Reklama

Reklama

Úctyhodní lidé

  • Itálie Gente di rispetto (více)

Mladá učitelka se nevědomky stává figurkou na krvavé mafiánské šachovnici... Do zapadlého sicilského městečka přijíždí mladá učitelka Elena – emancipovaná žena ze severu Itálie, která se náhle ocitá v pro ni neznámém světě, ovládaném a řízeném nepochopitelnými zákony. Brzy po jejím příjezdu vyděsí městečko záhadná série vražd. Kdo za nimi stojí a proč jako by vše směřovalo k osamocené nově příchozí, která se stává středobodem zájmu všech ve městě? Italský psychologický thriller vyniká pomalu budovaným napětím a lehce surreálnou atmosférou umocňovanou hudbou Ennia Morriconeho. Jedná se o jeden z posledních snímků režiséra Luigiho Zampy (Římanka, Otázka cti). (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Sicílie se vším všudy. Originální zápletka vyprávějící o mladé učitelce, která se stane primadonou místního obyvatelstva a kdo na ni sáhne, toho pešek bouchne a skončí s průstřelem hlavy na náměstí. Její zdánlivě neomezená moc stoupá až k okamžiku, kdy se konečně odhalí její krutá a svým způsobem jednoduchá podstata. Samotný závěr však dá tomuto obrazu báječnou trhlinu v podobě nelítostného "bumerangu manipulace", kterou si musí zákonitě každý vychutnat. Cha, chá, za takové finále nemůžu jinak než za plný počet. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Pochmurný příběh krásné ženy, má brilantní dokonalost. Emocionálně účinné, obsahově napínavé a zdařile vypracované. Vzato kolem dokola mafie spolčená s politickou mocí zde spíše působí na pozadí celého příběhu jako kulisa dramatu. Obdivuhodný výkon odvedla půvabná herečka Jennifer O'Neill. Krom toho z dalších postav nelze přehlédnout advokáta Antonio Bellocampo (James Mason), který dodává příběhu tajemnou chuť. Nezastupitelné místo tu má i herec Franco Nero, kterého nelze jednoznačně charakterizovat, (možno díky scénáři), ale v rámci děje odevzdá svůj příjemný standard. Pěkně tu funguje i řeč filmové stylizace obrazu postaviček, které zalidňují ospalé sicilské městečko, a navíc dokáže popisem navodit záhadnou atmosféru, tím umocňuje dojem, že sledujete něco výjimečného. Je to atmosféra, z níž by se mohli dnešní filmaři učit. Jedna věc je jistá, že tento italský film udrží diváka v napětí až do posledního záběru. Prozradit z příběhu víc by nebylo asi fér. Myslím, že tenhle starý klenot je jak vybroušený šperk, který už oslňoval diváka za socialismu. Minimálně by si zasloužil znovu uvést alespoň na televizní obrazovky. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Náměsíčný taj svádí slunný kraj. Je to osobní. Mezi mrtvými a živými. Satisfakce za amorální běsnění, za bolest rodinné krve, tekoucí nitrem už mnoho let. A kdo je on? Přitažlivý profesor - knihomol, kterému by jistě žádná studentka neodolala. Sečtělý, leč nečitelný, žíznivý „Casanova," který koná. Zvlhlým erotickým pohledem, touhou sametových rtů, charismatem mužného hořícího těla. Opojné jsou večery, protkané vysokými milostnými plameny. Vášnivé schůdky do živočišného ráje "markýze z román/k/ů," vybuchujícího jako nášlapná mina, s polibky jen pro ni, pro cizinku, která "dobré věci" posloužila. Monarcha milování, jenž schůzky na loži občas vytrhne, podloží hovory, jak to vidí. Jakoby už navždy zakotvil ve své roli, opodstatněné volbou řadového občana střední třídy, který se rád, když je nablízku, chopí příležitosti. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Viděno v anglickém dabingu a jak tady všude čtu, budu muset i ten český, který film údajně ještě zvedá. Dokonalý obraz italského jihu. Temperamentní učitelka Baldi (Jennifer O'Neill) na níž je vše postaveno. Nero je tu spíš do počtu a jako sameček pro paní učitelku. Atmosféra a ty exteriéry to je ale nádhera. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Naivní učitelka příždí do Bohem zapomenutého kraje a stane se figurkou na šachovnici, která má posloužit vyšším cílům. Mysteriozní drama s prvky neorealismu je především syrovou sociální sondou. Italská Sicílie jako alegorie světa. Mocní jsou proto mocní, že mají moc. Od začátku jsem měl neodbytný pocit, že vše směřuje k tragickému konci... Krásná O´Neillová předvedla s Nerem nefalšovanou italskou vášeň. Temný film zalitý palčivým sluncem. Skvostný dabing dua Hudečková - Cupák musí českého diváka potěšit. Chválit hudbu snad ani nemá cenu, Morricone je značka kvality. Krásné. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Soundtrack, jehož autorem je Ennio Morricone, se stal jedním z nejznámějších hudebních soundtracků k filmům o mafii. (classic)
  • Film je součástí filmové skupiny, která se zabývá a popisuje fenomén a důsledky mafie, což bylo v italské kinematografii v těchto letech obzvláště populární. Zampovi nebylo sicilské prostředí pro jeho filmy cizí, ze spolupráce s Vitalianem Brancatim vzešly dva z jeho nejlepších filmů, Anni difficili (1948) a Anni facili (1953), které se celé nebo zčásti odehrávají v tomto regionu. (classic)

Reklama

Reklama