Reklama

Reklama

Úctyhodní lidé

  • Itálie Gente di rispetto (více)

Mladá učitelka se nevědomky stává figurkou na krvavé mafiánské šachovnici... Do zapadlého sicilského městečka přijíždí mladá učitelka Elena – emancipovaná žena ze severu Itálie, která se náhle ocitá v pro ni neznámém světě, ovládaném a řízeném nepochopitelnými zákony. Brzy po jejím příjezdu vyděsí městečko záhadná série vražd. Kdo za nimi stojí a proč jako by vše směřovalo k osamocené nově příchozí, která se stává středobodem zájmu všech ve městě? Italský psychologický thriller vyniká pomalu budovaným napětím a lehce surreálnou atmosférou umocňovanou hudbou Ennia Morriconeho. Jedná se o jeden z posledních snímků režiséra Luigiho Zampy (Římanka, Otázka cti). (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Politický Krimithriller s báječnou atmosférou-lehkým surreálem, respektive strašidelné případy vražd děsí všechny v malém sicilském městě.. Kdo za nimi stojí, a proč vše směřuje k osamocené nově příchozí učitelce, která jakoby se stala středobodem zájmu všech ve městě. Atmosféra houstne, je vrahem snad buržoazní fašista, tichý filosof-učitel a skvělý milenec, nabobtnalý starosta či korumpující senátor...???! ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Viděno v anglickém dabingu a jak tady všude čtu, budu muset i ten český, který film údajně ještě zvedá. Dokonalý obraz italského jihu. Temperamentní učitelka Baldi (Jennifer O'Neill) na níž je vše postaveno. Nero je tu spíš do počtu a jako sameček pro paní učitelku. Atmosféra a ty exteriéry to je ale nádhera. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Mafiánská krimi ze Sicílie zalité sluncem. Nikde se však žádný mafián neobjeví, objevují se jen mrtvoly. Všichni muži z města tajuplně posedávají na židlích a vy dumáte, který z nich by to mohl být. Nebo snad pan starosta? Nebo starý obyvatel zámku, který se straní veřejnosti? Nebo atraktivní pan učitel? Stejnou otázku si klade i mladá učitelka, která se do města dostala bez vlastního přičinění. Proč? Kdo ji sem poslal a za jakým účelem? Každý, kdo jí jakkoli ublíží, je brzy na náměstí s kulkou v hlavě ... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem měl pocit, že sleduji nějakou kafkárnu, tolik podivností, divných lidí a bizarních situací tomu vyloženě přispívalo. Krásná Jennifer O´Neill je přeložena do zapadákova kamsi na Sicílii, kde má vyučovat tamější děti. Hned první den zažívá nepříjemnou situaci, která posléze vyústí až k vraždě. A další mordy na sebe nenechávají dlouho čekat...Škoda, že ty mrtvoly byly gumové figuríny, to bylo tak strašně bijící do očí, že jsem se musel smát. Atmosféra z neznámého zla je však přítomná a postupné odkrývání děje připraví zajímavé vyústění. Co je ale total špička, je český dabing z roku 1978! Opět důkaz, že naši herci s těmi postavami dokázali splynout a dát jim i něco ze sebe. Radost sledovat! Eva Trejtnarová Hudečková, Eduard Cupák, Luděk Munzar, Zdeněk Dítě, Ferdinand Krůta, Vilém Besser, Soběslav Sejk, Petr Oliva... Naprostej luxus! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejlepší pozvánka na Sicílii. Sice asi nikdo z nás by nechtěl zažít to, co Elena, ale atmosféra tohohle snímku si vás plně podmaní, z technických kategorií bych vyzdvihl střih a samozřejmě dokonale vyladěnou hudbu. Žánrově se opravdu ze všeho nejvíc jedná o film mysteriózní, jakkoliv se tu neděje nic nadpřirozeného, jako divák jste odsouzeni "nemít jistotu" až do konce a vy tak můžete postupně přeskakovat jednu postavu za druhou a přemýšlet, jestli zrovna ta má v řádění mafie (nebo kdo za tím stojí) prsty. Milovník Nero opět miluje, Mason je nad věcí a O´Neill tomu dodává drzý šarm. Kolegy už zmíněný dokonalý český dabing (Filmové studio Barrandov dabing 1978: Eva Hudečková, Eduard Cupák, Míla Besser, Luděk Munzar a další umělci své profese) ještě podtrhuje skvělý dojem, tentokrát rozhodně platí že dabovaná verze lepší originálu. MOŽNÁ JEDEN Z PĚTI NEJLEPŠÍCH FILMŮ O ITALSKÉM JIHU. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Soundtrack, jehož autorem je Ennio Morricone, se stal jedním z nejznámějších hudebních soundtracků k filmům o mafii. (classic)
  • Film se z velké části natáčel v Raguse Ibla, zatímco pro další exteriéry byly použity barokní scenérie města Palazzolo Acreide (provincie Syrakusy), rodiště samotného autora Giuseppe Favy. Natáčelo se mezi náměstím Piazza del Popolo a Corso Vittorio Emanuele III, v prostorách radnice, kde hlavní hrdina filmu bydlel. Interiéry se natáčely v římských ateliérech Incir. (classic)

Reklama

Reklama