Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V psychiatrické léčebně se setkává osmnáctiletá Luisa (Patrycja Soliman) a mladý gangster „Fabio“ (Marcin Dorociński). On je do nemocnice poslán na pozorování, ona se zde léčí už několik let. Rodiče ji sem umístili kvůli její přecitlivělosti – Luisa si reálný svět nahradila mytickým světem pohádek a rodiče se za ni styděli před sousedy. Jedinou tolerantní osobou se ukáže mladý chlapec, který se začne o Luisu upřímně zajímat. Pomalu se mezi nimi vytvoří pouto, vztah založený na porozumění, který je ale kvůli vnějším okolnostem pravděpodobně odsouzen ke zkáze.
Film Macieje Wojtyszky, autora knih pro děti, scénáristy a režiséra televizních seriálů, např. MEDOVÉ ROKY (1998-2003), se velmi dobře vypořádal se zobrazením psychické nemoci na filmovém plátně. Nesnížil se k stereotypnímu zobrazení populárních představ o schizofrenii. Divák je celou dobu udržován v nejistotě, jestli je stav hlavní hrdinky způsoben změnami v mozku nebo velkou přecitlivělostí, kterou se nikdo nesnaží pochopit. Díky druhé hlavní postavě mohl režisér ukázat i problém kontaktu dvou lidí s odlišným duševním stavem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Že je spojení gangstera a bláznivky nereálné? Ale no tak! Vždyť je to tolik romantické... a o to přesně kráčí. Ušmudlaných příběhů na bázi rovných příležitostí jsme už viděli dost a těch opačných ještě víc... většinou vyzněly do obrazové i duchovní falše zasnoubené s kýčem. To Luiza a Fabio se souzněním svých protichůdných duší prohřejí navzájem a ještě něco zbude. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Romantika s příměsí krve a ultranásilí (cituji Kubricka). Kamera skvělá, herectví Patrycje Soliman fantastické. Gangster milující schizofreničku. Korupční Polsko! Český divák je tu jak doma. Při sledování mě napadnul Kim Ki Duk i Tarrantino. Hudba nádherná, jelikož ji dělal Jerzy Satanowski. Docela dost satanská. Samozřejmě vás na závěr napadne, takhle polepšený mafián není skutečný ale přesto krásný příběh! ()

Reklama

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Učebnicový příklad bezkonfliktního filmu, ve kterém se veškeré nepříjemnosti hladce vyřeší a není důvod bát se o hlavní postavy. Polepšený ganster-ochránce a psychicky narušená křehká květinka jsou šablonovití stejně jako celý koncept. Trochu netradiční romantika ještě neznamená, že nebude naivní a hloupá. Bohužel. ()

Fosgo 

všechny recenze uživatele

Moderní pohádka o polepšeném zločinci …. a křehké kráse duševně nemocné. Příběh naivní a těžko uvěřitelný, avšak naději dávající – že i zlý člověk se polepší. Krásná byla, zajímavá (Patrycja Soliman) a nezdála se tak nemocná, jak bylo prezentováno, spíše nejistá a zmatená. I gangster (Marcin Dorociňski) proměněn láskou, stal se sympatickým. Režisér, dle vlastních slov, dlouho ústřední postavy vybíral, volba byla velmi zdařilá. Polský film i literatura (podle režiséra) občas přináší zločinecké postavy, které v jednom okamžiku otočí svůj dosavadní život k dobru. Bývá jim odpuštěno? ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nesmierna pohoda išla z Fabia a Luisy. Po chorobe zrazu ani stopy, a ani po gangstrovi. Vskutku pekná romantika. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama