Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gayové Goran a Sven Skooghovi jsou zcela idylický pár. Už delší dobu žijí ve velmi harmonickém manželství, mají půvabný dům na předměstí a jejich domácnost překypuje láskou a vřelostí. Navíc vše nasvědčuje tomu, že jejich štěstí ještě poroste, protože jim právě byla kladně vyřízena žádost o adopci a jejich domov by se měl brzy rozrůst o nového obyvatele - jeden a půlletého chlapce Patrika. Jenže ejhle, nesmíme zapomínat na to, že celý tento proces má v pařátech úřad, a to občas znamená dost podstatné komplikace. Proto také do poklidné čtvrti místo mrňavého dareby přichází dareba patnáctiletý, s kriminální minulostí, a návdavkem homofobní, až to není hezké. A teď co s tím. Kupodivu i v tomto případě může pomoci jenom přesně, za to intenzivně dávkovaná láska. Jenže milujte někoho, kdo vám dává takové kapky. V hlavních rolích švédské komedie z roku 2008 vystupují Gustaf Skarsgard a Torkel Petersson. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Sem tam je fajn si pustit film a netušit, o čem je. Sem tam se to vymstí. Tady se mi to vymstilo. Pustil jsem si ho totiž proto, že jsem viděl Švédsko, coby místo výroby. Během filmu jsem pak rychle pochopil, oč se jedná. Musím ale uznat, že příběh to vyprávělo docela zajímavě. Ten pár byl sice strašně sobeckej, ale všechno se to tvářilo dost realisticky. Šanci jsem tomu nakonec dal a přes pár, pro mě, zbytečnejch scén, jsem to i ustál. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak snad první film se 4 % tématikou, který vystihuje realitu na 100 %. I tolerantní Švédové mají obavy z adopce homosexuálních párů a "slušní a počestní občané" se bojí, aby na ně nebo jejich dítě ten "potenciálně perverzní a úchylný" homouš náhodou nešáhl. Přitom si neuvědomují, že ta obávaná perverze a úchylnost je většinou dobře schovaná v rodinách těch "ničím nevybočujících". Tady nikterak pohledný doktůrek s úzkými ramínky a širokými boky, ale zato s obrovským srdcem mě naprosto dostal.... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá, když se z výborného tématu nevytěží absolutně nic. Gay linie je v pořádku, pro mnohé slouží minimálně jako seznámení se stále složitým společenským postavením této minority v rámci konzervativního Švédska, nicméně předpokládaná schémata a scény, budící dojem glycerínových slz to celé shazují o několik pozic níž. Čili ano, film má svůj význam a rozhodně stojí za pozornost, už kvůli problematice adopce homosexuálními páry versus byrokracie, ale pro příště by neuškodilo si upřesnit, zda hrajeme psychologické drama nebo romantickou komedii. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kómedia a dráma mi ku tomuto filmu absolútne nesedia. Je to podľa mňa čisto romantický film, ktorý síce rieši nejaké tie problémy spoločnosti, ale kĺže len po povrchu. Neurazí, nenudí, pozerá sa v pohode. A Gustaf niečo od svojho slavného otca predsa len podedil, lebo ak nie je originál gay (nezisťovala som), tak ho zahral bravúrne. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době kvalitní a realistické zpracování příběhu ze života gayů. Film je jak po komediální, tak dramatické stránce dobře vyvážený a to mu přidává na kvalitě. Navíc herci předvedli skvělé herecké výkony, takže toho nemám ani moc co vytýkat. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tento skandinávský snímek mi v mnohém připomínal Snídani se Scotem, avšak oba tyto filmy mají spíše více odlišného než společného. Patrik je více drsný a realistický a potýká se se skutečnými problémy týkající se adopce homosexuálním párem. Najde se zde pár hluchých míst, ale v celkovém vyznění jde o lehce nadprůměrnou záležitost. Hudební stránka je sympatická, herecké obsazení vesměs dobré a samotný příběh sice jednoduchý, ale chytlavý. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Možno to bude znieť zvláštne, ale naozaj som o tomto filme dlho premýšľala. Ono totiž je svojím spôsobom veľmi zvláštny a dá sa povedať nevyrovnaný. Hlavná dejová línia je absolútne predvídateľná a klišovitá. Z môjho pohľadu sa ňou tvorcovia snažili potrhnúť fakt, že aj takzvaný "nenormálny" vzťah je vlastne z istého uhla pohľadu úplne normálny a funguje presne tak ako ten heterosexuálny. Tá menej viditeľná, ale o to zaujímavejšia línia tohto filmu sa odohráva na jeho pozadí. Vytvorilo ju prostredie a jej reakcie na adopciu a vôbec súžitie homosexuálneho páru, ktorý ukazuje, že napriek zákonným úpravám, zmeniť postoj ľudí zákon nedokáže. Spoločensky tolerovaná šikana, skrývajúca sa v posmeškoch, hlúpich poznámkach, pohľadoch či neadekvátnych reakciách...táto časť bola naozaj výborne vystihnutá. Celkovo z toho vychádza zvláštny guláš, ktorý však mne osobne celkom zachutil. Videné v rámci projektu 52 films by women. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

...ani vtipné, ani dojímavé...nuda, totálna nuda, ešte k tomu absolútne bezintonačne nadabovaná...dal som tomu celú hodinu mojho času..:-((( ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Romantický slaďák s hollywoodským koncem. 1) Gayové jásají a rozdávají ceny na nejrůznějších festivalech. Téma adopcí dětí homosexuálními páry je ožehavé a postupně si razí cestu ve vyspělých zemích (ve Švédsku jsou adopce legální od roku 2002). Svou osvětovou roli hraje film spolehlivě. 2) Vlastní fabulace příběhu ve mně vzbuzuje nadšení menší. Příjemný snímek s nepříliš výrazným (inu, Švédsko), ale přesto čitelným humorem balancuje na hraně mezi komedií a dramatem s občasným výkyvem tu na jednu tu na druhou stranu. Sladkobolný konec (jakkoli mám rád hollywood happy ending) vyznění filmu poněkud zamlžuje. Divák je rád, že to tak skončilo, ale přitom cítí, že dobrý konec poskytuje dílu a jeho poselství medvědí službu. Z možné psychologické společenské sondy film sklouzává do lehce prvoplánové komedie, která pobaví, ale do mysli se příliš nezaryje. Škoda, tvůrci měli podle mého názoru na víc. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Tak Švédom sa podarilo natočiť nudný, povrchný a skoro bezobsažný film. Stal sa zázrak! Až dodnes som to považoval zo strany tejto filmovej veľmoci za nemožné! Je jasné, že ani vo Svensk film industry nie sú dokonalí. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +2* této švédské komedii jsem kdysi přidělil 3 hvězdičky, ale vzpomínky mi říkají, že to byl slabý průměr. A když jsem přemýšlel, jestli bych si ji kvůli komentáři zopakoval, tak mě vůbec neláká. Kdo však chce lehkou a nenáročnou zábavu s gay tématikou, kde je jasné jak se to bude vyvíjet, tak si užije. A že by měl nějaké osvětové poslání pro neznalé, tak to z něj moc necítím. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

carly 

všechny recenze uživatele

nie som už zvyknutá na titulky a švédština je trochu čudný kazyk, ale to je asi jediné, čo tomuto filmu môžem "vytknúť". príjemný soundtrack, skvelá práca s kamerou a presvedčivé výkony pomáhajú na svet priniesť obyčajne neobyčajný príbeh. vzniknuté situácie a reakcie zúčastnených na ne sú uveriteľné a ľudské. kým sa na konci filmu vytvorí nepravdepodobná rodina, musia si všetci prejsť cez nejaký ten srdcabôľ. lebo veci, ktoré za to stoja neprichádzajú ľahko. kladom je aj nenásilný spôsob, akým sú nám podávané jednotlivé príjemné aj nepríjemné situácie. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na zacatku jsem mel trochu obavy, co si to vlastne poustim... Ale zbytecne. Za me usmevna komedie, ktera umi pobavit i dojmout. Zajimavy vyvoj a chovani postav. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Vytoužený adoptivní synek už dávno nepotřebuje plínky ani plyšáka na spaní. A ten počáteční šok také časem pomine. Vypěstovat růži dá práci, ale když se o ní člověk dobře stará, ona mu to vrátí. ()

janik.sk 

všechny recenze uživatele

Krásny film o neskutočne normálnej rodine s neskutočne normálnymi túžbami. Sympatický homosexuálny pár rieši problémy, ktoré pozná množstvo iných párov - túžba po dieťati, rozdielne názory na život a výchovu, problémy v zamestnaní, alkoholizmus. Film neidealizuje, nepreháňa, zobrazuje realitu tak pravdivo ako sa len dá. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Pěkný, uvěřitelný, lidský, raději bych to viděl v televizi než v kině, ale mělo to kvalitativně vzestupnou tendenci, vtáhlo mě to, zajímalo mě to, bavilo mě to...totální finále top....jo, moc prima. ()

Reklama

Reklama