Reklama

Reklama

Johnny a jeho motorkářský gang přijíždějí do Carbonville na soutěž motorek. Kvůli svému chování jsou však vyhozeni z města. Dostanou se do nedalekého Wrightsville, kde pokračují ve své hrůzovládě. (Cinemax)

Recenze (87)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Na rok 1953 velice odvážný, rozporuplný a kontroverzní film o revoltě mládí proti autoritám, zažité morálce i obecným představám o správně prožitém životě, který však poměrně vyrovnaně dává prostor oboum stranám. Očekávaný happyend, jenž se nedostavil, spolu s vnitřními rozpory všech postav udržují vysokou úroveň i z obecného hledisla. Z toho formálního pak film nejspíše charakterizuje mírná afektovanost a herecký galakoncert Marlona Branda, který je tu plný elánu, energie, dynamiky a nesmírné síly, již ventiluje takřka na všechny strany. Ó, to byly doby, kdy božský Marlon plnil kinosály o ovládal srdce všech dívek a mozky všech chlapců! ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Nez Brando ztloustl predvadel docela slusny vykony, ale kdyz se clovek koukne napriklad na takovy Score nezbyde mu nez litovat promarneny talent. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Divoch tematizuje osud, jelikož ze svobody motorkářů, kteří vlastně nikam konrétně namířeno nemají, paradoxně utváří predestinaci nevyhnutelné katastrofy. Ovšem spíše než by film reagoval na Sartrovo „odsouzen k svobodě“ a Nietzscheho, který upozornil na obtížnost a nepohodlí svobodného života, vyčkává a objektivisticky finguje vědeckou nezúčastněnost. Nejvíce to dává najevo postavami na hraně, jako třeba pragmatický policista nebo děvče zaseklé v místním zapadákově. Tyhle postavy fungují jako soudci Brandona a jeho party a na nich záleží, kam se osud přikloní. Jsou tak svobodnější než motorkáři. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Brando jako neústupný rebel (prostě "Nobody tells me what to do."), lídr motorkářského gangu, odporující monotónní harmonii 50. let. Svobodně si plynout, dělat bordel a nemít cíl. Fajn film, ale pod kůži se mi nedostal, stejně jako jeho hlavní charakter. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Byť se tam v podstatě jen mihnul, na plné čáře u mě vyhrál Lee Marvin. Je to ďábel. Ve stejném roce si u Langa střihnul násilníka, co ženám rád pálí kůži, tady odrbaného zarostlého ožralu, co jezdí na motorce a baví lidi svýma hláškama. To je rebel! ()

sud 

všechny recenze uživatele

To že si dal scénář na většinu filmu pauzu bych mu odpustil. I ten zub času by mi až tak nevadil (vždyť je mu už přes padesát). Ale to, že jsem skoro celý film prozíval, že jsem kromě Johnnyho (který se navíc většinou chová jako idiot) ve filmu nespatřil jedinou sympatickou postavu a že mi celá ta revolta přišla na levačku - to už přehlídnout nedokážu. Když filmy o revoltě, pak radši Bezstarostnou jízdu nebo Buzíky. Za charisma Marlona Branda a závěrečný úsměv 40%. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Romantická pohádka vystavěná na základě jedné velké chlastačky v Hollisteru 1947, pečlivě rozlišující mezi dobrými a zlými desperáty v čele s rozervaným ( = poloretardovaným) hrdinou Marlonem Brandem. Až na tři zábavné vstupy Lee Marvina je to jen další příčina bez rebela let padesátých. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

O umění přiznat chybu a poučit se z vlastních prešlapů... Svým způsobem roztomilá soft verze Sons of Anarchy, která má i po více než 60-ti letech co nabídnout a hlavně říci! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Solidní podívaná o motorkářském gangu vedeném sympatickým divochem Marlonem Brando. V městečku, kam gang dorazí, se po střetu s druhým gangem nelze vyhnout násilí. Snímek je díky svoji stopáži napínavý, rychle utíká a představuje zajímavou sondu do chování lidí na maloměstě. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Další z řady brzkých filmů Marlona Branda, kterým potvrdil svou pozici výborného herce a idola žen. Nutno říci, že i díky této roli to byla pozice zasloužená. Film je to varovný, nadčasový a zde na CSFD trochu nedoceněný. Aneb když se potká mladá, drzá, frajerská nespoutanost měšťáků, bez jakéhokoli respektu k autoritám s konzervativním venkovským životem starousedlíků, nelze očekávat nic jiného než konflikt. Tento neutěšený konflikt, který v mnoha ohledech přežívá dodnes, je ve filmu perfektně vyobrazen (na motiv skutečné události). Brandův divoch, je typickou ukázkou mladého asociálně žijícího člověka, plného vnitřních komplexů a neklidu, které se snaží řešit podivnou hrou na vůdce skupiny motorkářů. On, který se od okolního světa ohradil hrubiánkou maskou tvrdosti a nepřístupnosti, je přitom uvnitř zlomený malý kluk bez přátel. Neschopen vytvářet jakékoli citové vazby. Cítí se být společností vyloučen, tak s ní bojuje. Žít se v ní nikdy nenaučil. Snad nic nevystihuje charakter jeho postavy víc než dialog. „To nevíš, co se sluší? Alespoň poděkuj!“ „To je v pořádku……. On neví jak.“ Jeho závěrečný návrat do městečka, kdy Johnny nepronese ke Kathie jediné slovo, kdy vše je vyřčeno pohledy, je naprosto jedinečný. Tento mrazivý snímek o společenském konfliktu a vytržení mladého člověka ze společnosti, je aktuální i dnes. 86% ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Se starymi filmy mam trochu problem... nedokazu se vzit do doby, kdy vznikly, neumim si predstavit, co v divacich tenkrat vyvolavaly, co jim mely sdelit. A dneska mi samozrejme tehdejsi poselstvi pripada ponekud smesne. Marlon, ktery si hraje na drsnaka a vubec mu to nejde, hloupoucke dialogy... ale na druhou stranu to ma sve kouzlo a jsem rada, ze jsem to dokoukala az k uzasnemu zaverecnemu usmevu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Otrasný film o bande motorkárskych primitívov, ktorí sa ani nesnažia vyznávať nejaké ideály slobody, nespútanosti a pohŕdania konvenciami. Im postačuje k spokojnosti túrovanie motoriek, silácke reči, strašenie obyvateľov a zanechávaný bordel. Okrem toho nemôžem tých prezretých tridsiatnikov vnímať ako teenagerov, u ktorých by ich postpubertálne správanie bolo ako-tak pochopiteľné. A hviezdny Marlon Brando ma zaujal iba dobre zvoleným outfitom a výrazom. Akonáhle sa pohol alebo dokonca prehovoril, kúzlo osobnosti zmizlo. Chápem, že v danej dobe a v danej konkurencii mohol aj tento film vzbudiť rozruch. Dnes už vyvolá nanajvýš nechápavý úškľabok. Normálne mám strach z opätovného zhliadnutia Rebela bez príčiny, ktorý je v mojej Top100. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Tehdy odvážný a divoký film. Nebudu však pokrytec, když si odmyslíme legendárního Marlona Branda a natočíme-li stejný film s dnešními herci, dostaneme průměrné béčko v dramatech. Láska, nespoutanost a násilí natočené tak na 65%. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

V padesátých letech patrně přetrvávalo mezi filmaři motto "film jako film". Je jedno, zda v něm bude nějaká poutavá zápletka či nikoliv. Jednoduše vzali kameru a zachycovali okolní dění. Jinými slovy se o nějaké vyhrocené drama skutečně nejedná. Pokud je film zajímavou podívanou, tak jen díky charakterní roli M. Branda. Zbytek filmu je jen nudný sled dialogů a scén, které plnily účel v době, kdy byl Divoch natočen. Dnes už nikoliv. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Sú štyridsiati,sú na motorkách,sú ako utrhnutí z reťaze a nazývajú sa B.R.M.C.(Bike Rebel Motocycle Club) s hlavným lídrom Johnnym-MARLON BRANDO,ktorí prevrátia malé mestečko hore-nohami + s jedným nesmelým šerifom,ale najmä jeho peknou dcérou Kathie.Robia si čo chcú,bijú sa s iným gangom a miestni obyvatelia sa začínajú proti tomuto čoraz viac búriť,tak vezmú zákon do vlastných rúk,a že s tým niečo zmenia,to sa mi zdá zbytočné. László Benedek ako režisér rozohrá zaujímavú hru v jednom zapadnutom zapadákove,v ktorom sa začnú diať veci až po príchode motorkárov,inak zažívali obdobie sucha.Výborný Brando,ktorý dominuje významne v 50 rokoch. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto sa hovorí atmosféra! Pár vecí by som síce spravil inak (keďže som aj z inej doby:), ale napriek tomu, tento film som doslova hltal. Mladý Brando je proste macho a Mary Murphy? Asi som sa zamiloval. Prehnaná korektnosť a moralizovanie už od začiatku, tiež nie sú jednoznačné. Nakoniec je Wild One o dvoch stranách mince, o podieloch viny. O motorkároch a o šálke kávy... Je dobovo štylizovaný, ale pre mňa čarovný. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně byl Brandův Johnny Strabler mnohem přesvědčivější a zajímavější než Deanův Rebel bez příčiny. Zatímco Jim Stark byl typický outsider a vyděděnec, který se uchyluje (především z donucení) k osamocené revoltě, která nutně vypadá podivínsky a končí nezdarem, tak Brando představuje rebela vůdce, neochotného se podvolit čemukoli: „Proti čemu se bouříš? Proti čemu chceš!“ Zatímco Jim Stark trpí nepochopením, tak Johnnymu je nějaké pochopení zcela lhostejné. Přestože snímek trpí určitou epizodičností a nejednotou děje a formálně je spíše řemeslný, je zároveň úžasnou generační výpovědí a provokací. Film o mladické revoltě proti autoritám a obecně proti všemu, kterou prožívá každý mladý člověk, a z které nakonec každého, kdo při ní nezahnye, vyléčí neúprosná a tíživá realita… ()

Reklama

Reklama