Churchilla, ještě nikdy toho tak málo lidí neukradlo tolik tak mnohým." Těmito slovy hodnotí velitel válečné ponorky Cary Grant práci svého nového zásobovacího důstojníka Tonyho Curtise. Jeho metody jsou nestandardní, ale přinášejí výsledky. Část filmu, která se jim věnuje, bohužel představuje velmi nezábavných pětačtyřicet minut. Kdo je přečká, bude odměněn výrazně lepším zbytkem. Z Curtisova podnětu a ke Grantově nelibosti se nalodí skupina dam v nesnázích, demoralizuje mužstvo svými půvaby a roztomilou bezradností a dá filmu impuls k tradičnímu situačnímu humoru. Zaplaťbůh za to, protože jinak Operace Spodnička jen potvrzuje známý fakt, že Američanům se spojení komedie a válečného filmu nedaří ani zpoloviny tak jako Francouzům, Britům nebo Čechům. Vtipkuje se o rozdílech v mužském a ženském žebříčku hodnot, o vojenské byrokracii, o možném selhání techniky, ale nikdy ne o pojmech jako hrdinství, vlastenectví, odvaha či zbabělost. Kdykoli se hrdinové rozpomenou, že je válka a měli by tu a tam z něčeho na něco vystřelit, humor ustane. Americké publikum bylo nicméně s takovým pojetím spokojeno a překvapivě jde o kasovně nejúspěšnější film Caryho Granta. Překvapivě nejen z výše uvedených důvodů, ale i proto, že Cary Grant v něm zůstává hodně dlužen svému komediálnímu renomé. Spory s Blakem Edwardsem vedly k tomu, že jen mechanicky naplňoval režijní pokyny v mezích nutnosti, bez viditelného zájmu a elánu. Viděl jsem ho asi v pětadvaceti filmech, ale v žádném neměl tak vyhaslý zrak a kožený obličej jako tady. Špatný film to není, ale mezi mé oblíbené se nezařadí. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka si zažila spoustu vtipných zpracování, mnohá jsou i podařenější, ale útok na divákovu bránici byl málokdy přímočařejší, než ten z růžovoučké ponorky. Suchost hlášek velitele Shermana je totiž naprosto příkladná, poručík Holden ohromí geniální kreativitou při shánění nesehnatelného zboží a dámská přítomnost ve stísněných prostorách kovové potápky rovněž činí válku tak nějak snesitelnější. Já se při tom bavil královsky a rozhodně se případné repríze nebudu bránit. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Fuj!, 20 rokov v námorníctve, ale také niečo som ešte nevidel. Ružová ponorka..."---- "A nie je to roztomilý odtieň ružovej? , prepáčte slečna, rád by som dojedol..." Takýmito výbornými hláškami je film prešpikovaný úplne celý. Podarená dvojica Grant a Curtis sa skvele dopĺňa a množstvo vedľajších postáv, hlavne ženských, pomáha humorný tón roztočiť na plné obrátky. Akčné scény tu nie sú vôbec dôležité. Ja som si užil celý film, pretože v ňom zhruba každú minútu zaznie nejaká dobrá hláška a to pri dnešných komédiách nebýva zvykom. Zlodejina a ich vynaliezavosť ma bavili najviac. Rozmýšľal som aj nad plným hodnotením, no nakoniec silné štyri. Videné s českým dabingom na čt2. 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je skutečně komedie, která není pro každého. Homor je zde nutno spíše dohledávat v narážkách, není vždy prvoplánovitý. Každopádně já byl spokojen. Díky svému na plavbu urychleně velením dodanému pobočníkovi je nucen kapitán ponorky Gary Grant řešit nejednu lapálii, které způsobí noví cestující na ponorce. Pobočník není klasickým důstojníkem z povolání, jehož hlavním cílem je zasazování ran nepříteli. Jedná se o chlapíka, který válku bere jako zádrhel ve svých plánech na budoucnost. Je rozhodnut ji nejen bez újmy přežít, ale když už nastala, vytřískat z ní co nejvíce ve svůj propěch. Z nařízení, rozkazů a vojenských řádů si tento pobočník nic nedělá což už samo o sobě ostře kontrastuje s postavou kapitána, který je skutečným důstojníkem válečného loďstva a jehož pobočník dohání k šílenství. Jeho nabídka k evakuaci sestřiček z jednoho ostrovů vedoucí setře je kladně přijata a díky tomu se kapitánovi po ponorce začnou procházetpohledné mladé dívky... Už jen považte jaké problémy asi mužská osádka (dlohodobě mimo domov) zažívá, když se musí v úzkých spojovacích chodbách mezi jednotlivými sekcemi ponorky míjet s tváří v tvář se setřičkami s dmoucím se poprsím...A jen díky přítomnosti žen na palubě dokázala ponorka Mořský tygr zasáhnou torpédem japonský náklaďák na souši :-))) Šedesátá léta se touto a podobnými komediemi stále ještě léčila z traumat války. Navíc v roce 1959 musela být komedie obzvláště lechtivá. Snímek však rozhodně nevyznívá vulgárně. Gary Grant podobně jako Gregory Peck jsou prototypy mužských hrdinů a nasazení Granta do role kapitána se mimořádně povedlo. Chválím i český dubbing! Doporučuji shlédnout! :-) Dávám pěkné čtyři spodničky * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Milá, spíše jen úsměvná komedie své doby těžící zejména z komediálnosti dvou protagonistů Caryho Granta, Tonyho Curtise. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ku mému údivu je Operace Spodnička velice vydařená a roztomilá komedie s nemalou dávkou nestárnoucího humoru. Sympatické a vtipné role Caryho Granta a Tonyho Curtise dodávají snímku opravdu hodně. Je zde navíc pořádná hromada dobrých hlášek a velmi vtipných momentů. Nečekal jsem, že se tak pěkně zasměju. Ani s tou dvouhodinovou délkou jsem neměl problém, a to v poslední době dlouhé stopáže vcelku nesnáším. Je to vydařená komedie jako dělaná pro zimní odpoledne. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Při obchodních praktikách poručíka Holdena si připadáte jako v M.A.S.H., když Radar nebo Klinger vyjednávali se Sparkym. Je nutné souhlasit, že do dvou hodin by se dalo vměstnat mnohem víc vtipů. Vyloženě k popukání komedie to zrovna není, ale trakař s prasetem a uchrochtaná opička námořníka Hornsbyho vás do kolen zaručeně pošle. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem si dopřál další film pro pamětníky a v žádném případě toho nelituji. Američané se totiž naštěstí nepustili francouzskou cestou, která mě nebaví a leze mi na nervy, protože stojí jen na zesměšňování protivníka. Tvůrci tohoto snímku vsadili na mnohem inteligentnější humor, namísto dehonestace Japonců přišli spíše s kritikou zaměřenou do vlastních řad a ono to na mě výborně fungovalo. Kapitán Sherman vlastně neměl dost času na boj proti synům Nipponu, jelikož musel věnovat veškeré úsilí boji proti Vogonům a tomu, aby zabránil nadměrné výměně informací mezi stálou posádkou a jejími dočasnými posilami. No, a mně tak nic nebránilo v tom, abych se skvěle bavil s oběma důstojníky, protože se Cary Grant a Tony Curtis skvěle doplňovali, kapitánův deník mi pěkně hýbal s bránicí, a přestože to celé byla hrozná hovadina, já jsem si to užil. Navíc je nepochybné, že se růžový Mořský tygr zapsal i do dějin hudby, neboť se stal evidentní inspirací pro The Beatles, kteří jen změnili barvu podmořského člunu, aby to nebylo tak okaté. / "Ještě nikdy toho tak málo lidí neukradlo tolik tak mnohým." / "Když je dívce míň jak jedenadvacet, tak ji chrání zákon, když je jí víc jak pětašedesát, tak ji chrání příroda, a v době mezi tím je to lovná zvěř." A feministky, kterým nepraskla cévka v mozku, vzteky ohryzávají nábytek. / Poučení: Chodby v ponorkách a vlacích nejsou konstruovány pro ženy, které jsou nadměrně obdařeny v horní části těla. Poručík Crandale by to jistě potvrdila. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Film se spoustou mile sexistických hlášek ("když je dívce míň jak jednadvacet, tak ji chrání zákon; když jí je víc jak pětašedesát, tak ji chrání příroda - a v době mezi tím - je to lovná zvěř"). (POZOR - SPOILER) - kterak vraždění jménem válka zabránila podprsenka poručíka Grandaliové... ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Valecna komedie s Cary Grantem jako kapitanem ruzove ponorky, na jejiz palube jsou zeny? Oh la la. Nic moc jsem od toho necekal, ale obcas je to vazne vtipne a Cary vali jako vzdy. "It's like watching a strip tease. Don't ask how it's done, just enjoy what's coming off." 7/10 ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Konečně! Konečně jsem po dlouhé době našel komedii, ze které jsem bezvýhradně nadšený. --- Konverzační komedie z ponorky! Ze všech fórů mám asi nejraději ty, kdy se s vážnou tváří pronášejí absurdní hlášky či provádějí absurdní činy. Tady jich scénáristé nahromadili požehnané množství. --- Poznámka: Někteří komentátoři píší, že film má slabší rozjezd, a podobně. Naprosto nesouhlasím. Myslím že je to v něčem jiném - prostě vám tenhle druh humoru sedí, nebo ne. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Chvílemi úsměvný film  1)  je místy i docela vtipný, ale jen tak zlehounka._____ 2)  Zaznamenal jsem pár hezkých kluků mezi námořníky, především v řadových funkcích, no aby taky ne. 34letý Tony Curtis (zásobovací poručík) měl své období mladického krasavce už za sebou, ale stále se na něho dalo koukat. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na Operaci Spodničku mě opět nalákalo jméno Caryho Granta, když jsem jako jeho spoluherce viděla Tonyho Curtise, potěšilo mě to. Bohužel musím říct, že bych místo tohoto filmu na dvojce raději viděla Šarádu nebo třeba Pověstného muže. Než se film rozjel, čili než se na ponorku dostaly ženské, bylo to nudné. Pak se sem tam mihly vtípky, pohled na Caryho rozhodně nebyl k zahození, ovšem dojem z filmu už to u mě moc nevylepšilo... ()

Reklama

Reklama