Reklama

Reklama

Tunguzská katastrofa

(TV film)
  • Rusko Тунгусское нашествие: Сто лет вместе с тайной (více)
Rusko, 2008, 44 min

Obsahy(1)

Před sto lety, 30. června 1908, v prostoru centrální Sibiře nad prakticky neobydlenou částí tajgy v Tunguzské oblasti došlo k mimořádně silnému výbuchu. Příčina exploze je připisována pádu velkého meteoritu a jeho výbuchu ve výšce asi 5 až 10 kilometrů nad zemským povrchem. Exploze tunguzského meteoritu byla natolik silná, že v oblasti přibližně 2000 kilometrů čtverečních vyvrátila a přelámala kolem 60 milionů stromů a zvuk výbuchu byl slyšitelný do vzdálenosti 1000 kilometrů. Výbuch zaznamenaly stanice sledujících zemětřesení po celém světě a tlaková vlna vytvořená v ovzduší oběhla dvakrát zeměkouli. Pokud by podobné těleso explodovalo nad některým velkoměstem, zničilo by ho ve zlomku sekundy. V červnu 1908 uniklo takovéto zkáze o pouhých pět hodin druhé největší město Ruska - Petrohrad. Kdyby tunguzské těleso přilétlo z vesmíru o pět hodin později, byla by Země již jinak natočena a katastrofální exploze by Petrohrad vymazala z mapy světa... Nezbývá než doufat, že příští "Tunguska" dopadne opět do pustých a neobydlených končin světa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Jak vysvětlit, co moderní věda dosud neumí vysvětlit? Pořad je konglomerátem všech možných vědeckých vysvětlení a zároveň se nebrání novým hypotézám. Přesto zůstává mnoho otazníků... ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Tunguzská katastrofa mě zajímá mnoho let a mnoho let taky čekám, že někdo přijde s definitivním rozumným vysvětlením této záhadné události. Ruský dokument nabízí celou škálu hypotes, počínaje těmi celkem vědecky akceptovatelnými až po teorie dosti bizarní a fantastické. Nejvíce mě zaujala hypotetická možnost, že šlo o experiment Nikoly Tesly, fuse této teorie se snahou o obranu země před pádem kosmického tělesa mi naopak přišla skoro úsměvná. V tom případě by Nikola Tesla, a nechci v žádném případě popírat jeho genialitu, byl lepší než Chuck Norris a to jednoduše nejde. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Upřímně nesnáším různá "překvapivá" a konspirační sdělení. Ovšem zde byla ta historka o Teslovi podána tak sugestivně, že jsem asi tak 10 vteřin přemýšlel jestli na tom náhodou něco není...jistěže není, ale dokument je to pěkný. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, přináší novou hypotézu a hlavně dosud neviděné (mnou) dokumentární záběry s Nikolou Teslou. ()

bangee 

všechny recenze uživatele

Docela povedený dokument s překvapivými hypotézami a tezemi, které jsem ještě neslyšel (viz. Tesla). Nicméně jako každý takový snímek, či jako každý dokumentární snímek, si vybírá jenom to, co je pro něj vhodné, (vy)konstruuje si svoji hypotézu. Každopádně jsem se docela bavil. ()

MrGregor 

všechny recenze uživatele

Dokument natolik pochybný a tajuplný, jako celá Tunguzská záhada... Osobně mi to spíše než jako dokument o zjištěných faktech připadalo, jako hitparáda nejšílenějších možných vysvětlení od pomatených rádobyvědeckých nadšenců, podkládána jen těmi fakty, které se jim zrovna hodily do teorie o spasení světa geniálním vědcem. Ke zlepšení celkového dojmu nepomohli ani ruští vědci, o kterých nikdo nikdy neslyšel, či, v novodobých dokumentech značně oblíbené, neustálé opakování těch samých informací pořád dokola a dokola, až už by jim skoro nějaký ten slaboduchý člověk začal i věřit... Nejvíce mě na tomto dokumentu však zarazila jiná věc, které si určitě nemohli nevšimnout ani ostatní diváci, kteří měli možnost tuto slátaninu shlédnout. A to sice rok 2008... ze začátku jsem si nebyl ani jistý zda se dívám na správný dokument. Vše působilo na dnešní dobu (resp. na rok 2008) notně zastarale, od efektů, přes rozhovory s vědci až po grafické zpracování (tím myslím např. text - jména, tituly - právě u vědců), proto sem si v hlavě tento dokument zařadil do 90. let... a skutečně, dokonce i v samotném dokumentu je zmíněn rok 1996... Takže shrnutí: Ukázkový ruský dokument :D ()

Drom odpad!

všechny recenze uživatele

Slyšte, jaký hrdinský epos o souboji naší myslící planety proti zlu z vesmíru to byl. A hrdinou, zachráncem světa a nepřekonaným borcem je... tramtadadá... Nikola Tesla! Všechno to věděl, všechno uměl a proto musel být umlčen. Takže od začátku: naše milovaná planeta Země, která myslí skoro jako člověk, vycítila nebezpečí (díky ose supervědomí) a zmobilizovala všechny své síly. Vycítil to i její největší učedník (prostřednictvím uvědomovaného aktu), velký Nikola, a neprodleně postavil věž ovládající svět. Zaběhl do knihovny, aby na mapě zjistil, kde je Rusko, a už tam sype energií za energií. I Země si odskočila o pauze z roboty a zkoncentrovala spolu s ním megamrtě energie a společně tak přemohli zlo z vesmíru, které hrozilo škodit. Viděl to strýček Jupiter, zapamatoval si to a když i na něj letělo nějaký to zlý svinstvo v roce 1994, vymyslel genialní plán, jak s ním zatočí, ač se trochu bál. A kdo tomu nevěří, ať si poslechne zaručené výpovědi všech těch nýmandů v tomhle dokumentu. Ostatně dostatečným důkazem je i to, že Tesla si nechal všecky geniality patentovat a takovej patent v americe nedaj jen tak něčemu, takže sichr ňáký jikry, tak to mušílo béjt! ()

qvark 

všechny recenze uživatele

Pohledů a teorii kolem této katastrofy se od padesátých let 20tého století objevilo tolik, že nevzrušeně zůstanu u knížky Tajemství tunguzského meteoritu ( Boris I. Vronskij:,Panorama, Praha 1982 ), která místo výplodů lidské fantazie líčí fakta o počátcích výzkumu tohoto fenoménu a průběh expedic 50,60 a 70tých let. Příroda i s tímto tajemstvím v okolí horního toku Podkamené Tunguzsky tu je vykreslena takovým způsobem, že pochopíte zanícení vědců všech oborů, kteří se tam vraceli hledat odpovědi na své (vzhledem k tomuto dokumentu velmi střízlivé ) teorie.... ()

movemat 

všechny recenze uživatele

Výborný, dokonca až napínavý dokument. Dobrý burcujúci začiatok a dosť prekvapivý koniec. No len pospájať nejaké rôzne teórie výbuchu mi príde trochu amatérske. No nič, nie som vedec a nechcem sa v tom rýpať. Silné štyri hviezdičky za prevedenie dokumentu. Jednu hviezdičku nemôžem dať za obsah dokumentu t.j. už spomínaný mix teórií. ()

Belbas 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý dokument, který mě opět přesvědčil o genialitě Nikoly Tesly. Samozřejmě žádná z hypotéz není jasně správná, ale film dokázal oznámit všechna fakta a vyhýbal se nesmyslným závěrům a teoriím. Velice zajímavá byla například část o domorodých šamanech. Vždy jsem si myslel, že schopnosti různých šamanů a kouzelníků jsou naprostá blbost, ale tento dokument mě přesvědčil, že většina jejich schopností (vycítění hrozícího nebezpečí v podobě meteoritu) je opravdu reálná. Pokud Nikola Tesla opravdu měl v této katastrofě "prsty", asi sám dobře věděl, proč to nikde nerozhlašovat, když ani dnes nejsem přesně schopni pochopit některé jeho mechanizmy a principy, nemohl doufat v to, že lid před sto lety by je pochopil. Asi to byl vážně borec. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Tunguska je jedno z nejzáhadnějších katastrof v historii. Každý si zde může udělat svojí teorii, ale pravdu stále nevíme, jsou tu jen doměnky. I já mám svou. Překvapilo mě, že zde nebyla zmíňka o svědcích, kteří podlehli nemoci ozáření, ale to je jenom detajl, jinak je dokument pěkně zpracovaný a určitě vás připoutá ke křeslu. ()

Babulik 

všechny recenze uživatele

V každom prípade zaujímavé dielko, ktoré síce kladie zaujímavé otázky, ale ponúka o to zaujímavejšie odpovede. Nikola Tesla zachráni ľudstvo odpálením rútiaceho sa meteoritu diaľkovým prenosom energie? No ja neviem... ()

Tejca 

všechny recenze uživatele

Dokument rozhodně zajímavý, ale některé teorie mi přišly přitažené za vlasy. Ke konci jsem čekala, kdy se vytasí s tím, že tam přistáli marťani. A Nikola Tesla, jako superhrdina zachraňující Zemi? No... Ale samozřejmě nic není nemožné. Když už nic, tak jsem si rozšířila obzory. ()

Horác 

všechny recenze uživatele

Poutavě zpracované fascinující téma, které mě zajímá už roky. A když se člověk opět dozví, že se nic definitvního nedozví, může mu to vrtat hlavou až navěky. ()

Barney 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, který si na nic nehraje a nic divákům nevnucuje, jen nastiňuje možnosti, jak to možná bylo. Trochu jsem se o Nikolu Teslu zajímal, ten člověk byl opravdu někde jinde než zbytek lidstva. ()

Reklama

Reklama