Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jiří Hanibal, autor scénáře, nezapře svoji původní profesi - filmového režiséra. Jeho text prozrazuje silné filmové vidění a obraznost, vlastnosti, které nejsou u každého nabízeného scénáře zrovna běžné. Jeho "Dívka a kouzelník" je příběhem dvou naprosto odlišných lidí. Sociálně, generačně i povahově. A tento příběh z doby německé okupace je Hanibalem rozvíjen nejen originálně, ale nese v sobě i silný emocionální náboj. Dívka, položidovka, která se skrývá v podzemí vesnického hostince a cítí se za to být hostinskému zavázaná, se nechá přemluvit potulným kouzelníkem a muzikantem, který tam náhodně vystupuje, aby skrýš opustila a pustila se s ním na cesty. Jejich cesta se však spíše mění v cestu jednoho k druhému, ke sblížení lidskému i osobnímu, kdy dívka i kouzelník objevují nejhlubší smysl takových pojmů a pocitů jako je například tolerance, odpovědnost a láska. A to vše je u autora zasazeno do období protektorátu, do prostředí českého venkova, v němž, jako kdekoliv jinde, nalézáme strach, zbabělost i hrdinství. Během své dramatické a riskantní společné cesty českým venkovem se oba hlavní hrdinové (ale nejen oni) dozvídají více nejen jeden o druhém, ale především sami osobě - o hranicích své lidskosti, statečnosti, tolerance a lásky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Největší devízou Dívky a kouzelníka jsou představitelé hlavních rolí, protože jak Ivan tak Veronika jsou sympaťáci co umí hrát, jako kluk mám ještě jedno plus, že se mě Veronika líbí. Příběh si to z počátku jen tak tiše plazí, ale ke konci začne velmi vyrázně přitápět pod kotlem. I když teda chování Veroniky bylo fakt těžce nezodpovědné a těžko uvěřitelné a byla to snad první filmová postava, kterou jsem viděl nosit na krku jako řetízek Davidovu hvězdu a jako bonus ťapat kolem posádky nácků. To fakt nevím, nevím. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vycházeje z předpokladu, že sleduji nízkorozpočtový projekt určený pro televizní obrazovky, nikoliv klasický film, jsem s Dívkou a kouzelníkem vcelku spokojen. Je to asi to nejlepší, co tady za poslední dekádu Juraj Herz natočil (což je ale v podstatě hodně smutné konstatování). Významně mi ovšem vadilo, že sleduji-li válečný film, necítím ale lautr žádnou válečnou atmosféru, to vnímám jako nejslabší moment jinak celkem podařeného snímku. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a velmi silný příběh kabaretního kouzelníka a dívky, která mu na vystoupeních dělá médium. Režisérská ruka Juraje Herze se nezapře. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

...a kdyby film působil o něco víc jako drámo a o něco míň jako pohádka, bylo by ještě veseleji. Třeba tak, jak veselo mi bylo při pohledu na Verču. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Duo Trojan - Kubařová udělalo z tohoto Tv filmu svým nasazením velmi slušnou záležitost. A stejně jako okouzlovali protektorátní diváky po hospodách a náměstích i já se nechal okouzlit jejich čísly i jimi samotnými. Trojan mně nepřestane dostávat. Jeho vyzáblý iluzionista s knírkem v černém fraku a cylindru s povlávající vázankou, sázící před publikem jeden trik za druhým byl prostě dokonalý. Krásnou partnerkou mu byla zubatá, nosatá hnědoočka Veronika Kubařová, která už když se jen usměje má mužského diváka na lopatě. K tomu zápletka s okupací, židovstvím a čecháčkovském udavačství ... parádní film. Snad jen výhrada ke zvuku a k německy předabovaným vojákům, tam to s tou synchronizací občas kulhalo... Ale i tak - ČT - jen tak dál ! * * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +velice příjemná Veronika Kubařová a skvěle hrající Ivan Trojan, děj, prostředí, námět -někteří herci nehráli tak dobře, možná to chtělo ještě dramatičtější atmosféru, trošku haproval zvuk/// Opět silný námět a dost zajímavý příběh a dějové zasazení. Sice si myslím, že by si námět zasloužil natočit pro kina. Ovšem i jako film do televize to má svoje kouzlo. Velice mě zaujala hlavní herecká dvojice (u Trojana se to dalo čekat, Veronika Kubařová ovšem překvapila) a hodně jsem jim fandil. Konec mohl dopadnou i jinak, ale stalo se. Dále zaujal Zdeněk Maryška a postava jeho syna. Ovšem vadil mi Radek Holub společně s Barborou Hrzánovou. Přesto, v rámci televizních možností je to zdařilí film./// Celkem 76%/// ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na Veroniku Kubařovou se rozhodně dobře dívá, Ivan Trojan i Radek Holub jsou dobří herci, ale tenhle příběh mi prostě přišel nesmyslný až nezajímavý. Židovka, která za druhé světové války běhá po světě s davidovou hvězdou na řetízku kolem krku, to buď nemá v hlavě v pořádku, nebo chce umřít. A ke konci podobných problémů scénář předhodí ještě víc. Takže ve výsledku jde o film přinejlepším průměrný. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Poslední výstřel? Restaurace U Nováků... Pokud film vnímáte jako obrazovou alegorii na lidskou pouť v době války, na vztahy Čechů a čecháčků, Němců a nacistů, dobrá, ale nic víc. Variace v podobě Romeo, Julie a tma, nebo Musíme si pomáhat jsou příběhově i atmosférou nesrovnatelně lepší. Herci (skvělí všichni) i režisér sice můžou jít do plných, ale vykreslení příběhu přes jeho syté barvy je až příliš černobílé, místy nevěrohodné. Takže pouze iluze silného příběhu. Hapkův hudební rukopis lehce rozpoznatelný. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z témy, ktorá by mala mať tendenciu priniesť väčšiu drámu z toho v niektorých momentoch robili komédiu. A postupne sa z toho stala až takmer fraška, pretože jedno mi rozum neberie - v príbehu sa skrývajúca Židovka rozhodne voľne prechádzať na ulici, navštíviť svoju bývalú školu (lebo sa jej cnie), proste si len tak pobehovať po uliciach dobré že rovno nie so židovskou hviezdou a ešte sa bežne dáva do reči z vojakmi wehrmachtu. To si fakt niekto myslí, že takéto sci-fi bolo za nacistickej okupácie možné? A Trojan v posteli s dvadsiatničkou Kubařovou, to už zaváňalo nechutnosťou. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Těžko je mi hodnotit i psát, Ivana Trojana mám moc ráda a ani dnes večer mě nezklamal, byl prostě výborný.. Veronika Kubařová mě nedokázala přesvědčit, že je tak hloupá a nezodpovědná husa (pochopitelně míním filmovou postavu). Příběh kouzelníka a jeho nové pomocnice mě za srdce nevzal, no a válečná atmosféra na mne nedolehla, možná nějaká chyba na mém přijímači.. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Ach jo, proč jste mi zamordovali mýho milovanýho Trojana?! Celý film jsem čekala, že to špatně dopadne... ale tak čekala jsem, že to odnesou všichni, nakonec jenom chudák kouzelník. Trochu mě zamrzelo, že občas to řvalo a občas jsem musela zasilovat na plny ovladač - nějak se vám ty postsynchrony nepovedly. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Bohužel, trochu zklamání. Atmosféra je navozena dobře a začátek se skvěle rozjíždí, ale postupně upadám v letargii a jen si tak představuji, jak to asi bude končit(a ani né moc překvapivě, jsem se vcelku trefil). To je jedna z chyb filmu, že naprosto nepřekvapí a konec není natolik přesvědčivý, abych byl zhrozen nad osudem postav. Hlavní ženská role také na mě působila dost nevyváženě a její tupost (rozuměj tupost postavy) vcelku nepříjemně. Pochybuji, že se v té vyhrocené době někdo jen tak "na pohodu" poskakoval po návsi s židovskou hvězdou na krku. To,...a pár scénaristických nesrovnalostí, mě více méně zklamaly a ovlivnily konečný dojem z filmu.......atmosféra a výprava ale moc hezká! 50% ()

cielnyl 

všechny recenze uživatele

Celou dobu to na mě působilo spíše jako pohádka, i když spousta scén pohádkových rozhodně nebyla. Obzvlášť konec. Ten ale nakonec dobrý a netradiční snímek jenom podtrhl. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Herz tímto filmem dokázal, že i po delší pauze si uchoval zběhlost v režisérském řemeslu a to i na poli televizní inscenace. Trojanova další netradiční role je však to co film táhne, ale musím uznat, že i Kubařová mu zdatně sekunduje a po Nejkrásnější hádance, kde byla překvapivě přirozená, zde odkrývá i potenciál zvládnout náročnější role a snad se v ní skrývá příslib do budoucna. Povedené bylo i navození dobové atmosféry a výběr malebných a ošuntělých lokalit. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Veronika Kubařová a Ivan Trojan jsou hlavními trumfy tohoto televizního příběhu. Film ze začátku působí velmi zvláštním dojmem. Dokonce jsem si myslela, že raději půjdu dělat něco rozumnějšího než je sledování televize. Potom, co se děj rozeběhl, to začalo být mnohem zajímavější. Radek Holub hrál pěkně slizkou postavu a jeho žena Barbora Hrzánová taky stálo za to. Škoda, že atmosféra byla taková prázdná. ()

Reklama

Reklama