Reklama

Reklama

Pět minut v nebi

  • Velká Británie Five Minutes of Heaven (více)
Trailer

Aby mohli žít, musí se nejprve vyrovnat s bolestnou minulostí.  V politicky rozbouřeném Severním Irsku se sedmnáctiletý protestant a člen ilegálních ulsterských dobrovolnických sil Alistair Little chce zapojit do dění, což si vyžádá život katolíka Jimmiho Griffina, staršího bratra Joea Griffina. Teprve jedenáctiletý Joe se nechtěně stane svědkem této sektářské vraždy a zbytek života žije pod tíhou výčitek své matky, která mu zazlívá, že dovolil, aby bratra zabili. Po více jak třiceti letech se oba muži mají setkat před televizními kamerami a hledat společně cestu, jak se s minulostí vyrovnat. Nikde ovšem není psáno, že taková cesta existuje. V komorním, dvěma cenami z prestižního filmového festivalu v Sundance ověnčeném dramatu německého režiséra Olivera Hirschbiegela excelují Liam Neeson a James Nesbitt. (Česká televize)

(více)

Recenze (72)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Film se silným a živě vyobrazeným tématem, se silnými hereckými výkony - který bohužel funguje jen do ukončení "televizní" konfrontace. Pak jako by někdo přehodil tu výhybku, co měl scénárista v hlavě, a jde to šupem dolů až k lehce WTF konci. Ta první část nicméně opravdu stojí za to, takhle poutavě, konkrétně a srozumitelně podané téma britsko-irského konfliktu jsem ještě neviděl. Celkově 70%, to důležité ale na 90%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Námět super, ale bezemoční zpracování podrazilo příběhu židli a trapnější konec má už snad jen mravenec, kterýho zašlápne noha nějakýho lidskýho debila. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poměrně drsný drama, které na základě určitých událostí mohlo vzniknout snad jenom v Irsku. Díky samotnému příběhu se tady totiž během pár minut vytváří snad nejvíce nervy drásající setkání dvou postav, které by se rádi po svém vyrovnali s minulostí. Osobně musím říct, že dlouho se mi u filmu nestalo, že bych přestal dýchat hned na začátku filmu a poprvé se vědomě nadechl až na jeho konci. Liam Neeson zlomeného muže zahrál stejně dobře jako James Nesbitt toho lačnícího po pomstě. Výsledek je tu, co jsem tak četl, pro někoho rozporuplný, ale za sebe musím říct, že jsem byl spokojený. Tak, jako s celým filmem. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Uprimna sonda do duse dvoch "obeti" jednej tragickej ery novodobych dejin, a to konfliktu medzi katolikmi a protestantmi v Severnom Irsku. Ustrednou myslienkou filmu je vyrovnanie sa s pocitom viny, zmierenim sa so samym sebou, so svojimi cinmi, ale aj o pomste, nemohucnosti a neschopnosti odpustit. Rada by som vyzdvihla vyborne herecke vykony ci uz Liama Neesona alebo Jamesa Nesbitta. Uverila som im kazde nadychnutie, kazdy trh svalu na tvari... Film sa naozaj na nic nehra, ale svedci o tom, ze sme si sami strojcami vlastneho "stastia" a musime sa svojim cinom a zivotu postavit zoci voci, pretoze oklamat mozeme hocikoho, ale samych seba urcite nie... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Přes třicet let stará událost, která by se dala co do minut spočítat na prstech jedné ruky, způsobila hluboké jizvy na duších obou mužů a oni ji ani po tak dlouhé době nejsou schopni vytěsnit a zapomenout. Já bych ten příběh rozhodně neházela do koše, jako někteří zdejší uživatelé, už jen pro ten celkem neobvyklý námět. Jak Liam Neeson, tak hlavně James Nesbitt hráli své role skvělě a uvěřitelně a scéna, kdy mělo dojít ke střetnutí před kamerou byla asi nejzajímavější.- SPOILER : i když při takovém setkání by mělo být logicky zajištěné bezpečnostní opatření. Dalo se přece jasně předpokládat, že může dojít k vyřizování starých účtů použitím zbraně - KONEC SPOILERU. Za velké pozitivum příběhu považuji, že nás nenutí odsuzovat vraha ani litovat oběť a je to jen na divákovi, jaký si z toho vyvodí závěr Jejich vnitřní uvažování bylo taky velmi zajímavé a všechny události musely nevyhnutelně skončit osobní konfrontací. Já bych tomu vytkla jen pár hluchých a zbytečně natahovaných míst a ten konec, to snad néé? Tam asi Oliverovi už došel dech. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.2/10] | me: Téma je zaujímavá, ale dejovo nenáročná. Spracovanie je založené na pocitoch a vnútorných monológoch, spomienkách a vlastnom nepokoji,... čo je pútavé, avšak len toto v samotnom filme nestačí na to, aby sa film vyvinul v niečo zaujímavejšie a tak sa vsádza na konfrontáciu postáv (čo vyzerá ako dobrý nápad) a záver, ktorý však skôr na vierohodnosti uberá a zabezpečuje koniec, ktorý sa celkovému nádychu filmu nevyrovná a je len smútnou ukážkou toho, že aj írsky film môže končiť (čo je tento krát škoda) americky. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Velice minimalistické, emocemi přeplněné melancholické drama o setkání dvou mužů, jejichž životní dilemata nemůžou být rozdílnější, avšak oba dva spojuje jedina tragická událost, jež vše zapříčinila. Zatímco Liam Neeson působí stejně jako film samotný - melancholicky, pln emocí a hlavně minimalisticky, to projev Jamese Nesbitta je až přímo ďábelský a ďábelsky děsivý, místy až hyperaktivní a Nesbitt působí, jako by se měl každičkou minutou zhroutit. Oba herci předvedli naprosto odlišné herectví a já přesto tleskám oběma za to, jak si se svými charaktery dokázali poradit. Co se týče Five Minutes of Heaven, možná místy působí studeně, studeně a prázdně, stejně jako Neesonův byt. Závěr je sice trošku američtější a hraje divákovi na city, celkově jde však o hodně silné drama a hodně silný zážitek. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Oliver Hirschbiegel sa po tragickej skúsenosti s hollywoodskymi maniermi rehabilitoval skromným príbehom dvoch mužov, ktorých spája tragická udalosť z dávnych čias. Udalosť aj následky ktorej by najradšej obaja vymazali, pretože navždy zmenila ich životy a trýzni ich každým dňom. Hirschbiegel dokazuje, že na svojom pieskovisku je kráľom a že z filmového piesku dokáže vymodelovať perfektné tvary. Herci si museli byť vedomí, že tento snímok bude stáť čisto len na ich výkonoch, pretože predviedli krásnu ukážku minimalistického hereckého prednesu vybičovaného k tým najvyšším výkonom. Ich symbióza s príbehom je dokonalá, avšak Nesbitt je ten, kto predsa len o jeden bodík vyhráva herecký súboj. Príbeh tak ponúka celú škálu emócií, počas pomerenie krátkeho filmu sa zaručene nebudete nudiť a ešte vám zostane aj nad čím sa zamyslieť. 80%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V komornom, skvele obsadenom snímku nemeckého režiséra Olivera Hirschbiegela excelujú Liam Neeson a James Nesbitt. Premisu inšpirovanú skutočnou udalosťou scenárista Guy Hibbert rozviedol do psychologickej drámy dvoch postáv, ktoré excelentne stvárnili práve Liam Neeson a James Nesbitt. Zaujímavý film o nenávisti v Severnom Írsku, náboženské rozbroje vyvrcholia v jednej chvíli vraždou. Ani po tridsiatich troch rokoch brat zavraždeného neodpustil a chystá sa o zúfalý čin. Zaujímavo poňatý príbeh dvoch mužov, ktorých, hoci sú každý na opačnej strane zákona, spája jedna tragická udalosť z minulosti, keď jeden z nich zastrelil brata toho druhého. Po 33 rokoch sa majú stretnúť v televíznom dueli. Ale čas všetky rany zrejme nikdy nezahojí. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jako když ke snídani dopíjíte čaj od večera - studené a bez chuti. Ať už přivoníte ke krásné dívce nebo k filmu, musíte něco cítit, i kdybyste zrovna měli rýmu. Tahle parafráze Pošty pro tebe mě ovšem emočně nechala na úrovni televizního ovladače, což je podle mých laických měřítek tím nejtěžším filmovým hříchem. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Film od první minuty směřuje k fascinujícímu střetnutí dvou mužů, vraha a bratra oběti, toto čekání na vrchol je natočeno skvěle, atmosféra by se dala krájet. Ale problém je v tom, že se dočkáme vrcholu značně nízkého. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Niekedy sa nevypláca, aby dráma útočila na city. Pustý domov- prázdnota v srdci, prázdnota ducha. Fotografia rodiny- súcit, sebatrýznenie. Režisér Oliver Hirschbiegel chce zjavne citovo zotročiť diváka. " Aby som mohol hovoriť o mužovi, ktorý sa zo mňa stal, musíte poznať muža, ktorým som býval. " Jedna dobré mierená do krku a je to za 5* ! Takto by to malo len 60 minút a bolo by to skutočne, dramatické dielo. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

trochu veľa koncov :) ale inak veľmi dobrý nápad, veľmi zaujímavo štrukturovaný a rozprávaný príbeh, tvorcovia sa tematiky zhostili dôstojne, pokorne a svedomito, pričom načali aj niekoľko zaujímavých podtém, ústredná herecká dvojica podala veľmi slušné výkony, všetko to podfarboval skoro počuteľný atmosférický klavír a tak vznikol veľmi pozerateľný film pre ľudí, ktorí sa aj dnes majú čas a chuť zamyslieť nad niektorými závažnými otázkami morálky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Že to natočil Hirschbiegel, som sa dozvedel až zo záverečných titulkov. Možno je to dobre, aspoň som nič neočakával. Mne tento psychologický prístup sadol, pripadal mi celkom uveriteľný. Občas sa dalo napätie v miestnostiach, rozdelených zatvorenými dverami, až krájať. Že násilie a chyby v minulosti nikam nevedú, maximálne tak z väzenia k osamelému životu a že túžba po pomste vás bude iba zbytočne zožierať, síce dobre vieme, ale sú to jedny zo základných tém kinematografie. Ak sú riešené v komornom filme, založenom na výkone dvoch hercov, je to príjemná zmena. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama plné nenávisti, zlosti, nádeje a pokory... Všetko je to postavené na skvelých hereckých výkonoch a slušnej atmosfére, ktorá dotvára celkový dojem. 6/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Strhující portréty dvou mužů, které před více než třiceti lety propojil zločin, jehož stopy nedokázal ani jeden z nich setřít. Výborně prokreslené emoce. Jednoduchý závěr, který má sílu rány kladivem. /16. 4. 13./ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Alistair jako 17tiletý protestantský mladík zabije katolíka před zraky jeho malého bratra. Po 33 letech (jak příznačné) má prostřednictvím televizního pořadu dojít k jejich setkání. Liam Neeson mi tady přišel poněkud statický a postrádající emoce, což mi celkový dojem lehce pokazilo, ale na druhou stranu James Nesbitt byl famózní a jeho nervozitu přrd setkáním jsem takřka cítil. Stigmata války mezi protestanty a katolíky jsou pořád aktuální a vesměs z nich vznikají kvalitní snímky. Jako je třeba tento. 85% ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Hm, neviem. Nejako ma tento film obišiel. Začiatok sa mi páčil ale potom ma to trocha nudilo. Asi som sa poriadne nevžil do postavy hlavného hrdinu. Nechcem tvrdiť, že je tento film zlý, ale u mňa je to tak na 70% ()

Reklama

Reklama