Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V pokračovaní anime ef: A Tale of Memories (2007) sú predstavené nové romantické príbehy zamerané na medziľudské vzťahy. Hlavní aktéri z minulej série vystupujú ako vedľajšie postavy a priestor dostanú tí, o ktorých sme buď vôbec nič nevedeli, alebo boli predtým prítomní iba na periférii rozprávania. Nosnú časť pokračovania tvoria dva silné príbehy o "dospelých" témach. Hlavní hrdinovia majú problémy, ktoré spôsobujú, že odmietajú lásku a boja sa jej. Mizuki Hayame, ktorá predtým preferovala skôr ženské pohlavie, sa zapáči šarmantný sukničkár Shuuichi Kuze. Shuuichi však za sebou páli všetky mosty, lebo je ťažko chorý. V druhom príbehu v sebe nájdu zaľúbenie Yuu Himura a Yuuko Amamiya, ale nebudú to mať jednoduché, pretože na scéne je aj nebezpečný učiteľ Akira Amamiya. (Hees)

(více)

Recenze (9)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Pokračování Ef - a tale of memories mi umožnilo utřídit si myšlenky, které ve mně od první série vřely... lehce bublaly... latentně. Snad se mi konečně podaří se vyznat z toho, co že mi na Ef tak vadí. Důvod první - mozaikovitost, roztříštěnost - ef vypráví několik příběhů najednou, které jsou navzájem propojeny postavami. Toto propojení však není organické, jsou to jen nitky, které sní své sny o velkém celku. Přeskakování mezi příběhy nemá logiku, je prudké, takže velká část sekvencí vyzní do ztracena. Dám příklad. Když seriál sdělí, že nějaká postava zemře, jako divák potřebuji trochu času na vstřebání toho faktu. Tady to však není možné, protože děj skočí do jiného kousku mozaiky. Jediné "vstřebávací" chvilky nabízí jen závěry epizod. Rušivě na mě působí i časté střihy doprovázené proměnou výtvarného stylu, které ve mně nevyvolávají než zmatení, protože náladu na jednu vteřinu prostě změnit nedokážu. Důvod druhý - okatě deklarovaná všudypřítomná osudovost a romantika - Seriál již v prvních epizodách dává divákovi sebevědomě najevo, že na konci bude bulet jak želva. Křehká duše si připraví kapesníček, cynický konzument anime se obrní, protože mu přece nikdo nemá co rozkazovat. Výsledkem je nulový vliv na mé emoce. Ostatně v seriálu je všechno jen osudové a romantické, a tak v něm vlastně už nic nemůže být vnímáno jako osudové a romantické. To je umocněno tím, že seriál poměrně originálně ignoruje téměř veškerý svět, který se nějak netýká vzájemných vztahů protagonistů. Zapomeňte na třídy se spolužáky či přeplněné ulice města. Tady žijí jen a pouze hrdinové. Není to úplně špatný nápad, ovšem přehnaně afektované postavy, které chvílemi jakoby měly jen city a přemíra citového vydírání, zabránila tomu, aby si Ef našel cestu do mého srdéčka. A jen tam má cenu ho vpustit. Slabé ***. P.S.: Výtky z komentáře k předchozí řadě vnímám stále jako platné. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Stejně dokonalé a silné jako první řada, možná i silnější. Bez rozmýšlení stejné hodnocení. Střípky hádanky zapadly na své místo. Nevhodné pro nepozorné sledování. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Pokračování Memories se nese zcela nepřekvapivě ve stejném duchu jako jeho předchůdce a tudíž disponuje stejnými přednostmi a potažmo nedostatky. Nápaditá vizuální stránka a celkový lehce zasněný styl fungují pořád velmi dobře, ale přišlo mi, že tentokrát seriál trochu drhne v těch nejvypjatějších scénách. A taky mi nebyl úplně po chuti určitý věkový rozdíl. Ač nerad, zůstávám tentokrát u třech hvězdiček. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Máme tu opäť veľmi silné príbehy ako v http://www.csfd.cz/film/237049-ef-a-tale-of-memories/. Nenechajte sa odradiť momentálnym hodnotením (18.12). ef: A Tale of Melodies je kvalitou na rovnakej, alebo o veľmi tenký vlas (jedno percento) horšej úrovni (niekde je dokonca lepšie hodnotené). Začneme krásnou hudbou (A moon filled sky) a výborným openingom. Pokračujeme opäť výbornými dych vyrážajúcimi príbehmi. Pridáme zopár nových postáv a pomiešame ich s tými čo už poznáme. Vznikne jedno vzťahovo a myšlienkovo krásne anime s výborným vizuálom a peknou hudbou. Najkvalitnejší je príbeh Shuuichiho. V jeho príbehu totiž zaznie niekoľko životných právd napríklad SPOILER : Ľudia majú veľa masiek. Ako starneme vytvárame nové vzťahy s ostatnými a počet masiek rastie. KONIEC SPOILERA. Takýchto právd je plné anime a preto som si ich zapisoval (dve A4 strany). Silná téma je aj s Yuuko a tam sú veľmi dobre zobrazené jej rany. A výborné prepojenie s minulým anime ef: A Tale of Memories. Odporúčam hlavne pre tých, ktorí videli prvú sériu a páčila sa im. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

První tři díly byly docela dobré, už jsem si říkal, že by to mohlo být lepší než v první serii, která nebyla moc dobrá. No, ale jakmile se objevila na scéně zase Chihiro-chan, už to bylo zase v pytli. Od druhé poloviny jde úroveň hodně dolů a sledovat poslední 2 díly bylo doslova utrpení. Celkově je to horší než první série, jen kroutím hlavou, jak někdo může plýtvat zdroji na takový paskvil a radší tak skvělou vizuální stránku nevložil do lepšího projektu. Zakončil bych jen komentář slovy - The same shit like the previous series ()

Kicune 

všechny recenze uživatele

Pokračování ef – a tale of memories nebo spíše jeho doplněk. Audiovizuálně na stejné nikam se neposouvající úrovní, ovšem příběhově a emocionálně mnohem slabší. ()

Five By Five 

všechny recenze uživatele

Rozhodne nečakajte tak silný dej ako v príbehu spomienok! Z prevažnej časti iba výlet do minulosti postáv, ktoré boli v prvej sérii proste nadbytočné ( - a rovnaký pocit som mal aj teraz)... Zvyšok je voľným pokračovaním, lenže s tým rozdielom, že hlavné postavy sú teraz vedľajšími a naopak... Vizuálne spracovanie ostalo rovnaké, až by som povedal, že ešte divokejšie - čo považujem tiež za mínus. Určite sa tu nájdu aj svetlejšie chvíľky, lenže ja som ich už, plný sklamania, nemal tú silu hľadať... končím po štyroch častiach a ostatné som len preskákal... ()

daGGos 

všechny recenze uživatele

Pokračování Ef se drží původního konceptu jako klíště a tak znovu nabízí dvě odlišné dějové linie. Na rozdíl od tale of memories, kde byla jedna z linek jen obyčejnou školskou romancí s milostným trojúhelníkem (ačkoli ta se mi paradoxně líbila více než linka točící se kolem Chihiro), však tentokrát hlavní motivy obou příběhů ukrývají velký potenciál na dramatickou podívanou a minimálně jednomu z nich se tato očekávání daří i zhruba do poloviny seriálu naplňovat. S přibývajícími minutami však i lince točící se kolem tajemné Yuuko dojde dech. Tvůrci navíc ještě více přitlačili na pilu ohledně dramatičnosti jednotlivých "výlevových" scén, což ale místo kýženého výsledku v podobě vodopádu slz vyvolává spíše nepříjemnou pachuť v ústech. K Ef pak samozřejmě neodmyslitelně patří i neotřelá vizuální stránka, která výrazně přispívá k navození správné atmosféry a kterou já osobně považuji za největší klad celé série. Na přeskočení laťky **** to ale tentokrát nestačí. ()

DaweForeman 

všechny recenze uživatele

Emocionální horská dráha opět pokračuje a nejen to, zase spousta hlubokých životních myšlenek, jako v předcházejícím dílu. Krom toho zde můžeme naleznout mnoho odpovědí na otázky, které nebyly v první "sérii" zodpovězeny. Postupně sílí napětí a jeden dílek puzzle zapadá do dalšího (nebo jak by se dalo říct v rámci tohoto díla, jednotlivé nitě osudu se začínají projevovat ve své prostoupenosti). Animace opět briliantní a to samé i hudební stránka. Opět se tu dočkáme ale určitého nepochopení všeho, protože je toto anime zase příliš komplexní, že se to nedá za jednou shlédnutí vše pochytit. Ale to tomuhle dílu nevadí - životní filosofie není nikdy jednoduchá na pochopení. ()

Reklama

Reklama