Reklama

Reklama

V době čarodějnic

(seriál)
  • Švédsko Häxornas Tid
všechny plakáty
Švédsko, 2005, 5x45 min

Obsahy(1)

Jan Guillou sleduje dlouhou historickou stopu, od pálení čarodějnic na hranici, po zděšení provázející údajné satanistické orgie a hromadné přinášení obětí v dnešní době. V 17. století bylo více než tisíc severských žen prohlášeno za čarodějnice a upáleno na hranici. Navzdory své nevině byly odsouzeny k smrti na základě právních norem zavedených na počátku století, které se opíraly o Starý zákon. Stovky lidí se přiznaly ke zločinům, které nespáchaly a byly popraveny. Seriál vypráví příběh o tom, jak se zdánlivě nevýznamná událost stala katalyzátorem jedné z nejtemnějších kapitol v dějinách severského soudnictví čarodějnických procesů. Předkládá, jak Švédsko zachvátil panický strach z čarodějnictví a kouzelnictví, jakou roli v tom hrála církev, kdo byly obžalované ženy a jaká událost přiměla lidi položit si otázku, co se to ve jménu náboženství děje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

Koho toto téma zajímá, ať si v knihovně půjčí výbornou knihu Carlo Ginsburg - Benandanti - Čarodějnictví a venkovské kulty v 16. a 17. století(2002, 1. vydání 1966). Dokonce i dnes existují sekty, které v čarodějnice věří. V 16. století byly v ohrožení ženy, které se nějak vymykaly. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Starší bráška filmu Häxan (1922), který upustil od hororového pojetí dokumentu a již není tak tématicky obsáhlý. Zato ale velmi obsáhle a dobře líčí čarodejnické šílenství 17. století, kdy bylo více než tisíc severských žen prohlášeno za čarodějnice a upáleno na hranici. Od, až směšného, začátku, přes vyhrocení situace, po absurdní brutální průběh s koncem. Náboženství má v historii na svědomí miliardy lidských životů, všechny ve jménu Boha a stává se tak největším vrahem v dějinách. A období honu na čarodejnice nemálo milionů obětí do vínku přidává. Moc dobrý dokument s až neuvěřitelným, leč bohužel pravdivým a nespravedlivým, příběhem. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál o procesoch s čarodejnicami v 17.storočí v Švédsku.Neviem koľko je spolu dielov,ja som videl prvé štyri,ak ich je viac skúsim si ich zohnať.Ak nevidím komplet všetky diely tak nemám vo zvyku hodnotiť,ale to je výnimka.To sa vidí málokedy.Neuveriteľné,čo sa v mene Boha a Krista napáchalo.To neboli bežné procesy ale monster procesy so stovkami popravených upálením alebo sťatím.Farárkovi vôbec nevadilo že mu upálil vlastnú matku,dokonca sa stal z neho verný prenasledovateľ bosoriek.Neboli to síce katolíci ale protestanti,to ale nič nemení na tom,že to boli kresťania.Nebola to svätá inkvizícia,lebo tu mali len katolíci,ale na tom nezáleží.Náboženský fanatizmus patrí medzi to najhoršie,bez rozdielu.Kto pozná proces s čarodejnicami zo Salemu,tak nech si pozrie tento seriál.Tento proces bol len odvar toho,čo sa dialo vo Švédsku.A do toho všetkého boli zapletené deti,vlastne to oni spustili celú túto mašinériu.Okrajovo sa v treťom diele spomína aj Dánsko a vo štvrtom diele na konci aj sodomia a iné zakázané sexuálne praktiky.Veľmi dobrý dokument. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Poměrně amatérský a nepovedený dokument o honu na čarodějnice ve Švédsku v 17. století. Autoři evidentně nevěděli, co je to točit dokument. Nebudu vypisovat, co vše posrali. Jeden klad to ale má. Tato tragédie mi byla dosud neznámá. Dále to dokazuje, že skandinávci nebyli nijak vyspělejší než my slované. Debilní chátra to byla, včetně církevních hodnostářů, proto tolik mrtvých. Jak říká Petr Nárožný. Středověk, renesance, romantika? Hovno, chci žít teď, protože, co když mě rozbolí zuby. Dnešní čarodějnice mají alespoň nadějí dovolání se práva a hlavně nezabíjíme děti. Skromný ale přesto dobrý krok vpřed. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokumentární seriál. Doposud jsem neměl tušení, že pozdně středověký hon na čarodějnice ve vělké míře probíhal i ve skandinávských zemích, potažmo ve Švédsku. Je vidět, že vraždící pánbíčkářští fanatici měli pod palcem téměř celou Evropu (snad s výjimkou Ruska a Pobaltí). Je sice hezké, že křivě svědčící byli později popraveni, ale kněží a soudci (odnepaměti největší svoloč lidstva) spravedlivému trestu unikli. Trochu mi vadí, že v posledním 5. dílu už se tvůrci nevěnují čarodějnictví v severských zemích, namísto toho odbíhají do španělského Baskicka. I tak ale dávám lepší průměr 3 *. 60% ()

frxXx

všechny recenze uživatele

Výborný dokument ale nemám nervy sa pozerať na takú nespravodlivosť a stupiditu aj. Tých ľudí ale za to neodsudzujem, žili v dobe, ktorú my ťažko pochopíme. Žili v strachu, boli silne veriaci a ich hystériu okolo čarodejníc aj celkom chápem. ()

throwaway

všechny recenze uživatele

Dokument sice splňuje svůj účel ale prostě ho zase natočil někdo kdo o křesťanství neví VŮBEC NIC. Katolická "církev" často vytrhává Bibli z kontextu a kvůli tomu se většina moderních lidí na CELÉ KŘESŤANSTVÍ dívá mezi prsty. Špatně. Takže opravdu neobhajuji tyto procesy, ale víra je napadána kvůli tomu, co před několika staletími udělala hromada pitomců. ()

Reklama

Reklama