Reklama

Reklama

Bývalý šerif na stopě vrahů své ženy. Americký režisér Budd Boetticher (1916–2001) se uplatnil především jako tvůrce westernů. Nejznámější z jeho tvorby je série sedmi westernových snímků z druhé poloviny padesátých let, v nichž hlavní roli mlčenlivého hrdiny vytvořil Randolph Scott. Prvním z nich je film Sedm mužů na zabití (1956), v němž Scott ztělesnil bývalého šerifa Bena Stridea, neúnavně sledujícího stopu sedmi desperátů, kteří při přepadení kanceláře společnosti Wells Fargo zabili jeho ženu. Na své cestě se setkává s manželskou dvojicí Grierových, nezkušených osadníků putujících do Kalifornie, a rozhodne se jim pomoci. Jeho hlavním cílem však zůstává pomsta… Autorem scénáře byl Burt Kennedy, který se později sám stal režisérem westernů (u nás známe např. jeho parodii Podporujte svého šerifa). Vedle Randolpha Scotta ve snímku účinkuje v roli Annie Greerové bývalá smluvní herečka Paramountu Gail Russellová, jejíž kariéra v té době už byla na ústupu kvůli problémům s alkoholem, a Lee Marvin, který v roli někdejšího trestance Masterse podává nebývale plnokrevný výkon. Snímek se odehrává v Arizoně, ale natáčel se v oblíbené westernové lokaci u kalifornského městečka Lone Pine a také v Calabasas, ležícím v losangeleském San Fernando Valley. Producentem filmu, který vznikl ve výrobní společnosti Johna Waynea, byl syn známého britského herce Andrew V. McLaglen, který rovněž u westernů zůstal jako úspěšný režisér (mj. McLintock!, Shenandoah nebo Bandolero). (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Charakterní bývalý šerif (Randolph Scott) pátrá po sedmi lupičích a vrazích jeho ženy a přitom doprovází rodinný pár s vozem jedoucí na Divoký Západ. K tomu hladoví indiáni, přestřelky v poušti a ve skalách, spolucestující dobrodruh a donchuán v jednom (Lee Marvin) a průběžně i těch sedm padouchů a bedna se zlatem. Málokterý film má hodnocení 100% ze všech recenzí na Shnilých rajčatech http://www.rottentomatoes.com/m/seven_men_from_now/ jako tento, i Sedm statečných tam má jen 93%. K dokonalosti filmu chybí snad jen více vygradovaná pointa a možná první půle by mohla být trochu akčnější, ale jinak jde o prvotřídní western. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=cJxffqbnJNo ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Není nic smrtelnějšího než hladový Čirikava." Cestou za pomstou lze najít i větší nebezpečí, ale tady je to postavené jasně - vraždící lupiči proti ex-šerifovi. Ex-šerif Stride je ovšem na pomstu mentálně připravený, kolty tasí skoro taky rychle jako jeho stín a já jsem jen čekal, až začne z padouchů dělat cedníky. Vše je tady totiž tak černobílé, že je to i na western trošku přehnané. Mnohem víc mi však vadí, že jsem se i při krátké stopáži stihnul ponudit. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

S přivřenýma očima je to ještě na 4*. Potěší zejména Randolph Scott a Lee Marvin v hlavních rolích. Příběh jako takový není ničím novátorský, což není nutně na škodu, ale zkrátka nepřekvapí. Dobrá hudba doprovází mnohé akční scény, což hodnotím jako plus, ale celkově bych se na tento western již podruhé dívat nemusel. Výhodou však je, že stopáž se zastaví na příjemných 78 minutách. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak mne osobne prišla štruktúra aj obsah tejto zápletky pomerne originálne a na western obsahuje aj jeden pomerne prekvapivý zvrat. Navyše tu máme príbeh o jednej osobnej pomste obohatený ešte o ďalšiu nie nevyhnutne potrebnú postavu pre dej, avšak tá je pomyselným korením celého filmu. Hádate správne, ide o Lee Marvina. Boetticherovo a Clothierovo snímanie krajiny je veľmi špecifické a fotogenické, veľké celky s horami na horizonte a púštnou krajinou s kovbojmi v popredí. Vďaka krátkej stopáži to má aj rýchly spád a záver nie je ani zďaleka tak doslovný, ako by sme mohli podľa jeho predvídateľnosti čakať. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý americký western. Odehrává se převážně ve skalnaté krajině, což mám rád. Velký důraz je kladen na kontrast práva, cti a spravedlnosti versus anarchie a chamtivosti. Akční prvky s přestřelkami sice jakoby končí v půli cesty (i když by mohly mít oprávněně větší prostor - pak by zasloužil nejvyšší hodnocení), ale i tak je to na svou dobu velmi dobrý, příjemný film s klasickými prvky žánru, který je možno vidět i podruhé. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Boetticherovy westerny (často na scénáře dalšího westernového režijního specialisty Burta Kennedyho) jsou značně kritické k samolibému mužskému étosu, na druhou stranu Sedm mužů vyjadřuje hodně konzervativní postoj k emancipaci (či zaměstnanosti ženy) - bývalý šerif může za smrt své ženy, protože ji fakticky donutil přijmout zaměstnání, kde přišla o život. Tento postoj rozhodně nesdílím (a k tomu ještě aby mi žena vyjádřila lásku tím, že mi vypere košili!), ale film si mě dokázal získal mimo jiné skvělým drsňákem Lee Marvinem, který vyvažoval příliš introverntního Randalpha Scotta, ikonu Boetticherových kovbojek. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ďalší zo série priemerných westernov s Randolphom Scottom, tentokrát mu zdarilo sekunduje Lee Marvin, ktorý svojou zápornou postavou posúva film vyššie. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá westernová škola, kdy jsou zde drsní chlapy, docela zajímavý příběh, což zajišťuje to že děj nenudí. I když to začíná jen jako náhodné setkání kovboje a dvou osadníků, stává se z toho postupem času mnohem víc. Pro mě neznámý western, který ale ukázal, že na něm zub času moc nezapracoval. Tedy ne v tom negativním smyslu slova. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Budd Boetticher /Killer is Loose, Ride Lonesome/ natocil len taky priemerny, znesitelny western s Randolphom Scottom - preslavil sa so svojou zbuznelou homoromantikou s Kary Grentom. Nikdy som Scotta nemusel, a od tohoto filmu je mne osobne vyslovene odporny. Pribeh trpi na originalitu, nic zavazne sa tam nestane, akurat tu bol mlady Lee Marvin /Prime Cut, Volani na Dabla, Canicule/. Tak uz len kvoli Marvinovi - a ten vedel hrat dam 60 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha ... western, který se snaží zapůsobit co nejvíce a unavit se přitom co nejméně, takže kupříkladu o smrti manželky bývalého šerifa se dozvíte jen z doslechu. Do etnických problémů taky moc nezabřednete, neboť prakticky všechny sporné otázky světa - nebo alespoň Divokého západu - lze čistě a spolehlivě vyřešit prostřednictvím: 1) koltů zavěšených proklatě nízko 2) nebo nějaké úctyhodnější palné zbraně. Přitom - podle všech předpokladů - střelecké umění záporných hrdinů zpravidla nedosahuje kvalit střeleckého umění hrdinů kladných. Náznak milostného románku pak svým načasováním zpochybňuje nejen hloubku a ryzost citů minulých - a částečně i současných ... ale i hloubku a ryzost citů jako takových. Podprůměrné 3* ()

Mol 

všechny recenze uživatele

ANYTIME YOU'RE READY, SHERIFF! Panečku to bylo něco. Scott jako vždy působí "zženštile", ale on už prostě takovej byl. Samo sebou ho a všechny ostatní přehrává pan Marvin, kterej byl neskutečnej. Jeho postava, i když záporná, měla charisma a hloubku. Co ale film dostává do nebeských výšin, kromě Lee Marvina, je kamera a její úhly. Mé oči se pásly jako stádo ovcí pod kopcem. Co scéna, to "na oskara". Tleskám ve stoje. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Blíží se do údolí zla, aby údobí vendety splách.´ Šerif jako věž strážní a grand, který má grif ve zbrani, kterému stačí mírné zavlnění, pohnutí lidských zmijí ve skaliskách. Jeho zraku neunikne ani chřestýš - dlouhoprsťák, který ušima zavadil o zlaté řeči, a už mu v nich cinká pohádka bohatá. Jeho mámivý, momentální "milionový" sen však začíná a končí. Trefným pádem, pouhým polechtáním, zaklepáním na petlici pokladnice. Po střelbě v prach se mění, rozplyne se. Zůstává ležet na vytouženém místě pod sluncem, vyhraněném pro věčný rajský odpočinek. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pomsta je podstatou možno polovice westernov, takže z tohto pohľadu nejde o nič mimoriadne originálne. Rozuzlenie bolo celkom zaujímavé, ale dalo sa z neho vyťažiť určite viac pridaním pár minút, aby sa dostalo aj na iných z tých sedem mužov. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

První film a western roku 56 - natočený neznámým režisérem s neznámým hercem v hlavní roli. Takže to pochopitelně nestálo za moc. Nezajímavý a nesymaptický děda pronásleduje 7 mužů, co zabili jeho ženu a ukradli 20 tisíc. K tomu se přidává jeden naivní farmářský pár a Lee Marvin v roli zmetka, který to hraje na obě strany. I přes krátkou stopáž je to nuda, indiáni jsou opět za "maso" a pár přestřelek ve skalách to nezachrání. Jediné plus je skvělý (a už šedivějící) Lee Marvin, jinak po právu zapomenutelný western. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Slabounký western s banální zápletkou, do druhého dne si nebudu pamatovat o čem to bylo a bude mi to vlastně jedno. Marvin je ale dobrý. ()

Související novinky

Paul Schrader a tak trochu jiný western

Paul Schrader a tak trochu jiný western

19.02.2019

Režisér a scenárista oceňované letošní novinky Zoufalství a naděje Paul Schrader má možná 72 let, podle jeho aktivity byste to do něj ale nejspíš neřekli. Nově totiž chystá western Nine Men from Now,… (více)

Reklama

Reklama