Reklama

Reklama

Tunguzská katastrofa

(TV film)
  • Rusko Тунгусское нашествие: Сто лет вместе с тайной (více)
Rusko, 2008, 44 min

Obsahy(1)

Před sto lety, 30. června 1908, v prostoru centrální Sibiře nad prakticky neobydlenou částí tajgy v Tunguzské oblasti došlo k mimořádně silnému výbuchu. Příčina exploze je připisována pádu velkého meteoritu a jeho výbuchu ve výšce asi 5 až 10 kilometrů nad zemským povrchem. Exploze tunguzského meteoritu byla natolik silná, že v oblasti přibližně 2000 kilometrů čtverečních vyvrátila a přelámala kolem 60 milionů stromů a zvuk výbuchu byl slyšitelný do vzdálenosti 1000 kilometrů. Výbuch zaznamenaly stanice sledujících zemětřesení po celém světě a tlaková vlna vytvořená v ovzduší oběhla dvakrát zeměkouli. Pokud by podobné těleso explodovalo nad některým velkoměstem, zničilo by ho ve zlomku sekundy. V červnu 1908 uniklo takovéto zkáze o pouhých pět hodin druhé největší město Ruska - Petrohrad. Kdyby tunguzské těleso přilétlo z vesmíru o pět hodin později, byla by Země již jinak natočena a katastrofální exploze by Petrohrad vymazala z mapy světa... Nezbývá než doufat, že příští "Tunguska" dopadne opět do pustých a neobydlených končin světa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled zase trochu z jiné strany na známou a dodnes tajemsvím zahalenou "Tunguzskou katastrofu" očima ruských vědců. Hypotézu s Nikolou Teslou (jako zachráncem lidstva, který o katastrofě snad věděl) jsem slyšel prvně, dle různých indicií se jeví celkem rozumně, odepsat ji jako nesmyslnou se jen tak nedá. Rovněž škoda první Kulikovy expedice z let 27-29, která tenkrát nenašla v epicentru výbuchu žádný kráter po dopadu nějakého tělesa, ač on o katastrofě věděl nejvíc a nebýt 2. Světové války, kde zahynul, kdoví kde bysme dnes byli a jaká zajímavá svědectví by nám tento muž přinesl. Nad všemi těmi atmosférickými anomáliemi, které se daly pozorovat v různých oblastech světa a to tři měsíce před výbuchem se také nedá jen tak mávnout rukou. Hledat úlomky po dopadu meteoritu či jiného mimozemského tělesa na ploše větší než 2000 tisíce km čtverečních, je taky hodně nepravděpodobné, co pořádného se nenašlo za 100 let nemusí se najít ani za dalších 100 let. Nicméně alespoň co jsem měl možnost kdysi někde číst, tak v roce 76' se našel celkem zajímavý objev ze stříbřité kovové slitiny, který byl posléze analyzován, byl prý složen ze vzácných prvků na zemi se hojně nevyskytujících a když už, tak za tehdejších ale snad i současných technologických možnostech lidstva téměř nemožný výroby. Nikdy to prý nebylo oficiálně potvrzeno ani vyvráceno, podrobná zpráva o výsledcích analýz zřejmě skončila někde v trezoru. Zajímavé ostatně an celé této katastrofě je, že se to odehrálo právě zde, tedy v málo obydlené části světa, kde to nenapáchalo v uvozovkách tolik škod. Jakoby natom měl vážně někdo zájem, jakoby to byla nějaká zkouška. I tak se to může čověku jevit..Další věc kterou nelze brát až tak zcela v potaz, jsou všechny ty nedůvěryhodné výpovědi očitých svědků (že objekt snad dvakrát změnil směr!) od většinou primitivních lidí, kteří neměli patřičné vzdělání ve všech vědeckých oblastech. Kometa, meteorit, asteroid svůj směr nemění ! U těch nedůvěryhodných výpovědí, to známe ostatně i z dneška s fenoménem UFO, ke kterému se pochopitelně řadí i tato záhada. Já osobně bych se přikláněl spíše k tomu názoru, že to byl nějaký projev pozemské aktivity, geofyzikální úkaz a že ho způsobila zatím ještě nějaká málo známá interakce, mezi tektonickými a atmosferickými procesy. Trochu mě překvapilo že se zde tuším vůbec nemluvilo o naměřené radiaci v tomto místě (dokonce dvojnásobné než kdekoliv jinde), tedy že šlo nejspíš o čistě jaderný výbuch! Hm, jaderný výbuch v roce 1908? Zní to neuvěřitelně a víceméně podivně ale génius člověka už kolikrát předběhl svou dobu a nejen o pár desítek let. Zdá se tedy že na nějaké poctivé a seriózní objasnění si budeme muset ještě nějakou tu řádku X desítek let počkat. Další podobný dokument viz zde: tunguská záhada. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Ta teorie ohledně Tesly a jeho zkoušky nové zbraně mě zaujala. Jinak co se opravdu stalo asi z jistotou nikdy nezjistíme. Každopádně kvalitní dokument o jedné z nejzáhadnějších katastrof v historii lidstva.80% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý RUSKÝ dokument, po jehož konci chci a musím zjistit víc o životě Nikoly Tesly ...! ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

O Tungužské katastrofě jsem vůbec nevěděl, ale jasné je, že tento dokument mě absolutně vtáhl. Tolik mystéria, záhad okolo jednoho gigantického výbuchu. Bylo to napínavé jek deset oscarových filmů. Opravdu, Země je plná záhad a tohle je asi jedna z těch největších. Není zcela jasné, jestli se naše Země bránila sama a nebo jestli se jedná o to, že porvé za existenci lidstva, člověk pomohl přírodě. Nikola Tesla. 100% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nemôžem ísť do vyššieho hodnotenia, pretože sami tvorcovia nakoniec povedia, že ide len o ďalšiu teóriu, ktorá je možno nepravdivá. Tunguzská katastrofa má mnoho teóri, od jadrového výbuchu cez klasický meteorit až po hypotézy o havárie kozmickej lode, žiaľ nič vecné sme za viac ako 100 rokov nedokázali. Určite je zaujímavé zakopmonovanie Nikoly Tesla do tohto dokumentu. Tento génius skutočne mohlo kdečo uskutočniť, o čom ani nevieme. Komentár užívateľa Karlos80 je viac než komplexný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně informací je nových a zajímavých, ale podložených jen vyprávěním, žádnou investigativní žurnalistikou. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, ktorý sám sa pokúša niekoľkými známymi hypotézami zodpovedať otázku, čo sa to tam vtedy stalo, ale sám o sebe hovorí, že vlastne len hypotetizuje, lebo pravdu nepoznáme. Je tajuplný, je zaujímavý a prináša zaujímavé pohľady na vec, je pútavý a naviac nám približuje veci okolo tranzu, šamanizmu, Teslu a iných vecí. Tento dokument stojí za vzhliadnutie, snáď tie záhady raz zodpovedáme. Môj najobľúbenejší vedec je Tesla a preto taktiež neváham a odporúčam druhým si to pozrieť. Opäť to u mňa len potvrdilo, že rok 2008 bol na rozumné dokumenty veľmi plodný. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě nejvíce fascinoval Leonardo da Vinci. Po tomto dokumentu to je i Nikola Tesla. Jestli je to jen z části pravda co se o něm říká tak mě z toho pěkně mrazí a my můžeme být jen rádi, že ty věci nevyužíval častěji a ve větším množství. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Osobne o Tunguzskej katastrofe nepočujem prvý krát. Zakaždým však bola spomínaná len tak okrajovo či sa už jednalo o dokumenty ohľadne UFO či inak mysteriózne ladené snímky. Komplexný dokument čisto len o nej som mal tú česť vidieť až teraz. Dohady dohady dohady. Od tých najbláznivejších, ktoré boli dúfam spomenuté len na odľahčenie, ako výbuch komárieho roja, cez teslovské hračky až po vesmírny volejbal. Každý fanúšik akýchkoľvek teórií a nositeľ akejkoľvek pokrývky hlavy si príde s nejakou alternatívou na svoje. Záverom sa však film vydal do až moc ezoterických končín, a už už som čakal že zaznie meno Nostradamus. Pozrite a spravte si vlastný názor 40 minút nikoho nazabije. Keď už nič iné, je zaujímavé vidieť aspoň ruský dokument netýkajúci sa vojny. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý osvětující dokument o známém incidentu plný faktů, nových objevů, ale také plný konspirací... ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Nikola Tesla byl největší génius minimálně tisíciletí. Tak to je, ať se to někomu líbí, nebo ne. A věřím, že i tohle mohl dokázat. Veliký a nedoceněný člověk. Na úrovni jaké se valné většině z nás může jen zdát. Dokument hezky pojatý a dívající se na fakta a teorie z různých úhlů. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Teórie to boli zaujímavé, ale niektoré na môj vkus až príliš uletené a miestami mi to pripadalo tak, že autori do toho zahrnuli všetky možné tvrdenia rôznych ľudí bez toho, aby si ich nejako overovali alebo podrobili detailnejšiemu skúmaniu. Na druhej strane však ukazujú aj zaujímavé fakty, čize za pozretie to stojí, len niektoré tvrdenia sú až priveľmi fantastické :) ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Karlos80 mi mluví z duše, mě snad zbývá jen tento dokument vřele doporučit, protože pokud Vás tahle superzáhada 20. století zajímá (nebp jste o ní ještě neslyšeli), tak tenhle pořad Vám ji představí dokonale. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Příběh o Tunguzské katastrofě jsem před tímto dokumentem vůbec neznal a informace si doplnil až po shlédnutí. Jde o zajímavý pohled na tuto problematiku podložený řekněme mnoha důkazy o zainteresován Nikoly Tesly do celé této události. Jako nadšenec do vědy bych nabídnuté závěry uvítal, protože by to znamenalo jistě naprosto zásadní objev ve vědecké oblasti. Smutné bohužel je, že se pravdu již nikdy nedozvíme a účast Tesly je zcela nejistá. Jde jednoznačně o spekulace a ačkoli mám záhady rád, zde jsem tomu prostě neuvěřil. Jedna věc je z tohoto dokumentu, ale jistá ať už to všechno bylo jak chtělo Nikola Tesla byl jeden z největších géniu na světě. ()

OughJay 

všechny recenze uživatele

Hypotéza, že lidstvo zachránil před globální katastrofou jedinej člověk, je doslova pohádková. O Teslu jsem se nikdy moc nezajímal, i když se o něm proslýchá leccos zajímavýho a věřim, že to génius vážně byl. Tenhle dokument ale nastiňuje tak fantastický scénáře, že se jim chce těžko věřit. Pro rozšíření obzorů jde ale o více než zajímavej kousek, ovšem aby si člověk utvořil jasnější názor, je zřejmě třeba si o Tunguzské katastrofě ještě něco přečíst a případně zhlédnout další videomateriál. ()

bo.rec 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem byl příjemně překvapený neotřelým pohledem na Tunguzský meteorit... Doporučuji... ()

Reklama

Reklama